خواص و مضرات هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل که با نام عملی Citrullus colocynthis شناخته می شود گیاهی عالی با خواص مفید فراوان است. همچنین با نامهای رایج بسیاری از جمله سیب تلخ، کولوسینت، خیار تلخ، کدوی صحرا، هندوانه کوهی، اگوسی، تاک سدوم یا کدو وحشی نیز شناخته می شود. این گیاه از خانواده کدوها و از خویشاوندان هندوانه است.
هندوانه ابوجهل از قرن ۱۴ منبع درآمد بوده و امروزه نیز به دلیل خواص درمانی صادر می شود. این میوه کوچک شبیه هندوانه معمولی است اما سفت تر است و پالپ تلخی دارد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
زیستگاه هندوانه ابوجهل
این گیاه بومی آفریقا است و در آسیا مانند هند، پاکستان و جزایر جنوبی نیز تولید می شود. دمای سالانه ۱۴.۸ تا ۲۷.۸ درجه سانتیگراد را تحمل می کند. محدوده pH که در آن تکثیر می شود ۵.۰ تا ۷.۸ است. این گیاه تا ارتفاع ۱۵۰۰ متری از سطح دریا رشد می کند.
کشورهایی که در آنها یافت می شود اروپای مدیترانه، قبرس، جمهوری عربی سوریه، لبنان، اردن، مصر، کویت، عربستان سعودی، ترکیه، ایران، پاکستان، افغانستان، هند و شمال آفریقا هستند.
گیاه شناسی هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل گیاهی علفی یکساله یا چند ساله بیابانی با پیچک هایی است که تا ۳ متر امتداد دارند. این گیاه در بیابان های گرمسیری، جنگل های مرطوب و همچنین مناطق مرطوب معتدل خنک رشد می کند. این گیاه برای رشد خوب به خاک های لومی شنی نیاز دارد.
آنها همچنین می توانند به خوبی در خاک های بیابانی و همچنین در امتداد سواحل دریا رشد کنند. خاک باید به خوبی زهکشی شود. گیاه هندوانه ابوجهل دارای یک ریشه گوشتی و چند ساله بزرگ است که ساقه های بلند و باریک، زاویه دار، سخت و خشن شبیه تاک دارد. ساقه ها معمولاً روی زمین پخش می شوند و تمایل به بالا رفتن از گیاهان و بوته ها توسط شاخه های منشعب خود دارند.
برگ ها
برگ های زاویه دار به طور متناوب روی دمبرگ های بلند قرار دارند. طول هر برگ تقریباً ۵ تا ۱۰ سانتی متر است و حدود ۳ تا ۷ لوب دارد. گاهی اوقات لوب میانی ممکن است ساختاری بیضوی داشته باشد. برگ ها دارای شکل مثلثی با شکاف های فراوان هستند. برگ ها دارای بافت خشن و کرک دار با سینوس های باز هستند. سطح بالایی برگ ها به رنگ سبز و سطح پایینی نسبتاً خشن و کم رنگ است.
گل
گل ها به رنگ زرد و به صورت منفرد در محور برگ ها قرار دارند و توسط دمگل های زرد مایل به سبز حمل می شوند. هر یک دارای یک تاج پنج لوب و یک کاسه گل پنج قسمتی است. آنها تک پایه هستند بنابراین قسمت های زایشی نر و ماده در گل های مختلف روی یک گیاه قرار می گیرند. کاسه گل نر کوتاهتر از تاج گل است. آنها دارای ۵ پرچم است که ۴ تای آنها با بساک مونادلفوس جفت شده و ۱ پرچم منفرد است. گل ماده دارای ۳ استامینوئید و یک تخمدان ۳ برچه ای است. آنها با مشاهده تخمدان تحتانی کروی و کرکدار گل ماده قابل تشخیص هستند.
میوه ها
هر بوته هندوانه ابوجهل حدود ۱۵ تا ۳۰ میوه کروی با قطر تقریبا ۷ تا ۱۰ سانتی متر تولید می کند. قسمت بیرونی میوه با پوست سبز رنگ با نوارهای زرد پوشیده شده است. رنگ میوه ها نیز ممکن است زرد باشد. میوه های رسیده با پوست نازک اما سفت مشخص می شوند. میوه ها دارای پالپ سفید نرم، خشک و اسفنجی هستند که با تعداد زیادی دانه فشرده تخم مرغی پر شده است.
دانه ها
دانه ها خاکستری و به طول ۵ میلی متر و عرض ۳ میلی متر، صاف، فشرده و بیضی شکل بدون لبه، روغنی و تا حدودی براق هستند. آنها روی جفت جداری قرار دارند. رنگ دانه ها به رنگ زرد مایل به نارنجی روشن تا قهوه ای تیره است. آنها خوراکی هستند اما به طور مشابه تلخ، با طعم آجیلی و سرشار از چربی و پروتئین هستند.
آنها به طور کامل خورده می شوند یا به عنوان دانه روغنی استفاده می شوند. محتوای روغن دانه ها ۱۷-۱۹٪ (وزنی) است که شامل ۶۷-۷۳٪ اسید لینولئیک، ۱۰-۱۶٪ اسید اولئیک، ۵-۸٪ اسید استئاریک و ۹-۱۲٪ اسید پالمیتیک است. تخمین زده می شود که بازدهی روغن تقریبا ۴۰۰ لیتر در هکتار باشد. علاوه بر این، دانه ها حاوی مقدار بیشتری آرژنین، تریپتوفان و اسیدهای آمینه حاوی گوگرد هستند.
شرح کلی هندوانه ابوجهل
همه قسمت های گیاه هندوانه ابوجهل نقش مهمی در درمان انواع اختلالات و بیماری ها دارند. میوه ها تلخ و خنک هستند بنابراین به عنوان پاک کننده، ضد کرم، تب بر عمل می کنند و به درمان آسم، برونشیت، تومورها، ترشحات ادراری، یرقان، یبوست، درد مفاصل و غیره کمک می کنند. ریشه گیاه برای مبارزه با بیماری های ادراری، زردی، التهاب سینه، بزرگی شکم، آسیت، روماتیسم و سرفه و همچنین در حملات آسم کودکان استفاده می شود.
پالپ گیاه حاوی اجزای بیوشیمیایی مانند روغن های پایدار، کولوسینتین، رزین، پکتین، لیگنین، مواد معدنی و صمغ است. مواد موثره آن ترکیبات بیوشیمیایی الاترین، آلبومینوئیدها، فیتوسترول و گلیکوزید هستند. مواد مولد طعم تلخ گیاه کولوسینتین و کولوسینتنین هستند. دانه ها حاوی فیتوسترولین هستند و به دلیل ترکیبات بیوشیمیایی ضد تومور مانند کوکوربیتاسین B و کوکوربیتاسین E به عنوان ضد تومور و ضد سرطان عمل می کند.
محتوای پروتئین دانه های هندوانه ابوجهل ۲۵/۸ درصد و سرشار از لیزین، لوسین و اسیدهای سولفو آمینه یعنی متیونین است. هسته هندوانه ابوجهل حاوی روغن (۵۲%)، پروتئین (۲۸.۴%)، فیبر (۲.۷%)، خاکستر (۳.۶%) و کربوهیدرات (۸.۲%) است. اینها منابع خوبی از اسیدهای آمینه ضروری (مانند آرژنین، تریپتوفان و متیونین) و ویتامین ها (B1، B2، نیاسین) و مواد معدنی (Ca، Mg، Mn، K، P، Fe وZn ) هستند. ترکیب پروتئین و اسیدهای آمینه کنجاله دانه بدون چربی، دارای محتوای پروتئین بالایی (۵/۴۰ درصد) است ولی فاقد اسید آمینه ضروری تریپتوفان است.
کاربردهای دارویی هندوانه ابوجهل
هیپوگلیسمی
عصاره ریشه آن تاثیر زیادی در کاهش سطح قند خون دارد. چندین ترکیب فعال موجود در این گیاه بر متابولیسم انسولین تأثیر می گذارد و از این طریق فعالیت مثبت زیادی در دیابت نوع II نشان می دهد.
یبوست
عصاره میوه این گیاه دارای خواص ملین قوی است، زیرا ماهیچه های روده را تقویت می کند و به طور طبیعی باعث اجابت مزاج می شود، بنابراین برای درمان یبوست بسیار مفید است.
ضد باکتری
عصاره ریشه این گیاه در مدیریت باکتری های گرم منفی و گرم مثبت مانند اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و غیره مفید است. عصارهها به معنای عصارهها برگ، میوه و دانه ها بوده و در برابر همه سویه های باکتری فعالیت مثبت نشان دادند.
آنتی اکسیدان
این گیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار موثر عمل می کند و توانایی حذف رادیکال های آزاد مانند رادیکال هیدروکسیل، آنیون های سوپراکسید و اکسیژن منفرد را دارد.
ضد التهاب و ضد درد
عصاره میوه ها و دانه های نارس فعالیت ضد التهابی و ضد درد بسیار مهمی نشان می دهد.
هیپولیپیدمیک
دانه های هندوانه ابوجهل می توانند سطح تری گلیسیرید و کلسترول را در بیماران هیپرلیپیدمیک غیر دیابتی کاهش دهند.
لارو کش
این گیاه در برابر لاروهای سن چهارم اولیه پشه Culex و Aedes سمیت نشان می دهد.
فعالیت مهاری بر روی سلول های سرطانی پستان
عصاره این گیاه تأثیر زیادی بر فعالیت بازدارنده رشد سلول های سرطان سینه نشان می دهد.
جوش ها
استفاده خارجی از عصاره ریشه و آب میوه به درمان جوش، آکنه و جای جوش کمک می کند.
سرماخوردگی و سرفه
برای درمان سرماخوردگی و سرفه بسیار مفید است.
کاربردها و فواید سنتی هندوانه ابوجهل
- عصاره میوه این گیاه به کاهش درد و بهبود عملکرد عصبی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به نوروپاتی دردناک دیابتی کمک می کند.
- جوشانده آن را در آب برای رفع مشکلات قاعدگی استفاده می شود.
- برخی از زنان در ابتدای بارداری از آن برای سقط جنین استفاده می کردند.
- بسیاری از بیماری های پوستی مانند ضایعات، زگیل و میخچه را مهار می کند.
- پالپ آن را برای درمان جوش و آکنه روی پوست می مالند.
- عفونت های پوستی مانند آبسه، پسوریازیس و زخم ها را درمان می کند.
- یک داروی گیاهی خوب برای سرطان است و برای درمان سرطان سینه بهترین است.
- یک تصفیه کننده طبیعی خون است و برای درمان سرطان خون استفاده می شود.
- یک داروی گیاهی خوب برای دردهای روماتیسمی و آرتریت است.
- این گیاه مفید برای ناراحتی های کبدی مانند یرقان است.
- عصاره آن برای درمان دیابت مفید است.
- به کشتن کرم های روده کمک می کند و برای درمان کولیت استفاده می شود.
- به مبارزه با مشکلات یبوست کمک می کند.
- به درمان اختلالات قاعدگی مانند یائسگی، قاعدگی سخت، آمنوره و غیره کمک می کند.
- پادزهر عقرب گزیدگی و مارگزیدگی است.
- از عصاره تفاله میوه در درمان عفونت های مجاری ادراری استفاده می شود.
- در درمان آسیت موثر است.
- برای درمان عفونت های ریوی می توان به آن اعتماد کرد.
- وقتی روی پوست سر استفاده می شود رشد مو را تحریک می کند.
- عصاره های گیاهی دارای خواص پاک کنندگی قوی هستند که به درمان مشکلات روده ای مانند یبوست کمک می کند.
- مصرف گیاه هندوانه ابوجهل به تصفیه خون کمک می کند.
- این گیاهان به از بین بردن تومورهای موجود در دستگاه گوارش یا معده کمک می کنند.
- از این گیاه برای از بین بردن زگیل و میخچه از پوست استفاده می شود.
- تفاله خشک میوه نارس به دلیل خاصیت سم زدایی دستگاه گوارش مورد استفاده دارویی قرار می گیرد.
- پالپ یا برگ آن یک داروی عامیانه برای تومورهای سرطانی است.
- گفته می شود که جوشانده کل گیاه که از آب رازیانه درست می شود به سلامت کبد کمک می کند.
- همچنین می توان از ریشه به عنوان پاک کننده آسیت، یرقان، بیماری های ادراری، روماتیسم و سم مار استفاده کرد.
- همچنین برای درمان دیابت و فشار خون بالا استفاده می شود.
- میوه آن می تواند پریستالیس روده را تحریک کرده و محتویات روده را با یک اثر تحریک کننده روی مخاط نرم کند.
- قسمت های مختلف این گیاه به ویژه میوه ها و دانه ها اغلب برای درمان عفونت های ادراری در تونس و سایر کشورهای مدیترانه ای استفاده می شود.
- میوه های هندوانه ابوجهل به عنوان یک درمان برای گلودرد و عفونت های پوستی در عربستان سعودی استفاده می شود.
- میوه همچنین تصفیه کننده خون و درمان کننده تومورها و بزرگ شدن طحال است.
مزایای سلامتی هندوانه ابوجهل
جوش و آکنه
تفاله میوه را خارج کنید. روزی دو بار آن را روی جای جوش بمالید. برای درمان آکنه ریشه هندوانه ابوجهل را بگیرید. آنها را با آسیاب کنید و پس از ترکیب با آب روی ناحیه آسیب دیده بمالید. پس از خشک شدن با آب معمولی بشویید. شما می توانید آب ریشه هندوانه ابوجهل تازه را استخراج کنید. آن را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. بگذارید خشک شود و با آب معمولی بشویید.
بیماری های معده
ریشه های خشک شده را بگیرید. آنها را پودر کنید. صبح زود کمی با آب ولرم میل کنید. یا ریشه ها را آسیاب کنید سپس با آب خمیر درست کنید و روی شکم بمالید.
یبوست
هل را آسیاب کنید و یک فنجان آب هندوانه ابوجهل بگیرید. ¼ قاشق چایخوری از پودر را در آب میوه مخلوط کنید. سنگ نمک را به سلیقه خود اضافه کنید. نصف آن را صبح و نصف شب به مدت ۷ روز بنوشید. (بیش از حد ممکن است باعث استفراغ و حالت تهوع شود).
توده های خوش خیم
به مقدار مساوی از ریشه هندوانه ابوجهل و فلفل استفاده کنید. آنها را با هم آسیاب کنید. قرص های کوچک درست کنید زیر آفتاب خشک شود. به مدت ۷ روز هر روز صبح یک قرص با یک لیوان آب گرم میل کنید.
حقایق دیگر در رابطه با هندوانه ابوجهل
- بادیه نشینان صحرا از دانه های هندوانه ابوجهل آسیاب شده برای تهیه نان استفاده می کنند.
- از بوی تند میوه ها برای دفع شب پره استفاده می شود.
- گیاه هندوانه ابوجهل همچنین به عنوان یک چسب شنی مهم عمل می کند.
- از دانه ها به عنوان دانه روغنی استفاده می شود. روغن استخراج شده از دانه ها خوراکی است و می توان از آن به عنوان بیودیزل نیز استفاده کرد.
- در دوران باستان، زنان از عصاره هندوانه ابوجهل برای سقط جنین استفاده می کردند.
- در متون دینی کتاب مقدس و اسلامی نیز به این گیاه اشاره شده است.
موارد احتیاط در مصرف هندوانه ابوجهل
- از مصرف در دوران بارداری و شیردهی خودداری شود.
- ممکن است باعث التهاب شود.
- میوه ها می توانند باعث درد شدید روده و التهابات خطرناک شوند.
- هندوانه ابوجهل و عصاره این گیاهان توسط کودکان یا افراد ضعیف مصرف نشود.
- مصرف بیش از یک گرم از میوه ها یا دانه ها (بر اساس وزن خشک) منجر به التهاب روده و خونریزی مقعدی می شود.
- دوزهای کشنده (از ۲ گرم شروع می شود) منجر به تشنج، فلج و در صورت عدم درمان از طریق فروپاشی گردش خون منجر به مرگ می شود.
هندوانه ابوجهل برای کرونا
این گیاه برای تقویت سیستم ایمنی مفید است از این رو می توان مانند سایر میوه های مفید برای تقویت سیستم ایمنی از آن برای مقابله با کرونا استفاده کرد. از آنجاییکه مصرف زیاد این گیاه خطرناک است حتما قبل از مصرف آن با متخصص طب سنتی مشورت کنید.
خواص ترشی هندوانه ابوجهل
این میوه خواص بسیاری برای سلامتی دارد و می توان از آن ترشی درست کرد. برای بهبود دردهای مفصلی، چربی خون و محافظت از کبد می توانید از این ترشی استفاده کنید.
کپسول هندوانه ابوجهل
برای راحتی مصرف و همچنین مشخص بودن دوز این گیاه شما می توانید در عطاری ها کپسول های هندوانه ابوجهل را بیابید. این کپسول ها برای درمان مشکلات مختلف برای افراد تجویز می شود.
سوزاندن هندوانه ابوجهل
دانه های پودر شده قابل اشتعال هستند و به همین دلیل اعراب از آنها به عنوان سوخت استفاده می کنند.
طریقه مصرف هندوانه ابوجهل برای دیابت
پودر زیره سیاه، دانه های Acacia speciosa و هندوانه ابوجهل را با هم مخلوط کرده و در کپسول های سایز کامل بریزید و چهار کپسول در روز مصرف کنید. این یک نسخه آزمایشی و بسیار مفید برای دیابت است.
اثرات جانبی هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل برای مصرف خوراکی مناسب نیست و فقط در مقادیر کم برای درمان استفاده می شود. استفاده از این گیاه توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۱۹۹۱ ممنوع شد. مصرف حتی مقادیر کم هندوانه ابوجهل می تواند باعث تحریک شدید پوشش معده و روده، اسهال خونی، آسیب کلیه، ادرار خونی و ناتوانی در ادرار شود.
سایر عوارض جانبی شامل تشنج، فلج و مرگ است. گزارش هایی از مرگ به دنبال مصرف کمتر از ۲ گرم پودر آن وجود دارد. در آزمایشات بالینی، اسهال خفیف با ۳۰۰ میلی گرم پودر هندوانه ابوجهل گزارش شده است.
در صورت مسمومیت باید محلول رقیق اسید تانیک و سپس مقادیر زیادی نوشیدنی حاوی تخم مرغ (نوشیدنی های آلبومین) مصرف شود. هنگامی که عصاره هندوانه ابوجهل در روغن کنجد رقیق می شود و روی پوست استفاده می شود، احتمالا ایمن است.
هشدارهای ویژه در رابطه با هندوانه ابوجهل
در دوران بارداری و شیردهی از مصرف آن خوداری شود.هندوانه ابوجهل ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. مراقب علائم قند خون پایین (هیپوگلیسمی) باشید و اگر دیابت دارید و از هندوانه ابوجهل استفاده می کنید، قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
هندوانه ابوجهل ممکن است در کنترل قند خون در حین و بعد از جراحی اختلال ایجاد کند. حداقل ۲ هفته قبل از جراحی برنامه ریزی شده مصرف آن را متوقف کنید.
تداخلات دارویی هندوانه ابوجهل
دیگوکسین (لانوکسین)
هندوانه ابوجهل نوعی ملین به نام ملین محرک است. ملین های محرک می توانند سطح پتاسیم را در بدن کاهش دهند. سطوح پایین پتاسیم می تواند خطر عوارض جانبی دیگوکسین (لانوکسین) را افزایش دهد.
وارفارین (کومادین)
هندوانه ابوجهل می تواند به عنوان یک ملین عمل کند. در برخی افراد این گیاه می تواند باعث اسهال شود. اسهال می تواند اثرات وارفارین را افزایش داده و خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر وارفارین مصرف می کنید از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
قرص های آب (داروهای ادرارآور)
هندوانه ابوجهل ملین است. برخی از ملین ها می توانند پتاسیم را در بدن کاهش دهند. قرص های آب همچنین می توانند پتاسیم را در بدن کاهش دهند. مصرف هندوانه ابوجهل همراه با قرص های ادرار آور ممکن است پتاسیم را در بدن بیش از حد کاهش دهد.
برخی از قرص های ادرارآور که می توانند پتاسیم را کاهش دهند عبارتند از: کلروتیازید (دیوریل)، کلرتالیدون (تالیتون)، فوروزماید (لاسیکس)، هیدروکلروتیازید (HCTZ، هیدرودیوریل، میکروزید) و غیره.
داروهای دیابت
هندوانه ابوجهل ممکن است قند خون را کاهش دهد. از داروهای دیابت نیز برای کاهش قند خون استفاده می شود. مصرف این گیاه همراه با داروهای دیابت ممکن است باعث شود سطح قند خون شما بسیار پایین بیاید. قند خون خود را به صورت مرتب کنترل کنید. دوز داروی دیابت شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
برخی از داروهای مورد استفاده برای دیابت عبارتند از: گلیمپراید (آماریل)، گلیبورید (دیابتا، گلیناز پرستاب، میکروناز)، انسولین، متفورمین (گلوکوفاژ)، پیوگلیتازون (آکتوس)، روزیگلیتازون (آواندیا)، کلرپروپامید (دیابینیز)، گلیکول تروآمید (البوت)و غیره.
طرز استفاده هندوانه ابوجهل
دوز مناسب از هندوانه ابوجهل به عوامل متعددی مانند سن مصرف کننده، سلامتی و چندین شرایط دیگر بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین محدوده مناسب دوز برای این گیاه وجود ندارد. به خاطر داشته باشید که محصولات طبیعی همیشه لزوما ایمن نیستند و دوز آن می تواند مهم باشد. حتما دستورالعمل های مربوطه و نکات ایمنی را دنبال کنید و قبل از استفاده با داروساز یا پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.