شرایط کاشت، نگهداری و تکثیر گیاه فیکوس چیست؟
گیاه فیکوس گیاهی بسیار زیبای است که امروزه نظر متقاضیان زیادی را به خود جذب کرده است. گیاه فیکوس بومی آسیا ، هند و مالزی است. امروزه می توان آن را در سراسر جهان و حتی در ایالات متحده یافت کرد. در طبیعت ، درختان فیکوس می توانند ۸۰ تا ۱۰۰ فوت (۲۴ تا ۳۰ متر) ارتفاع داشته باشند. گیاه فیکوس جزء گیاهانی است که نگهداری از آن آسان و راحت است. بدیهی است که این گیاهان در خانه بسیار کمتر رشد می کنند ، اما می توانند به اندازه کافی بزرگ شوند تا یک درختچه دوست داشتنی داخلی را برای شما ایجاد کنند.
این گیاه زیبا در فصل پاییز ممکن است برگ هایش بریزد و این اتفاق نگران کننده ای نیست. برگ های این گیاه پهن ، براق ، چرمی با نوک تیز می باشد و به صورت متناوب در طول ساقه رشد می کنند. رشد گیاه فیکوس برگ درشت کند می باشد و همچنین این گیاه را می توان در محوطه های چمن نیز کاشت و زیبایی آن منطقه را چند برابر کرد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
شرایط نگهداری و مراقبت از گیاه فیکوس:
این گیاه به دلیل زیبایی محبوبیت خاصی پیدا کرده است و خیلی ها از این گیاه برای تزئین و پرکردن فضای خالی منزل خود استفاده می کنند. برای اینکه بتوانید یک درخت شاداب و سالم فیکوس داشته باشید ، باید تعادل بین آب و نور را برای این گیاه فراهم آورید. اگر این شرایط به خوبی فراهم شود ، گیاه رشد خوبی خواهد داشت.
آبیاری مناسب برای گیاه فیکوس :
وقتی صحبت از مراقبت از گیاه فیکوس می شود ، نکته مهم این است که میزان آبیاری خود را به دقت کنترل کنید. متأسفانه ، بسیاری از گیاهان آپارتمانی از آبیاری بیش از حد رنج می برند و فیکوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. رطوبت برای این گیاه باید اندک باشد و آبیاری در فصل های گرم باید کمی بیشتر (هفته ای یکبار) باشد و در فصل زمستان باید مقدار آبیاری به حداقل برسد.
یکی از نشانه های آبیاری بیش از حد فیکوس این است که برگ های پایینی آن شروع به زرد شدن و در نهایت ریزش می کنند. بهترین زمان برای آبیاری مجدد به فیکوس ، این است که باید سطح خاک به اندازه ۲- ۳ سانتی متر خشک شده باشد تا بتوانید مجدد به گیاه آب دهید. اگر طی بررسی خشکی ، خاک به انگشت شما چسبید ، این نشان می دهد که خاک شما رطوبت دارد و نباید آبیاری صورت گیرد.
نور مورد نیاز گیاه فیکوس :
گیاهان فیکوس بهتر است در نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرند ، در نتیجه قرار گرفتن در پشت پنجره های رو به جنوب باعث می شود که گیاه بهتر رشد کند. گیاه فیکوس ، مانند سایر گیاهان آپارتمانی ، در جهت تابش نور مستقیم خورشید به شدت خم می شود. به این ترتیب ، هر از گاهی باید گلدان گیاه خود را چرخانده یا مکان آن را تغییر داد.
در حقیقت ، آفتاب شدید می تواند باعث سوزاندن برگ ها در اطراف لبه های این گیاه شود. با این وجود ، به گیاه فیکوس باید نور کافی برسد. آنها در صورت قرار گرفتن در تاریکی بیش از حد تنوع زیبا خود را از دست می دهند.
دمای مورد نیاز گیاه فیکوس :
درختان فیکوس از آنجا که از آب و هوای نیمه گرمسیری سرچشمه می گیرند ، بهترین دما برای این گیاهان بین ۱۵-۲۵ درجه می باشد. برای مراقبت بهینه از گیاه فیکوس ، سعی کنید اتاق را تا زیر ۱۲ درجه سانتی گراد خنک نکنید. دمای پایین می تواند باعث ریزش برگ های این نوع از گیاهان شود. همچنین از قرار دادن فیکوس در نزدیک بخاری ها یا وسایل گرمایشی خودداری کنید.
رطوبت مورد نیاز گیاه فیکوس :
گیاهان فیکوس بسیار مقاوم هستند و رطوبت را دوست دارند. آنها در رطوبت معمولی اتاق به خوبی رشد می کنند. همچنین در ماه های خشک زمستان ، از قرار گرفتن در مجاورت یک دستگاه مرطوب کننده ، لذت خواهند برد. این رطوبت باید به اندازه باشد و رطوبت و خشکی بیش از حد برای گیاه مناسب نمی باشد.
خاک مناسب برای گیاه فیکوس :
اگر چه توصیه ها برای ترکیب خاک مناسب برای مراقبت از گیاه فیکوس متفاوت می باشد ، اما همه موافقند که برای جلوگیری از آسیب به ریشه ها ، ایجاد زهکشی خوب برای این گیاه بسیار ضروری است. در نتیجه خاک مورد نظر برای این گیاه باید زهکشی خوبی داشته باشد.
اگر خاک زهکشی مناسب نداشته باشد باعث می شود که آب درون خاک باقی بماند و این رطوبت ریشه گیاه را می پوساند و گیاه را از بین می برد. برای اینکه بتوانید خاکی با زهکشی مناسب داشته باشید باید به ترکیب خاک مقداری پرلیت اضافه کنید. اما بهتر است خاک مناسب برای این گیاه را از متخصصین این گیاهان و یا از گلخانه ها تهیه کنید.
گلدان مناسب و تعویض گلدان گیاه فیکوس :
گلدانی که برای این گیاه قصد دارید ؛ تهیه کنید باید حتما یک سایز از گلدان فعلی آن بزرگتر باشد. تعویض گلدان این گیاه می تواند سالی یکبار صورت گیرد. اما برای تعویض گلدان فیکوس ، باید در ابتدا مطمئن شوید که ریشه های گیاه از انتهای گلدان خارج شده اند و بعد از آن گلدان را تعویض کنید.
بهترین زمان برای تعویض گلدان فیکوس فصل بهار و تابستان می باشد و اگر گیاه فیکوس را تازه خریداری کرده اید ، بهتر است بگذارید تا با محیط جدید کامل آشنا و عادت کند و بعد از آن گلدان را تعویض کنید. ناگفته نماند که گلدان باید دارای سوراخ هایی در قسمت زیرین باشد ، تا آب به خوبی از آن عبور کند ، این امر تقریباً برای هر گیاه آپارتمانی صدق می کند.
روش تکثیر گیاه فیکوس :
روش های تکثیر برای این گیاه بسیار آسان می باشد ، اما رایج ترین روش تکثیر برای این گیاه روش لایه بندی هوایی و تکثیر قلمه می باشد. حال قصد داریم این روش ها را برای شما شرح دهیم :
تکثیر از طریق لایه بندی هوا :
این روش اغلب برای درختان و گیاهانی استفاده می شود که تکثیر آنها مشکل باشد. این روش بدین گونه است که ساقه سالم گیاه را به وسیله یک جسم تیز ؛ همچون چاقو یا قیچی برش می دهند. بریدن ساقه گیاه باعث ترغیب سلول های بنیادی می گردد ، تا بتوانند در منطقه آسیب دیده پاجوش های جدیدی ایجاد کنند. سپس باید دور منطقه بریده شده را با خزه مرطوب بپیچانید تا باعث رشد بهتر گیاه شود.
همچنین بعضی از افراد به قسمت بریده شده ترکیبات ریشه زایی می زنند ، تا روند ریشه زایی سریع تر شکل بگیرد . اساساً ، موارد فوق به این معنی است که شما گیاه را فریب می دهید تا ریشه یا حتی گیاهچه های جدیدی روی تنه خود تولید کند. سپس ، می توانید گیاهچه را جدا کنید و آن را در گلدان جدید قرار دهید. گیاه مادری ، جوانه های جدیدی را تولید می کند و رشد خوبی خواهد داشت ، همانطور که گیاه جدید رشد می کند.
تکثیر از طریق قلمه :
اگر به نظر می رسد لایه بندی هوایی بیش از حد دردسرساز است ، می توانید قلمه های سالم گیاه فیکوس را جدا کنید . یک قلمه از گیاه را با استفاده از قیچی تمیز ، ترجیحاً کمی جوان با چند برگ و گره های قابل مشاهده قطع کنید. قلمه جدا شده را می توانید هم درون آب و هم درون خاک قرار دهید. اگر قصد دارید درون آب قرار دهید باید بگذارید تا قلمه ریشه دار شود و بعد از ریشه دار شدن آن را درون خاک مورد نظر گیاه قرار دهید . روش دوم این است که قلمه را مستقیم درون خاک مورد نظر بکارید و اجازه دهید تا گیاه ریشه دار شود.
روش کوددهی به گیاه فیکوس :
وقتی صحبت از مراقبت از گیاهان فیکوس می شود ، باید بدانید که این گیاهان نیاز آنچنانی به کوددهی ندارند. اما کوددهی کم نیز می تواند برای رشد بهتر این گیاهان مفید باشد. به همین دلیل اگر قصد دارید به گیاهان خود کود بدهید و آن ها را تقویت کنید ، بهتر است از کود مایع رقیق شده ، فقط یک یا دو بار در ماه در طول فصل رشد برای این گیاهان استفاده کنید.
معروف ترین انواع گیاه فیکوس :
گیاه کائوچو (Rubber Plant) :
این گونه فیکوس به عنوان یک گیاه آپارتمانی زیبا و مدرن شناخته شده است و نکته مهم این است که مراقبت از این گیاه راحت و آسان می باشد. شیره سفید رنگ موجود در این گونه در صنعت تولید کائوچو کاربرد بسیار زیادی دارد. به همین دلیل به این گیاه درخت کائوچو نیز گفته می شود. طی تحقیقات صورت گرفته بر روی گیاهان ، این گونه فیکوس نقش مهمی در تصفیه هوا دارد.
فیکوس بنجامین (Ficusbenjamina):
نام دیگر این فیکوس انجیر گریان می باشد و دلیل نامگذاری این گیاه به این خاطر است که می تواند آب اضافی را از انتهای برگ هایش خارج کند. همین تفاوت در شکل برگ ها ، باعث شده است که به دلیل مقاومت زیاد این گونه ، محبوبیتش دو چندان شود. اگر تمام شرایط نگهداری این گیاه فراهم شود به خوبی رشد می کند و به درخت زیبایی تبدیل می شود.
فیکوس بونسای میکروکارپا (Ficusmoclame):
این گونه از فیکوس بومی جنوب شرق آسیا و استرالیا می باشد. شرایط نگهداری این گیاه به فیکوس بنجامین شباهت دارد. شاخه ها و برگ ها در این گونه بسیار زیاد و متعدد می باشد و به شکل بیضی و سبز تیره می باشند . با هرس کردن مداوم زیبایی گیاه بیشتر می شود و ظاهر مرتبی به خود می گیرد.
فیکوس پیچ (Ficus pumila):
اینگونه فیکوس به صورت آویز رشد می کند. کسانی که به گیاهان آویز علاقه مند هستند ، این گیاه بهترین انتخاب برای انها می باشد. این گونه فیکوس به دو نوع سبز برگ و ابلق تقسیم بندی می شود. مقاومت این گیاه به خشکی بالا می باشد و می توان گفت مراقبت کردن از این گیاه راحت می باشد. همچنین نور مورد نیاز برای این گیاه به صورت غیر مستقیم باید تامین شود و حتی در مکان های نیم سایه نیز می تواند رشد خوبی داشته باشد.
فیکوس الاستیکا (ficus elastica):
رایج ترین و معمولی ترین نوع فیکوس گونه الاستیکا می باشد و افراد زیادی از این گیاه در آپارتمان هایشان نگهداری می کنند و باعث محبوبیت این گیاه شده اند. قرار دادن این گیاه در هر نقطه خانه باعث زیباتر شدن آن مکان می گردد. برگ های این گیاه چرمی ، براق و بزرگ می باشد . مقاومت این گیاه نیز همانند انواع دیگر فیکوس بالا می باشد.
مشکلات رایج گیاه فیکوس :
آیا گیاه فیکوس سمی می باشد؟
در حقیقت می توان گفت بله ، این گیاه برای حیوانات خانگی و کودکان سمی می باشد. بهتر است این گیاه را دور از دسترس حیوانات خانگی و کودکان قرار دهید. شیره ای که در گیاه وجود دارد ، در هنگام بلعیدن می تواند برای حیوانات خانگی و کودکان مشکل ایجاد کند. علائم خوردن برگ فیکوس شامل کاهش اشتها ، سوزش پوست ، آبریزش بینی ، استفراغ و اسهال می باشد .
علت زرد شدن برگ های فیکوس چیست ؟
علت زرد شدن برگ های این گیاه می تواند به چند عامل بستگی داشته باشد. نور، رطوبت و دما عواملی هستند که اگر به خوبی فراهم نشوند و به اندازه و کافی نباشند ، باعث می گردد که برگ های گیاه زرد شوند.
دلیل دیگر زرد شدن برگ ها می تواند نشان دهنده کوچک بودن گلدان باشد ، بدین معنی است که اگر گلدان کوچک باشد ریشه ها دیگر فضایی برای رشد بیشتر ندارند ، در نتیجه گیاه ناراحتی خود را با زرد شدن برگ هایش نشان می دهد.
علت قهوه ای شدن برگ های فیکوس چیست؟
اگر برگ های این گیاه قهوه ای رنگ و در نهایت خشک شود ، نشان دهنده کم آب بودن گیاه است. گیاه برای دفاع از خود این برگ ها را از خود جدا می کند تا بتواند بر روی برگ های سالم تر خود متمرکز شود. همچنین اگر نور کافی نیز به گیاه نرسد ، این عمل تشدید می گردد.
بیماری ها و آفات گیاه فیکوس :
گیاهان فیکوس از جمله گیاهان مقاوم هستند و آفات و بیماری های بسیار کمی آن ها را تهدید می کند. اما با این وجود بازهم آفاتی همچون شپشک آرد آلود ، کرم ریز ، اسکال (Scale) و شته ها ، می توانند این گیاه را تهدید و آزار دهند.
هرزمان متوجه چنین موجوداتی بر روی گیاه خود شدید ، سریعا باید با دستمالی تمیز و آب و صابون برگ ها را پاکسازی و شست و شو دهید. برای اینکه گیاهتان به شادابی قبل خود برگردد ، باید چندین مرتبه این کار را انجام دهید یا از آفت کش های مخصوص استفاده کنید.
بطورکلی هر از چند گاهی باید برگ های گیاه فیکوس را با دستمالی مرطوب پاک کنید ، زیرا این عمل باعث می شود که گرد و غبار موجود بر روی برگ ها از بین بروند و نور و اکسیژن کافی به گیاه برسد.