Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
عمومی

سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست و چه وظایفی دارد؟

سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان راهبردی و هماهنگ کننده بهداشت در نظام سازمان ملل متحد است. این سازمان مسئول ارائه راهبردها در مورد مسائل بهداشت جهانی، شکل دادن به دستور کار تحقیقات سلامت، تنظیم هنجارها و استانداردها، بیان گزینه های سیاست مبتنی بر شواهد، ارائه پشتیبانی فنی به کشورها و نظارت و ارزیابی روند سلامت است. اعضای سازمان جهانی بهداشت متشکل از ۱۹۴ کشور است، که هر ساله در ماه اردیبهشت در مجمع جهانی بهداشت (WHA) که نهاد تصمیم‌ گیری سازمان جهانی بهداشت است، گرد هم می ‌آیند.

این سازمان به طور رسمی در سال ۱۹۴۸ تأسیس شد. اولین اولویت‌ های این سازمان شامل مدیریت شیوع عفونت‌ هایی مانند مالاریا، سل و بهبود تغذیه و سلامت مادران بوده است. از آن زمان به بعد، این سازمان دامنه فعالیت های خود را برای نظارت و هماهنگی تلاش‌ ها برای درمان انواع شرایط موجود و نوظهور که بشریت را آزار می ‌دهند، گسترش داده است. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.

تاریخچه سازمان بهداشت جهانی (WHO)

از زمان تأسیس این سازمان پس از جنگ جهانی اول، به دلیل واکنش خود به بحران ‌های بهداشت عمومی بین‌ المللی، از جمله همه ‌گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، هم مورد تحسین و هم انتقاد قرار گرفته است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) آژانس سازمان ملل متحد، مسئول تلاش های بین المللی بهداشت عمومی است. این سازمان در عمر هفتاد ساله خود، هم موفقیت هایی مانند ریشه کن کردن آبله و هم شکست هایی مانند پاسخ تاخیری به شیوع ابولا در سال ۲۰۱۴ را ثبت کرده است.

WHO اصلاحاتی را برای بهبود توانایی خود در مبارزه با اپیدمی های آینده و بهبود سلامت صدها میلیون نفر که هنوز در فقر شدید به سر می برند، انجام داده است. در همین حال، همه‌ گیری کرونا ویروس در سال ۲۰۲۰، به عنوان یک چالش بزرگ برای این سازمان ظاهر شده است و بحث‌ های تازه‌ای را درباره اثربخشی سازمان بهداشتی جهانی به راه انداخته است.

چرا سازمان بهداشت جهانی (WHO) تاسیس شد

این سازمان که در سال ۱۹۴۸ به عنوان بخشی از سازمان ملل متحد تاسیس شد و ماموریت گسترده ای برای هدایت و هماهنگی سیاست بین المللی گسترش بهداشت داشته است. فعالیت های اولیه این سازمان شامل توسعه مشارکت با سایر طرح های بهداشت جهانی، انجام تحقیقات، تنظیم هنجارها، ارائه پشتیبانی فنی و نظارت بر روندهای سلامت در سراسر جهان بوده است. در طول دهه ‌ها، وظایف سازمان جهانی بهداشت از تمرکز اصلی آن بر سلامت زنان و کودکان، تغذیه، بهداشت، و مبارزه با مالاریا و سل بسیار گسترش یافته است.

این سازمان در همکاری هایی که منجر به ریشه کنی کامل بیماری آبله در دهه ۱۹۷۰ شد، نقش اساسی داشته است. به طور مشابه، با داشتن برنامه‌ های عملی برای از بین بردن سرخک از طریق برنامه‌ های گسترده واکسیناسیون، نقش کلیدی در کاهش شیوع فلج اطفال تا ۹۹ درصد را ایفا کرده است.

مقر اصلی این سازمان در شهر ژنو، واقع در کشور سوئیس است. این سازمان دارای شش دفتر مرکزی منطقه ای در سراسر جهان است. بدنه آن متشکل از ۱۹۴ کشور عضو سازمان ملل و تعداد انگشت شماری از کشورهای ناظر است که حق مشارکت در برنامه های سازمان را دارند.

عملکرد سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست؟
عملکرد سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست؟

عملکرد سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست

امروزه، این سازمان فعالیت ‌های مربوط به بسیاری از مسائل مرتبط با سلامت، از جمله غذاهای اصلاح ‌شده ژنتیکی، تغییرات آب و هوایی، مصرف دخانیات و مواد مخدر و ایمنی جاده‌ها را نظارت و هماهنگی می ‌کند. از سال ۱۹۷۷، این سازمان فهرستی از داروهای ضروری که بیمارستان ها را تشویق به ذخیره سازی آنها می کند، ارائه داده است.

از آن زمان فهرست مشابهی از تست های تشخیصی را نیز تهیه و ارائه داده است. این آژانس همچنین راهنمایی هایی را در مورد دستگاه های پزشکی اولویت دار، مانند دستگاه های تنفس مصنوعی و دستگاه های اشعه ایکس و سونوگرافی ارائه می دهد.

برخی از موفقیت‌ های بسیار تحسین ‌شده  سازمان بهداشت جهانی (WHO)، شامل برنامه ‌های واکسیناسیون کودکان بوده است. این برنامه ها به ریشه ‌کنی بیماری آبله در سال ۱۹۷۹ و کاهش ۹۹ درصدی عفونت‌ های فلج اطفال در دهه ‌های اخیر و رهبری آن در طول سندرم حاد تنفسی (SARS) در سال ۲۰۰۳ کمک های بسیار زیادی کرده است. این سازمان همچنین دارای اختیارات انحصاری برای اعلام شرایط اضطراری بهداشتی جهانی است و چندین بار از زمانی که اعضایش این اختیار را در سال ۲۰۰۷ به آن اعطا کردند، انجام داده است. در حال حاضر، کار سازمان بهداشت جهانی (WHO) شامل مبارزه با شرایط اضطراری، مانند همه گیری بیماری جدید کرونا ویروس معروف به کووید ۱۹ است.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) در ۲۰۱۹، سه اولویت برای کار خود در چند سال آینده را مشخص کرد. این سه اولویت عبارتند از:

  • ارائه پوشش سلامت به یک میلیارد نفر
  • محافظت از یک میلیارد نفر، در برابر شرایط اضطراری بهداشتی مانند اپیدمی
  • حصول اطمینان از برخورداری یک میلیارد نفر، از سلامت و رفاه بهتر، از جمله محافظت در برابر بیماری های غیرعفونی مانند سرطان

اولویت های استراتژیک سازمان جهانی بهداشت ریشه در اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد دارد که مجموعه ای از هفده هدف برای پایان دادن به فقر تا سال ۲۰۳۰ است.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) چگونه اداره می شود

دفتر مرکزی این سازمان در شهر ژنو قرار دارد و دارای ۶ دفتر منطقه ای و ۱۴۹ دفتر کشوری است. این سازمان توسط نمایندگانی از ۱۹۴ کشور عضو آن کنترل می شود که در مورد سیاست های سازمان رأی می دهند و مدیرکل را انتخاب می کنند. تدروس آدهانوم گبریسوس که قبلا وزیر خارجه کشور اتیوپی بود، در سال ۲۰۱۷ برای یک دوره پنج ساله به ریاست سازمان بهداشت جهانی (WHO) انتخاب شد. او اولین رهبر این سازمان است که ملیت آفریقایی دارد.

نمایندگان این سازمان، دستور کار آژانس را تعیین می کنند و هر سال یک بودجه را در مجمع جهانی بهداشت تصویب می کنند. مدیر کل مسئول جمع آوری سهم عمده سرمایه از کمک کنندگان در سراسر جهان است.

بودجه سازمان بهداشت جهانی (WHO) چقدر است؟
بودجه سازمان بهداشت جهانی (WHO) چقدر است؟

بودجه سازمان بهداشت جهانی (WHO) چقدر است

بودجه هدف دو ساله فعلی این سازمان در ۲۰۲۰-۲۰۲۱، حدود ۵.۸ میلیارد دلار است، که ۱.۴ میلیارد دلار نسبت به بودجه قبلی افزایش داشته است. حدود ۱۷ درصد از بودجه این سازمان، از حقوق اجباری پرداخت شده توسط اعضا تامین می شود. بقیه بودجه از کمک های داوطلبانه دولت ها و شرکای خصوصی تشکیل شده است. در سال های اخیر، برترین مشارکت کنندگان داوطلبانه برای بودجه این سازمان شامل کشورهای آمریکا، بریتانیا و بنیاد بیل و ملیندا گیتس بوده است.

در طول دهه گذشته، این سازمان به طور فزاینده ای به کمک های داوطلبانه وابسته شده است. این مسئله وابستگی این سازمان را تحت فشارهای بسیار زیادی قرار می دهد، تا اهداف خود را با اهداف اهدا کنندگان خود هماهنگ کند. به عنوان مثال، گزارش شده است که رئیس جمهور کشور آمریکا تهدید کرده است که در سال ۲۰۱۸ در صورتی که سایر کشورهای عضو قطعنامه تشویق شیردهی را اتخاذ کنند، کمک های ایالات متحده را کاهش خواهد داد.

همچنین در سال ۲۰۲۰، در بحبوحه همه ‌گیری بیماری کووید -۱۹، رئیس جمهور کشور آمریکا اعلام کرد که تمام روابط این کشور با سازمان جهانی بهداشت را قطع خواهد کرد. به این دلیل که این سازمان نتوانسته گام ‌هایی را برای کاهش نفوذ کشور چین بر دستورات سازمان بهداشت جهانی (WHO) بردارد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) چگونه با شرایط اضطراری بهداشت جهانی مبارزه می کند؟

این سازمان برای نظارت و گزارش به موقع بحران ها به کشورهای عضو خود متکی است. کشورها در طول تاریخ برای گزارش شیوع این بیماری مردد بوده اند به این دلیل که از پیامدهای اقتصادی بیماری هراس دارند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۰۳، چین ماه ها ابتلا به بیماری عفونی را که در نهایت به عنوان SARS شناخته شد، انکار کرد.

قبل از اینکه سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۲۰۰۴ چین را عاری از سارس اعلام کند، این بیماری بیش از ۳۰۰ نفر را در این کشور به کام مرگ کشاند. در کشور اتیوپی نیز، رئیس حال حاضر سازمان بهداشت جهانی، متهم شده که در زمانی که وزیر بهداشت این کشور بوده است، شیوع وبا را کم اهمیت جلوه داده است.

در مواقع اضطراری، این سازمان همچنین دستورالعمل ‌های درمانی را ارائه می دهد تا به جلوگیری از هراس در سطح کشورها کمک کند. همچنین به ‌عنوان هماهنگ‌ کننده جهانی نیز عمل می‌ کند و داده‌ های علمی کارشناسان را به جایی که بیشتر مورد نیاز است، هدایت می‌ کند.

علاوه بر این، سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای موارد اضطراری که به سطح خطر نمی رسند، راهنمایی و هماهنگی لازم را ارائه می دهد. اما انتشار پروتکل های بهداشتی به موقع، می ‌تواند به تسریع اقدامات بین ‌المللی کمک کند و اغلب تحقیقات در مورد بیماری مورد نظر را تشویق می‌ کند، حتی اگر خطر کمی برای همه‌ گیری وجود داشته باشد.

عملکرد سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست؟
عملکرد سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست؟

سازمان بهداشت جهانی (WHO) چگونه به همه گیری ویروس کرونا واکنش نشان داده است

کشور چین در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹، به مقامات سازمان بهداشت جهانی از شیوع روزافزون یک بیماری در شهر ووهان هشدار داد. این سازمان یک ماه بعد پروتکل های بهداشتی را اعلام کرد و یک برنامه آمادگی استراتژیک و واکنش اولیه را ارائه داد. این سازمان در ابتدا خواستار کمک مالی ۶۷۵ میلیون دلاری از سوی اهداکنندگان بود، اگرچه با مشکل مواجه شد.

در ماه مارس، پس از انتشار ویروس کرونا به بیش از صد کشور، سازمان بهداشت جهانی (WHO) شیوع بیماری را یک بیماری همه گیر در جهان اعلام کرد. این سازمان مانند بیماری های همه گیری دوران گذشته؛ در حال ارائه راهنمایی های پزشکی و فنی مناسب به کشورهای مختلف است. کارشناسان این سازمان به بررسی ویروس ها، به‌ ویژه انواع جدید آن و همچنین هماهنگی با رهبران جهان در واکنش‌ های ملی خود ادامه می ‌دهند.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) همچنین در حال توزیع تجهیزات حیاتی برای کشورهای عضو این سازمان، از جمله میلیون ها کیت آزمایش تشخیصی و تجهیزات حفاظت فردی برای کارکنان مراقبت های بهداشتی بوده است. علاوه بر این، سازمان بهداشت جهانی (WHO) به تسریع واکسیناسیون جهانی ویروس کرونا بسیار کمک کرده است.

انتقادات اصلی بر علیه سازمان بهداشت جهانی (WHO) چیست

علاوه بر افزایش نظارت بر نقش این سازمان در بحران ویروس کرونا، بسیاری از منتقدان سازمان جهانی بهداشت را به دلیل واکنش‌ های کند و هماهنگی ضعیف به شیوع‌ های قبلی مقصر دانسته ‌اند. این انتقادات شامل شیوع بیماری ابولا در سال ۲۰۱۴ نیز می شود، که در آن علیرغم درخواست های مکرر گروه هایی مانند پزشکان بدون مرز، این سازمان پنج ماه تاخیر در انتشار پروتکل های بهداشتی داشته است. در پاسخ به برخی از این انتقادات، سازمان اصلاحات متعددی را به منظور بهبود پاسخ ‌های خود اعمال کرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا