Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
آرایشی و بهداشتیپلاستیکی و پلیمریصنایع شیمیایی

اسید آکریلیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید آکریلیک که با نام های دیگری مانند اسید ۲-پرونوئیک ، اسید وینیل فرمیک و اسید پروپن شناخته می شود ، مایعی شفاف ، بی رنگ ، خورنده و قابل اشتعال است که بوی تند و تیزی دارد. فرمول شیمیایی این ترکیب C۳H۴O۲ است و با آب ، الکل ، اتر ، بنزن ، کلروفرم و استون قابل ترکیب است. اسید آکریلیک بسیار متنوع و با ارزش است زیرا یک ماده واسطه شیمیایی است که در تولید بسیاری از محصولات صنعتی و مصرفی استفاده می شود.

آکریلیک اسید به دلیل ساختار منحصر به فرد شیمیایی که دارد به راحتی با ترکیبات زنجیره ای بزرگ و پلیمرها ترکیب تشکیل می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این ترکیب در ادامه مقاله با ما در نشریه جهان شیمی فیزیک همراه باشید.

ویژگی های فیزیکی و شیمیایی اسید آکریلیک

وزن مولکولی این ماده ۷۲  گرم می باشد. در آب قابل تجزیه است و دارای نقطه ذوب برابر با ۱۴ درجه سانتی گراد و نقطه جوش ۱۴۱ درجه سانتی گراد است. . اسید اکریلیک به دلیل ساختار شیمیایی خود با تعداد زیادی ترکیبات غیر آلی و آلی واکنش نشان می دهد که منجر به تشکیل تعداد زیادی از ترکیبات با وزن مولکولی کم و زیاد می شود.

عوارض و خطرات اسید آکریلیک

قرار گرفتن مداوم یا حتی ملایم در معرض این اسید باعث تحریک پوست و دستگاه تنفسی می شود. در حالی که قرار گرفتن در معرض مقادیر کم به طور کلی برای بدن مضر نیست ، دوزهای بالای این اسید می تواند سمی باشد و منجر به مشکلات ریوی در انسان شود. محلول های غلیظ اسید اکریلیک ، در صورت بلعیده شدن ، می توانند باعث سوختگی شدید در دهان و دستگاه های گوارشی شود، علاوه بر این ،  بخارات اسیدی آن می تواند باعث اختلال در غشای مخاطی و دستگاه تنفسی شود.

کاربردهای اسید آکریلیک

از آکریلیک اسید به طور سنتی به عنوان ماده اولیه تولید استرهای اکریلیک ، متیل اکریلات ، اتیل اکریلات ، بوتیل اکریلات و ۲-اتیل هگزیل اکریلات استفاده می شود. این اکریلات های فله ای در ابتدا برای تولید رزین های اکریلیک پایه حلال استفاده می شدند اما نگرانی های زیست محیطی در مورد استفاده از این حلال ها باعث تولید اکریلیک های پایه آب شد. کاربردهای اکریلیک های پایه آب در درجه اول در پوشش های تزئینی و سنگ تراشی صنعتی می باشد اما سایر موارد کاربردی شامل چسب ها ، پوشش های کاغذی و چرمی ، لاک ها ، ترکیبات پشتی فرش و پوشش های قرص است.

از دیگر کاربردهای عمده این اسید می توان به تولید پلی اکریلات اشاره کرد که به عنوان پراکنده کننده ، تغلیظ کننده  و کنترل کننده رئولوژی مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب همچنین به عنوان کمونر با اکریل آمید در تولید پلی اکریل آمید آنیونی و هیدروکسی اکریلات ها در فرمولاسیون پوشش های صنعتی بکار می رود.

اسید آکریلیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟
اسید آکریلیک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

جالب است بدانید:

اسید آکریلیک و استرها مونومرهای همه کاره ای هستند که امروزه  به عنوان عناصر سازنده هزاران فرمولاسیون پلیمری استفاده می شوند. آنها مایعات قابل اشتعال ، واکنشی و فراری هستند که بر اساس ساختار کربوکسیل غیر اشباع آلفا ، بتا ساخته شده اند.

تلفیق درصدهای متغیر مونومرهای آکریلات اجازه تولید بسیاری از فرمولاسیون ها را برای کوپلیمرهای لاتکس و محلول ، پلاستیک های کوپلیمر و سیستم های پلیمری با قابلیت اتصال متقابل را به ما می دهد. ویژگی های عملکرد آنها که به درجه های مختلف چسبندگی ، دوام ، سختی و میزان انتقال حرارت بستگی دارد و باعث افزایش مصرف در بسیاری از محصولات می شود.

بازارهای خرید و فروش عمده استرها شامل پوشش های سطحی ، منسوجات ، چسب ها و پلاستیک ها می باشد. اسید پلی اکریلیک یا کوپلیمرها در جاذب های فوق قوی، شوینده ها ، پراکنده ها ، لخته ها و غلیظ کننده ها کاربرد بسیار دارند.

بازار خرید و فروش اسید آکریلیک

بازار  کاربرد و خرید اسید آکریلیک طی سالها رشد بسیار زیادی کرده است ، زیرا استفاده از این ماده شیمیایی در بخشهای مختلف از محصولات آرایشی مانند لاک ناخن اکریلیک گرفته تا صنایع شیمیایی افزایش یافته است. استفاده از اسید اکریلیک همچنین با بحث های مختلفی روبرو شده است زیرا آژانس های بهداشتی در ایالات متحده استفاده از آن را در محصولات مختلف مورد بررسی دقیق قرار داده اند.

به طور سنتی از این اسید به عنوان ماده اولیه در تهیه صنعتی استرهای اکریلیک استفاده می شود. این استرها مانند متیل اکریلات ، اتیل اکریلات و غیره برای تهیه رزین های پایه حلال مورد استفاده قرار می گرفتند ، اما به دلیل نگرانی های زیست محیطی ، تولید آنها متوقف شد. پس از مدتی تولید کنندگان ، اکریلیک های پایه آب را ساختن که در پوشش های خانگی و در محصولات مختلف دیگر مانند نقاشی ، کاغذ ، چسب و جلا ، استفاده زیادی پیدا کرده است.

کاربردهای اصلی آکریلیک اسید کدامند؟

دو کاربرد اصلی آکریلیک اسید شامل کاربرد به عنوان واسطه شیمیایی در تولید استرها و رزین های اکریلیک شامل اکریلات اتیل ، آکریلات بوتیل ، آکریلات متیل و آکریلات ۲ اتیل هگزیل است که سپس پلیمری می شوند و در فرمولاسیون رنگ ، پوشش ، پارچه ، چسب ، جلا و پلاستیک استفاده می شوند. مثلا از متیل اکریلات در تولید ویتامین B1 استفاده می شود.

دومین کاربرد مهم اسید اکریلیک در سنتز پلی اکریلیک اسید  به عنوان ماده اولیه می باشد . این پلیمرها از نوع پلی اکریلات های پیوند عرضی می باشند و بسیار جذب کننده هستند و توانایی جذب  و حفظ آب را بیش از صد برابر وزن خودشان دارد.  بیشترین کاربرد پلی اکریلیک اسید تهیه پوشک و محصولات بهداشتی زنانه است.

ساختار پلی آکریلیک اسید
ساختار پلی آکریلیک اسید

پلی اکریلات چیست و چه کاربردی دارد؟

با تحقیقات بیشتر ، دسته ای از ترکیبات معروف به پلی اکریلات با کمک اسیدهای اکریلیک تولید شده است که در %D

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا