گیاه آنتوریوم ، پرورش و نگهداری و تکثیر آن
پرورش و نگهداری گیاه آنتوریوم با گل های رنگی و برگ های زیبایش می تواند زینت بخش منزل و محیط های کار باشد. گل های براق و چرمی آن زیبایی خیره کننده ای داراست. انواع گیاه آنتوریوم در سراسر جهان یافت می شود و تنوع این گونه به ۸۰۰ نوع می رسد. نور مناسب گیاه آنتوریوم، نور غیر مستقیم است و از این جهت پرورش گیاه آنتوریوم در آپارتمان ها به دلیل شرایط نگهداری آسان می تواند انجام گیرد. خرید و فروش گیاه آنتوریوم به عنوان گیاه آپارتمانی در ایران و بسیاری از کشور ها انجام می شود. حتی از این گیاه زیبا برای دسته گل های عروس و تصفیه هوا نیز بهره می برند.
به دلیل علاقه ی بسیاری از افراد به این گیاه زیبا به بررسی نحوه ی پرورش و نگهداری، کود مخصوص، آبیاری و دما و تکثیر گیاه آنتوریوم می پردازیم. با ما همراه باشید.
گیاه آنتوریوم را تا چه اندازه می شناسید ؟
گیاه آنتوریوم از خانواده ی گل های شیپوری به حساب آمده و با نام های Tailflower، فلامینگو، گل جادویی و… شناخته می شود. این گیاه بومی مناطق کلمبیا و اکوادر بوده و از پرجمعیت ترین گونه های گلدار با بیش از ۸۰۰ نوع بشمار می آید. زادگاه این گیاه مناطق گرم و مرطوب استوایی بوده و بنابراین، این گیاه دوست دار رطوبت و گرما خواهد بود. در سده های گذشته گیاه آنتوریوم در جنگل های استوایی بوده و گیاهی بزرگتر با گل هایی بزرگتر بود. اما بعدها با جابجایی به مناطق دیگر تغییراتی در آن بوجود آمد و گیاه به شکل امروزی در آمد.
دوره ی گل دهی گیاه آنتوریوم طولانی بوده و گل های آن به مدت طولانی باقی می مانند و می توان از زیبایی آنها در منزل لذت برد. انواع گیاه آنتوریوم با رنگ های متنوع قرمز، نارنجی، سفید، صورتی و … برای نگهداری و پرورش وجود دارد. معمولا از هر گدام از رنگ های این گیاه زیبا به مناسبت خاصی استفاده می شود. این گیاه نیز مانند گیاه سانسوریا، بنجامین، گندمی، نخل مرداب، دیفن باخیا، بگونیا و… جز گیاهان آپارتمانی محسوب شده و به دلیل زیبایی بخشی پرورش داده می شود.
میزان نور مناسب برای گیاه آنتوریوم چیست ؟
نور مناسب گیاه آنتوریوم نور متوسط می باشد و این ویژگی می تواند آن را به گیاه مناسبی برای پرورش در آپارتمان تبدیل کند. تابش نور مستقیم خورشید باعث ریزش برگ ها و گل های آن شده و به مرور زمان گیاه از بین خواهد رفت. برای نگهداری گیاه آنتوریوم در آپارتمان آن را در مقابل پنجره هایی با نور غیر مستقیم و فیلتر شده قرار دهید. پنجره های جنوبی و شرقی که پر نور و روشن هستند مکان مناسبی برای این گیاه زینتی می باشد.
همانطور که نور زیاد به گیاه آسیب می زند نور کم نیز باعث آسیب گیاه خواهد شد. نرسیدن نور مناسب گیاه آنتوریوم منجر به پژمردگی گیاه شده و پس از مدتی گیاه از بین خواهد رفت. قرار گرفتن گیاه در نور زیاد از گلدهی آن جلوگیری کرده و رشد آن را به تعویق می اندازد. در فصل زمستان که نور خورشید مایل است، می توان این گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داد.
میزان آب و آبیاری گیاه آنتوریوم چگونه است ؟
میزان آب گیاه آنتوریوم زیاد بوده و بویژه در فصل تابستان به آبیاری فراوان نیاز خواهد داشت. میزان آب برای این گیاه در فصول گرم به قدری است که خاک گلدان به هیچ وجه نباید خشک گردد و باید خاک گلدان را همیشه مرطوب نگه داشت و نحوی آبیاری گیاه آنتوریوم باید به صورت منظم و متوسط انجام شود. در فصل بهار هم در مناطقی که هوا زود گرم شده و دما بالا می رود نیز باید به میزان آبیاری گیاه توجه نمود و خاک آن را همواره مرطوب نگه داشت. البته منظور از مرطوب نگه داشتن گیاه غوطه وری در آن نمی باشد و منظور این است که زمانی که سطح روی خاک گلدان خشک شد باید گیاه را آبیاری نمود.
در فصل زمستان که فصل استراحت گیاه می باشد، باید آبیاری را تا حد امکان کاهش داد. هنگام آبیاری گیاه توجه نمایید که زمانی که آب از منافذ باز زیر گلدان خارج شود یعنی مقدار کافی آب به گیاه رسیده است.
افراط در آبیاری منجر به زرد شدن برگ های گیاه آنتوریوم و کمبود آب منجر به سوختگی نوک برگ ها و گل های آن میشود. در مجموع می توان اینطور گفت که هفته ای ۳ بار آبیاری برای این گیاه کافی بوده و در فصل زمستان هم باید مقدار آبیاری را به حداقل رسانید.
میزان دما مناسب گیاه آنتوریوم چه دمایی است ؟
میزان دما مناسب گیاه آنتوریوم برای پرورش و رشد این گیاه بین ۱۶ الی ۲۸ درجه سانتی گراد بوده و این گیاه مکان هایی با هوای گرم و مرطوب را بیشتردوست داشته و سریع شروع به گلدهی نموده و سر حال باقی می ماند. این گیاه به شدت نسبت به سرما حساس بوده و نباید آن را در معرض باد سرد و سرما قرار داد. در مدت زمان کوتاهی سرما گیاه را نابود کرده و منجر به مرگ گیاه می شود.
برای به گل نشستن گیاه باید در فصل بهار از ۶ هفته قبل گیاه را در دمای ۱۷ درجه قرار دهید تا به گل بشیند. دمای مناسب برای پرورش و نگهداری گیاه آنتوریوم در روز ۲۶ تا ۳۲ درجه سانتی گراد و در شب ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد.
خاک مخصوص گیاه آنتوریوم چیست ؟
خاک مخصوص گیاه آنتوریوم خاکی است که دارای زهکشی بالا باشد. برای بالا بردن زهکشی خاک در می توانید از سنگریزه در انتهای گلدان استفاده نمایید. برای ترکیب خاک گلدان آن می توان از خاک برگ پوسیده و قسمتی ماسه اسیدی استفاده نمود. خاک ماسب برای رشد گیاه بهتر است که سبک باشد. می توان خاک های آماده گیاهان آپارتمانی را از فروشگاه های گل و گیاه همراه مقداری کمپوست تهیه نمود و یا همچنین می توان از ترکیب یک قسمت پرلیت به علاوه قسمتی کوکوپیت و در آخر از پیت ماس استفاده کرد. باید توجه داشت که در صورت عدم زهکشی مناسب برگ ها و گل های این گیاه زرد خواهند شد.
مناسب ترین خاک برای نگهداری این گیاه استفاده از خاک لوم شنی که با مواد آلی ترکیب شده است، می باشد. دلیل آن نیز حفظ رطوبت و هوا دهی خاک گیاه آنتوریوم است.
رطوبت مناسب گیاه آنتوریوم چیست ؟
رطوبت مناسب این گیاه آپارتمانی بین ۴۰ الی ۷۰ درصد بوده و این گیاه بسیار دوست دار رطوبت در محیط نگهداری می باشد. در محیط منزل با غبار پاشی روی برگ ها می توان به رطوبت بخشی به آن کمک کرده و از خشکی آن جلوگیری نمود.
یکی دیگر از راه های تامین رطوبت برای گیاه این است که ابتدا زیر گلدانی را پر از آب نموده و سپس در آن سنگریزه بچینید و گلدان را روی سنگریزه ها قرار دهید. اینگونه با تبخیر اندک اندک آب رطوبت گیاه نیز تامین خواهد شد. پیشنهاد دیگر استفاده از دستگاه بخور یا رطوبت ساز است. در فصل بهار و تابستان در صبح و یا شب حتماً باید محیط نگهداری گیاه مرطوب باشد البته دقت شود که در هنگام ظهر به هیچ وجه نباید گیاه غبار پاشی شود.
کود مخصوص گیاه آنتوریوم چیست ؟
میزان کوددهی گیاه آنتوریوم در فصول مختلف متفوت خواهد بود. میزان کوددهی در فصل رشد ماهی دو بار صورت گرفته و در اواخر فصل بهار تا اوایل فصل زمستان هر سه هفته یک بار اقدام به کوددهی این گیاه نمایید. کود های مخصوص گیاهان آپارتمانی پیشنهاد مناسبی برای این گیاه بوده و می توان آ نها را در فروشگاه های گل و گیاه تهیه نمود. این کودها در انواع کود گیاهی و کود شیمیایی در این فروشگاه ها عرضه می شوند. با استفاده از کود بنفشه آفریقایی نیز می توان مواد مورد نیاز و ریز مغذی ها را برای خاک گیاه فراهم نمود. کود های آلی و کودهای ارگانیک هم معمولا گزینه ی خوبی برای استفاده هستند.
تکثیر گیاه آنتوریوم چگونه است ؟
تکثیر گیاه آنتوریوم را به دو روش می توان انجام داد که در ادامه به بررسی آن پرداخته ایم:
تکثی با تقسیم ریشه
تقسیم ریشه این گیاه کار آسانی بوده و اگر گیاه بیش از حد بزرگ شده و در حال خارج شدن از گلدان خود باشد میتوان آن را به اندازه های کوچک تر تقسیم و تکثیر نموده و گیاهان سالم و زیبای دیگری هم داشت. برای تکثیر با ریشه، ابتدا گیاه را از گلدان خارج و مقداری از ریشه آن را جدا نمایید. برای تکثیر بهتر به دنبال جوانه ها و ریشه های تازه رشد کرده باشید زیرا آن ها انشعابات ریشه اصلی هستند. بخش هایی را که راحت تر از ریشه جدا میشوند، جدا و در گلدانی مجزا بکارید. بسته به سایز گیاه مادر میتوانید بین ۲ و یا حتی ۱۰ گلدان کوچک گیاه جدید داشته باشید.
تکثیر به روش قلمه زنی
- با یک چاقو یا قیچی تیز حداقل ۱۵ سانتی متر از ساقه را برش زنید به طوری که بخش بریده شده دارای حداقل ۲ یا ۳ برگ باشد.
- گلدانی سفالی با قطر دهانه تقریبا ۲۵ سانتی متر را انتخاب نموده و با خاک مرغوب پر کنید. گلدان باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد و سه چهارم آن با خاک پر گردد.
- در مرکز خاک گلدان حفره ای به عمق ۸ سانتی متر با انگشتان و یا بیلچه مخصوص ایجاد نمایید.
- قلمه را در حفره فرو برده و سپس حفره را با خاک پر نمایید. اگر برگ های پایینی قلمه داخل خاک رفتند و یا با خاک تماس پیدا کردند آن ها را به کمک انگشت از خاک بیرون بیاورید.
- خاک را تا زمان اشباع آبیاری نموده و سپس هر یک روز در میان آبیاری کرده و اجازه ندهید که سطح خاک خشک شود. این گیاه بومی جنگل های پر باران بوده و بنابراین رطوبت را ترجیح میدهد.
- گلدان تازه را در محیطی با نور فیلتر شده و رطوبت بالا قرار داده تا ریشه طی ۴ تا ۶ هفته تشکیل شده و گسترش یابد. زمانی که برگ های جدید در ساقه ایجاد شوند یا ارتفاع گیاه افزایش یابد یعنی ریشه رشد نموده است.
آیا گیاه آنتوریوم سمی است ؟
این گیاه از دسته ی گیاهانی است که هوای درون خانه را تصفیه کرده و به افزایش کیفیت آن کمک می نمایند. برگ های بزرگ و سبز این گیاه ترکیباتی مانند: آمونیاک، فرمالدهید، تولوئن و زایلن را از هوا حذف نموده و گیاه مناسبی برای پرورش و نگهداری در محیط کار بخصوص قرار گرفتن در اطراف پرینتر، دستگاه های کپی و چسب ها بشمار می آید. لازم به ذکر است که گیاه آنتوریوم به دلیل دارا بودن کریستال کلسیم اگزالات، گیاهی سمی بوده و شیره آن میتواند سبب التهاب در چشم و پوست گردد. در صورت خوردن این گیاه شخص دچار مشکلات گوارشی خواهد شد.
مشکلات و بیماری های گیاه آنتوریوم چیست ؟
- گل ها ظاهر نمی شوند، یعنی نور کافی نیست.
- لکه ی قهوه ای روی برگ ها مشاهده می شود یعنی حمله قارچی رخ داده است. از سم قارچ کش استفاده شود.
- برگ ها پر پشتند اما گلی ظاهر نمی شوند، علت: خاک از مواد غذایی (ازت) خیلی غنی است.
- در زمستان برگ ها زرد و به طرف پایین می پیچند، علت : هوا سرد و مرطوب است.
- برگ ها نازک،کم آب و زرد به نظر می آیند، علت: گیاه تشنه است.
- برگ ها سیاه شده اند. علت: هوا خیلی سرد است.
- دانه های سفید پنبه ای شکلی در سطح زیر برگ ها تشکیل شده است، علت: حشره شپشک زرد آلود که با سم حشره کش درمان می شود.
- حشرات ریز که در اطراف گیاه پرواز می کنند. درمان: سم حشره کش موجود در بازار
- سطح برگ ها پر از تار عنکبوت است: علت: کنه ریز قرمز است، درمان: سم کنه کش
- برگ ها سیاه شده و می ریزند، علت:کمبود کلسیم. درمان: یک قاشق چای خوری خاکستر چوب به خاک رویه اضافه نمایید. اگر لکه های سیاه وسط گل ها ایجاد شده و زیاد شوند علت قارچ آنتراکنوز بوده و باید با سم قارچ کش مناسب سم پاشی نمود.
خرید و فروش و قیمت گیاه آنتوریوم چیست ؟
قیمت خرید و فروش گیاه آنتوریوم با توجه به زیبایی گل ها و سایز گیاه متفاوت خواهد بود. معمولا گیاهانی که سایز بزرگتری داشته و گل ها و برگ های شاداب تری دارند قیمتشان نیز بالاتر است. برای خرید گیاه آنتوریوم می توانید به گل فروشی ها و گلخانه ها و مراکز فروش مجازی مراجعه نمایید. فروش گیاه آنتوریوم در کشور ما ایران نیز به عنوان یکی از گل های پرفروش آپارتمانی رونق فراوانی دارد.