رشته دانشگاهی علوم دامی چیست ؟ بازار کار و درآمد آن
رشته دانشگاهی علوم دامی از مجموعه رشته های علوم تجربی بوده و برای پذیرش در آن باید از طریق کنکور سراسری این رشته تحصیلی اقدام نمود. هدف رشته دانشگاهی علوم دامی مطالعه نحوه پرورش دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل و… و بهبود اقتصاد کشور می باشد. این رشته دانشگاهی به اصلاح نژاد دام ها در مسیر دلخواه نیز می پردازد. بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی علوم دامی را می توان در تمام مراکز پرورش دام و یا مراکز مرتبط جستجو نمود. درآمد رشته دانشگاهی علوم دامی با توجه به میزان مهارت و تجربه فرد می تواند مقادیر متفاوتی را در بر بگیرد. در ادامه این مقاله به معرفی رشته دانشگاهی علوم دامی و بررسی میزان درآمد، ادامه تحصیل، گرایش ها و دروس رشته دانشگاهی علوم دامی می پردازیم. با ما همراه باشید.
در نشریه علمی جهان شیمی فیزیک رشته های دانشگاهی دیگری نیز بررسی شده اند. مانند : مهندسی علوم و صنایع غذایی، اقتصاد کشاورزی، علوم و مهندسی خاک، علوم و مهندسی محیط زیست، مهندسی طبیعت و … .
معرفی رشته دانشگاهی علوم دامی
در دنیای امروز تولید محصولات پروتئینی سیستم های سنتی دامپروری پاسخگوی احتیاجات جوامع نمی باشد. بنابراین نیاز است تا دانش آموختگانی کارآمد و تحصیل کرده در رشته دامپروری و علوم دامی، با فعالیت در حوزه امنیت غذایی و پاسخگویی جمعیت در حال رشد وارد شوند. علوم دامی یکی از بهترین و متنوعترین رشتههای تحصیلی است که اطلاعات وسیعی در مورد تغذیه و پرورش و نگهداری حیوانات مختلف به علاقهمندان به این رشته می آموزد. رشته دانشگاهی علوم دامی به مطالعه و پرورش حیواناتی مانند : گاو، پرورش طیور، آبزیان، زنبور عسل، کرم ابریشم، بوقلمون، شترمرغ، شتر، گاو میش، گوسفند، بز، اسب و حیوانات خانگی می پردازد.
این رشته دانشگاهی شامل مجموع علومی است که با فیزیولوژی، ژنتیک و اصلاح نژاد، تغذیه و بهداشت، پیشگیری از بیماری های دام و مدیریت سر و کار دارد. علوم دامی به طور کاملاً تخصصی، اطلاعات وسیعی را در مورد پرورش انواع دام سبک و سنگین و طیور و آبزیان و زنبور عسل و کرم ابریشم و حیوانات همراه به صورت تخصصی خواهد داد. در واقع این رشته فن پرورش برمبنای اصول بهداشتی، تغذیه ای و اقتصادی دام و طیور و آبزیان و حشرات می باشد.
تاریخچه علوم دامی
تاریخچه دامپروری به ۱۲۰۰۰ سال قبل و اهلی کردن حیوانات توسط انسان برمی گردد. اما تاریخچه تدریس امور مرتبط با دام و علوم دامی در کشور ما ایران به سال ۱۲۷۹ شمسی و تأسیس مدرسه فلاحت مظفری بر می گردد. دروس کشاورزی و امور دام در این مدرسه تدریس شده و فارغ التحصیلان در مناطق روستایی مشغول به فعالیت های تولیدی دامی می شدند. از دهه ۲۰ شمسی و در سال ۱۳۲۴ در دانشکده کشاورزی، آموزش دامپروری در دانشگاه تهران به صورت چند واحد درسی و با عنوان دامپروری شروع شد و در سال ۱۳۳۴ نیز واحد دامپروری دانشکده بنیان نهاده شد.
در سال ۱۳۴۰ رشته دامپروری در مقطع کارشناسی تشکیل شده و در سال ۱۳۴۲ گروه دامپروری به عنوان یکی از گروه های دانشکده کشاورزی به رسمیت شناخته شد.
دام چیست
به مجموعه حیوانات چارپای اهلی که در دامداریها و مزارع برای مصرف خوراکی و پوشاکی و کمک در کار، پرورش داده میشوند، دام یا چارپایان اهلی یا احشام نامیده میشوند. درواقع به دلیل بدست آوردن سود و منفعت و استفاده از محصولات دامی، دام ها پرورش می یابند.
فواید حیوانات اهلی چیست
حیوانات هدیه ای از جانب طبیعت به ما هستند، آن ها در زندگی روزمره با ما ارتباط برقرار می کنند. حیوانات اهلی برای تهیه غذا، لباس، دارو و نیازهای اقتصادی به انسان کمک میکنند.
روابط میان انسان ها و حیوانات تنها محدود به روابط مادی نشده و نگهداری از حیوانات خانگی سبب نزدیکی روابط و ایجاد پیوند های عاطفی بین این دو گونه شده است.
انسان ها مقدار زیادی از گوشت حیوانات را در رژیم های غذایی خود مصرف می کنند. اگرچه ممکن است برخی از افراد از رژیم غذایی گیاهخواری استفاده نمایند، اما بخش عمدهی انسان ها از گوشت حیوانات برای تأمین بخش بزرگی از پروتئین مورد نیاز بدنشان استفاده میکنند. برخی از حیوانات مورد استفاده برای این منظور عبارتند از : گاو، بز، گوسفند، شتر، بوفالو، خوک، خرگوش، ماهی و پرندگانی مانند :مرغ، بوقلمون و… .
از پوست و موی حیوانات نیز استفاده های اقتصادی فراوانی می شود. از موی بز و گوسفند برای ساخت لباس های پشمی، شال و پتو استفاده شده و موی اسب برای تولید براش های کوچک، مورد استفاده قرار می گیرد. از خزهای حیوانی و پوستشان نیز برای تولید لباسهای گرم و زمستانی استفاده میشود.
مهارت و توانایی های رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
- علاقه به کار در محیط های مرتبط با کشاورزی و دام
- علاقه به کار در محیط های روستایی
- توانایی جسمانی مناسب
- قوی بودن و استعداد داشتن در دروس علوم پایه
اهمیت و ضرورت رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
از عمده مشكلات اقتصادي کشور، همواره تأمين پروتئين مورد نياز كشور و پرهزينه بودن آن، بوده است. در شرايط کنونی نيازهاي غذايي انسان از طريق توليدات گياهي و توليدات دامي تأمين ميگردد. بهترين منبع تأمين پروتئين مورد نياز جوامع بشري توليدات دامي می باشند. در بیشتر كشورهاي جهان، پيشرفت هاي تكنيكي در تأمين منابع پروتئين و اهميت ویژه به آن باعث پیشرفت جوامع گردیده است.
کشور ما ایران نیز به عنوان یک کشور در حال توسعه می تواند با اهمیت بر لزوم این رشته در این صنعت پیشرفت نموده و موجبات بهبود اقتصاد را فراهم آورد.
دروس رشته دانشگاهی علوم دامی برای قبولی چیست
برای پذیرش رشته دانشگاهی علوم دامی باید به دروس دبیرستان مسلط باشید. مهم ترین درس برای این رشته تحصیلی که در زیرگروه ۵ علوم تجربی قرار دارد درس ریاضی با ضریب ۳ می باشد. دروس فیزیک و زیست شناسی و شیمی نیز ضرایبی برابر با ۲ در کنکور سراسری دارا می باشند. درس زمین شناسی نیز برای این رشته دانشگاهی ضریبی برابر با یک در کنکور سراسری دارا می باشد. پذیرش این رشته دانشگاهی در دانشگاه های دولتی و همچنین دانشگاه آزاد انجام می شود.
دروس دانشگاهی رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
پس از قبولی رشته دانشگاهی علوم دامی برای اخذ مدرک کارشناسی، دانشجویان موظف به گذراندن ۱۳۵ واحد درسی می باشند. این دروس شامل ۲۰ واحد دروس عمومی، ۲۹ واحد دروس علوم پایه، ۱۷ واحد دروس اصلی، ۶۹ واحد دروس تخصصی می باشد.
دروس عمومی : دروس عمومی : ادبیات فارسی، اخلاق اسلامی، مبانی نظری اسلام، زبان عمومی، انقلاب اسلامی، تربیت بدنی ۱و۲، تاریخ و تمدن اسلامی، آشنایی با منابع اسلامی.
دروس پایه و تخصصی : آبیاری عمومی، آمار و احتمالات، اصلاح دام ۱، اصلاح دام ۲، اصول بهداشت دام، اصول تبدیل و نگهداری فرآوردههای کشاورزی، اصول ترویج و آموزش کشاورزی، اقتصاد کشاورزی، اکولوژی، بررسی مسائل دامپروری، برنامه نویسی کامپیوتر، بیماری های دام و طیور، بیماری های گیاهی، بیوشیمی عمومی، پرورش اسب، پرورش زنبور عسل، پرورش زنبور عسل تکمیلی، پرورش شتر، پرورش طیور، پرورش گاو شیری، پرورش گاومیش، پرورش گوسفند و بز، پرورش ماهی، پرورش کرم ابریشم، تشریح و فیزیولوژی دام، تغذیه دام ۱، تغذیه دام ۲، تغذیه دام ۳، جیره نویسی، تکنولوژی پشم و پوست، جانور شناسی.
جنین شناسی، حشرهشناسی و دفع آفات، خاکشناسی عمومی، دامپروری عمومی، ریاضیات عمومی، زراعت عمومی، زراعت غلات، زراعت نباتات علوفهای، ژنتیک، ساخت ابزار و آلات زنبورداری، ساختمان ها و تأسیسات دامپروری، سمینار، شناخت گوشت، شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی عمومی، صنایع لبنیات، طرح آزمایش های کشاورزی۱، عملیات کشاورزی، عملیات کارگاهی، فیزیولوژی تولید مثل، فیزیک عمومی، گیاهشناسی ۱(فیزیولوژی و تشریح )، ماشین های کشاورزی، ماشین های ویژه دامپروری، مدیریت و حسابداری، مدیریت واحدهای دامپروری، مرتعداری، میکروبیولوژی عمومی، هوا و اقلیم شناسی، کارآموزی.
دانشگاه های رشته دانشگاهی علوم دامی
دانشگاه ارومیه، دانشگاه اراک، دانشگاه بوعلی سینا – همدان، دانشگاه بیرجند، دانشگاه تبریز، دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی واقع در کرج)، دانشگاه رازی – کرمانشاه، دانشگاه جیرفت- کرمان، دانشگاه زابل، دانشگاه زنجان، دانشگاه سمنان، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه شهید باهنر – کرمان، دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین – ملاثانی اهواز، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه کردستان – سنندج، دانشگاه گیلان – رشت، دانشگاه لرستان – خرم آباد، دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل، دانشگاه ملایر، دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی – واحد هادی شهر، دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی – مرکز ارومیه، دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی – مرکز خوی، دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی – مرکز مشهد.
ادامه تحصیل و گرایش های رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
امکان ادامه تحصیل رشته دانشگاهی علوم دامی در کشور ما ایران و کشور های دیگر امکان پذیر می باشد. فارغ التحصیلان کارشناسی علوم دامی در صورت تمایل می توانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به ادامه تحصیل در این رشته بپردازند. برخی از گرایش های رشته دانشگاهی علوم دامی در ادامه آورده شده است :
گرایش های ارشد :
- فیزیولوژی دام و طیور
- ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور
- تغذیه دام
- تغذیه طیور
- زنبور عسل
- مدیریت واحد های دامپروری
گرایش های دکتری
- دكتری تغذيه دام
- دكتری ژنتيك و اصلاح دام
- دكتری فيزيولوژي دام
- دكتری پرورش طيور
بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
آینده شغلی و بازار کار رشته دانشگاهی علوم دامی را می توان در بسیاری از مکان های مرتبط با دام و طیور و … جستجو نمود. برای رشته های مرتبط با علوم کشاورزی مانند : علوم دامی، وضعیت بازار کار در بخش های دولتی محدود می باشد. اما فارغ التحصیلان این رشته اگر سرمایه لازم برای کار آفرینی را داشته باشند می توانند در بخش خصوصی مشغول به کار شوند.
تأسیس مزرعه پرورش دام می تواند فرصت شغلی مناسب با درآمدزایی قابل توجهی برای این کارشناسان ایجاد نماید. افرادی که در مقاطع تحصیلی مختلف این رشته فارغ التحصیل شده اند بنابر میزان تحصیلات خود، می توانند مشاغلی را عهده دار شوند. در ادامه به برخی از فرصت های شغلی این رشته دانشگاهی اشاره شده است :
- تأسیس مراکز خدمات دامی
- اشتغال به عنوان کارشناس اصلاح نژاد دام در مراکز اصلاح نژاد
- اشتغال به عنوان جیره نویس غذایی در مراکز دامپروری و کارخانه های تولید خوراک دام
- اشتغال به عنوان مدیر واحد های تولیدی پرورش مرغ مادر و تخم گذار
- ایجاد استخرهای پرورش آبزیانی مانند : ماهی و میگو
- زنبور داری و ایجاد مراکز تولید عسل
- اشتغال به عنوان کارشناس مدیریت تولید در گاوداریهای صنعتی
- مدرس در هنرستان های کشاورزی
- در صورت داشتن سرمایه کافی، تأسیس واحد دامپروری سنتی و نیمه صنعتی و صنعتی
- به عنوان کارشناس پژوهش و همکاری در پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی
- پرورش اسب
درآمد رشته دانشگاهی علوم دامی چیست
درآمد رشته دانشگاهی علوم دامی به مقدار زیادی به محل اشتغال وابسته می باشد. اینکه فرد در مراکز خصوصی یا دولتی مشغول به کار شود می تواند روی میزان درآمد تأثیر گذار واقع شود. معمولاً در مراکز دولتی فرصت های شغلی زیادی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود ندارد. اما در صورت اشتغال در مراکز دولتی حقوق و درآمد این کارشناسان طبق مصوبه دولت در سازمان مربوطه می باشد. حقوق و درآمد در مراکز خصوصی نیز به میزان مهارت و تجربه کارشناس وابسته بوده و می تواند مقادیر مختلفی را در بر بگیرد.
کارشناسان این رشته می توانند کار آفرین بوده و مراکز مستقل خصوصی خود را در زمینه های گوناگون مانند مرغداری، دامداری، زنبور داری و … تأسیس نموده و به کسب درآمد بپردازند.
رشته مهندسی علوم دامی و تحصیل در دانشگاه
رشته مهندسی علوم دامی یکی از رشته های معروف و مفید در سراسر جهان است. علوم دامی برای تولید مواد غذایی مورد نیاز انسان یک رشته و علم ضروری است زیرا انسان ها همواره به محصولات دامی نیاز دارد. توسعه این صنعت برای رفاه عمومی بسیار ضروری است و کشورها تلاش زیادی برای سرمایه گذاری در این صنعت می کنند. برای تحصیل در این رشته علاقه به حیوانات ضروری است زیرا بخشی از واحدها به شناخت پرورش حیوانات اهلی می پردازند. علاوه بر این شما به واحدهای پرورش دام مختلف سر خواهید زد تا از نزدیک با این روند آشنا شوید. این رشته در بیشتر دانشگاه های کشور تا مقطع کارشناسی تدریس می شود و برای کارشناسی ارشد نیز در گرایش های مختلف می توانید اقدام نمایید. این رشته حتی در خارج کشور نیز جز رشته های تحصیلی پر اهمیت است زیرا بطور مستقیم با تولید مواد غذایی برای انسان در ارتباط است. قبل از انتخاب رشته برای اطلاعات کامل تر می توانید با یک مشاوره تحصیلی در این رابطه صحبت کنید تا شما را بطور کامل تر راهنمایی کند. کسب اطلاعات بیشتر قبل از انتخاب رشته کمک می کند با دید واضح تری وارد دانشگاه شوید و تاثیر مستقیمی بر آینده و درآمد شما خواهد داشت.
سخن آخر
انتخاب رشته دانشگاهی، به عنوان مهم ترین انتخاب های هر شخص در دوران تحصیل شناخته شده و تأثیر مستقیم بر آینده فرد خواهد داشت، بنابراین در انتخاب آن باید توجه و دقت لازم را به عمل آورد. نخستین گام در انتخاب رشته دانشگاهی شناخت علایق و استعداد ها و روحیات شخصی می باشد. در واقع باید رشته دانشگاهی انتخاب شود که با خصوصیات فردی شخص همخوانی داشته باشد. گام بعدی در انتخاب رشته، شناخت علمی و دقیق رشته های دانشگاهی می باشد. با بررسی بازار کار و آینده شغلی رشته های تحصیلی می توان به کاهش بیکاری، در آینده کشور ها کمک نمود. بنابراین برای انتخاب رشته دانشگاهی مناسب علاوه بر داشتن علاقه و استعداد تحصیلی، باید توجه نمود که رشته مورد نظر آینده شغلی خوبی نیز در پیش رو داشته باشد.