Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
عمومی

وانیل شکری چیست؟ چه تفاوتی با وانیل معمولی دارد؟

وانیل شکری از افزودن مقداری شکر به وانیل معمولی به دست می آید. هدف از انجام این کار کاستن درجه خلوص و طعم تلخ آن است. وانیل طبع گرم و خشک داشته و از خواص درمانی نظیر آرامش اعصاب، رفع مشکلات گوارش، قلبی عروقی، پوست، کنترل دیابت، تقویت سیستم ایمنی و … نقش دارد.

گیاه وانیل اولین بار توسط قبیله های توتوناک مکزیک مورد استفاده قرار گرفت. از میوه ی این گیاه پودر وانیل تهیه می شود. پودر و اسانس وانیل در تهیه ی انواع کیک، شیرینی، دسر، مربا، بستنی، ساخت شمع و عود کاربرد دارد.

در این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی به معرفی و بررسی وانیل شکری، خواص و فواید درمانی، طرز تهیه و عوارض احتمالی آن می پردازیم.

تاریخچه استفاده از وانیل

مطالعات و بررسی های انجام شده نشان می دهد وانیل طبیعی اولین بار در مکزیک و توسط قبیله های توتوناک مورد استفاده قرار گرفت. به نظر می رسد استفاده از این گیاه به عنوان مکمل نوشیدنی و خوشبو کننده در مکزیک، حدود ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ سال قدمت دارد.

هنگامی که پادشاه اسپانیا در سال ۱۵۱۸از مکزیک دیدار کرد، متوجه یک نوع نوشیدنی سلطنتی با عطری مطبوع شد. این عطر به واسطه ی حضور اسانس وانیل ایجاد ‌شده بود.

شکلات مایع با طعم وانیل که شکلاتل نامیده می‌شد، دستاورد او از همین سفر است. گزارش هایی از قرن هفدهم وجود دارد که نشان می دهد از عصاره وانیل در دربار ملکه الیزابت استفاده می شد.

حدود ۳۰۰ سال بعد از آشنایی حاکم اسپانیا با این گیاه، ظاهرا ارکیده وانیل فقط در مکزیک کشت می شد. امروزه ماداگاسکار و اندونزی سهم بسیار بزرگی از کشت و فروش وانیل در اختیار دارد.

مشخصات ظاهری گیاه وانیل

درخت وانیل گیاهی خزنده است که به خانواده ثعلب تعلق دارد. این گیاه دارای ساقه‌ سبز دراز، برگ های پهن، نرم، ضخیم، بیضی شکل و نوک تیز است. علاوه بر این، دارای تعداد زیادی ریشه هوایی است که از کنار هر برگی بیرون می آید. گیاه با کمک این ریشه های هوایی به تنه‌ درختان مجاور چسبیده و بالا می رود.

مشخصات ظاهری گیاه وانیل
مشخصات ظاهری گیاه وانیل

گل های این گیاه به رنگ سفید و زرد است. میوه ی گیاه به شکل غلاف است. این غلاف ها ۵ تا ۲۲ سانتی متر طول دارند و هر چه بزرگ تر می شوند کیفیت آن ها افزایش می یابد.

برای برداشت دانه های وانیل از غلاف، باید در زمانی مناسب و با دقت غلاف ها را از گیاه جدا کرد تا این دانه ها به بیرون از غلاف نیفتند. شرط برداشت وانیل این است که گیاه به خوبی رسیده باشد. فرایند برداشت، وقت‌گیر است.

این ماده ی خوشبو علاوه بر نقشی که در آشپزی دارد از خواص درمانی نیز برخوردار است. وانیل خالص طعم بسیار تلخی دارد و اگر مقدار استفاده از آن بیشتر شود باعث تلخی کیک و شیرینی می شود. به همین دلیل پودر آن را با شکر مخلوط می کنند تا از درصد تلخی آن بکاهد.

وانیل شکری چیست

وانیل شکری همان گونه که از نام آن پیدا است، دارای مقداری شکر است که برای کم کردن درجه خلوص وانیل به آن اضافه می شود.

تفاوت وانیل شکری با وانیل معمولی چیست

تنها تفاوت وانیل شکری و معمولی در شکری است که به آن اضافه می شود. دلیل این کار نیز این است که وانیل به خودی خود، طعمی تلخ داشته و شیرینی شکر می تواند از این تلخی بکاهد.

هنگام استفاده از وانیل معمولی اگر کم توجهی صورت گیرد سبب تلخ شدن کیک و شیرینی می شود. به همین دلیل برای تهیه ی انواع کیک، شیرینی، مربا و کرم ها از وانیل شکری استفاده می شود.

کاربرد وانیل شکری

  • برای پخت انواع شیرینی، دسر ها و پودینگ ها
  • به عنوان طعم دهنده قهوه
  • تهیه ی بستنی
  • ساخت شمع و عود

خواص درمانی وانیل

به چاقی صورت کمک می کند

بررسی های انجام شده نشان می دهد مصرف دمنوش وانیل یکی از بهترین مواد غذایی برای چاقی صورت است.

در پاکسازی پوست نقش دارد

این ترکیب، منبع خوبی از ویتامین های B مانند نیاسین، تیامین، ویتامین B۶ و اسید پانتوتنیک است. این امر سبب می شود که نقش مهمی در پاکسازی پوست صورت داشته باشد.

در پاکسازی پوست نقش دارد
در پاکسازی پوست نقش دارد

سبب تسکین درد دندان می شود

همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، ماده فعالی در وانیل وجود دارد که سبب جلوگیری از درد می شود. این امر به بی حسی موضعی منجر شده و برای تسکین درد دندان و درمان عفونت آن بسیار موثر است.

دمنوش وانیل آرام بخش است

دمنوش وانیلکه از ترکیب چای سیاه و وانیل به دست می آید خاصیت آرام بخشی دارد. به این ترتیب مصرف آن استرس را کاهش داده و به درمان سردرد، افسردگی و ناراحتی های معده کمک می کند.

این دمنوش خاصیت ضد باکتریایی دارد. از این رو، می تواند عفونت های پوستی را از بین ببرد. به این ترتیب، روند بهبود و درمان بیماری های پوستی را سرعت می بخشد.

طرز تهیه دمنوش وانیل

دمنوش یا چای وانیل نوعی نوشیدنی گیاهی است که از ترکیب لوبیا یا عصاره وانیل و چای سیاه، سفید یا سبز تهیه می شود. میزان شیرینی این دمنوش بسته به این که از کدام روش استفاده شده، متفاوت است.

بهترین روش برای تهیه ی این چای این است که با لوبیای وانیل تازه تهیه شود. این دمنوش را می توان به صورت سرد یا گرم سرو کرد. در سراسر جهان از این نوشیدنی به عنوان یک نوشیدنی ضد استرس استفاده می شود.

شیر وانیلی به داشتن خوابی راحت کمک می کند

همان طور که در بالا ذکر شد، وانیل اثر آرامش بخشی قوی دارد. به همین دلیل، نوشیدن یک لیوان شیر وانیلی به عنوان آرامش بخش و تسکین دهنده عمل کرده و موجب خوابی راحت و آسان می شود.

برای این منظور، دو غلاف وانیل را از وسط نصف کنید. سپس آن را به لیوان حاوی شیر گرم اضافه کنید. در صورت تمایل و برای خوش طعم تر شدن می توان کمی دارچین نیز به آن اضافه کرد.

ترکیب وانیل و عسل تقویت کننده سیستم گوارشی و عصبی

ترکیب وانیل و عسل تقویت کننده سیستم گوارشی و عصبی
ترکیب وانیل و عسل تقویت کننده سیستم گوارشی و عصبی

وانیل تقویت کننده ی سیستم عصبی بوده و به کاهش افسردگی کمک می کند. علاوه بر این در تقویت مو و تلطیف پوست نیز نقش دارد. عسل نیز به رفع مشکلات گوارشی، معده، قلب و عروق، تقویت پوست و اعصاب کمک می کند.

وانیل فشار خون را کنترل می کند

همان طور که می دانید وانیل خاصیت آرام بخشی دارد. از این رو، استفاده از آن در رژیم رژیم غذایی به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می کند.

دیگر خواص وانیل

  • جوان سازی پوست صورت
  • درمان سوختگی و زخم پوستی
  • پاک سازی پوست صورت
  • تقویت و افزایش رشد مو
  • نرم کننده طبیعی مو
  • درمان قاعدگی نامنظم
  • لاغری و کاهش وزن
  • سرماخوردگی
  • سرطان
  • آرتروز، روماتیسم و نقرس
  • دیابت و قند خون
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

طرز تهیه ی وانیل

همان طور که گفته شد، وانیل نوعی گل ارکیده است. پس از خشک کردن غلاف های لوبیا شکل این گیاه که در واقع میوه های آن است پودر قهوه ای رنگ وانیل به دست می آید. غلاف های سبز رنگ که همان لوبیاهای وانیل است را پس از چیدن در زیر نور آفتاب خشک می کنند. به این ترتیب غلاف ها به رنگ قهوه ای درآمده و بوی دلنشین آن آزاد می شود.

اگر درون این غلاف ها را باز کنید خواهید دید که پر از بذر های ریز است. در واقع عطر و طعم وانیل به دلیل وجود همین دانه های ریز است. در صورت خرید غلاف خشک شده وانیل می توان با چاقو غلاف را باز کرده و پس از خارج کردن بذر ها آن ها را پودر کرد.

از غلاف های باقی مانده و خالی از بذر نیز می توان در تهیه روغن وانیل استفاده کرد. علاوه بر این، می توان غلاف ها را در فضای منزل آویزان و از استشمام عطر دلنشین وانیل طبیعی لذت برد.

طرز تهیه ی وانیل شکری

طرز تهیه ی وانیل شکری
طرز تهیه ی وانیل شکری

لوبیای وانیل خشک شده یا غلاف وانیل در بسته بندی های هوا بندی شده به فروش می رسد. برای این منظور توصیه می شود هر غلاف را با چاقویی تیز از طول به دو نیم تقسیم کرده و سپس دانه ها را با پشت چاقو بتراشید.

بهتر است غلاف های خالی را دور نریزید. با غلاف های خالی وانیل می توانید شکر وانیلی تهیه کرد. غلاف ها را به مدت یک هفته در ظرفی حاوی شکر قرار دهید. باید ظری انتخاب شود که بتوان در آن را کاملا کیپ کرد. به این ترتیب، عطر و مزه وانیل به تدریج در جان دانه های شکر می نشیند.

از وانیل شکری می توان در چای و قهوه استفاده کرد یا روی نان تست فرانسوی و کرپ پاشید. دانستن این نکته ضروری است که وانیل هاس شکری آماده به احتمال زیاد با اسانس های مصنوعی طعم دار می شوند.

کاربرد وانیل شکری بیشتر است یا وانیل مایع

همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، وانیل شکری همان وانیل اصلی است که برای کم کردن خلوص مقداری شکر اضافه به آن می کنند. دلیل این کار این است که وانیل طعم تلخی دارد و اگر کم توجهی صورت گیرد طعم کیک و شیرینی تلخ می شود.  به همین دلیل برای تهیه ی کیک، شیرینی، مربا و کرم ها کاربرد دارد .

وانیل مایع همان اسانس وانیل است که انواع مختلفی دارد. بسته به موردی که می خواهیم از اسانس وانیل استفاده کنیم باید مورد مناسب تر انتخاب شود. موارد استفاده از اسانس وانیل بسیار گسترده است اما، به طور کلی از اسانس وانیل بیشتر در شیرینی پزی، پودینگ ها، انواع دسر و یا به عنوان طعم دهنده در قهوه و بستنی استفاده می شود.

امروزه از اسانس وانیل در صنعت شمع سازی نیز استفاده می شود. در بخش شیرینی و شکلات یکی از مهمترین و پرفروش ترین اسانس های مورد استفاده اسانس وانیل است.

عوارض جانبی مصرف وانیل شکری

تاکنون عوارض جدی درباره ی مصرف وانیل گزارش نشده است. فقط در برخی افراد می تواند باعث واکنش های آلرژیک و حساسیت شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا