Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
علوم پایهعمومی

اسید چرب تالو چیست؟ – ویژگی ها و کاربرد آن

اسید چرب تالو از انواع اسیدهای چرب اشباع شده از جمله میریستیک، پالمتیک و استئاریک و اسیدهای چرب های غیر اشباعی چون پالمیتولیک، اولئیک و لینولئیک تشکیل شده است. روغن تالو تصفیه شده از چربی حیواناتی چون گاو و گوسفند به دست می آید. در این مقاله نشریه جهان شیمی فیزیک به معرفی اسید چرب تالو، ویژگی ها و کاربردهای آن می پردازیم.

تعریف اسیدهای چرب

اسیدهای چرب همه چربی های حیوانی، گیاهی و… را شامل می شود. ساختار این اسیدها از زنجیره کربنی تشکیل شده است که کربن های آن به هیدروژن وصل شده است. سمت دیگر زنجیره کربنی اسید چرب تالو به یک گروه از کربوکسیلیک ختم شده است، به همین علت نام این اسیدها از نام کربوکسیلیک اسید گرفته شده است.

این اسیدها به دو دسته اسیدهای چرب اشباع شده و اسیدهای چرب غیراشباع تقسیم می شوند که به تعریف مختصر آن ها خواهیم پرداخت.

اسیدهای چرب اشباع شده

این نوع اسیدهای چرب از هیدروژن اشباع هستند. به عبارتی ساده تر در آن ها هیدروژن های ضروری به دست آمده و نیازی برای دریافت آن ها احساس نمی شود. این اسیدها به شکل جامد هستند. در اسیدهای چرب اشباع شده، اتم های کربن همگی به دو اتم هیدروژن وصل هستند، پیوندها تکی بوده و پیوند دوگانه ای وجود ندارد. اسید استئاریک و اسید پالمتیک از مهم ترین این اسیدها هستند. پالمیتیک اسید ۳۰ درصد چربی بدن حیوانات و همچنین ۵ تا ۵۰ درصد گیاهان را شامل می شود. اسید استئاریک نیز در کره کاکائو و در چربی بدن نشخوارکنندگان وجود دارد.

بدن ما انسان ها توانایی تولید اسیدهای چرب اشباع شده یا غیر ضروری را دارد و لزومی برای مصرف آن ها در بدن مان احساس نمی شود.

اسیدهای چرب غیر اشباع
اسیدهای چرب غیر اشباع

منابع اسیدهای چرب اشباع

در انواع غذاها می توان اسیدهای چرب اشباع شده را یافت. به طور مثال این چربی ها در گوشت حیواناتی همچون گاو و مرغ، در گوشت های فرآوری شده همچون هات داگ، سوسیس، محصولات لبنی، انواع روغن های گیاهی مانند هسته خرما و روغن نارگیل و انواع کلوچه، شیرینی و چیپس و… یافت می شوند.

اسیدهای چرب غیر اشباع

زنجیره کربنی اسیدهای چرب غیر اشباع پیوند دوگانه دارد. اسید میریستولئیک، اسید پالمیتولیک، اسید اروسیک، اسید اولئیک، گادولیک اسید و اسید نروونیک از جمله اسیدهای چرب غیر اشباع هستند. اسیدهای چرب غیر اشباع حالتی مایع دارند و در برابر تابش اشعه آفتاب و مواد اکسید کننده به شدت ضعیف عمل می کنند و ممکن است به سرعت فاسد و اکسید شوند. لازم به ذکر است که این اسیدهای چرب در بدن انسان تولید نمی شوند و در نتیجه لازم است که در رژیم غذایی روزانه ما گنجانده شود.

منابع مهم غذایی اسیدهای چرب غیر اشباع

اسیدهای چرب غیراشباع را در روغن های زیتون، آفتابگردان، ذرت، سویا و بادام زمینی، در آجیل هایی مانند بادام، گردو، فندق، و در دانه های کتان، کنجد و دانه کدو تنبل، انواع ماهی ها، آبزیان و… به وفور یافت می شود.

تفاوت اسیدهای چرب اشباع شده و غیر اشباع

چربی های اشباع یک پیوند واحد دارند ولی چربی های غیر اشباع دارای حداقل یک پیوند دوگانه هستند. از مصرف بیش از حد چربی های اشباع به دلیل خطر ابتلا به بیماری های قلبی باید پرهیز کرد ولی اسیدهای چرب غیر اشباع برخلاف آن ها سالم هستند. البته در صورت مصرف بیش از اندازه باعث افزایش کلسترول خون می شوند. این اسیدهای چرب برعکس اسیدهای چرب غیر اشباع نقطه ذوب بالایی دارند و در دمای اتاق به حالت جامد هستند و دیرتر فاسد می شوند. اسیدهای غیر اشباع حالت مایع دارند و سریع تر فاسد می شوند.

اسیدهای چرب ضروری بدن

اسید لینولئیک و اسید لینولنیک از مهم ترین اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند مضاعف هستند که بدن ما توانایی تولید آن ها را ندارد. این اسیدها را اسیدهای چرب ضروری می نامند، به دلیل اینکه از راه غذا اجازه ورود به بدن ما انسان ها را دارد.

فراوان ترین اسید چرب در طبیعت

اسید پالمیتیک به وفور در طبیعت یافت می شود و جزء فراوان ترین اسیدهای چرب اشباع شده است. اسید اولئیک نیز جزء فراوان ترین اسید چرب های با یک باند مضاعف در طبیعت است.

فواید و زیان های انواع اسیدهای چرب

اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند مضاعف فواید زیادی به نسبت SFA برای سلامتی ما انسان ها دارند. ولی در برابر حرارت دوام ندارند و رادیکال آزاد ایجاد می کنند. البته این نقیصه در روغن های خوراکی با افزودن آنتی اکسیدان برطرف می شود.

هرچند اسیدهای چرب SFA با توجه به توانایی بالای حرارتی، سرخ کردنی خوبی به حساب می آیند ولی در افزایش تولید کلسترول نقش عمده ای را بین اسیدهای چرب ایفا می کنند. اسید پالمیتیک، لوریک و میریستیک اسید از جمله این اسیدها هستند. توصیه متخصصین تغذیه این است که استفاده از این اسیدهای چرب ۱۰ درصد کل کالری مصرفی روزانه باشد. البته در مورد بیماران با کلسترول خون بالا این میزان به ۵ تا حد درصد می رسد.

کاربردهای اسیدهای چرب

اسیدهای چرب در اکثریت صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله این صنایع می توان به صنعت آرایشی و بهداشتی، صنایع غذایی، صنعت لاستیک سازی، صنعت رنگ، نساجی، چرم، کشاورزی و… اشاره داشت.

کاربردهای اسیدهای چرب
کاربردهای اسیدهای چرب

کمبود اسیدهای چرب در بدن

اسیدهای چرب من جمله امگا ۳ و امگا ۶ از مهم ترین اسیدهای چربی هستند که کمبود آن ها موجب به وجود آمدن برخی علائم هشدار دهنده و نهایت بیماری می شود. خشکی پوست، تولد زودرس، خستگی بیش از حد، مشکلات قلبی و ابتلا به بیماری های التهابی از جمله این مشکلات هستند که با کمبود این اسیدهای چرب در بدن ایجاد می شوند.

تولید اسید چرب تالو

با هیدروژناسیون ناچیز پیش از فرایند تقطیر که موجبات ثبات محصول را به همراه دارد، این اسیدها را می توان به دست آورد. در هیدروژناسیون کل پیش از فرایند تقطیر، اسید استئاریک حیوانی به وجود می آید.

ویژگی های اسید چرب تالو

اسیدهای چرب تالو با فرمول مولکولی C۳۶H۷۰CaO۴ مواد جامدی به رنگ سفید متمایل به زرد هستند. نقطه ذوب این اسیدها دمای ۱۷۹ درجه سانتی گراد است و در دمای ۳۵۹.۴ درجه سانتی گراد به نقطه جوش می رسند.

کاربردهای اسید چرب تالو

اسیدهای چرب تالو در انواع صنایع از جمله پاک کننده های صنعتی و سازمانی، انواع صابون ها، شناور سازی سنگ معدن، صنعت ریخته گری، مواد شیمیایی لاستیکی، مواد شیمیایی میدان نفتی، مواد شیمیایی صنعت نساجی و… مورد استفاده قرار می گیرند. در ذیل به برخی از این کاربردها به اختصار خواهیم پرداخت.

تولید صابون

انواع چربی ها با منشا حیوانی مانند تالو در تهیه صابون ها نقش عمده ای دارند. تالو در حدود ۷۵ درصد از چربی های مورد استفاده در صنعت صابون سازی را بر عهده دارد. تالو ترکیبی از گلیسیرین ها است و می توان آن را از چربی های جامدی که توسط بخار تصفیه شده است، به دست آورد.

روغن تالو

بخشی از نوع تصفیه شده چربی حیوانی که به شکل جامد و از روغن پیه به دست می آید را روغن تالو می گویند که یکی از روغن هایی است که برخی افراد آن را مضر و برخی دیگر مفید می دانند. بدن ما انسان ها به مصرف انواع روغن ها نیاز دارد اما به مقدار لازمی که گفته شده است (حداکثر هفت درصد) باید از آن استفاده کرد. حتی مصرف به اندازه آن باعث می شود کلسترول بدن کاسته شود.

کاربرد اسید چرب تالو در صنایع آرایشی و بهداشتی

می دانیم که این اسیدها از چربی حیوانی به دست آمده است که می توانند از انواع اسیدهای چرب اشباع شده باشند. این اسیدهای چرب مناسب پوست بدن ما انسان ها است به همین دلیل در صنعت صابون سازی و آرایشی بهداشتی از این اسیدهای چرب استفاده می شود.

فروش اسید چرب تالو

روغن تالو تصفیه شده از چربی های حیوانی همچون گاو و گوسفند به دست می آید که در صنایع صابون سازی، آرایشی و بهداشتی کاربرد عمده ای دارد. فروش این محصولات به صورت عمده و در تمامی شاخه ها در بازار عرضه می گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا