پارکت مهندسی چیست و چه ویژگی و کاربردی دارد؟
پارکت مهندسی از زیباترین کفپوش ها است که بسیاری از مصرف کنندگان کلمه مهندسی آن را نادیده می گیرند. پارکت مهندسی مانند سایر پارکت ها تمام چوب است و علت کاربرد واژه مهندسی آن به این دلیل است که این پارکت مهندسی شده برای آینده یعنی این پارکت ماندگاری بیشتری دارد و بهتر میماند! این پارکت مهندسی شده براساس ترکیب لایه های چوبی و چندلایی ساخته شده است .
منظور از چندلایی (plywood) ، لایه های چوب است . در اصل این لایه های چوبی ،مجموعه ورق های چوبی است که به هم چسبیده اند. این لایه های چوبی از طریق چسب های بسیار قوی به یکدیگر متصل شده اند.پیوند های بین داخلی ورق های چوبی ، این پارکت ها را مقاوم و پایدارتر می کند و طول عمر آن را بیشتر می کند . استحکام و دوام بالا از ویژگی های تخته های چند لایی است . این نوع پارکت ها حداقل شامل سه لایه است و هریک از لایه ها از سه لایه تشکیل شده و هر لایه با رگه هایی عمود به رگه های لایه بعدی متصل شده است . این نوع ساختار پایداری سطح را در برابر خمش و پیچش افزایش می دهد و مقاومت بیشتری را به این پارکت ها می بخشد . مزایا و کیفیت پارکت های چوبی ، آن ها را به یک انتخاب مناسب برای کف سازی های مختلف تبدیل کرده است. در ادامه این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی فیزیک به ببرسی پارکت مهندسی و مزایا و معایب آن می پردازیم .
پارکت مهندسی چیست ؟
در واقع پارکت چوبی به دو نوع پارکت تمام چوب (Solid) و پارکت مهندسی شده (Engineered Board) تقسیم میشود.پارکت چوبی مهندسی که از چند لایه ( حداقل سه لایه ) که برروی هم قرار گرفته است ، تشکیل می شود. از لحاظ ظاهر با پارکت های تمام چوب تفاوتی ندارند . پارکت های چوبی مهندسی معمو لا از دو بخش کلی تشکیل می شود که شامل یک لایه رویه از جنس سخت چوب و یک هسته مرکزی که از چوب های ارزان تر تشکیل می شود. لایه ای که در این پارکت در معرض دید است به ضخامت ۵ الی ۶ میلی متر است . لایه های زیر کار که از چند لایه تشکیل شده است و معمولا از جنس plywood, HDF, MDF و…..است.
پارکت های مهندسی به طور معمول از ۳ تا ۱۰ لایه تشکیل شده اند ، که تعداد این لایه ها بستگی به نوع محصول و ویژگی های مورد نظر دارد. در لایه های میانی که بین ۱۲ تا ۱۵ میلیمتر ضخامت دارد . در این بخش از چوب های ارزانتر تشکیل می شود ، این لایه ها به وسیله چسب و فشار بالا به یکدیگر می چسبند و در نهایت ، پارکت تشکیل می شود.
نکته بسیار مهم برای قرار دادن لایه ها روی یکدیگر، به صورتی که ساختار های چند لایه مقاوم و محکم باشند این است که جهت رگه های چوب در لایه هایی که روی هم قرار دارند، باید بریکدیگر عمود باشند.
گاهی لمینت ها، کفپوش های وینیلی با پارکت های مهندسی اشتباه گرفته می شود. اما کفپوش لمینت از یک لایه تصویر چوب در لایه فوقانی استفاده می شود و کفپوش وینیلی نیز از ترکیبات پی وی سی که ظاهری شبیه چوب دارد ، تشکیل می شود.
انواع پارکت مهندسی :
پارکت مهندسی شده دو لایه:
این پارکت مهندسی شده از دو لایه تشکیل می شود . لایه زیرین از چوب هایی با تراکم پایین مانند ساخته می شود. لایه بالایی از چوب هایی مانند راش،بلوط،گردو و…استفاده می شود.روش نصب این پارکت ها کلیکی است.
پارکت مهندسی شده سه لایه:
این پارکتها از سه لایه تشکیل میشوند. لایه بالایی و پایینی از یک جنس چوب هستند و در لایه میانی، چوب Soft wood به کار می رود. پارکت های سه لایه مستحکم تر از پارکت های دولایه است.
دوام و پایداری پارکت مهندسی :
پارکت های چوبی مهندسی شده عملکرد بهتری نسبت به پارکت تمام چوب دارد . پایداری و مقاومت چوب در این روش تولید گاهی به ۸۰ درصد می رسد. ساختار این پارکت ها به گونه ای است که در برابر انقباض و انبساط مقاومت چشمگیری از خود نشان می دهند. بنابراین این نوع چوب دچارخم شدگی و تورم ناشی از انبساط و انقباض نمی شود.
هیچ گاه برای خرید پارکت از روی ظاهر آن قضاوت نکنید. کیفیت این پارکت ها از درون آن ها شروع می شود. اولین سوالی که در ذهن خریدار ایجاد می شود، این است :
- آیا ترکیبات پارکت چندلایی با کیفیت بالا است ؟
- آیا پارکت چند لایی از جنس نرم چوب و با کیفیت پایین است ؟
هر چه کیفیت پایین تر باشد ، امکان اینکه لایه ها از هم جدا شود ، بیشتر است که به اصطلاح به آن دلمینیشن گفته می شود. اگر درساخت پارکت های مهندسی ، از مواد اولیه مناسب استفاده شود، باعث افزایش کیفیت و طول عمر پارکت می شود ، هم چنین تنش در پرس روکش به لایه ها را کاهش می دهد و مقاومت آن را دربرابر رطوبت افزایش می دهد.
بعد از ترکیبات داخلی، لایه خارجی پارکت، که در معرض سایش است، مورد توجه قرار می گیرد . مصرف کنندگان تا آن جایی که امکان دارد باید اطلاعات کافی در مورد روکش کسب کنند.این نکته را باید مدنظرداشت کیفیت پوشش با کیفیت فینیش نباید اشتباه گرفته شود، چراکه ظاهر می تواند فریبنده باشد.
مصرف کنندگان باید سطح روکش را به خوبی بررسی کنند تا از عیب های موجود در سطح آن آگاه شوند. وجود هر مشکل برروی روکش نشان از این دارد که قبلا در معرض رطوبت قرار گرفته است.
اگر این احتمال وجود دارد که در آینده به رنگ آمیزی مجدد یا فینیش مجدد نیاز پیدا می کنید، بهتر است که لایه روکشی که ضخامت بالایی دارد انتخاب کنید. در زمینه ضخامت روکش و تعداد لایه ها سوال شود، تعداد لایه ها اهمیت دارد چون لایه های اضافه به خوبی می تواندد از کف محافظت کنند و طول عمر آن را افزایش دهد.پارکت مورفلور با ضخامت حداقلی ۱۲ میل از گروه پارکت های ضخیم بازار است. هیچ یک از پارکت ها در برابر رطوبت به صورت کامل ایمن نیستند . اما پارکت مهندسی شده در مورد این موضوع نسبت به سایر پارکت ها دارای برتری است.
مصرف کنندگان میبایست راهنمایی نگهداری و مشخصات فنی محصول که توسط تولید کننده تهیه شده است را مطالعه کنند تا در فهم مشکلات احتمالی محصول مانند جدا شدن لایه ای ، کاس شدن پارکت،تاب خوردگی مصرف کنندگان را آگاه کنند.
برای گرفتن یک تصمیم صحیح به نکات زیر باید توجه داشت:
- نوع لایه ها
- تعداد لایه ها
- ضخامت روکش
- نوع روکش
- بالانس و غیر بالانس بودن
انتخاب روکش برای پارکت چوبی مهندسی شده :
نوع اتصال پارکت مهندسی به شکل کام و زبانه است و یا می توان به صورت زیرکار آن را چسباند. پارکت های مهندسی دارای فینیش های زیاد و متنوعی هستند و به راحتی قابل دسترس است .تمامی پارکت ها قبل و درکارخانه فینیش شده اند.
ضخامت لایه روکش و کیفیت لایه های داخلی در مدت زمان گارانتی خود را نشان می دهد. خریدار باید مشخصات و اطلاعات کافی از لایه بیرونی کسب کند به عنوان مثال اگر ضخامت لایه بیرونی پارکت مهندسی کمتر از ۲ میلیمتر باشد، نمی توان روی آن ساب یا فینیش مجدد کرد. اگر ضخامت لایه روکش ۶ میلی متر باشد، شما کف را می توانید سه بار یا بیشتر ساب یا فینیش مجدد کنید . بهتر است پارکت مهندسی را انتخاب کنید که حداقل سه لایه با جهت رگه های عمود بر هم داشته باشد را تهیه کنید . پارکت های پنج لایه هم از دوام و پایداری خوبی برخوردار هستند، حتی اگر ضخامت لایه روکش زیاد نباشد.لایه بیرونی و کیفیت لایه زیرین معمولاً خود را در مدت زمان گارانتی نشان میدهند. مشخصات لایه روکش باید مورد توجه باشند زیرا به عنوان مثال روکش پارکتهای مهندسی شده با ضخامت کمتر از ۲ میلیمتر را نمیتوان و نباید ساب زد و یا فینیش مجدد انجام داد. از طرفی دیگر اگر ضخامت لایه روکش ۶ میلیمتر یا بیشتر باشد میتوان کف را سه بار یا بیشتر ساب یا فینیش مجدد کرد. پیشنهاد میشود که حتما پارکت مهندسی دارای حداق سه لایه با جهت رگه های عمود بر هم باشد. پنج لایه از پایداری خوبی برخوردار خواهد بود حتی اگر ضخامت لایه روکش زیاد هم ضخیم نباشد.
مزایا و معایب پارکت مهندسی :
نصب آسان:
این پارکت به گونه ای طراحی شده است که به راحتی قابل نصب باشد و چیدمان آن در مدل های مختلف انجام پذیرد. برخی از تولیدکنندگان از سیستم DIY استفاده می کنند که خودتان نیز این کاررا می توانید انجام دهید.
- برخی از پارکت های چوبی هم به صورت شناور و با چسب مخصوص قابل نصب است.
- به کاربردن روش کلیکCLICK و یا بصورت GT فاق و زبانه
متخصصان در حوزه کف پوش چوبی، توصیه می کنند که پارکت مهندسی به بهترین انتخاب برای پوشش کف تبدیل شده است چون مزایای آن بیشتر از معایب آن است.
به صرفه بودن پارکت مهندسی :
پارکت چوبی مهندسی ممکن است نسبت به انواع مشابه خود دارای قیمت و هزینه ی بیشتری باشد. ولی شما این هزینه بیشتری که پرداخت می کنید، را در طول مدت استفاده از موارد زیر پس خواهید گرفت :
- نصب آسان و ارزان.
- عدم نیاز به رنگ آمیزی پس از نصب.
- نگهداری آسان و راحت.
- قابلیت تعویض و تعمیر آسان.
- و موارد دیگر…..
تمیزکردن آسان و راحت :
شست و شو این نوع کفپوش ها آسان و راحت است . کافیست با یک تی مخصوص و مایع تمیز کننده که شرکت تولیدکننده توصیه می کند ، سطح کفپوش تمیز شود.
سایر مزایای پارکت چوبی :
- مقاوم به رطوبت
- پایداری زیستی بیشتر
- طول عمر بالا
- ثبات و پایداری خوب در برابر کاس شدن، تاب برداشتن و حرکت کردن
- راحتی و لاکچری بودن
- در این پارکت ها برای لایه رویی و روکش باید از چوب های مقاوم استفاده کرد ولی برای لایه های داخلی می توان از درختانی استفاده کرد که رشد سریع دارند. به همین دلیل این پارکت ها از نظر استفاده از منابع اولیه به صرفه تر خواهد بود.
- فینیشی که در کارخانه اجرا شود نسبت نصب فینیش در محل طول عمر بیشتری دارد.
- لایه های درونی پارکت از منابع تجدید پذیر ساخته شده است.
- استفاده در مکان هایی که نمی توان از پارکت تمام چوب استفاده کرد.
- بسیاری از فینیشهای پایه آبی دارای مواد شیمیایی آلی نیستند .
- عاری از چسب فرمالدهید
- دقیقا حس گرمای چوب را دارد.
قیمت پارکت مهندسی :
این پارکت درمقایسه با پارکت های تمام چوب ارزانتر است ولی نسبت به کاشی ، لمینت و فرش ، قیمت بیشتری دارد.
نگهداری از پارکت چوب مهندسی :
نگهداری از پارکت مهندسی راحت و آسان است. چون اکثر تولیدکنندگان برای این محصول گارانتی ۱۰ تا ۳۰ ساله درنظر گرفته اند. هم چنین برای سایش روکشی که به مرور و طبیعی ایجاد شود ،ضمانت مادام العمر ارائه می شود.
نگهداری از پارکت چوب مهندسی بسیار راحت میباشد، چون که اکثر تولید کنندگان گارانتی ۱۰ تا ۳۰ سال، برای سایش طبیعی روکش و ضمانت مادام العمر، برای محصولات خود ارائه میدهند.
آیا می توان پارکت مهندسی شده را تعمیرکرد؟
اگر لایه های روکش دارای ضخامتی کمتر از ۲ میلی متر داشته باشد حداقل یک مرتبه می توان آن را ساب ( سمباده ) زده و دوباره آن را رنگ آمیزی کرد. ولی اگر لایه های رویی ضخامت بیشتری داشته باشنذد می توان چند بار ساب زده و رنگ آمیزی کرد. به علاوه می توان فرورفتگی ها و خراش های عمیق تر را که در طول سالیان ایجاد شده است را پاک کنید . به فرض یک کفپوش چوب مهندسی با ضخامت ۳ میلی متر می تواند دوبار سمباده بخورد و رنگ شود.