Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
عمومی

خواص و فواید بلادر چیست؟ طرز تهیه دمنوش بلادر چگونه است؟

بلادر یا قرص کمر با نام علمی Entada rheedii، از گیاهان دارویی با طبع گرم و خشک است. این داروی گیاهی که با نام های بلادر کبیر، حب الفهم و حب القلب نیز شناخته می شود از خاصیت ضد درد قوی برخوردار است.

این گیاه دارویی به شکل درختی بسیار بزرگ با برگ های بیضی شکل است. این گیاه در مناطق استوایی مانند هندوستان و شمال آفریقا رشد می کند.

در طب سنتی اغلب از میوه این گیاه برای سفت کردن کمر و یا تقویت رحم و تخمدان ها در زنان، درمان آرتروز، رعشه و سستی عضلات، شب ادراری کودکان، تقویت حافظه، تقویت نیروی جنسی، کمر درد، میخچه، زگیل و … استفاده می شود.

در این مقال از نشریه علمی جهان شیمی به معرفی و بررسی گیاه بلادر، خاص دارویی، نحوه استفاده و … می پردازیم.

مشخصات ظاهری گیاه بلادر

گیاه بلادر با نام علمی Entada rheedii، از جنس Entada است. این گیاه معمولا به عنوان گیاه رویایی آفریقایی یا African dream herb شناخته می شود. این گیاه چند ساله که در مناطق استوایی رشد می کند ارتفاعی بین ۵۰ تا ۱۰۰ فوت دارد.

گیاه بلادر خود گرده افشانی کرده و در فصل زمستان گل می دهد. این گل های خوشبو به رنگ زرد مایل به سفید تا زرد مایل به سبز دیده می شوند.

میوه این گیاه به شکل غلافی بسیار بزرگ و چوبی به طول ۶ فوت است. درون این غلاف یک دوجین یا بیشتر دانه های قهوه ای براق و سخت وجود دارد. این دانه ها به قرص کمر معروف هستند.

قرص کمر که از خاصیت دارویی برخوردار است پوستی سخت به رنگ قهوه ای تا سیاه دارد. بین مغز و پوسته سخت این میوه، مایعی وجود دارد که به عسل بلادر معروف است.این عسل طبعی بسیار گرم دارد.

گیاه بلادر به صورت دو پایه نر و ماده است. از این رو، جهت کاشت و پرورش این گیاه باید یک جفت از آن را تهیه کرد. جهت تشخیص نر و ماده بودن باید به قسمت تغذیه شونده دانه های آن توجه کرد. دانه های نر در محل چسبندگی دانه ها به درخت دارای برجستگی و دانه های ماده دارای فرو رفتگی هستند.

مشخصات ظاهری گیاه بلادر
مشخصات ظاهری گیاه بلادر

پراکندگی جغرافیایی بلادر

دانه های این گیاه بیشتر در سواحل شرقی و جنوبی آفریقا و در کنار رودخانه ها و خورها و در جنگل های باتلاقی رشد می کند. در نتیجه پراکندگی از طریق دریا، به طور گسترده ای در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مانند مناطق گرمسیری آفریقا، آفریقای جنوبی، آسیای گرمسیری مانند هند و کوئینزلند (به استثنای قاره آمریکا) توزیع شده است. در زبان هندی این گیاه،  آناکاردیه ((Anacardier نامیده می شود.

بلادر و بادام هندی چه تفاوتی با یکدیگر دارند

میوه این گیاه با بادام هندی متفاوت است ولی به اشتباه در برخی منابع هر دو نوع محصول به جای یکدیگر به کار برده می شوند. میوه درخت بادام هندی، گلابی شکل است که مغز بادام به زیر آن چسبیده است. در صورتی که میوه بلادر به صورت باقلایی بزرگ است که دانه های آن (قرص های کمر) داخل یک پوسته سبز رنگ قرار دارند.

شرایط نگهداری گیاه بلادر

این گیاه برای رشد به مناطق با رطوبت بالا و نور آفتاب کامل نیاز دارد. هرچند سایه جزئی را می تواند تحمل کند. در برابر سرما مقاومت نداشته و حداقل دمای ۷ درجه سانتیگراد (۵۰ درجه فارنهایت) را تحمل می کند.

نحوه تکثیر گیاه بلادر

تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر است. برای تهیه ی بذر ابتدا نور را تامین کنید. سپس دانه ها را جدا کرده و به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در آب گرم خیس کنید. در این مدت دانه ها تا شروع به ورم می کنند. دانه ها پس از ۳ تا ۴ هفته جوانه می زنند.

برای کاشت، بذر ها در خاک کمی مرطوب به عمق ۱ تا ۲ اینچ کشته شوند. وقتی خاک کمی خشک شد، ظرف محتوی بذر در منطقه ای از نور و آب کافی قرار داده شود.

ترکیبات موجود در گیاه بلادر

ترکیبات شیمیایی فراوانی در این گیاه وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به پروتئین، چربی، هیدرات کربن، خاکستر، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، رایبوفلاوین، نیاسین، تیامین و ویتامین A اشاره کرد.

"<yoastmark

شکل های متفاوت قرص کمر موجود در بازار

قرص کمر یا میوه بلادر به شکل های درشت، پودر مغز بلادر، عسل بلادر و پودر پوسته قرص کمر در بازار یافت می شود. پودر و عسل بلادر را می توان در منزل تهیه کرد.

خواص دارویی بلادر

همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، این گیاه و میوه ی آن از خاصیت ضد درد و تسکین دهندگی برخوردار است. در این قسمت به مهم ترین خواص درمانی آن می پردازیم.

  • در زمان های قدیم این گیاه دارویی را زنانی که تازه زایمان کرده بودند مورد استفاده قرار می دادند. ولی اخیرا زنانی که مشکل سقط جنین استفاده می کنند.
  • موجب سفت شدن کمر و رحم بانوان شده و به آن ها کمک می کند تا جنین را نگهداری کنند.
  • از پوست سخت میوه ی آن به صورت جوشانده جهت سیاه کردن مو استفاده می شود.
  • به تقویت نیروی جنسی کمک می کند.
  • روغن دانه بلادر ( قرص کمر) نرم کننده پوست است.
  • اگزما را درمان می کند.
  • گرم کننده و ضد بلغماست.
  • کمک به درمان بیماری کجی دهان و صورت که در اثر آن عضله های صورت افتاده و چشم و ابرو و پوست و پیشانی و لب ها کوژ می شود.

دیگر خواص درمانی

  • به عنوان بادشکن و تسکین دهنده درد های شکمیاست.
  • بی اختیاری ادرار و شب ادراری کودکان را درمان می کند.
  • در درمان ترس و هراس و اختلالات پانیک موثر است.
  • جهت درمان آرتروز مصرف خوراکی این دارو توصیه می شود.
  • مصرف موضعی یا مالیدنی آن برای درمان زخم های پوستی و خشکی پوست مفید است.
  • برای درمان فلج، رعشه  و ضعف عضلات، مصرف خوراکی میوه بلادر مفید است.
  • برای درمان نفخ و  نیز مشکلات ادراری و بزرگی پروستات موثر است.
  • به تقویت ذهنی و افزایش حافظه کمک می کند.
  • برای آرامش اعصاب  و درمان جنون  و مالخولیا مفید است.
  • درد دندان را برطرف می کند.
  • سردی و رطوبت بدن را برطرف می کند.
خواص درمانی بلادر
خواص درمانی بلادر

نکته

مصرف مقدار کم رزین بلادر در رفع درد روماتیسم و عفونت های جذامی موثراست. مصرف دمنوش قرص کمر نیز به درمان نفخ معده کمک می کند.

نحوه مصرف بلادر

  • طبع شیره و عسل آن بسیار گرم و خشک است. بین مغز وسط میوه و پوسته خارجی آن رطوبت غلیظی وجود دارد که به آن عسل بلادر می‌گویند. توصیه می شود این عسل با احتیاط مصرف شود. در واقع بهتر است هیچ وقت خالص خورده نشود. زیرا، ممکن است با عوارضی همراه باشد.
  • در بعضی کشور ها از جوشانده پوست آن برای بند آمدن اسهال استفاده می شود.
  • غرغره کردن شیره قسمت متورم دم گل برای شستشوی دهان و معالجه لوزه های چرکین مفید است.
  • قرار دادن شیره این گیاه روی زگیل، میخچه و ترک پوست بسیار مفید است.
  • مغز میوه ی آن به تقویت نیروی جنسی کمک می کند.
  • برای سیاه کردن مو های سفید می توان از مغز آن استفاده کرد.

روش تهیه دمنوش بلادر

برای تهیه ی این دمنوش مقدار کمی از پودر میوه ی بلادر را به یک لیوان آب جوش اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید. پس از گذشت ده دقیقه آن را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید خنک شود. در این مرحله دمنوش آماده میل کردن است.

روش تهیه عسل بلادر

برای تهیه ی این عسل، مقداری از پوسته را شکسته و آن را داخل ماهیتابه قرار داده و زیر آن را روشن کنید. سپس یک دسته هاون را داغ کرده و روی پوسته فشار دهید. به این ترتیب، عسل بلادر تبدیل به مایع شده و از آن خارج می شود.

روش استفاده از قرص کمر برای سیاه کردن مو

پوست قرص کمر را به صورت پودر در آورده و با مورد و سدر مخلوط کنید. سپس زرده تخم مرغ به آن اضافه کرده و خمیری تهیه کنید. این خمیر را روی سر ماساژ داده و پس از ۳۰ دقیقه آن را بشویید.

روش استفاده از بلادر برای سیاه کردن مو
روش استفاده از بلادر برای سیاه کردن مو

روش استفاده از قرص کمر برای تسکین درد کمر

قرص کمر را روی شعله قرار دهید تا پوسته روی آن ترک بردارد. می توان آن را داخل اسفند دود کن نیز قرار داد تا ذرات آن به اطراف پرتاب نشوند.

علاوه بر این، می توان آن را روی سنگ قرار داده و با قند شکن به آن ضربه زد تا بشکند. پس از خارج کردن مغز کرم رنگ، آن را بکوبید تا پودر شود.

سپس این پودر را با پودر نخود خام و پودر زنجبیل به نسبت مساوی و نصف مقدار پودر مورد مخلوط کنید. ترکیب به دست آمده را با زرده تخم مرغ محلی به شکل خمیر در آورید. این خمیر را روی گودی کمر قرار داده و با پارچه نخی روی آن را ببندید.

نکته

میوه بلادر را می توان در ادویه کاچی یا آردوبارت مورد استفاده قرار داد. پودر قرص کمر را می توان به همین شکل و به صورت خوراکی مصرف کرد.

عوارض جانبی مصرف گیاه بلادر

با وجود خواص و فواید بی نظیری که مصرف این گیاه به همراه دارد اما، استفاده ی آن همواره باید با مشورت افراد متخصص همراه باشد. زیرا، مصرف آن بدون آگاهی از شرایط جسمی می تواند خطراتی به دنبال داشته باشد. در این قسمت به عوارض احتمالی این عرق اشاره می کنیم.

  • توجه داشته باشید که برگ های این گیاه سمی است. علاوه بر این، ریشه ها و پوست آن نیز ممکن است سمی باشد.
  • مصرف این داروی گیاهی به افراد گرم مزاج توصیه نمی شود. زیرا، موجب بروز یبوست، جنون، سرسام، مالیخولیا و جوش های دهان می شود.

سخن پایانی

گیاه بلادر با نام علمی Entada rheedii، از گیاهان دارویی است که طبعی گرم و خشک دارد. این گیاه با نام های قرص کمر، بلادر کبیر، حب الفهم و حب القلب نیز شناخته می شود. بومی مناطق استوایی مانند هندوستان و شمال آفریقا است.

در طب سنتی اغلب از میوه آن برای سفت کردن کمر، تقویت رحم و تخمدان ها در زنان، درمان آرتروز، رعشه، شب ادراری کودکان، تقویت حافظه، تقویت نیروی جنسی، کمردرد، میخچه، زگیل و … استفاده می شود.

تفاوت میوه این گیاه با بادام هندی در این است که میوه درخت بادام هندی، گلابی شکل است که مغز بادام به زیر آن چسبیده است. در حالی که میوه بلادر به صورت باقلایی بزرگ است که دانه های آن (قرص های کمر) درون یک پوسته سبز رنگ قرار دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا