خواص و فواید آبغوره چیست؟ طرز تهیه آن چگونه است؟
آبغوره نوعی چاشنی است که از میوه سبز رنگ و کال انگور که غوره نام دارد، تهیه می شود. از نظر طب سنتی طبع آن سرد و خشک است. به همین دلیل، مصرف آن به افرادی که مزاج سرد داشته و دچار ضعف اعصاب هستند توصیه نمی شود.
از این چاشنی علاوه بر تهیه غذا و ترشی، برای درمان بیماری هایی نظیر فشار خون، صفرا، تب، التهاب، روماتیسم، کبد، جوش و آکنه استفاده می شود. مصرف آن به کاهش وزن و لاغری نیز کمک می کند. البته بهتر است این کار با مشورت پزشک صورت گیرد.
در این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی به معرفی و بررسی آبغوره، خواص و فواید درمانی، طرز تهیه و عوارض احتمالی آن می پردازیم.
آبغوره چیست؟
آبغوره از میوه سبز رنگ و کال انگور که غوره نامیده شده و طعم ترشی دارد، تهیه می شود. به همین دلیل، اغلب از آن برای تهیه ی ترشی و به عنوان چاشنی برای تهیه غذا، سوپ و سالاد استفاده می شود.
مهم ترین ترکیبات شیمیایی آبغوره
این چاشنی دارای ترکیباتی نظیر اسید سوکسینیک، اسید مالیک، اسید گلوکولیک، اسید فرمیک، اسید اگزالیک و قند است.
کاربرد آبغوره
غوره طعم بسیار ترشی دارد. به همین دلیل، می توان از آن به عنوان افزودنی به سالاد استفاده کرد. علاوه بر این، می توان از آن برای تهیه ی سس نیز استفاده کرد. اغلب کاربرد آبغوره برای طعم دهی به غذاهای سنتی مختلف ایرانی است.
به طور کلی، آبغوره بهتر از آب لیمو به غذا طعم می دهد. به همین دلیل، برای طعم دار کردن غذاها، تهیه سالاد و ترشی مورد استفاده قرار می گیرد. این چاشنی خواص درمانی بسیاری برای بدن دارد. از این رو، مصرف آن در طب سنتی بسیار توصیه می شود. به همین دلیل، یکی از پرطرفدار ترین چاشنی ها است.
طرز تهیه ی آبغوره با کیفیت خانگی
مواد لازم برای تهیه آبغوره | |
غوره | به مقدار دل خواه |
طرز تهیه آبغوره
مرحله اول
برای تهیه ی این چاشنی محبوب، ابتدا غوره ها را از ساقه جدا کرده و به خوبی شستشو دهید. سپس آن ها را داخل آبکش ریخته و کنار بگذارید تا آب اضافی آن خارج شود. پس از آن، به سراغ گرفتن آب غوره ها بروید.
مرحله دوم
برای گرفتن آب غوره ها در صورت داشتن آبمیوه گیری می توان از آن استفاده کرد. در صورت نداشتن دستگاه آبمیوه گیری برقی یا دستی در منزل، بهتر است آن ها را به مغازه های آبگیری غوره برده و آب آن را گرفت.
مرحله سوم
پس از گرفتن آب غوره ها، آن را درون قابلمه ریخته و می جوشانیم. این روند را تا جایی ادامه می دهیم که مقدار آن به حدود نصف برسد. جوشاندن آن موجب می شود که غلظت آن بیشتر شده و مدت زمان مصرف آن بهینه تر شود. علاوه بر این، این کار سبب می شود آبغوره خوشرنگ تر شود.
مرحله چهارم
پس از این که آبغوره به خوبی جوشانده شد، مقداری نمک به آن اضافه کنید. البته در صورتی که از این چاشنی برای کاهش فشار خون استفاده می کنید نیاز نیست نمک اضافه کنید. زیرا خود نمک سبب افزایش فشار خون می شود.
مرحله پنجم
پس از این که آبغوره جوشانده شد باید آن را صاف کرد. برای این منظور، بهتر است از تنظیف یا پارچه نخی استفاده شود. این کار پالپ های موجود در آبغوره را به طور کامل می گیرد. وجود پالپ، علاوه بر این که موجب خراب شدن آبغوره می شوند، رنگ آن را نیز کدر و بد رنگ می کند.
مرحله ششم
پس از این که آن را صاف کرده و به طور کامل خنک شد، به درون شیشه های درب دار انتقال دهید. کمی روغن مایع نیز به آن اضافه کنید. در پایان این چاشنی آماده شده را جلوی آفتاب قرار دهید تا رنگ آن خوش رنگ تر شود. سپس در کابینت نگهداری کنید.
خواص درمانی آبغوره
آبغوره یکی از چاشنی های خوش طعم است که خواص درمانی و فواید بسیاری برای بدن دارد. اغلب برای تهیه غذاهای ایرانی، چاشنی های ترش و خوش طعم مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه ی این مقاله به مهم ترین خواص درمانی این چاشنی پرطرفدار اشاره می کنیم.
مصرف آبغوره به کاهش وزن کمک می کند
تغییر شیوهی زندگی، افزایش فعالیت بدنی، ورزش و رژیم غذایی درست از جمله عوامل مختلفی هستند که در کاهش وزن نقش دارند. برای کاهش وزن، ابتدا باید توصیه های پزشکان را در نظر گرفت و بر اساس رژیم غذایی که توصیه می کنند، روند درمان را در پیش گرفت.
مصرف این چاشنی به تنهایی تاثیری در کاهش وزن و لاغری ندارد. در صورتی که با مشورت پزشک، در ترکیب غذاها، سالاد و نوشیدنی ها از آن به اندازه کافی استفاده شود، می تواند به کاهش وزن کمک کند.
آبغوره برای کاهش چربی خون مفید است
این چاشنی منبعی غنی از ویتامین C است و کمک فراوانی به کاهش چربی خون می کند. در واقع مصرف آبغوره از افزایش کلسترول بد جلوگیری کرده و مانع کاهش کلسترول خوب می شود.
توجه به این نکته ی مهم ضروری است که مصرف آن در کنار درمان هایی که پزشکان برای کاهش چربی خون ارائه می دهند، می تواند مفید باشد. چنانچه بدون در نظر گرفتن توصیه های پزشکان، این چاشنی مصرف شود، تاثیر چندانی در کاهش چربی و در نتیجه کاهش وزن ندارد.
به تقویت کبد کمک می کند
از آن جایی که ای چاشنی منبع ویتامین C است، ترکیبات آنتی اکسیدانی دارد که کمک فراوانی به تقویت کبد می کند.
آبغوره خاصیت ضد التهابی دارد
ویتامین C موجود در این چاشنی، التهاباتی را که در اثر کمبود این ویتامین ایجاد می شود را به حداقل می رساند. خونریزی در دهان و لثه ها یکی از انواع التهاباتی است که در اثر کمبود این ویتامین ایجاد می شود. علاوه بر آن، مصرف آبغوره التهابات جزئی معده و روده را هم برطرف می کند.
برای رفع جوش و آکنه مفید است
این چاشنی طبع سردی دارد. به افرادی که در اثر مصرف گرمیجات، دچار جوش و آکنه می شوند، توصیه می شود مصرف آبغوره را جدی بگیرند. زیرا فعالیت رادیکال های آزاد سطح پوست را مهار کرده و به پاکسازی و شفاف سازی پوست کمک می کند.
پوست را شفاف می کند
مصرف این چاشنی در حفظ تعادل PH پوست بسیار موثر است. به طور کلی، حالت اسیدی و ترشی آبغوره مانند ماست ترش، آبلیمو و سایر ترشی های طبیعی، خواص دارویی بسیاری دارد. مصرف مرتب آبغوره به مرور زمان لک های صورت را برطرف کرده و به شفاف سازی پوست کمک می کند.
در کاهش فشار خون نقش دارد
یکی دیگر از خواص آبغوره کمک به کاهش فشار خون است. زیرا، دارای ترکیباتی است که به کاهش و کنترل فشار خون کمک می کند.
نکته
اگر آبغوره برای مدت زمان طولانی بماند، مقدار ویتامین C آن کاهش می یابد. در نتیجه فواید لازم را به بدن نمی رساند. بنابراین، بهتر است آبغوره به صورت تازه مصرف شود.
به عنوان تب بر عمل می کند
این چاشنی کاهش دهنده ی حرارت بدن است و کمک زیادی به رفع عطش می کند. از ین رو، در رفع حرارت زیاد بدن، تب، سل ریوی و … نقش دارد. معمولا متخصصان برای کاهش سریع حرارت بدن، این درمان را توصیه می کنند.
به بهبود عملکرد سیستم گوارش بدن کمک می کند
این چشنی، اشتها آور بوده و به هضم غذا کمک بسیاری می کند. مصرف آبغوره به رفع اختلالات روده و معده کمک کرده و از آنجا که خاصیت ضد یبوست دارد، برای ضد عفونی روده نیز مفید است. به همین دلیل، مصرف آن در بهبود عملکرد سیستم گوارش نقش دارد.
آبغوره به تسکین درد کمک می کند
آبغوره خاصیت ضد التهابی داشته و به تسکین درد کمر، پا و روماتیسم کمک می کند. علاوه بر این، مصرف این چاشنی به درمان سردردهایی که در اثر بیماریهای مختلف به وجود می آیند نیز کمک می کند.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است
این چاشنی سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها است. از این رو، مصرف آن برای مبارزه با رادیکالهای آزاد مفید بوده و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. این مر بدن را در برابر عوامل بیماری زا مقاوم کرده و از بروز بیماری سرطان پیشگیری می کند.
عوارض جانبی مصرف آبغوره
- مصرف بیش از حد آبغوره، سبب تجمع گاز در دستگاه گوارش و در نتیجه بروز نفخ، دل پیچه و در هم کشیدن اجزای معده می شود.
- افرادی که طبع کبدشان سرد بوده و با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم می کنند، بهتر است آن را مصرف نکنند.
- افرادی که دچار ناراحتی شش هستند، بهتر است از مصرف آبغوره خودداری کنند.
- مصرف بیش از حد این چاشنی برای خانم های باردار مضر بوده و سلامت جنین را به خطر می اندازد.
- مصرف آبغوره به کسانی که اعصاب ضعیفی دارند، توصیه نمی شود.
- به افرادی که کم خونی دارند، مصرف بیش از حد آبغوره توصیه نمی شود.