خون مردگی یا اکیموز چیست؟ | چرا بی دلیل خون مردگی روی پوست ایجاد می شود؟
]i yامروز در این مطلب از جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با اکیموز یا خون مردگی و دلایل بروز آن آشنا کنیم. گاهی اوقات پیش می آید که روی بدن خود کبودی هایی می بینید. این کبودی ها در حقیقت همان اکیموز یا خون مردگی هستند. خون مردگی به دلیل آسیب یا پارگی مویرگ های زیر پوست ایجاد می شود. علل مختلفی می توانند سبب بروز اکیموز شوند. در این مطلب سعی کردیم تا تمامی آنچه را که لازم است در مورد خون مردگی بدانید به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با ضربه مغزی را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
اکیموز یا خون مردگی چیست
تا به حال شاهد کبودی ناگهانی بر روی دست و پاهای خود بوده اید؟ مطمئنا همه ی ما حداقل یک بار شاهد این کبودی ها بوده ایم.
دلیل این کبودی بی دلیل چیست؟ چرا هر چه فکر می کنیم به یاد نمی آوریم که دست و پایمان را به کجا کوبیده ایم که این کبودی حاصل شده است؟
ایجاد خون مردگی و کبود شدن بدن، یک اتفاق طبیعی در زمان آسیب دیدن بدن و ضربه خوردن به آن است. از این رو بسیاری از افراد هنگامی که بدنشان دچار کبودی و خون مردگی می شود اهمیت چندانی به آن نمی دهند و منتظر می مانند تا خود به خود خوب شود. اما گاهی ممکن است این کبودی ها خطرناک و علامت و نشانه هشدار و زنگ خطر باشند.
به تجمع خون زیر پوست که ناشی از نشت خون از مویرگ هاست خون مردگی گفته می شود. این خونریزی ها گاهی به صورت لکهه ای بسیار کوچک سرسوزنی دیده می شود که به آنه ا «پتشی» گفته می شود و اکثرا نشانه اختلالات پلاکتی خون است. تجمع های زیرجلدی بزرگ تر خون «اکیموز» نام دارد و اگر عمیق تر و به صورت توده قابل لمس باشند «هماتوم» نامیده می شوند.
این لکه ها ابتدا به رنگ آبی تیره هستند اما بعد از چند روز به رنگ سبز و درنهایت به رنگ زرد درمی آیند و طی دو تا سه هفته ناپدید می شوند.
چرا خون مردگی ایجاد می شود
یکی از دلایل ایجاد خون مردگی، ضربه است که شایع ترین علت آن هم محسوب می شود. بعضی از خون مردگی ها خود به خودی و بیشتر در خانم ها و به خصوص در ساق پای آن ها ایجاد می شود. علت آن نازک بودن پوست و شکنندگی عروق کوچک در پوست است. البته ضربه های کوچک و بدون اهمیت اکثرا آن ها را ایجاد می کند.
این عارضه در اثر بالا رفتن سن هم ایجاد می شود. درواقع از بین رفتن کلاژن و بافت همبند زیر پوست و اطراف مویرگ ها با افزایش سن، باعث شکنندگی عروق سطحی مثل عروق پشت دست می شوند و این همان لکه های تیره رنگی است که پشت دست افراد مسن دیده می شود.
بعضی از داروها مثل آسپرین و داروهای ضدانعقادی مثل وارفارین و هپارین نیز ممکن است سبب بروز اکیموز شوند. از علل نادر بروز اکیموز، می توان به نواقص انعقادی خون در بیماری های ژنتیکی مثل هموفیلی و بیماری های غیرژنتیکی مثل بیماری های خود ایمنی و سرطان خون اشاره کرد.
ارزیابی بیماران دچار خون مردگی
وقتی در فردی خونریزی بدون دلیل، کبودی مکرر پوست یا بدون وجود ضربه و در دخترها خونریزی غیرعادی در دوران ماهانه و بدون دلیل وجود داشته باشد، از بیمار آزمایش خون درخواست می شود تا سطح پلاکت ارزیابی شود.
بعد از اینکه ثابت شد پلاکت پایین است باید به ۳ نکته توجه کرد؛ ابتدا باید دید آیا در معاینه بالینی طحال بزرگ تر شده است؟
نکته بعدی مطالعه کامل تر خون محیطی بیمار است چون در بعضی از بیماران تغییرات دیگری در خون ایجاد می شود که می توان از روی آن به مشکلات دیگری پی برد. در مرحله سوم نمونه ای از مغز استخوان تهیه می شود. با انجام این ۳ مرحله معلوم می شود بیمار در کدام گروه قرار دارد و درمان نیز بر همان اساس آغاز می شود. اگر کاهش پلاکت در اثر عوارض دارویی مثل داروهای شیمی درمانی باشد، می توان با دادن داروهای کمکی دوران نقاهت و افت شمارش پلاکتی را سریع تر اصلاح کرد.
علت کبودی و خون مردگی بدن
همان طور که گفتیم، کاهش پلامت می تواند یکی از دلایل بروز این عارضه باشد. بیماری کاهش پلاکت ارثی نیست. برای بسیاری از افرادی که دچار کاهش پلاکت خون هستند این سوال مطرح می شود که آیا می توانند ازدواج کنند و صاحب فرزند شوند؟ باید گفت نگرانی ای در این زمینه وجود ندارد چون این بیماری ژنتیکی نیست و از پدر و مادر به جنین منتقل نمی شود. مگر در موارد بسیار استثنایی!
ولی بیماران خانمی که جزو گروه دوم هستند و دچار تخریب محیطی پلاکت در اثر تولید آنتی بادی اند یا مبتلا به itp هستند باید در دوران بارداری خود تحت نظر پزشک متخصص خون و زنان باشند چون آنتی بادی ها می توانند از جفت عبور کنند و در نوزاد نیز با کاهش پلاکت گذرا رو به رو شویم.
البته این اتفاق نیز خطرناک نیست و متخصصان اطفال و نوزادان، کودک را تحت نظر می گیرند تا خطر برطرف شو. این عارضه در خانم ها بیشتر از آقایان دیده می شود ولی میزان شیوع موارد دیگر کاهش پلاکت در هر دو جنس تقریبا برابر است.
افراد تحت تاثیر خون مردگی
شکایت کبودی پوست را معمولا از سوی افراد سفید پوست بیشتر مشاهده می کنیم. آن ها نه فقط از منظر سلامت، بلکه به دلیل مشکلات زیبایی هم به این مساله حساس ترند. اما کبودی پوست ارتباطی به رنگ پوست ندارد و افراد سیاه پوست هم اگر تعداد مویرگ های سطحی پوستشان زیاد باشد، بیشتر دچار کبودی خواهند شد. ولی به دلیل تیره بودن پوست، کبودی آن ها در رنگ پوست طبیعی محو می شود و نمای زیادی ندارد.
کبودی پوست، مدتی طولانی روی بدن باقی می ماند. سیستم ایمنی بدن در طول این مدت سعی می کند سلوله ای مرده خون را که از گردش خون خارج شده اند از بین ببرد. این زمان حدود ۲۴-۱۵ روز طول می کشد. البته کبودی به مرور کمرنگ می شود. یعنی از رنگ بنفش یا آبی تیره بهتدریج روشن تر می شود تا داخل پوست محو شود. در کبودی های عمیق و شدید مدت بیشتری برای بهبود لازم است.
کبودی های تکرار شونده
در بعضی از افراد کبودی تکرارشونده و مداوم است. چنین افرادی ممکن است در اثر برخورد ساده با یک شیء کوچک دچار کبودی وسیع شوند. بعضی از آن ها هم سابقه ضربه را به یاد نمی آورند. در این موارد فرد حتما باید دنبال علت باشد. البته در ابتلای افراد به بیماری های انعقادی خون، معمولا علائم دیگری هم وجود دارد. کبودی مداوم پوست را در بیمارانی که از داروهای ضدانعقاد استفاده می کنند زیاد مشاهده می کنیم. چنین افرادی باید تحتنظر پزشک باشند و وجود کبودی ها را اطلاع دهند. معمولا لازم است برای چنین بیمارانی هر ماه یک بار سطح پلاکت ها، زمان انعقاد و… اندازه گرفته شود. شاید لازم باشد دوز داروی انعقادی نیز تغییر کند.
افرادی که پوست حساسی دارند و تعداد کبودی ها در بدنشان زیاد است و مشکل و بیماری خاصی هم ندارند می توانند با به کار گیری راه هایی جلوی کبودی احتمالی را بگیرند. بهترین و آسان ترین راه این است که کمپرس یخ روی پوست قرار دهند. این کار کمک می کند مویرگ های پاره شده منقبض شوند و خون کمتری از آن ها خارج شود. این کار باید در همان ۱۰ دقیقه بعد از ضربه انجام شود.
درمان های خانگی کبودی و خون مردگی پوست بدن
همان طور که توضیح دادیم خونمردگی های متفاوتی وجود دارد که علل مختلفی می توانند داشته باشند، بنابراین روش های درمان متفاوتی هم وجود دارد. بعضی از خون مردگی ها را به راحتی می توان در منزل بهبود بخشید، بهخصوص آن هایی را که در اثر ضربه ایجاد می شوند و دلیل ایجاد آن ها مشخص است و آنقدر حاد نیستند که لازم باشد به پزشک مراجعه کرد. به کار گیری راهکارهای زیر در درمان خون مردگی های سطحی موثر است.
در ساعات اول پس از ضربه و ایجاد خون مردگی، چند تکه یخ داخل پارچه ای قرار دهید و حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی محل خون مردگی قرار دهید. این کار را طی ۲۴ ساعت اول چندبار تکرار کنید تا از خروج بیشتر خون از مویرگ ها جلوگیری کند.
عضو صدمه دیده را در ۲۴ ساعت اول بالاتر از سطح بدن قرار دهید. این کار به برگشت خون از اندام صدمه دیده کمک میکند و تورم و وسعت خون مردگی را کنترل می کند.
پس از اینکه ۲۴ ساعت از شروع خون مردگی گذشت، چندبار طی روز حوله گرم روی محل خون مردگی قرار دهید تا جریان خون محل افزایش بیابد و خون مردگی سریع تر جذب شود.
از باند الاستیک استفاده کنید
در صورتی که می خواهید گسترش خون مردگی را متوقف کنید و روند بهبودی خون مردگی را تسریع دهید، می توانید از یک باند الاستیک استفاده کنید. ثابت شده است که باند الاستیک می تواند خونی را که به بافت های اطراف نشت می کند کنترل کند. از این رو توصیه می شود هر زمان که متوجه خون مردگی در بدنتان می شوید، یک باند الاستیک روی آن ببندید.
ایبوپروفن یا استامینوفن مصرف کنید
اگر خون مردگی درد زیادی داشته باشد، لازم است از بعضی داروهای ضد درد استفاده کنید. این داروها به تسکین دردتان کمک می کنند و می توانید آن ها را بدون نسخه خریداری کنید. با این حال، قبل از شروع استفاده از این داروها، برچسب روی آن ها را بخوانید.
توصیه می کنیم از ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. باید از مصرف آسپرین پرهیز کنید زیرا این دارو به عنوان یک رقیق کننده ی خون شناخته شده است. در واقع آسپرین می تواند خونریزی شما را بدتر کند.
منطقه ی کبود شده را استراحت بدهید
یک گام مهم دیگر که به شما کمک می کند تا روند بهبودی خون مردگی را تسریع کنید این است که منطقه ی کبود شده را استراحت بدهید. اگر مدام راه بروید یا بدوید، جریان خون به ناحیه ی دچار خون مردگی افزایش می یابد و همین سبب بدتر شدن شرایط می شود.
اگر عضلات فعال باشند، خون مردگی رشد بیش تری خواهد داشت. بنابراین توصیه می کنیم یک کتاب بخرید یا یک فیلم تماشا کنید. اگر خون مردگی دارید و احساس درد می کنید، باید در طول دوره ی بهبودی از انجام فعالیت بدنی اجتناب کنید.
همچنین مهم است که به اندازه ی کافی بخوابید زیرا به این ترتیب بدن شما خود را ترمیم خواهد کرد. باید سعی کنید زودتر به رختخواب بروید و دست کم ۸ ساعت در شب بخوابید. خواب کافی همچنین باعث تسریع روند بهبودی اکیموز می شود.
خون مردگی را ماساژ بدهید
کار دیگری که می توانید در خانه انجام دهید این است که خون مردگی و ناحیه ی اطراف خون مردگی را ماساژ دهید. توصیه می شود این کار را چند بار در روز تکرار کنید. اما اگر متوجه شدید که خون مردگی شما در هنگام لمس درد بسیار زیادی دارد، حتما با پزشک مشورت کنید.
کمی آفتاب بگیرید
آیا می دانستید که نور خورشید نیز می تواند به التیام خون مردگی کمک کند؟ خب، اگر خون مردگی شما در معرض نور خورشید قرار بگیرد، ممکن است زودتر بهبود بیاید. توصیه می شود که ناحیه ی دچار خون مردگی را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید.
از سرکه استفاده کنید
یکی از موثرترین درمان های خانگی برای از بین بردن خون مردگی، استفاده از سرکه است. برای انجام این درمان خیلی ساده باید سرکه را با آب گرم مخلوط کنید و آن را روی منطقه ی کبود شده قرار دهید. سرکه به طور قطع جریان خون را در نزدیکی سطح پوست افزایش می دهد، به این معنی که خون را از ناحیه ی دچار آسیب متفرق می کند.
از جعفری استفاده کنید
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که جعفری می تواند باعث کم شدن التهاب و کاهش درد شود. جعفری غنی از ویتامین K است که برای بهبود خون مردگی ضرورت دارد.
این گیاه در عین حال باعث میشود که روند محو شدن خون مردگی تسریع شود. برای انجام این درمان مقداری جعفری بردارید و آن ها را له کنید. پس از آن، باید برگ های له شده را در سراسر قسمت خون مردگی پخش کنید. جعفری با توجه به خواص درمانی که دارد، به درمان سریع اکیموز کمک میکند.
آناناس بخورید
اگر اکیموز روی بدن شما وجود داشته باشد، توصیه می شود که آناناس بخورید. آناناس حاوی بروملئین است، آنزیمی که می تواند برای رگ های خونی مفید باشد و باعث تسکین التهاب می شود. کارشناسان توصیه می کنند روزانه حدود ۵۰۰ میلی گرم از این آنزیم را مصرف کنید تا سرعت محو شدن خون مردگی تسریع شود.
ویتامین C مصرف کنید
شما احتمالا در مورد مزایای ویتامین C برای سلامتی اطلاع دارید، اما نمی دانید که ویتامین C برای از بین بردن خون مردگی نیز مفید است. در واقع، ویتامین C دارای خواص ضد التهابی است و می تواند برای درمان التهاب بافت، التیام بافت یا رفع تیرگی پوست استفاده شود. در صورتی که اکیموز دارید، توصیه می کنیم که بیش تر غذاهای غنی از ویتامین C مانند کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، پرتقال و انبه مصرف کنید.