Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
عمومی

گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن

امروزه زندگی شهرنشینی و آپارتمانی باعث شده است تا تمایل به پرورش گل و گیاه و نگهداری آن ها در منزل افزایش پیدا کند. گیاه آپارتمانی برگ انجیری یکی از گیاهان زیبایی است که برای پرورش و نگهداری در منزل و محیط کار مناسب می باشد. گیاه برگ انجیری گیاهی است با برگ های پهن که برگ های این گیاه با بریدگی های منظمی رشد کرده و در انواع گونه های مختلف گیاه برگ انجیری، این شکاف ها طرح های مختلفی به خود خواهند گرفت. گیاه برگ انجیری گیاهی مقاوم به بیماری و نور کم بوده که به راحتی می توان از آن نگهداری نمود و از این جهت برای پرورش در منزل مناسب می باشد. در ادامه ی این مقاله به بررسی چگونگی آبیاری و نور و کود مناسب، همچنین نحوه ی تکثیر گیاه برگ انجیری می پردازیم. با ما همراه باشید.

گیاه آپارتمانی برگ انجیری را تا چه اندازه می شناسید ؟

گیاه برگ انجیری گیاهی آپارتمانی بوده و نام علمی ( Monstera Deliciosa ) می باشد، گیاهی زیبا و همراه با برگ هایی پهن است که به دلیل دارا بودن فرم زیبای برگ ها طرفداران زیادی را در بین دوستداران گل های زینتی داراست. به دلیل مقاوم بودن گیاه برگ انجیری گزینه مناسبی برای افراد مبتدی در زمینه پرورش گل و گیاه محسوب می شود. زیستگاه طبیعی این گیاه جنگل های بارانی جنوب مکزیک و کلمبیا بوده اما در ایران و کشورهای دیگر بعضی گونه های این گیاه به دلیل زیبایی آن یافت می‌شود. ارتفاع گیاه برگ انجیری در زادگاه طبیعیش ممکن است ۳۰ متر هم برسد. روی برگ های این گیاه شکاف و سوراخ هایی وجود دارد که بر زیبایی این گیاه مقاوم و آپارتمانی می افزاید.

گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن
گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن

چرا گیاه برگ انجیری شکاف دارد ؟

این شکاف ها گیاه را از باران های سیل آسا و باد های شدیدی که در آن مناطق رخ می دهد، در امان نگه می دارد. در صورت نبود بریدگی ها، باد و باران امکان رد شدن از برگ ها را نداشته و در برگ ها شکستگی ایجاد می شد. در واقع شکاف ها باد و باران های شدید را به راحتی عبور داده و مشکلی برای گیاه به وجود نمی آید.

نکته ای که در این گیاه وجود دارد، برگ های آن سمی نمی باشد اما میوه‌ گیاه برگ انجیری که ممکن است به ندرت در جایی به جز زادگاهش یافت شود، حاوی ماده ای به نام اسید اگزالیک بوده که سمی می باشد. اگر این ماده به هر دلیلی خورده شود باعث مشکلاتی مانند: تحریک فوری، تورم، تاول و گرفتگی صدا خواهد شد. این گیاه گل دار نیز می باشد، اما گیاه برگ انجیری را به خاطر برگ های زیبایی که دارد و مقاومت خوبش در برابر بیماری ها و نور، در منزل به عنوان گیاه تزیینی بسیار استفاده می شود. ریشه های این گیاه بلند و طولانی و شبیه مار بوده و در زمان های قدیم در زبان فارسی به آن گیاه ” اژبن ” (اژ یعنی مار و بن یعنی ریشه) به معنی گیاهی با ریشه های مار مانند گفته می شده است.

شرایط نگهداری و مراقبت گیاه برگ انجیری چگونه است ؟

پرورش گیاه برگ انجیری معمولا در محیط های گرم و مرطوب ممکن خواهد بود، زیرا زیستگاه طبیعی این گیاه مناطق گرمسیری می باشد. این گیاه نسبت به تغییرات دما آن قدر ها حساس نبوده اما مانند همه گیاهان برای سبز ماندن و رشد باید موارد را در نظر گرفت تا همواره گیاهی زیبا و سالم داشت.

میزان نور گیاه برگ انجیری چقدر است ؟

زادگاه این گیاه پر از درختان انبوه و بلند می باشد که مانع از برخورد نور مستقیم به این گیاه و ایجاد سایه بر آن می شوند. بنابراین این گیاه نور غیر مستقیم و نیم سایه را بر نور شدید و مستقیم ترجیح می دهد. در واقع قرار دادن این گیاه در مقابل نور مستقیم خورشید باعث می شود که برگ هایش بسوزد. در آپارتمان ها و محیط کار قرار دادن آن در کنار پنجره بهترین شرایط برای پرورش و مراقبت از این گیاه می باشد. باید توجه داشت که در صورت دریافت نور خیلی کم، برگ های گیاه کم کم بی ‌رنگ شده و بریدگی های روی آن از دست خواهند رفت.

میزان آب و نحوه آبیاری گیاه برگ انجیری چگونه است ؟

آبیاری گیاه برگ انجیری بسیار حساس می باشد و زمانی باید اقدام به آبیاری گیاه نمود که در فاصله‌ی بین ۲ آبیاری، حداقل ۲ تا ۳ سانتی متر از خاکش خشک شده باشد. برای فهمیدن این نکته می توان از یک قطعه چوب و یا از انگشت استفاده نمود. چوب و یا انگشت را به اندازه ی تقریبا ۲ سانتی متر در خاک گلدانی که حاوی گیاه است فرو برده، اگر خاک به انگشت یا چوب چسبید، آبیاری گیاه برگ انجیری باید ۲ تا ۳ روز عقب انداخته شود. در فصل تابستان که هوا گرم است، می توان تعداد دفعات آبیاری را افزایش داده تا میزان آب مورد نیاز گیاه تامین گردد. اگر گرمای هوا خیلی شدید باشد باید برای مراقبت از گیاه برگ انجیری غبار پاشی صورت بگیرد .

برای نگهداری گیاه برگ انجیری چه میزان نور و رطوبت نیاز است ؟

گیاه برگ انجیری نسبت به دما زیاد حساس نبوده اما بازه دمایی ۱۸ الی ۲۷ درجه سانتی گراد برای رشد آن مناسب است. اگر دما کمتر از ۱۳ و بیشتر از ۳۰ درجه سانتی گراد باشد دیگر برای رشد آن مطلوب نیست و در صورت قرار گرفتن در دما های بالاتر از دمای ۳۰ درجه سانتی گراد باید غبارپاشی انجام شود.

رطوبت یکی دیگر از عواملی می باشد که در پرورش گیاه برگ انجیری بخصوص در آپارتمان ها باید به آن توجه نمود. بهترین راهی که می توان برای این گیاه رطوبت ایجاد نمود جزیره است. جزیره بدین معناست که زیر گلدانی را پر از آب نموده و پر از سنگ ریزه نمایید و سپس گلدان را روی این سنگریزه ها قرار داده به طوری که گلدان با آب در تماس مستقیم نباشد. با استفاده از روش جزیره آبی که در زیرگلدانی وجود دارد تبخیر شده و رطوبت آن به گیاه خواهد رسید. در گرمای زیاد که گیاه نیاز به غبار پاشی دارد نیز می توان برای غبار پاشی، از آب تصفیه شده و یا آب جوشیده‌ و سرد شده استفاده نمود تا از سوختگی نوک برگ ها جلوگیری کرد.

خاک گیاه برگ انجیری و کود دهی آن باید چگونه باشد ؟

بهترین خاک برای این گیاه استفاده از خاک سبک و آماده کاشت یا همان کمپوست می باشد. برای این که این گیاه برگ هایی سبز و بزرگ داشته باشد باید ماهی یک بار با کود شیمیایی مناسب گیاه برگ انجیری، کود دهی شود.

چه زمانی باید خاک و گلدان را عوض نمود ؟

توجه به برخی از عوامل ما را متوجه خواهد نمود که گیاه نیلز به تعویض خاک و گلدان دارد:

  • اگر شرایط پرورش و نور و رطوبت و موارد دیگر خوب باشند اما گیاه دارای برگ هایی بی حال باشد.
  • اگر ریشه ها از گلدان بیرون زده باشد.
  • اگر برگ ها بدون هیچ دلیلی شروع به زرد شدن کنند.

اگر عوامل گفته شده در بالا دیده شد، گلدان را می توان با سایزی بزرگ تر تعویض نمود. تعویض گلدان معمولا هر ۱ یا ۲ سال در میان انجام خواهد گرفت .

گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن
گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن

تکثیر گیاه برگ انجیری چگونه است ؟

تکثیر گیاه آپارتمانی برگ انجیری معمولا به ۳ روش صورت می گیرد که در ادامه ی این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت:

تکثیر به روش کاشت بذر گیاه

بذر این گیاه را می‌توان از گلخانه ها و مراکز فروش دیگر تهیه کرده و در خاکی دارای کمپوست کاشت. گلدان حاوی بذر گیاه را در بهترین شرایط رشد این گیاه نگهداری نموده تا بذر ها جوانه بزنند، بع از اینکه جوانه ها کمی بزرگ شدند آن ها را به یک گلدان جدید و بزرگ منتقل نمایید.

تکثیر به روش خواباندن ریشه ‌های هوایی

این گیاه ریشه های هوایی دارد که که برای رشد بهتر برگ ها و بزرگ شدنشان باید آن ها را در خاک کاشته و یا به یک چوب دارای خزه بست. برای تکثیر گیاه برگ انجیر نیز می توان از این ریشه ها استفاده نمود. در این روش تکثیر ریشه ها به همان شکل که به گیاه متصل هستند، داخل خاک دیگری کاشته و آبیاری می شوند. هر وقت گیاه جدیدی ایجاد شد آن را از گیاه اصلی جدا نموده و در گلدان جدیدی بکارید.

تکثیر به روش قلمه زنی ساقه گیاه در فصل بهار

بهترین روش تکثیر گیاه برگ انجیری، قلمه زنی ساقه آن در فصل بهار می باشد. برای قلمه زنی شاخه ای سالم از گیاه که دارای ۲ یا ۳ برگ بوده را انتخاب کرده و با استفاده از یک قیچی باغبانی و یا چاقو آن را برش داده شود، سپس قلمه گیاه را در گلدانی که قطر دهانه اش حدود ۱۲ سانتی متر و حاوی خاکی سبک مانند کمپوست باشد، کاشته شود. حتما توجه شود که قلمه باید در عمق کم کاشته شده و برگ های انتهایی آن بیرون از خاک بماند. برای ثابت ماندن قلمه ی تازه کاشته شده می توان از یک چوب یا میله‌ آهنی کمک گرفت تا به عنوان تکیه گاهی برای گیاه جدید عمل کند.

برای تکثیر و پرورش این گیاه باید شرایط گلخانه ای را برای قلمه ها ایجاد نمود تا به اصطلاح قلمه ها بگیرند. دمای مناسب برای پرورش قلمه ها دمای ۲۱ تا ۲۳ درجه سانتی گراد بوده و برای تامین رطوبت آن ها نیز می توان از کیسه های پلاستیکی با چند سوراخ روی آن استفاده نمود و روی گیاه را با آن پوشاند. بعد از ریشه دادن قلمه ها با گذشت چند هفته می توان کیسه را برداشته و کود دهی را به صورت محلول در آب آغاز نمود.

گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن
گیاه برگ انجیری و شرایط تکثیر، پرورش و نگهداری آن

بیماری های گیاه برگ انجیری چیست و چه درمانی دارد ؟

  • یکی از بیماری های این گیاه ایجاد زخم های پنبه ای شکل روی برگ ها بوده که به دلیل وجود حشره ای به نام شپشک آردی در آن ایجاد می شود. برای از بین بردن این حشره می توان از سم حشره کش کنفیدور، استفاده نمود.
  • ممکن است در وسط و یا کناره ی برگ های این گیاه لکه های قهوه ای رنگی ایجاد شوند که دلیل این لکه ها غبار پاشی گیاه در مقابل نور خورشید می باشد. قطره های آب روی برگ های گیاه می مانند و مانند یک ذره بین عمل خواهند نمود و موجب آسیب به برگ ها خواهند شد.
  • خشک و چروکیده شدن برگ ها یکی دیگر از مشکلاتی است که برای این گیاه ممکن است بوجود آید، این مشکل به دلیل قرار گرفتن گیاه در محیط های بسیار گرم و خشک بوجود می آید و برای رفع مشکل باید گیاه را غبار پاشی نمود.
  • در بعضی مواقع روی برگ ها لکه هایی سیاه و زخم مانند ایجاد می شود، برای رفع این مشکل گیاه را به مکانی گرم تر منتقل نمایید.
  • اگر مقدار مواد مغذی خاک (کود) گیاه برگ انجیری مناسب نباشد برگ ها رنگ پریده خواهند شد. با کوددهی مناسب می توان این مشکل را رفع نمود.
  • بیماری دیگر، رنگ پریدگی برگ ها همراه با ایجاد تار عنکبوت در سطح زیرین آن ها به دلیل وجود کنه دو نقطه ای. برای رفع این مشکل می توان گیاه را با یک سم کنه کش دینوکاپ یا سان مایت یا دانی سارابا سم پاشی نموده تا علایم فوق برطرف شوند. همچنین با غبار پاشی زیر سطح برگ ها و تمیز کرد آن ها و افزایش رطوبت دهی، منجر به کاهش آفت خواهد شد.

خرید و فروش و قیمت گیاه برگ انجیری چگونه است ؟

به دلیل زندگی آپارتمانی و شهری امروزه مراقبت و پرورش گیاهان آپارتمانی رونق زیادی گرفته است. خرید و فروش گیاه برگ انجیری نیز مانند گیاهان آپارتمانی دیگر، به دلیل دارا بودن برگ هایی زیبا و همیشه سبز بسیار رونق دارد. برای خرید گیاه برگ انجیری می توان به گلخانه ها و مراکز فروش دیگر مراجعه نمود. قیمت گیاه برگ انجیری نیز با توجه به سایز و زیبایی و سلامت برگ ها متفاوت خواهد بود. معمولا گیاهانی که برگ های بزرگ تری داشته و برگ ها سبز و شادابند قیمت بالا تری نسبت به نمونه های مشابه خواهند داشت.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا