بیماری کبد الکلی چیست و چه علائمی در فرد ایجاد می کند؟
بیماری کبد الکلی (Alcoholic liver disease) آسیب طولانی مدت کبد در اثر مصرف بیش از حد الکل است که می تواند منجر به از دست دادن عملکرد کبد در بدن شود. هرچه الکل بیشتری مصرف شود و هر چه مدت مصرف الکل بیشتر باشد ، خطر ابتلا به بیماری کبدی الکلی نیز بیشتر خواهد بود .
الکل می تواند به کبد آسیب برساند و منجر به التهاب ( هپاتیت الکلی ) و تورم کبد شود. با گذشت زمان ، این التهاب و آسیب به شکل بافت اسکار در می آید و در نتیجه باعث سیروز کبدی می شود ، بیماری سیروز کبدی مرحله آخر بیماری کبد الکلی می باشد .
علائم بیماری کبد الکلی شامل درد شکم ، حساسیت به لمس ، یرقان (زردی پوست و سفیدی چشم) ، خستگی و حالت تهوع است که پس از ابتلا به بیماری سیروز کبدی این علائم نیز توسعه می یابد . تجمع مایع در پاها و تجمع مایعات در شکم (آسیت) در این بیماری بسیار رایج است. همچنین مشکلات خونریزی نیز ممکن است برایی شخص در این بیماری رخ دهد ، سوء تغذیه نیز یک عارضه شایع این نوع از بیماری ها می باشد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
بیماری کبد الکلی چیست؟
کبد الکلی یک بیماری بسیار جدی و خطرناک می باشد که در صورت قطع نکردن مصرف الکل ، همراه با استفاده نکردن از سایر درمان های ضروری ، بدتر خواهد شد. علائم مرحله آخر این بیماری می تواند شامل سردرگمی و تغییرات وضعیت ذهنی ، تحریک پذیری بیش از حد ، اختلال در حافظه و مشکل در حرکت باشد.
برای علائم جدی ، مانند ضعف مداوم ، سرگیجه ، مشکلات در فکر و حافظه ، توهم ، تغییرات خلقی (به خصوص تحریک) ، خستگی مفرط ، غش کردن ، تب (به خصوص اگر با تورم شکم همراه باشد) باید سریعا به فوریت پزشکی مراجعه کنید.
در صورت نوشیدن الکل و بروز اینگونه علائم از جمله درد یا تورم در شکم یا پاها ، خشکی دهان و تشنگی بیش از حد ، تغییر رنگ پوست ، خون دماغ شدن ، خونریزی لثه ، خستگی مداوم ، حالت تهوع ، از دست دادن اشتها ، به دنبال مراقبت های پزشکی سریع باشید ، همچنین اگر تحت درمان این بیماری هستید اما علائم خفیف آن عود می کند یا مداوم می باشد ، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
علائم بیماری کبد الکلی چیست؟
علائم این بیماری بر سیستم های مختلف بدن ، از جمله پوست ، دستگاه گوارش ، مغز و سیستم عصبی و خون تأثیر بسیار زیادی می گذارد. جدی ترین علائم مربوط به انسفالوپاتی – encephalopathy (اختلال مغزی) است که بر سطح هوشیاری ، حافظه و توانایی های شناختی تأثیر می گذارد.
علائم بیماری کبد الکلی معمولاً همیشه همراه شخص خواهد بود و هیچ دوره بهبودی ندارد هر یک از این علائم می تواند به سرعت شدید شود ، این علائم عبارتند از :
- درد شکم
- تورم ، اتساع یا نفخ شکم
- تشنگی بیش از حد
- خون دماغ یا خونریزی از لثه
- خستگی شدید
- کاهش وزن بدون دلیل
علائم گوارشی بیماری کبد الکلی
علائم گوارشی این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مدفوع خونی (خون ممکن است قرمز ، سیاه رنگ یا قیر مانند باشد)
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع همراه با استفراغ
- استفراغ خون یا مواد سیاه
علائم پوستی بیماری کبد الکلی
علائم پوستی این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دست و پاهای قرمز
- عروق خونی قرمز و عنکبوتی
- تغییر رنگ پوست
- زردی پوست و سفیدی چشم ( یرقان )
علائم مغز و سیستم عصبی بیماری کبد الکلی
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در حافظه ، فکر کردن ، صحبت کردن ، درک مطلب ، نوشتن یا خواندن
- توهم
- مریضی یا بی حالی
- سوزن سوزن شدن یا سایر احساسات غیرمعمول در دست ها یا پاها
علائم جدی بیماری کبد الکلی
در برخی موارد این بیماری می تواند یک بیماری بسیار خطرناک و جدی برای زندگی باشد که باید فوراً در شرایط اضطراری ارزیابی شود. اگر شما یا کسی که با او در ارتباط هستید هرکدام از علائم زیر را مشاهده کردید ، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید ، این علائم عبارتند از :
- درد شکم
- تورم ، اتساع یا نفخ شکم
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در حافظه ، فکر کردن ، صحبت کردن ، درک مطلب ، نوشتن یا خواندن
- توهم
- خستگی شدید
- استفراغ خون یا مواد سیاه
چه عواملی باعث ایجاد بیماری کبد الکلی می شود؟
این بیماری معمولا در اثر مصرف طولانی مدت و بیش از حد الکل ایجاد می شود. البته هرکسی که مقدار زیادی الکل مصرف می کند به این بیماری مبتلا نمی شود ، اما هرچه میزان الکل به طور منظم و به مقدار بیشتر مصرف شود و هر چه مدت مصرف الکل بیشتر باشد ، خطر ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد شد.
ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری کبد الکلی چیست؟
تعدادی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند و همه افرادی که دارای عوامل خطر هستند به بیماری کبد مبتلا نخواهند شد. عوامل خطر عبارتند از:
- زیاده روی در نوشیدن الکل
- مصرف الکل مزمن
- سیگار کشیدن
- بیماری های کبدی همزمان (مانند هپاتیت B یا عفونت هپاتیت C)
- جنسیت زن
- چاقی
- مصرف مداوم الکل
- تغذیه ضعیف
چگونه بیماری کبد الکلی درمان می شود؟
اولین و حیاتی ترین مرحله در درمان این بیماری قطع کامل مصرف الکل است. اگر بیماری سیروز کبدی هنوز در کبد شما شروع نشده است ، پرهیز از مصرف الکل در واقع باعث بهبود کبد و عملکرد آن می شود.
- ترک الکل
- اقدامات زیر می تواند به حمایت از ترک الکل کمک کند:
- شرکت در برنامه های توان بخشی ترک الکل
- گرفتن مشاوره فردی برای اعتیاد به الکل
- مصرف مولتی ویتامین ها ، ویتامین B و مکمل های اسید فولیک برای رفع کمبودهای تغذیه ای ناشی از مصرف الکل
- درمان اضافی برای درمان سیروز کبدی
اگر تخریب سلول کبدی شما به اندازه کافی باعث ایجاد اسکار در کبد شده باشد ، ممکن است به درمان بیماری سیروز کبدی نیز نیاز داشته باشید. این درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروهای ادرار آور ، مانند کلروتیازید ؛ ترکیبات کلورتالیدون و ترکیب هیدروکلروتیازید
- لاکتولوز (سفولاک ، کرونولاک ، آنولوز)
- پاراسنتزی (روش تخلیه مایعات اضافی از طریق سوزنی که در شکم فرو رفته است)
- پیوند احتمالی کبد
- شانت پورتوسیستمی داخل کبدی (TIPS) – روشی است که برای کاهش فشار خون در کبد استفاده می شود
چه کارهایی می توان برای بهبود بیماری کبد الکلی انجام داد؟
علاوه بر متوقف کردن مصرف الکل ، می توانید با انجام برخی از کارها به کبد خود نیز کمک کرده و از پیشرفت بیماری به مرحله نهایی (سیروزکبدی) جلوگیری کنید . برخی از این اقدامات عبارتند از:
- دریافت تغذیه مناسب ، از جمله مصرف مکمل هایی که توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای شما توصیه می شود
- پیوستن به یک گروه پشتیبانی برای ترک رفتار های پرخطر
عوارض بالقوه بیماری كبد الكلی چیست؟
اگر به این بیماری مبتلا هستید ، ادامه مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی می تواند منجر به عوارض جدی ، حتی تهدید کننده زندگی برای شما شود. با پیروی از برنامه درمانی که متخصصان مراقبت های بهداشتی و درمانی مخصوص شما طراحی کرده اند می توانید در به حداقل رساندن خطر عوارض جدی این بیماری به خود بسیار کمک کنید. عوارض جدی بیماری کبد الکلی عبارتند از:
- خونریزی واریس مری (پارگی که ممکن است تهدید کننده زندگی باشد و خونریزی رگ های متورم در مری را ایجاد کند )
- سیروز کبدی
- انسفالوپاتی کبدی – Hepatic encephalopathy (اختلال مغزی ناشی از بیماری کبد الکلی)
- فشار خون بالا پورتال – Portal hypertension (افزایش فشار خون در رگ ها در اطراف کبد، معده و مری)
- بیهوشی و کما