دمنوش گیاهی افتیمون – خواص ، فواید و قیمت خرید و فروش
دمنوش گیاهی افتیمون از برگ ها و گل های گیاه افتیمون به دست می آید . طبیعت گرم و خشک داشته و سرشار از ساپونین و تانن است . در طب سنتی به عنوان یک صفرا بر ، اشتها آور ، ملین و بادشکن شناخته شده و برای درمان بیماری هایی مانند وسواس ، جنون ، سر درد ، تصفیه ی خون ، تقویت کبد ، رفع بی حسی و خواب رفتن اعضای بدن ، گوارش و تقویت قوای جنسی مورد استفاده قرار می گیرد .
گیاه افتیمون بومی جزایر اقریطش ( از جزایر یونان ) و بیت المقدس است . در ایران این گیاه اطراف تهران ، کرج ، دامنه های البرز ، اصفهان ، فارس ، جزایر هرمز و قشم می روید .
جالب است بدانیم که :
گیاه افتیمون با نام علمی Cuscuta Epithymumاز تیره ی پیچک و خانواده سس ( انگل ) است . این گیاه ، یک ساله ، علفی و پیچنده است . به این صورت که ، به شکل مارپیچ به دور گیاهان دیگر مانند کتان ، یونجه و شبدر می پیچد . ساقه های گیاه ظریف ، باریک ، صاف ، منعطف و منشعب بوده و به رنگ کرم مایل به زرد و قرمز دیده می شود .
برگ های افتیمون بسیار ریز و مایل به زرد می باشد . گل های ریز گیاه به رنگ های سفید ، مایل به زرد و صورتی دیده می شود . این گل ها مرکب از قطعات پنج تایی است که به صورت فشرده و جمع شده ، ظاهر کروی داشته و در طول ساقه و کنار فلس ها می روید . زمان گل دهی این گیاه از اواخر بهار تا پاییز می باشد .
گیاه افتیمون مانند خردل دارای دانه های ریزی است . دانه های این گیاه به رنگ سرخ مایل به زرد می باشد . ریشه ی گیاه زردک بوده و برای مدت طولانی در زمین باقی می ماند .
نکته :
این گیاه دارای نام های متعددی است . در زبان عربی به دواءالجنون ، حماض الارنب و شعرالضبع ، در زبان یونانی و فارسی به افتیمون ، در زبان سریانی به سورمو ، درزبان رومی به شیون ، در زبان هندی به امل بیل و اکاس بیل و در زبان انگلیسی به Lesser Dodder معروف است . از دیگر نام های این گیاه می توان به آفتیمون ، افینیمون ، شکوفا و ترشک اشاره کرد .
نکته :
از گیاهانی مانند کتیرا ، زعفران ، صمغ عربی ، روغن بادام شیرین و ادویه مرطب به عنوان مصلح این گیاه و فراورده های آن مانند دمنوش استفاده می شود .
پیش از این در نشریه علمی جهان شیمی فیزیک به معرفی و بررسی انواع عرقیات گیاهی و دمنوش هایی مانند مانند دمنوش رویبوس ، اولانگ ، هوفاریقون ، کوهوش سیاه ، ریوند چینی ، گل مغربی ، برگ درخت چریش ، کندر ، کنگر کوهی ، اکلیل کوهی ( رزماری ) و … پرداخته شده است .
در این مقاله به بررسی دمنوش گیاهی افتیمون ، خواص ، فواید ، ویژگی ها و قیمت خرید و فروش آن می پردازیم :
- قیمت خرید و فروش دمنوش گیاهی افتیمون
- طرز تهیه دمنوش گیاهی افتیمون چگونه است ؟
- دمنوش گیاهی افتیمون از چه خواص درمانی برخوردار است ؟
- طرز استفاده از دمنوش گیاهی افتیمون چگونه است ؟
- مصرف دمنوش گیاهی افتیمون دارای چه عوارضی است ؟
قیمت خرید و فروش دمنوش گیاهی افتیمون
این دمنوش ، از دمنوش های سنتی محسوب می شود که به دلیل داشتن فواید بی نظیر از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار بوده و طرفداران فراوانی دارد . به همین دلیل ، شرکت های تولیدی بسیاری در داخل کشور اقدام به تهیه ی این محصول نموده اند .
قیمت خرید و فروش این دمنوش مانند دارچین ، خار مریم ، بید مشک ، کندر ، کنگر کوهی ، رزماری و … است . از این رو ، برای تهیه ی آن نیازی به پرداخت هزینه های گزاف نیست .
این دمنوش را می توان به راحتی از عطاری ها و فروشگاه های اینترنتی معتبر خریداری نمود . هنگام خرید باید به این نکته توجه داشت که محصول خریداری شده از تائیدیه وزارت بهداشت برخوردار باشد .
طرز تهیه دمنوش گیاهی افتیمون چگونه است ؟
برای تهیه ی این دمنوش ، اندام های هوایی گیاه را در فصل بهار و یا اواسط پاییز جمع آوری می کنند . پس از شستشو و تمیز کردن ، در دمای اتاق خشک می کنند . توصیه می شود بخش های خشک شده ی گیاه را ، در ظرف های در بسته و تیره قرار داد . بهترین مکان برای نگهداری آن ، مکان های خشک ، خنک و به دور از نور مستقیم آفتاب و حشرات است .
پس از خشک کردن بخش های مورد استفاده ی گیاه ، نصف قاشق چای خوری از آن را به همراه ۲۰۰ میلی لیتر آب جوش روی شعله ی غیر مستقیم قرار می دهند . بهتر است مدت زمان جوشیدن کوتاه باشد تا دمنوش خواص خود را حفظ کند .
پس از دو بار جوشیدن ، شعله را خارج کرده و محتویات قوری را از صافی عبور می دهند . به این ترتیب محلول یک دستی حاصل می شود که اماده ی نوشیدن است .
نکته :
برای اثر بخشی این دمنوش ، بهتر است مقدار ۱۵ گرم از گیاه خشک شده را در ۳ تا ۴ نوبت در روز مصرف کرد . از مصرف یک باره ی ۱۵ گرم از این گیاه باید جدا پرهیز شود .
نکته :
مصرف این دمنوش ، ورم را کاهش داده ، لطیف کننده ، بازکننده انسداد ، برطرف کننده ی مشکلات قلب ، بیماری های مغز و اعصاب مانند سردرد ، تشنج ، افسردگی ، کابوس ، وسواس و بیماریهای مفاصل است .
توجه :
دمنوش گیاهی افتیمون به تنهایی ، مسهل بلغم و سودا و همراه با بنفشه ، مسهل صفرا است . به دلیل بافت بسیار ظریف و ضعیفی که دارد ، جوشاندن و کوبیدن آن موجب از بین رفتن خاصیت آن می شود.
توجه :
هنگام مصرف از نرم کوبیدن و یا زیاد جوشاندن آن پرهیز شود . بهتر است با شعله ی غیر مستقیم ، بسیار آهسته و طولانی مدت دم شود . مصرف زیاد این دمنوش برای افرادی که مزاج گرمی دارند مضر است .
دمنوش گیاهی افتیمون از چه خواص درمانی برخوردار است ؟
مصرف این دمنوش به دلیل خواص دارویی و درمانی ویژه ای که دارد از دیر باز مورد توجه بوده است . به عنوان نمونه استفاده از آن در درمان بیماری هایی مانند اسکوربوت ( بیماری خونی ) ، تصفیه ی خون ، کبد ، مسهل برای افراد سودایی ، مسهل صفرا ، بیماری های مغز و اعصاب مانند مالیخولیایی ، جنون ، کابوس ، فالج و لقوه ، بی حسی اعضا و درد مفاصل استفاده می شود .
علاوه بر این برای درمان بیماری هایی نظیر مشکلات قلبی ، معده ، سردردهای مزمن ناشی از سوداوی ، زودانزالی ، سندروم پیش از قاعدگی ، تشنج و صرع بسیار مفید است .
طرز استفاده از دمنوش گیاهی افتیمون چگونه است ؟
روش های مختلفی برای استفاده از این دمنوش و مقدار آن برای درمان بیماری ها وجود دارد . در این قسمت به برخی از آن ها اشاره می کنیم :
- نوشیدن این دمنوش ، کرم معده و روده را از بین می برد . ترکیب افتیمون با اسطوخودوس ، برطرف کننده ی صرع سوداوی ، صرع بلغمی ، فلج ، لقوه ، تشنج امتلایی و خدر است .
- مصرف چهار درهم افتیمون کوبیده شده با کمی عسل و اندکی نمک ، مسهل قوی سودا و بلغم محسوب می شود .
- مصرف شش درهم افتیمون با ماءالجین ، مالیخولیا و سردرد را بهبود می بخشد . ترکیب شش درهم افتیمون با شش درهم افسنتین نیز برای درمان مالیخولیا مفید است .
- اگر افتیمون کوبیده شده را با مویز منقی به صورت یکنواخت مخلوط کرده و از آن ها قرص تهیه شود ، مصرف پنج تا ده درهم آن به درمان مالیخولیای مراقی کمک می کند .
- دفع فضولات سوداوی با مصرف ترکیب افتیمون ، کمی شحم حنظل و کمی سقمونیا به راحتی امکان پذیر است .
- اگر دمنوش گیاهی افتیمون با مقداری گل قند ترکیب شود ، اخلاط فاسد سوداوی سر را تنقیه و کابوس ناشی از بخارهای سوداوی معده را برطرف می کند .
- مصرف مخلوط هفت درهم افتیمون کوبیده شده با هفت درهم سکنجبین ساده به صورت یکنواخت ، مسهل بسیار قوی سودا و منقی طحال است . اگر این ترکیب به صورت مرتب و هفته ای یک بار مصرف شود ، در درمان مالیخولیای طحالی ، مانیا ، جنون و همه بیماری های سوداوی سرد بسیار موثر است .
نکته :
- اگر مقدار شش درهم افتیمون در مقداری شیر تازه دوشیده شده گوسفند خیسانیده شود ، نوشیدن آن به درمان سردرد سوداوی کمک می کند .
- مصرف روزانه ده درهم افتیمون خیسانیده شده در نصف پیمانه شیر تازه دوشیده شده همراه با پانزده مثقال سکنجبین در بهبود سردرد سوداوی ، مالیخولیا ، تشنج امتلایی ، توحش و خفقان بسیار مفید است . بهتر است این کار به مدت یک هفته ادامه یابد .
- مصرف هشت درهم افتیمون با شیر تازه دوشیده شده و شکر به درمان بیماری هایی نظیر مالیخولیا ، مانیا ، جنون ، کابوس و بیشتر بیماری های سوداوی کمک می کند .
- برای درمان تشنج و خدر توصیه می شود ده درهم افتیمون را در یک من شیر تازه دوشیده شده خیسانیده و پس از صاف کردن ، با پانزده درهم سکنجبین ساده مخلوط کرده تا بریده شود . پس از فشردن مخلوط آب آن استخراج می شود . توصیه می شود نوشیدن این آب به مدت هشت روز متوالی ادامه یابد .
مصرف دمنوش گیاهی افتیمون دارای چه عوارضی است ؟
مصرف دمنوش گیاهی افتیمون در کنار خواص و فواید بی نظیری که دارد می تواند همراه با بروز عوارض و مشکلاتی باشد . به همین دلیل ، مصرف آن باید با نظر افراد متخصص در زمینه ی طب سنتی همراه باشد . از جمله عوارض مصرف این دمنوش می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- مصرف آن توسط زنان باردار و شیرده اکیدا ممنوع است .
- کودکان کمتر از ۵ سال باید از مصرف آن پرهیز کنند .
- زیاده روی در مصرف این دمنوش سبب بروز افسردگی می شود .
- استفاده ی بیش از حد آن موجب بروز قولنج می شود .
- مصرف آن به افراد گرم مزاج توصیه نمی شود . توصیه می شود درصورت مصرف حتما از کتیرا ، بنفشه ، زعفران و صمغ عربی به عنوان مصلح استفاده کنند .
- افراط در مصرف این دمنوش می تواند با بروز مشکلاتی مانند تهوع ، استفراغ ، تشنگی ، اضطراب و بی قراری ، گرفتگی و خفگی همراه باشد .