خواص گلابی جنگلی چیست؟ فواید، ارزش غذایی، کاربرد و مضرات آن
گلابی جنگلی به گلابی وحشی و گلابی ژاپنی نیز معروف است و از سرده ازگیل و خانواده گلابی و سیب است.
اگرچه میوه زرد آن شبیه به ازگیل به نظر می رسد، اما بافت کاملاً شیرین و ترش و طعم بسیار شبیه گلابی دارند. این میوه به صورت خوشه است و هر خوشه ۷ تا ۸ تا از آن ها در یک دسته قرار می گیرند. برای تهیه و خرید گلابی وحشی در بهار و اوایل تابستان دنبال آن بروید، البته انواع مختلف گلابی های جنگلی تا پاییز هم برداشت می شوند.
گلابی وحشی گونه ای نادر است که طعم گلابی را می دهد و به اندازه یک گردو در یک درخت به صورت خوشه قرار می گیرد. درخت این گلابی خودرو است و بیشتر در حواشی جنگل ها رشد می کند. برای آشنایی بیشتر با میوه گلابی جنگلی حتما این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی فیزیک را تا پایان مطالعه فرمایید.
گلابی جنگلی چیست؟
گلابی وحشی (pyrus boissieriana) نادرتر از گلابی است. میوه های این درخت خوشه بندی است. میوه آن بسیار جالب است و هنگامی که آن را می خورید، متوجه بافت گلابی آن می شوید. درختی به ارتفاع تقریبی پنج متر است.
شاخه های خارمانند، برگ های آن تخم مرغی کروی با پایه گرد یا تقریباً به شکل قلب و با نوک و انتهای برگ جوان آن کمی کشیده به نظر می رسد. سطح برگ صاف و براق است و پشت برگ های جوان و حاشیه های آن توسط تارهای عنکبوت احاطه شده است که به تدریج صاف میگردد و رنگ سبز روشن دارند و طول پهنک ۲ تا ۴ سانتی متر و طول دمبرگ تقریباً دوبرابر است.
خواص گلابی جنگلی
این دانه دارای طبع معتدل است و بر اساس تحقیقات، در طب سنتی از خواص آن برای آرامش اعصاب، نرم کردن سینه ،افزایش ادرار بیماران، ، بهبود کلی بدن، تقویت نیروی جنسی و جسمی، خاصیت قاعده آوری استفاده می شد. دانه های گلابی وحشی به طور گسترده ای در عربستان سعودی مورد استفاده قرار می گیرند.
با توجه به فرهنگ لغت دهخدا، آنچوچک، به میوه با جثه کوچک گفته می شود، همچنین از نظر لغوی به معنای ریز و کوچک است. و یک کنایه به کسی که از نظر جسمی یا قابلیتی کوچک است. در نتیجه آنچوچک توهین یا عبارتی با معنای نامناسب نیست.
جالب است بدانید که نوعی گلابی وحشی در جنگل های گیلان وجود دارد که در گویش گیلکی به آن آربه خوج یا سنگ خوج می گویند و میوه ای سخت با مزه تلخ و شیرین است که از آن مربا تهیه می شود که با خامه و سرشیر خورده می شود.
در مورد خواص غذایی و درمانی گلابی های وحشی اطلاعات اندکی موجود است، ولی این نوع گلابی ها خواص تغذیه ای و درمانی گلابی را دارند زیرا یکی از گونه های آن هستند. این میوه طبیعتی سرد و خشک دارد و ملین است و قلب، شکم و کبد را تقویت می کند. سرشار از ویتامین C است و تانن ها و پتاسیم آن اسید اوریک و فشار خون بالا را کاهش می دهند و برای نقرس مفید هستند.
ارزش غذایی و خواص گلابی وحشی
این میوه و دانه های آن طبیعت معتدل و خواص زیادی دارند. به خصوص اینکه دانه های آن به طور گسترده ای در طب سنتی استفاده می شود. حامل ویتامین A، ویتامین B، ویتامین C، فیبر، پتاسیم، منگنز و فسفر است. گلابی ژاپنی چربی اشباع و سدیم کم و سرشار از ویتامین ها است. گلابی وحشی فشار خون و اسید اوریک را تنظیم می کند. تاثیر فوق العاده ای بر تقویت قلب، معده و کبد دارد. این میوه سینه و حنجره را نرم می کند. اعصاب را تسکین می دهد و باعث تقویت عمومی بدن میشود.
دانه های گلابی جنگلی به نام انچوچک
در میوه گلابی وحشی دانه های بزرگی وجود دارد که پوسته قهوه ای و درون سفیدی دارد و هسته داخلی این میوه نیز برای خوردن مناسب است. اگرآن را بو دهند، بسیار خوش طعم می شود و در گذشته به بادام جنگلی معروف بود. در بسیاری از شهر های ایران این دانه های خوراکی را انچوچک می نامند.
با گلابی جنگلی چی میشه درست کرد
گلابی جنگلی در اوایل پاییز تا زمستان در دسترس است. این میوه در درجه اول به صورت تازه مصرف می شود اما گاهی اوقات برای خوراکی های مختلف به صورت پخته نیز استفاده می شود. این میوه منبع عالی ویتامین C است، آنتی اکسیدانی که سیستم ایمنی را تقویت می کند، تولید کلاژن را در پوست افزایش می دهد و التهاب را کاهش می دهد. این میوه ها همچنین منبع خوبی از فیبر هستند که عمدتاً در پوست آنها یافت می شوند. علاوه بر این حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، مس و منگنز برای محافظت از رشد استخوان، متعادل کردن سطح مایعات و تشویق متابولیسم مواد مغذی مختلف در پوست هستند.
گلابی جنگلی برای کاربردهای تازه مناسب است زیرا گوشت شیرین و ترد آن در صورت مصرف مستقیم مفید تر است. میوه ها را می توان با پوست خورد و هسته آن را دور انداخت، اما گاهی ترجیح داده می شود قبل از مصرف پوست آن را جدا کنند. پس از پوست کندن گلابی، میوه ها را به صورت ورقه ای برش می دهیم روی یک بشقاب تزئینی می چینیم.
گلابی جنگلی را می توان به صورت خرد شده به سالادهای سبز و میوه ای اضافه کرد یا با پنیر در بشقاب های پیش غذا سرو کرد. همچنین می توان آن را به صورت آبمیوه به تنهایی یا در ترکیب با نوشیدنی ها استفاده کرد. همچنین برای استفاده در دسرها و شیرینی های جعبه ای به شکل ژله پخته می شود. فراتر از کاربردهای تازه، گلابی جنگلی را می توان در کلوچه، نان، کیک، پای و تارت پخت. میوهها را همچنین می توان به صورت شربت برای چای سرد، پخته شده برای یک خوراکی شیرین، یا پر کردن و پختن برای یک دسر غنی استفاده کرد. گلابی سالم و شسته نشده ممکن است ۱ تا ۳ ماه در یخچال باقی بماند.
گلابی جنگلی و گلابی وحشی یکی نیستند. گلابی جنگلی که در کیلان به انبو هم معروفه همون میوه های زرد با هسته های قهوه ای درشت است. مطلب شما قاطی نوشته، بهتر است اصلاح شود
من هسته شو دارم
می تونم توی گلدون بکارم
درمیاد؟