شامپو بدون سولفات چیست؟ بررسی معایب و مزایا

همه ما عاشق شستشوی موها با محصولاتی غنی از کف هستیم. در حالی که این محصولات ممکن است پوست سر و موی ما را تمیز کنند، اما می توانند به موها آسیب برسانند. وجود سولفات در شامپوها و پاک کننده های مو ممکن است ریشه مو را ضعیف کند و باعث ریزش مو شود. شاید تعجب کنید که بگوییم سولفات ها به همان اندازه مواد شوینده ظرفشویی خشن هستند.
سولفات ها به عنوان سدیم لورت سولفات (SLES) و سدیم لوریل سولفات (SLS) در لیست مواد تشکیل دهنده شامپو و نرم کننده های مو ذکر می شوند. آنها یک کف غنی بر روی موهای خیس ایجاد می کنند تا آلودگی ها، چربی اضافی و سبوم روی پوست سر را از بین ببرند، اما در این فرآیند، روغن های طبیعی را نیز از بین می برند و موها را آسیب دیده، وز و شکننده می کنند. با استفاده از شامپو بدون سولفات می توانید از این عوارض در امان باشید. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک به بررسی معایب و مزایای شامپو بدون سولفات می پردازیم لطفا با ما همراه باشید.
شامپو بدون سولفات چیست
شامپوی بدون سولفات شامپویی است که حاوی سدیم لوریل سولفات (SLS) نباشد. SLS همچنین به عنوان سدیم لوریل سولفات یا سدیم دودسیل سولفات (SDS یا NaDS0) شناخته می شود. این یک ماده شیمیایی محبوب در محصولات بهداشتی تجاری و پاک کننده است.
این ماده شیمیایی به ویژه در کاربردهایی که به حذف باقی مانده های روغنی نیاز است، مفید است. در حالی که سولفات های مورد استفاده در محصولات بهداشتی سرطان زا نیستند آنها می توانند پوست سر را تحریک کنند، روغن های ضروری را بیش از حد از بین ببرند و باعث خشکی مو شوند.
افرادی که پوست حساسی دارند یا به سولفات ها حساسیت دارند، ممکن است باید از این مواد شیمیایی اجتناب کنند. شامپوی بدون سولفات برای پوست سر بسیار ملایم است و واکنش آلرژیک ایجاد نمی کند.
این شامپوها با خاصیت پاک کنندگی ملایم برای پوست سر و مو بدون استفاده از سولفات فرموله شده اند. آنها معمولا حاوی سورفکتانت هایی هستند که از روغن ذرت یا نارگیل تشکیل شده اند. اگرچه به اندازه کافی کف نمی کنند ولی به خلاص شدن از شر چربی یا آلودگی ها کمک می کنند. در عوض موها را تغذیه کرده و آنها را ابریشمی و صاف می کنند.
شامپوهای بدون سولفات در تمیز کردن پوست سر و مو با حداکثر دقت و به ملایم ترین شکل ممکن کار می کنند. برخلاف شامپوهای سنتی سولفات دار که دارای کف غنی هستند و پوست را تحریک می کنند. این شامپوها نه تنها برای سلامتی شما، بلکه برای محیط زیست نیز مضر هستند. شامپوهای بدون سولفات، روغن/سبوم طبیعی مو را حفظ کرده و آنها را تمیز و سالم نگه می دارند.
سولفات چیست
سولفات ها از نمک ها یا استرهای اسید سولفوریک تشکیل شده اند. این مواد مصنوعی موهای ما را به طور کامل از باقی مانده های حالت دهنده ها، سبوم و کثیفی پاک می کنند. شما اثر کف کننده شناخته شده ای را با آنها دریافت می کنید و پس از شستن موهای خود دوباره احساس تازگی و تمیزی می کنید.
اما سولفات ها در واقع لایه طبیعی چربی روی پوست سر شما را از بین می برند که عواقب آن موهای خشک و کدر است. علاوه بر این، سولفات ها می توانند باعث تحریک پوست سر مانند خارش شوند. این عوارض می تواند برای هر فرد متفاوت باشد، اما اگر از پوست سر حساس رنج می برید، استفاده از شامپوی بدون سولفات می تواند برای شما مفید باشد.
شامپوهای بدون سولفات برای مو و پوست سر بسیار ملایم هستند و می توانند به شما کمک کنند تا از شر خارش سر خلاص شوید. برای هر نوع مویی شامپوهای بدون سولفات وجود دارد و شما به راحتی می توانید آنها را تهیه نمایید.

تفاوت شامپو بدون سولفات و سولفات دار چیست
یک شامپوی خوب بدون سولفات باعث می شود موهای شما تمیز و عاری از آلودگی باشد. اما بهترین شامپوهای بدون سولفات آنهایی هستند که رطوبت را نیز حفظ می کنند و باعث می شوند که موهای شما احیا و بازسازی شوند.
در واقع تفاوت بین شامپوهای سولفاته و شامپوهای بدون سولفات در کف آن است. همه شامپوها حاوی نوعی ماده پاک کننده برای از بین بردن کثیفی، چربی و تجمع محصولات موی قدیمی هستند. کف ایجاد شده توسط شامپوهای سولفاته مطمئنا غنی تر و ماندگارتر است، اما این بدان معنا نیست که آنها در پاکسازی مو بهتر عمل می کنند.
زیرا میزان کفی که یک شامپو تولید می کند هیچ ارتباطی با میزان قدرت پاک سازی آن ندارد. در حالی که سولفات های امروزی به اندازه نمونه های قبلی شان خشن نیستند، اما همچنان می توانند چربی طبیعی مو را از بین ببرند و باعث محو شدن رنگ شوند و موها را خشک، کدر و مدیریت آن را دشوار کنند. بنابراین برای کسانی که موهای خود را رنگ کرده اند یا از درمان های کراتینه استفاده می کنند محصولات بدون سولفات توصیه می شوند.
چه زمانی از شامپوی بدون سولفات استفاده کنیم
کف کردن سولفات ها می تواند پوست سر شما را تحریک کند، بنابراین اگر از بیماری های پوستی و پوست سر مانند روزاسه، اگزما، درماتیت تماسی و غیره رنج می برید، شامپوی بدون سولفات یک جایگزین عالی است.
اگر هنگام استفاده از محصولات مبتنی بر سولفات، قرمزی، لکه های پوسته پوسته، بثورات، خارش یا التهاب پوست سر را تجربه می کنید، شامپوهای بدون سولفات را انتخاب کنید تا از شر این مشکلات خلاص شوید، زیرا ممکن است به سولفات ها حساس یا حساسیت داشته باشید.
شامپو بدون سولفات برای چه افرادی مفید است
از آنجایی که سولفات ها عوامل پاک کننده هستند، برخی افراد آنها را مفید می دانند. افرادی که موهای چرب دارند یا دارای شوره سر هستند به دلیل خواص پاک کنندگی بالا می توانند از شامپو سولفاته بهره مند شوند. با این حال، برخی از افراد باید شامپو و نرم کننده بدون مواد شیمیایی را انتخاب کنند. شامپوی بدون سولفات برای افراد زیر مفید است:
افراد با پوست سر حساس
افرادی که پوست سر حساس دارند یا افرادی که دارای بیماری های پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس هستند ممکن است اثرات خشکی ناشی از سولفات ها را تجربه کنند. آنها ممکن است دچار خارش، قرمزی و ترک در پوست سر خود شوند. محصولات مراقبت از مو بدون مواد شیمیایی و با مواد مغذی برای آنها بهترین است.
افراد با موهای خشک و وز
کمبود رطوبت می تواند موهای شما را شکننده و وز کند. افرادی که موهای مجعد یا فر دارند، برای رسیدن به فرم بهینه فر، به مقدار قابل توجهی رطوبت نیاز دارند. شامپوهای سولفاته می توانند موهای پیچ خورده را بیش از حد در هم پیچیده و غیر قابل کنترل کنند. تغییر به یک شامپو بدون مواد شیمیایی از جمله سولفات ها برای موهای خشک مانند موهای مجعد می تواند از روغن های طبیعی پوست سر محافظت کند و سلامت مو و پوست سر را بهبود ببخشد.

مزایای استفاده از شامپو بدون سولفات
استفاده از شامپو و نرم کننده بدون سولفات می تواند به شما کمک کند تا از اثرات مضر مواد شیمیایی مانند SLS و پارابن خلاص شوید. همچنین روغن های طبیعی که برای سلامت پوست سر و مو ضروری هستند را از بین نمی برد. شامپوهای بدون سولفات سازگار با محیط زیست، پایدار و بدون عوارض جانبی هستند. در ادامه به مزایای این شامپوها می پردازیم.
حفظ روغن طبیعی پوست سر
سولفات ها برای پاک کردن کثیفی و آلودگی از پوست سر کاملا شناخته شده اند. اما، به دلیل پاک کردن روغن های طبیعی از پوست سر، بدنام هستند، به خصوص اگر موهای خشکی دارید. شامپوهای بدون سولفات یک جایگزین عالی هستند زیرا موها و پوست سر شما را بدون از بین بردن چربی طبیعی تمیز می کنند. همچنین موها را براق و مرطوب نگه می دارند.
حفظ رطوبت پوست سر
سولفات ها می توانند برای برخی از انواع مو فوق العاده خشک کننده باشند و به ریشه ها و انتهای موها آسیب بزنند. برای موهای مجعد، شامپوهای بدون سولفات می تواند یک موهبت باشد. رطوبت برای حفظ فرهای سالم و برای داشتن یک الگوی دائمی و مشخص ضروری است. رطوبت بیشتر برابر با وز شدن کمتر است.
تسکین مشکلات پوست سر
برای کسانی که از بیماری های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس یا روزاسه رنج می برند، شامپوی بدون سولفات راه حلی بسیار ملایم است. خشکی ناشی از سولفات ها می تواند منجر به تحریک و خارش پوست سر شود. شامپوهای بدون سولفات بسیار ملایم تر هستند و می توانند به کنترل التهاب کمک کنند.
حفظ طولانی تر رنگ مو
موهای رنگ شده با مواد شیمیایی خشک و شکننده می شوند. سولفات های موجود در شامپو می توانند موهای شما را بیشتر خشک کرده و رنگ را سریع تر محو کنند. با تغییر به شامپوهای بدون سولفات، رنگ می تواند ماندگاری بیشتری داشته باشد.
عوارض شامپو بدون سولفات
شامپوهای بدون سولفات نیز دارای معایب خاص خود هستند. از آنجایی که شامپوهای بدون سولفات به گونه ای طراحی شده اند که ملایم باشند، پاکسازی پوست سر و مو به تلاش بسیار بیشتری نیاز دارد. آنها به اندازه کافی قوی نیستند که کف تولید کنند و بنابراین باید محصول را به خوبی روی موهای خود بمالید. گاهی اوقات نیز می توانند چند دقیقه بعد از شستن، موهای شما را چرب کنند.
توجه داشته باشید بسیاری از برندها، شامپوهایی را با برچسب بدون سولفات می فروشند، اما در واقع شامپوهایی را با الفین سولفونات به شما می فروشند که نزدیک به خانواده سولفات است. الفین سولفونات به اندازه سدیم لوریل سولفات اصلی خشن است و باید از مصرف آنها خودداری کنید.

آیا شامپوی بدون سولفات به رشد مو کمک می کند
اگر دنبال موهای پرپشت و زیبا هستید باید واقعا به شامپوهای بدون سولفات فکر کنید، زیرا سولفات ها مانع رشد مو می شوند، پوست سر را تحریک و ملتهب می کنند و به ساقه های مو آسیب می رسانند. شامپوهای بدون سولفات به حفظ رطوبت پوست سر، کاهش تحریک پوست سر و کاهش موخوره کمک می کنند. آنها همچنین به هیدراته نگه داشتن موهای شما کمک می کنند که به نوبه خود منجر به حفظ سلامت موها می شود. در واقع، برای تقویت رشد موی سالم، باید محیطی بهینه ایجاد کنید، به این معنی که از شامپویی استفاده کنید که سرشار از مواد مغذی باشد و روغن طبیعی موهای شما را از بین نبرد.
هر چند وقت یکبار می توان از شامپوهای بدون سولفات استفاده کرد
وقتی صحبت از نحوه استفاده از شامپوی بدون سولفات می شود، استفاده هر روز از آن بسیار خوب است. اما با توجه به پاکسازی کامل موهای شما، همیشه می توانید چند روز یکبار از آنها استفاده کنید اگر موهایتان خیلی چرب به نظر نرسد. در واقع مدت زمان شستن موها به نوع موی شما بستگی دارد. اما توصیه می کنیم هر دو تا سه روز یکبار شامپو بزنید تا پوست سرتان تمیز شود و فولیکول ها با آلودگی و باکتری ها مسدود نشوند.
روش استفاده از شامپو بدون سولفات
هنگام تغییر به شامپوهای بدون سولفات، ممکن است احساس تمیزی که از شامپوهای حاوی سولفات دریافت می کنید را از دست بدهید. برای اینکه راحت تر با آنها کنار بیایید نکات خاصی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید.
از مصرف زیاد شامپو خودداری کنید. از آنجایی که شامپوی بدون سولفات کف نمی کند، ممکن است وسوسه شوید از شامپوی اضافی استفاده کنید، که ممکن است ضرر بیشتری نسبت به فایده داشته باشد. نکته کلیدی این است که آب بیشتری برای شستشو استفاده کنید نه از شامپو.
در صورت نیاز دو بار از شامپو استفاده کنید. از آنجایی که شامپوهای بدون سولفات ملایم هستند، تمیز کردن کثیفی و چربی پوست سر دشوارتر است. دوبار شامپو زدن موهای شما را کاملا تمیز می کند و حتی ممکن است دفعه دوم متوجه کف بیشتری شوید.
شستشو را با یک نرم کننده بدون سولفات به پایان برسانید. نرم کننده ها خواص مرطوب کننده دارند، بنابراین از مصرف آنها روی ریشه مو خودداری کنید زیرا می تواند موهای شما را سنگین کند و ریشه های مو را چرب کند.
شامپو بدون سولفات خارجی
برخی از انواع شامپوهای بدون سولفات خارجی موجود در بازار ایران که کیفیت خوبی دارند عبارتند از شامپو کراستاس، ویتامول، هاوایی، سولکس، گلیس و گارنیه. این شامپوها نه تنها فاقد سولفات هستند بلکه دارای ترکیبات مفیدی هستند که از جنبه های مختلف به سلامت موها کمک می کند.

شامپو بدون سولفات و پارابن
شامپو بدون سولفات و پارابن جزء بهترین شامپوهای ملایمی است که به خصوص افراد با موهای حساس می توانند از آن استفاده کنند. برای خرید این شامپو باید به دقت لیست مواد تشکیل دهنده محصول را بخوانید تا مطمئن شوید این ترکیبات آسیب زا در فرمولاسیون شامپو استفاده نشده اند.
پارابن ها تضمین می کنند که محصولات مراقبتی ما ماندگاری طولانی تری داشته باشند. در حالی که واقعا چیز خوبی به نظر می رسد زیرا مانع کپک زدن شامپوها می شوند اما پارابن ها آنقدر که به نظر می رسد بی ضرر نیستند و بهتر است از شامپوهایی استفاده کنید که فاقد این نگهدارنده هستند.
شامپو پروتکت پرو ترزمه بدون سولفات یا پارابن ساخته شده است و برای مراقبت ملایم از موهای شما ایده آل است. این شامپو حاوی روغن آرگان مراکشی است که برای موهای رنگ شده بسیار مفید است، زیرا به موها شادابی و درخشندگی طولانی مدت می دهد.
قیمت شامپو بدون سولفات
قیمت شامپو بدون سولفات بسته به کیفیت شامپو و برند آن می تواند متفاوت باشد. شما بر حسب نوع موهای خودتان و به توصیه پزشک می توانید برندهای ایرانی یا خارجی این شامپوها را خریداری کرده و مورد استفاده قرار دهید.
شامپو بدون سولفات برای موهای رنگ شده
افرادی که اغلب از گرما برای حالت دادن به موها استفاده می کنند یا موهای خود را رنگ می کنند باید به شامپوهای بدون سولفات روی بیاورند زیرا سولفات ها می توانند منجر به خشکی و آسیب موها شوند. برای حفظ طولانی مدت رنگ، توصیه می شود از شامپوی بدون مواد شیمیایی استفاده کنید که رنگ را از بین نبرد. گرما و مواد شیمیایی به هر حال به ساختار متخلخل مو آسیب می رسانند و سولفات ها می توانند به عوامل استرس زا به این فرآیند اضافه شوند.
قیمت شامپو بدون سولفات برای موهای خشک
در حال حاضر انواع مختلفی شامپو بدون سولفات با کاربردهای مختلف در بازار موجود است. قیمت شامپو بدون سولفات برای موهای خشک بسته به نوع برند، ایرانی یا خارجی بودن و کیفیت شامپو متفاوت است. شما بر اساس بودجه خودتان می توانید هر یک را تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.
شامپو بدون سولفات لورال
شامپو بدون سولفات لورال یکی از برندهای با کیفیت موجود در بازار است. در فرمولاسیون این شامپو روغن های کمیاب برای تغذیه ساقه و فولیکول موها وجود دارد که باعث ترمیم موهای خشک و آسیب دیده می شود. در این شامپو از خواص روغن بابونه، روغن دانه آفتابگردان، روغن نارگیل، روغن سویا، روغن آرگان، و روغن آملا برای بهبود وضعیت موها استفاده شده است.

سوالات متداول
چرا شامپوهای بدون سولفات احساس تمیزی موها را القاء نمی کنند؟
مرحله انتقال از شامپو سولفاته به شامپوی بدون سولفات ممکن است کمی طول بکشد. در ابتدا، ممکن است متوجه شوید که مو یا پوست سر شما احساس تمیزی نمی کند و در ریشه موها احساس چربی دارید. این کاملا طبیعی است زیرا موهای شما به سولفات عادت کرده است و با رژیم بدون سولفات سازگار نیست.
آیا شامپوهای بدون سولفات به راحتی شسته می شوند؟
شستشوی شامپوهای بدون سولفات ممکن است دشوار باشد زیرا خاصیت حالت دهنده آن ممکن است باعث شود احساس کنید که شامپو هنوز روی موهای شما وجود دارد. وقتی در استفاده از شامپوهای بدون سولفات تازه کار هستید، برای کف کردن و از بین بردن چربی و روغن نیاز به کار بیشتری دارد. هنگام شستشو باید واقعا پوست سر و موها را ماساژ دهید.
هنگام خرید شامپوی بدون سولفات از چه موادی باید اجتناب کرد؟
اگر محصولی حاوی ترکیباتی مانند سدیم لوریل سولفات (SLS)، سدیم لورت سولفات (SLES)، پارابن ها، فتالات ها و تری اتانول آمین (TEA) بود از خرید آن خودداری کرده و به دنبال سورفکتانت های گیاهی مانند ساپونین، گلوکوزیدها، سولفوسوکسینات ها یا گلوتامات ها باشید. این سورفکتانت های طبیعی آلودگی و چربی را از بین می برند و برای مو و پوست ملایم تر هستند.