شرایط تکثیر ، نگهداری و پرورش گل شیپوری
گل شیپوری که با نام علمی Zantedeschia شناخته می شود گیاهی ریزوم دار می باشد و دارای گل هایی به رنگ های متفاوت است. دلیل نام گذاری این گیاه به شیپوری این است که گل هایش شباهت زیادی به شیپور دارند. این گیاه متعلق به آفریقای جنوبی و مناطق گرمسیر آن کشور می باشد. این گل زیبا عموما در زادگاه اصلی خود همیشه سبز است و در مناطقی خارج از زادگاه خود خزان کننده می باشد.
گل های شیپوری که سفید رنگ هستند در بیشتر مواقع سرسبز می باشند و گل های شیپوری که گل هایی با رنگ های متفاوت دارند در تابستان شکوفا می شوند. این گل را امروزه در گلخانه ها پرورش می دهند و می توان به عنوان گلی در آپارتمان ، حیاط منزل یا باغ از آن نگهداری کرد. از این گل زیبا در گلفروشی ها نیز برای تزئین و حتی پیچیدن دست گل ها استفاده می شود. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
انواع گل شیپوری
گل شیپوری انواع گوناگونی دارد که در این مقاله به چند نوع از آنها اشاره خواهیم کرد .
۱- گل شیپوری اتیوپیایی
رایج ترین و شناخته شده ترین نوع شیپوری این گونه می باشد که گل هایی به رنگ سفید رنگ دارد. این گونه حتی می تواند به ارتفاع ۱.۵ متر هم برسد. گل های بیشتر مواقع در اواخر زمستان و در طول بهار پدیدار می شوند. گل های این گونه به رنگ سفید بزرگ و همانند شیپور هستند که از وسط این گل ها سنبل های زرد رنگی بیرون می آید. برگ های این گیاه به رنگ سبز تیره و پهن با انتهایی کشیده می باشند و باید در خاکی که خوب زهکشی شده و در مکانی نیمه آفتابی قرار گیرد ، اگر همه جوانب برای این گیاه فراهم گردد همیشه سرسبز خواهد بود.
۲- گل شیپوری طلایی
این گونه گل هایی به رنگ زرد دارد و گلدهی آن در فصل تابستان صورت می گیرد.
۳- گل شیپوری صورتی
این گونه نیز در تابستان گل می دهد و گل هایش به رنگ صورتی و کمی مایل ارغوانی می باشد و حتی این گونه از گونه های دیگر نیز در برابر سرما مقاوم تر است.
آیا نگهداری از گل شیپوری ایمن است؟
این گل به دلیل دارا بودن موادی مانند اگزالات کلسیم باید دور از دسترس کودکان و حیوانات باشد. خوردن و جویدن این گیاه می تواند بسیار خطرناک باشد. اگر برگ این گیاه خورده شود مشکلاتی مانند سوزش و تورم در لب ها و گلو ایجاد می کند و حتی می تواند باعث ایجاد اسهال و درد در ناحیه معده شود.
مزایای گل شیپوری
این گیاه به دلیل تنوع زیادی که در گل هایش دارد بهترین گزینه برای باغ یا باغچه شما می باشد و به دلیل رنگارنگ بودن گل هایش پرنده های زیبا را به دور خود جمع می کند. از همه مهمتر به دلیل اینکه خوردن برگ هایش بسیار خطرناک می باشد تقریبا حیواناتی مثل خرگوش و… نمی توانند نزدیک این گیاه بیایند و از این جهت این گیاه ایمن است. حتی می توان گفت گیاهی همیشه سرسبز است و این گیاه حتی برای از بین بردن بعضی ترکیبات شیمیایی موجود در هوا نیز مفید می باشد.
شرایط نگهداری و مراقبت از گل شیپوری
روشنایی مورد نیاز :
این گل زیبا در تمام فصول سال به جز فصل تابستان باید در زیر نور مستقیم خورشید قرار گیرد. اگر نور این گیاه کم یا زیاد شود باعث می شود که رنگ اسپات ها کاهش یابد. حتی کاهش نور باعث می شود که برگ های گیاه بزرگ و خمیده شوند و گل زیبای شما زیبایی خودش را از دست بدهد. اگر قصد دارید که این گیاه گل های زیبایی بدهد باید تقریبا ۶ ساعت در زیر نور مستقیم خورشید قرار گرفته باشد.
میزان آبیاری این گیاه :
گل شیپوری علاقه شدیدی به رطوبت دارد و همیشه باید خاک این گیاه مرطوب باشد. زمانی که گیاه شما درحال گل دادن است یا گل دارد باید در زمینه آبیاری آن بیشتر دقت کنید و بیشتر آن را آبیاری کنید و در فصول سرد مقدار آبیاری را کمتر کنید. باید این نکته را خاطر داشته باشید ، زمانی که گیاه را تازه کاشته اید آبیاری این گیاه کمتر صورت گیرد و وقتی گیاه رشد کرد و جوانه های آن پدیدار شد حال می توان مقدار آبیاری را بیشتر کنید .
میزان رطوبت مورد نیاز گل شیپوری :
به دلیل اینکه این گیاه علاقه مند به رطوبت است ، بهتر است که محیط مرطوب و همیشگی برای این گیاه فراهم آورید. حتی می توانید درون یک زیرگلدانی را پر از سنگریزه کنید و آب برروی سنگ ریزه ها بریزید . حال با گذاشتن گلدان برروی سنگریزه ها می توان رطوبت مورد نیاز این گل را تامین کنید ، فقط باید مطمئن باشید که انتهای گلدان با آب در تماس نباشد .
درجه حرارت مورد نیاز گل شیپوری :
بهترین دما برای اینکه این گیاه که بتواند بهتر رشد کند ، بین ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتی گراد می باشد. با اینکه این گیاه در دمای زیر ۱۲ درجه برگ ها شروع به ریزش می کنند اما ریزوم آن در برابر سرما مقاوم می باشد .
خاک مناسب پرورش و کوددهی این گل :
این گیاه به دلیل اینکه قابلیت گلدار شدن را دارد بهتر است که به آن بیشتر رسیدگی شود و می توان هر ماه گیاه را با مواد مغذی و کود تقویت کرد. خاکی که برای این گیاه استفاده می شود باید قادر باشد که رطوبت بیشتری در خود نگهدارد و دیرتر خشک شود. خاک اسیدی با زهکشی خوب یک گزینه مناسب برای این گیاه می باشد و برای تهیه خاک مورد نیاز این گیاه بهتر است که آن را از گلخانه ها تهیه کنند.
شرایط تکثیر گل شیپوری
این گیاه را می توان به دو روش تکثیر کرد : ۱- تقسیم توسط ریزوم ۲- کاشت بذر
تقسیم توسط ریزوم :
زمانی که گیاه در خواب یا درحال استراحت است می توانید ریزوم ها را از خاک بیرون بیاورید و هر ریزومی را که قصد جدا کردن آن را دارید باید مطمئن شوید که دارای جوانه می باشد و پس از اطمینان ریزوم ها را با چاقویی تیز جدا می کنید. پس آن ریزم های جدا شده را به مدت یک روز در سایه قرار دهید تا انتهای آن خشک شود. مکان و خاک مورد نیاز برای کاشت این گیاه را فراهم آورید و مرطوب کنید.
حال می توانید ریزوم ها را درون خاک قرار دهید ، فقط باید رطوبت محیط برای این گیاه مناسب باشد . حال گیاه کاشته شده را در محیطی خنک قرار دهید تا زمانی که گیاه ریشه دهد. نکته مهم این است که ریزوم ها را نباید در عمق کم یا زیاد خاک کاشت.
تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر
برای این کار بذر گیاه را در خاک مناسب قرار دهید. برای کاشت بذر نیز نباید خیلی در عمق و یا نزدیک به سطح خاک کاشته شود. دمای مناسب و محیط مرطوب برای ریشه و جوانه دادن گیاه را فراهم آورید و طی چند هفته بذر شروع به جوانه زدن و رشد کردن خواهد کرد.
آفات و بیماری ها گل شیپوری
این گیاه نیز همانند گیاهان دیگر توسط آفات و بیماری هایی مختلفی تهدید می شود که با رسیدگی و توجه به موقع می توان از آنها جلوگیری کرد و گیاه شاداب و سلامتی داشت .
شپشک آرد آلود :
این آفت می تواند قسمت های توده ای و پنبه ای بر روی گیاه بوجود آورد و بهتر است برای از بین بردن این آفت از روی گیاهان آن را با دستمالی تمیز و با الکل ضدعفونی کنیم .
ریزش برگ ها و از بین رفتن شکل ظاهری گل شیپوری
برای این مورد می توان گفت که گیاه را آفتی ریز تهدید می کند و باید در صورت دیده شدن این آفت آن را با حشره کش های مورد نظر پاکسازی کنید.
هر زمان که متوجه شدید شته به گیاهان شما حمله کرده است ، می توانید گیاهان خود را سریعا ضدعفونی کنید یا حتی در صورت امکان مکانی که دچار شته شده است را جداسازی کنید. درصورتی که دیر متوجه این شته ها شدید ، حتما و سریعا گیاه را سم پاشی کنید.
هنگامی که گل شما مورد حمله باکتری ها قرار بگیرد ، حاشیه برگ های گیاه شما از رنگ سبز به زرد تغییر رنگ می دهد و درنهایت به سوختگی تبدیل می شود و حتی ممکن است به ریشه نیز صدمه بزند و گل شما را از بین ببرد.
دلیل زرد شدن برگ ها در گل شیپوری چیست ؟
زرد شدن برگ ها می تواند به چند دلیل صورت گیرد و به چند عوامل بستگی داشته باشد ، در زیر به چند مورد اشاره خواهیم کرد.
- زرد شدن برگ های این گیاه می تواند به دلیل کمبود مواد مغذی از جمله آهن باشد.
- دلیل دیگر زردی برگ های این گل می تواند به دلیل رطوبت بالای خاک باشد. رطوبت بالای خاک باعث می شود که ریشه گیاه در معرض خطر جدی یا حتی نابودی قرار گیرد.
دلیل گل ندادن گیاه گل شیپوری چیست ؟
اگر تمام جوانب برای نگهداری و مراقبت از این گیاه را فراهم کرده اید ، دلیلی برای گل ندادن آن وجود ندارد ، مگر اینکه گیاه در معرض نور کم خورشید ، آبیاری کم و استفاده بیش از حد مواد مغذی مانند نیتروژن قرار گرفته باشد.
دلیل قهوه ای شدن برگ ها این گل چیست ؟
دلیل اینکه برگ های این گل ، قهوه ای رنگ می شود ممکن است این باشد که بیش از حد به گیاه آب داده اید. با اینکه این گیاه علاقه مند به رطوبت است ولی باید خاک مورد استفاده برای این گیاه نیز مناسب باشد. شما نیز نباید بیش از اندازه گیاه را آبیاری کنید و یا حتی بگذارید که خاک گیاه بیش از اندازه خشک بماند.