روغن انغوزه چیست و چه فواید و خواصی دارد ؟
روغن انغوزه از گیاهی علفی با طبعی بسیار گرم و تقریبا خشک به همین نام بدست می آید. روغن انغوزه در دسته روغن های دارویی جای داشته و در طب سنتی استفاده می شود. از مزایای گیاه انغوزه می توان به مزه دار کردن غذا ها علاوه بر خواص درمانی اش اشاره کرد. خواص روغن انغوره موجب شده تا از آن در درمان بسیاری از بیماری ها مانند: کمک به تسکین آسم، بهبود سردرد، بهبود آکنه و کنترل ریزش مو استفاده شود. مصرف روغن انغوزه برای درمان بیماری های مختلف در طب سنتی توصیه می شود و کاربرد های فراوانش ما را بر آن داشت تا به بررسی این روغن گیاهی و برخی خواص و مصارف و نحوه ی خرید و فروش روغن انغوره بپردازیم.
در ادامه ی این مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک با ما همراه باشید تا به بررسی این روغن گیاهی بپردازیم.
گیاه انغوزه چگونه گیاهی می باشد ؟
گیاه انغوزه دارای ریشه ای ضخیم و در چند سال اول زندگی خود ساقه ی ضخیمی نداشته و برگ های آن روی زمین گسترش می یابد. گیاه انغوزه دارای میوه ای با دو تخم به رنگ قهوه ای تیره و تقریبا سیاه، بیضی شکل و بد بو می باشد.
در طول فصل تابستان از با قطع ریشه این گیاه یا قسمت های پایینی ساقه ی آن شیره ی بسیار بد بویی از آن خارج می شود. این شیره ی متعفن در مجاورت هوا به تدریج سفت شده و به اصطلاح آنغوزه نام می گیرد.
گیاه آنغوزه در زمین های خشک و آهکی و در مناطق گرم آسیایی رویش دارد. این گیاه دارویی بومی کشورهای ایران و افغانستان بوده و در کشور ما ایران در مناطقی مانند : استان خراسان، سیستان و بلوچستان و نواحی جنوب ایران مانند: استان کرمان، دشت مرغاب، آباده، نایین به صورت طبیعی می روید. گیاه انغوزه دارای طعمی گس، تلخ و گزنده بوده و بویی شبیه به بوی گیاه سیر دارد. طبع این گیاه بسیار گرم و تقریبا خشک می باشد.
برخی از فواید و خواص روغن انغوره را بشناسید !
- یبوست را درمان می کند.
- از حمله های هیستری جلوگیری می کند.
- به هضم غذا کمک می کند.
- دارای خاصیت آنتی بیوتیکی می باشد.
- عفونت های قارچی معده را درمان می کند.
- بیماری کزاز و یرقان را درمان می کند.
- مسکنی برای گوش درد است.
- بینایی را تقویت می کند.
درمان بیماری های مختلف با روغن انغوزه !
مصرف روغن انغوزه اختلالات تنفسی مانند آسم، برونشیت و سرفه ی خشک را بهبود می بخشد. با فواید روغن انغوزه به دلیل دارا بودن ترکیبات ضد ویروس و ضد التهاب و همچنین دارا بودن خواص آنتی بیوتیک می توان به بهبود این بیماری ها کمک نمود. از دیگر مزایا روغن انغوزه می توان به گرفتگی سینه و دفع خلط اشاره نمود. می توان مقداری گیاه انغوزه و پودر زنجبیل و مقداری عسل را ترکیب کرده و برای بهبود مشکلات تنفسی مورد استفاده قرار داد.
تسکین درد های قاعدگی با گیاه انغوزه !
دوران عادت ماهیانه می تواند برای اکثر بانوان مرحله ای دردناک بشمار آید. گیاه انغوزه می تواند با کاهش درد و کاهش گرفتگی عضلات شکم و کمر به بانوان در تسکین عوارض قاعدگی کمک نماید. از فواید روغن انغوزه رقیق کنندگی آن بوده و به بهبود جریان خون در بدن، بدون عوارض جانبی دیگر کمک می کند. استفاده از این گیاه ترشحات قاعدگی را افزایش داده و با بهبود جریان خون باعث تسکین درد می شود.
تسکین انواع درد و از بین بردن آکنه با مصرف روغن انغوزه !
از خواص روغن انغوزه خاصیت ضد التهابی آن می باشد. این خاصیت می تواند التهاب رگ های بدن را کاهش داده و از این طریق به کنترل درد در بدن کمک نماید.
یکی دیگر از فواید روغن انغوزه به عنوان یک ضد التهاب، درمان جوش یا آکنه می باشد. علاوه بر این، گیاه مورد نظر به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی که دارد مانع از رشد عوامل ایجاد آکنه در پوست خواهد شد.
فواید روغن انغوزه برای باروری چیست ؟
یکی از کاربردهای گیاه انغوزه که از دیرباز مورد توجه بوده است، استفاده از آن به عنوان یک محرک جنسی است و می تواند ناتوانی یا نا باروری زنان و مردان را رفع نماید. مصرف روغن انغوزه فعالیت هورمونی و میزان انرژی در بدن را افزایش داده و با تسهیل جریان خون در بدن باعث تقوویت و سلامتی بدن می شود.
فواید روغن آنغوزه برای پوست و مو !
از خواص روغن انغوزه با افزایش اکسیژن رسانی به بافت صورت بوده و به درخشندگی پوست صورت کمک شایانی می نماید. می توان گیاه انغوزه را با آب و گلاب مخلوط کرده و خمیر بدست آمده را همراه پودر چوب صندل به طور مرتب بر روی صورت مالید تا به نتایج دلخواه رسید. با خرید روغن انغوره می توان از خواص درمانی آن بهره مند شد.
فواید روغن انغوزه سفید کنندگی و درخشانی پوست و از بین بردن لک های تیره، آکنه و چربی می باشد. این عوامل با ایجاد اختلال در تولید تیروزین از تیرگی پوست می کاهد. تولید ملانین در پوست انسان منجر به تیرگی و پیری زودرس پوست خواهد شد. این گیاه با کنترل تولید تیروزین می توانید پوست بدون لک و جوان فراهم آورد. با استفاده از ماسک های صورت حاوی روغن انغوزه می توان به داشتن پوستی جوان و شاداب کمک نمود.
نکته
این گیاه با بهبود بخشیدن به بافت موها بافت مو از آن در برابر ریزش مو نیز محافظت می کند. از خواص این گیاه می توان برای طاسی مردان و کم پشتی مو در بانوان استفاده نمود. از خواص روغن انغوره تقویت فولیکول مو و کنترل شوره سر بوده که به استحکام و ضخامت تارهای مو کمک می نماید.
برای موهای مجعد و خشک نیز روغن این گیاه مفید عمل خواهد کرد زیرا دارای خواص مرطوب کنندگی معجزه گری می باشد. برای استفاده از فواید این روغن می توان از آن به شکل ماسک مو مصرف نمود. مقداری ماست، روغن بادام و روغن انغوزه را ترکیب کرده و روی موهای خود بمالید و بعد از گذشت حدود یک ساعت موها را با آب ولرم شست و شو دهید و از نتیجه لذت ببرید.
خواص روغن آنغوره در لاغری با افزایش متابولیسم بدن!
گیاه انغوزه سوخت و ساز بدن را افزایش داده و باعث بهبود هضم غذا می شود. در نتیجه با داشتن این خواص می تواند متابولیسم چربی را نیز تحریک نماید. این مانع گردش و افزایش LDL یا همان کلسترول در خون انسان خواهد شد. بنابراین مصرف این گیاه می تواند مشکلات قلبی ناشی از کلسترول بالا را کاهش داده و همچنین با افزایش سوخت و ساز چربی در بدن تا حدودی به لاغری کمک نماید.
فواید گیاه انغوزه برای دستگاه گوارش و معده !
انغوزه اغلب برای افرادی که دچار بیماری های گوارشی مانند: گاز، کرم روده، و عوارضی مانند سوهاضمه شده اند می تواند توصیه شود و اختلالات دستگاه گوارش شامل : درد، نفخ، یبوست، اسهال، زخم های گوارشی مانند زخم معده و نفخ شکم ، مسمومیت غذایی و حتی بیماری های جدی تری مانند سرطان روده بزرگ زا می تواند تا حد زیادی بهبود ببخشد.
مضرات و عوارض گیاه و روغن انغوزه را بشناسید:
هریک از گیاهان دارویی به موازات خواص درمانی فراوانی که دارد می تواند عوارضی را هرچند کوچک، از خود، در برخی مصرف کنندگان نشان دهد. مصرف به اندازه از این روغن گیاهی نیز عوارض چندانی برای بدن ندارد اما همواره باید به مواردی در زمینه ی مصرف آن توجه نمود.
- مصرف گیاه و روغن انغوزه برای کودکان مجاز نیست و ممکن است آن ها را مسموم نماید.
- در مصرف گیاه انغوزه زیاده روی نکنید، زیرا ممکن است بیماری هایی مانند: اسهال، نفخ، سوزش ادرار، سوزش معده و در موارد خیلی حاد باعث ایجاد تشنج در بدن شود.
- مصرف این روغن در برخی افراد ممکن است باعث بروز حساسیت های پوستی شود.
- به دلیل قاعده آور بودن گیاه انغوره در دوران بارداری و شیردهی مصرف آن خطرناک و احتمال سقط جنین وجود خواهد دارد.
- از عوارض روغن انغوزه می تواند تداخل با داروهای ضد انعقاد خون باشد پس در موقع مصرف باید به این نکته توجه نمود.
- گیاه انغوزه نیز نباید به طور همزمان با داروهای ضد تشنج مصرف گردد.
- مصرف روغن انغوزه به علت گرمی زیاد می تواند برای افراد گرم مزاج مضر باشد.
- مصرف گیاه انغوزه برای افرادی که بیماری کبد دارند ممنوع است.
- استفاده بیش از حد از این گیاه ممکن است سرگیجه و سردرد و کاهش هوشیاری در هنگام کار را سبب شود.
- بیمارانی که دچار فشارخون بالا یا فشار خون پایین هستند بهتر است از این گیاه استفاده نکنند.
- افرادی که دچار بیماری صرع هستند از مصرف آن پرهیز کنند.
خرید و فروش و قیمت روغن انغوزه
به دلیل خواص و فواید دارویی در این گیاه استفاده از روغن آن در درمان بیماری ها رواج دارد. برای خرید روغن انغوزه باید به کیفیت و اصل بودن آن توجه ویژه ای داشت زیرا اگر روغن خریداری شده اصل و ارگانیک نباشد خواص دارویی تعریف شده در بالا، در آن پیدا نخواهد شد. برای خرید روغن انغوزه می توان به مراکز فروش مجاز و (عطاری)ها و حتی وب سایت ها مراجعه نمود. قیمت روغن انغوزه که توسط شرکت های مختلف تولید می شود در بازار متفاوت بوده و معمولا برند هایی که مدعی تولید محصولات کاملا ارگانیک هستند قیمت محصولاتشان در بازار نیز بیشتر از سایرین می باشد.
عرضه ی این روغن در شیشه های ۳۰ تا ۶۰ میلی لیتری می باشد. بهتر است شیشه های حاوی این روغن تیره باشند تا نور خورشید موجب خراب شدن و از دست دادن خواص درمانی آن ها نشود. بنابراین قیمت روغن انغوزه در بازار را کیفیت و بار دارویی آن تعیین خواهد نمود.