روغن کندوش چیست و چه خواصی برای سلامتی دارد ؟
روغن کندوش تقویت کننده بسیار قوی است که در بین عموم شناخته شده نیست ولی در طب سنتی به علت خواص بی نظیرش ، شهرت بسیار دارد . این روغن از مؤثرترین و بهترین روغن های گیاهی برای درمان سینوزیت و باز کردن مجاری تنفسی است. مواد مؤثر در آن تسکین دهنده دردهای عصبی و ضد روماتیسم نیز می باشد. هم چنین این روغن در زمینه سلامت مو بسیار مورد توجه قرار گرفته است.این روغن مثل دیگر روغن های گیاهی ، شاید بهتر از آن ها می تواند در نقش محافظت کننده ، آنتی اکسیدان و ضد آفتاب مو باشد و باعث افزایش احیا و استحکام مو شود. در این مقاله از نشریه علمی شیمی فیزیک با معجزه روغن کندش و خواص آن آشنا می شوید.
گیاه شناسی کندوش :
گیاه کندوش cypsophila struthium گیاهی پایا از تیره سوسنیان است که ساقه آن کوتاه و ریشه ای قوی دارد . این گیاه گل هایی به رنگ سفید و زرد دارد . برگ های آن عریض و بلند است که در جهت هم ، چین می خورند. ریشه های قدرتمند آن شباهت به پیاز دارند و به رنگ قهوه ای مایل به سیاه است . این گیاه سمی است و فقط ریشه و کمی از ساقه آن برای استعمال خارجی استفاده می شود .
خاستگاه کندوش :
هندوستان محل اصلی رویش گیاه کندش است . البته اخیرأ در کشور های سوریه و پاکستان هم از این گیاه کشت می شود ولی کیفیت محصول آنها از هند کمتر است.
طبع روغن کندوش :
طبع این روغن گرم و خشک است و برای افرادی که مزاج گرمی دارند ضرر دارد.
روغن کندوش :
روغن کندش می توان یک ماده دارویی پرکاربرد و قدیمی دانست که قدمت زیادی در طب سنتی دارد . در حقیقت گیاه کندش خود به تنهایی عصاره ای ندارد و یک گیاه خشک است و برای تهیه روغن آن باید حتما از یک روغن پایه استفاده کرد . این روغن پایه می تواند روغن زیتون یا روغن بادان شیرین باشد .
برخی از خواص روغن کندوش :
- درمان کننده سینوزیت
- درمان بیماری های تنفسی
- درمان کننده خشکی پوست
- ضد آفتاب طبیعی پوست
- درمان کننده بی حسی دست و پا
- درمان کننده واریس
- درمان کننده پادرد و کمر درد
- درمان کننده ورم شکستگی و ضرب خوردگی
- درمان کننده لک های سفید صورت و بدن (پیسی)
- از بین برنده چین و چروک پوستی
- درمان کننده شپش موی سر
- جلوگیری از انسداد عروق
- کاهنده فشار خون
- درمان بیهوشی ناشی از صرع
- درمان کننده درد های رماتیسمی
- تقویت قوه بینایی
خواص روغن گیاهی کندوش بر از بین برنده طاسی :
بیشترین خواص روغن کندوش در تقویت و رشد مو است. با ماساژ این روغن بر پوست سر می توان پوست سر را تقویت نمود و باعث رشد مجدد مو شد. برای این منظور کافی است که به مدت ۶ ماه به طور منظم و مداوم هر هفته ، ۳ مرتبه به مدت ۲۰ دقیقه آن را روی کف سر خود بمالید و بعد مو و کف سر خود را بشوئید. در ابتدا شاید کمی موهای شما ریزش داشته باشد، نگران نباشید و روند درمان خود را کامل کنید ، به زودی متوجه رشد موهای جدید می شوید.
پرپشت کننده ابرو :
داشتن یک ابرو ضخیم و پرپشت یکی از فاکتور های یک چهره زیبا است. اگر شما صاحب ابرو های کم پشت هستید یا موهای ابرویتان نازک است ، می توانید از روغن کندش برای بهبود آن استفاده کنید. کافی است هرشب با یک مقداری پنبه یا گوش پاک کن که سر آن ، به روغن کندش آغشته شده است را به موهای ابروهای خود بمالید.صبح روز بعد ابروهای خود را بشویید.
درمان کننده سینوزیت :
سینوزیت نوعی التهاب است که باعث فشار ، درد و ورم در سینوس ها می شود. روغن کندش برای درمان سینوزیت حاد یا مزمن بسیار کاربردی است . این روغن مجاری سینوس ها و بینی را باز می کند. عملکرد این گیاه به این طریق است که استنشاق این گیاه باعث ایجاد طسه های زیادی می شود و درنتیجه مخاط بینی از بینی تان خارج می شد و به این صورت مجاری تنفسی شما باز می شود و ترشحات و عفونت ها در سینوزیت های شما باقی نمی ماند.
برای این منظور روغن کندوش را با روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه مخلوط کنید . حدود ۱ الی ۲ قطره از این ترکیب را در داخل بینی خود بچکانید . این کار باعث عطسه زیاد می شود و بینی شما را از عفونت پاک می کند.
خواص روغن کندوش بر درمان بیماری های تنفسی :
مشکلات و اختلالات تنفسی از شایع ترین بیماری هایی است که افرا زیادی با آن درگیر هستند . آسم ، تنگی نفس ، آلرژِی ، سرفه نمونه هایی از اختلالات تنفسی است. روغن کندش با خواصی که دارد می تواند باعث بهبود بیماری های تنفسی شود. کافی است چند قطره از این روغن را در دستگاه بخور ریخته و از بخار آن استنشاق کنید.
تقویت کنندگی مو روغن کندوش :
موی خانم ها به دلیل استفاده های مکرر از رنگ ها و حالت دهنده های شیمیایی بیشتر در معرض آسیب باشد . نورخورشید و اشعه ماورابنفش هم از عواملی است که به موها آسیب می رساند . روغن کندش دارای ترکیبات قوی است که می تواند پیاز مو را تقویت کند و از ریزش آن جلو گیری کند.مالیدن آن روی کف سر باعث افزایش گردش خون در کف سر می شود و در نتیجه ریشه مو تغذیه می شود . برای این منظور چندساعت قبل از حمام ، آن را به مو های خو بمالید . هم چنین اگر می خواهید تأثیر این ماساژ بیشتر شود و روغن روی فولیکول موهای شما بیشتر نفوذ کند ، بهتر است روغن را قبل از مصرف کمی گرم کنید.
کمک به پرپشت شدن موها :
همه دوست دارند موهای سالم و پرپشتی داشته باشند . تأثیر عوامل مختلف مانند تغذیه نامناسب ، آلودگی ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و… بروی تراکم و ضخامت موتأثیر می گذارد. اما بامراقبت از مو می توان به مرور جلوی ریزش مو را گرفت و باعث پرپشت شدن آن می شود.
برای افزایش جریان خون و سلامت مو که باعث جلوگیری از ریزش مو می شوند . روزانه ۲۰ دقیقه پوست سر را با با روغن کندش ماساژ دهید . مولکول های این روغن خیلی سریع و آسان جذب فولیکول های مو می شود . هم چنین آنتی اکسیدان هایی که در این روغن وجود دارد باعث تقویت ساقه مو می شود. با تقویت ساقه مو می توان ، صاحب موهای پرپشت تری بود.
پیشگیری از موخوره :
موخوره هنگامی به وجود می آید که کوتیکول مو ضعیف شود . یکی از عوامل ایجاد موخوره ، خشکی شدید مو است . روغن کندش به عنوان یک آبرسان قوی عمل می کند. با استفاده از این روغن درحقیقت شما یک لایه محافظتی بر روی موهای خود ایجاد کرده اید ، که باعث می شود از خشک شدن مو های شما جلوگیری شود. بهتر است اگر این روغن به صورت ترکیبی با سایر روغن های آبرسان مانند روغن آرگان و نارگیل استفاده کنید چراکه این روغن ممکن است در بعضی از افراد باعث خشکی مو می شود.
تأثیر خواص روغن کندوش بر روی حفاظت از پوست سر :
منظور از حفاظت از پوست سر یعنی کنترل چربی ، میزان رطوبت ، شرایط PH سر است که روغن کندش می تواند این خاصیت را داشته باشد و از حفاظت کننده پوست سر شما باشد. این روغن سازگاری بیشتری باپوست های چرب دارد و برای پوست های خشک نباید استفاده شود. از دیگر خواص این روغن خاصیت آنتی باکتریال این روغن است که کمک زیادی به رفع شوره سر و قارچ های پوستی می کند.
جلوگیری از سفیدی مو :
سفید شدن مو ها با افزایش سن طبیعی اتفاق می افتد . در حقیقت فرایند سفید شدن مو در اثر کم شدن ملانین اتفاق می افتد .روغن کندش با تأثیری که روی ساقه مو می گذارد باعث می شود تیره تر به نظر برسد . اگر صاحب موهای جو گندمی هستید با این روغن می توانید به بهبود رنگدانه های مو های کمک کنید . به علاوه برای تثبیت رنگ های شیمیایی می توان چند قطره از این روغن را در رنگ ها بچکانید.
تقویت ریش با روغن کندوش :
پرپشت کردن ریش ها یکی از عواملی است که روی ظاهر و زیبایی آقایان تأثیر زیادی دارد . یکی از راهکارهای مؤثر برای افزایش رشد ریش ها استفاده از روغن کندش است . برای این منظور هر شب قبل از خواب از این روغن برروی ریش خود بمالید . این کار راحداقل در ۳ ماه انجام دهید تا نتیجه مورد نظر حاصل شود.
روغن کندوش و درمان دردهای روماتیسمی :
روماتیسم مفصلی موجب التهاب و درد مزمن در مفاصل می شود . اغلب مردم برای کاهش علائم این بیماری از روغن های گیاهی استفاده می کنند . روغن کندش از روغن های مؤثری است که به علت خواص ضد التهاب و ضد دردی که دارد می تواند برای درمان دردهای روماتیسمی مؤثر واقع شود.
روغن کندوش و درمان بیهوشی ناشی از صرع :
یکی از را ه کار های به هوش آوردن افراد بیهوش که براثر خشم یا صرع بیهوش شده اند، استفاده از روغن کندش است .کافی است چند قطره ازاین روغن را دربینی فرد بیهوش بریزید .
طرز تهیه روغن کندش :
تهیه روغن کندش روشی سخت ، زمان بر و هزینه بر است.روغن گیری از گیاه کندش مشکل است و برای استخراج آن باید از لابراتورهای مجهز داروسازی که دارای دستگاه بنماری و عصاره گیر هستند استفاده کرد. روش های مختلف روغن گیری شامل موارد زیر می شود:
۱- استفاده از دستگاه عصاره گیر و دستگاه بنماری
۲- استفاده از روش ماندگاری و روش بنماری : دراین روش گیاه کندش به مدت حداقل ۴ ماه در روغن حامل نگه داری می شود . در هر ماه این گیاه تعویض می شود. به علاوه دریک مه یک الی دو مرتبه از روش بنماری استفاده می شود.
۳- استفاده از روش حرارت :این روش روغن کندش اصلا توصیه نمی شود و این روش به این صورت است که گیاه کندش در روغن کنجد و زیتون ریخته می شود و حرارت داده می شود.
بهتر است برای تهیه این روغن ، به صورت خودکار از این روش استفاده نکنید . زیرا حرارت ماهیت روغن راتغیی می دهدو امکان دارد تأثیر معکوس بر روی پوست و مو شما بگذارد.
نحوه استفاده از روغن کندوش چگونه است؟
برای درمان ریزش مو با استفاده از روغن کندش ، حداکثر دوره هشت ماه است و حداقل دوره مصرف دوماه است. به یاد داشته باشید برای دستیابی به نتیجه مطلوب باید صبر داشته باشید. در دوره های مقرر باید از این روغن به صورت منظم استفاده کنید و هر ۴۰ روز یک استراحت کوتاه داشته باشید و مجددا مصرف را آغاز کنید. علت بیان اینکه باید از دوره هشت ماهه استفاده کرد به این علت است که اگر کرک های مو روی سر شما رشد کند ، برای تثبیت این کرک ها نیاز به ادامه مصرف این روغن است. باید توجه داشت که طبیعل این روغن ، گرم و خشک است و اگر شما دارای طبع گرمی هستید ، سه بار در هفته از آن استفاده کنید.
برای جوش صورت: طرز استفاده آن برای جوش صورت این گونه است که یک روز در میان، یک بار در روز صورت را با چند قطره از این روغن محل مورد نظر را ماساژ داده و بعد از یک ساعت با صابون کندش بشویید.
برای تسکین درد: قبل خواب، محل درد را ۱۵ دقیقه ماساژ دهید و صبح بشویید.
نکات قابل توجه :
گاهی برای بعضی افراد روغن کندش تأثیر برعکسی گذاشته است و باعث تشدید خشک شدن موی آنها شده است . این امر کاملا طبیعی است . این روغن ماهیت گرم و خشکی دارد. پس برای جلوگیری از این مشکل ، باید این روغن را با روغن های آبرسان قوی مانند روغن نارگیل یا آرگان مخلوط کرد.همچنین استفاده از شامپوی مناسب در کنار این روغن اهمیت زیادی دارد و باید شوینده مناسبی را انتخاب کنید.
قیمت روغن کندوش اصلی :
روغن کندش اصل با توجه به غلظت آن قیمت گذاری می شود. غلظت آن به مقدار پودر ریشه کندش در مقدار معین روغن حامل بستگی دارد . به عبارتی هرچه مقدار کندش موجود در روغن بیشتر باشد ، غلظت و قیمت آن هم افزایش می یابد. البته برای تهیه روغن کندش اصل با سطح کیفیت بالا ، نسبت های مشخصی تعیین شده استو مقدار مواداولیه که همان پودر ریشه کندش و روغن حامل است باید در چارچوب نسبت ها باشد و نباید خارج از این نسبت ها باشد.
شرایط نگهداری روغن کندوش :
برای نگهداری از این روغن و حفظ خواص آن ، باید این روغن را در محیطی تاریک ، خشک و در دمای اتاق نگهداری کرد .
مضرات و عوارض مصرف روغن کندوش :
زیاده روی در مصرف آن برای ریه ها مضر است. پودر این گیاه به چشم آسیب وارد می کند و عطسه آور است.این گیاه سمی است و باید دور از دسترس کودکان قرار بگیرد.این روغن طبع گرم و خشکی دارد و استفاده آن برای افرادی که مزاج گرم دارند مضر است.