Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

امروز در این مقاله از جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با بیماری سرخک در کودکان و راه های درمان آن آشنا کنیم. سرخک در کودکان یکی از بیماری های رایج است که معمولا بچه ها به آن دچار می شوند. البته این بیماری ممکن است در زمان کودکی رخ ندهد در عوض فرد در سن بزرگسالی به آن دچار شود. با این حال این بیماری یکی از بیماری های ویروسی و واگیر دار است. در صورتی که شما یک بار به این بیماری دچار شوید، در برابر آن مصون می شوید. از همین رو، از سال ها پیش در ایران واکسن سرخک به کودکان تزریق می شود. در این مقاله سعی کردیم تا تمام آنچه را که لازم است در رابطه با سرخک در کودکان بدانید به شما بگوییم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با پنی سیلین را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

بیماری سرخک در کودکان چیست

این بیماری یک عفونت ویروسی است که دستگاه تنفسی را به خود درگیر می کند. در این بیماری که فقط انسان به آن دچار می شود، سن و سال مطرح نیست و فرد از نوزادی می تواند به آن دچار شود. در طول سال، هزاران نفر از کودکان به این بیماری دچار می شوند. سرخک در کودکان، در زمان گذشته سبب مرگ و میر بسیاری از نوزادان می شد. امروزه با کشف واکسن و درمان سرخک در کودکان، تا حد زیادی مرگ و میر بر اثر این بیماری کاهش یافته است. مگر این که نوزادی ضعف شدید بدنی داشته باشد یا به یک بیماری زمینه ای دچار باشد.

با وجود این که واکسن این بیماری کشف شده است، هنوز به طور کلی ویروس آن از بین نرفته و همچنان افرادی را به خود درگیر می کند. طبق آخرین آماری که از سازمان جهانی بهداشت منتشر شد، هر سال بیش تر از صد هزار کودک بر اثر این بیماری از دنیا می روند.

دلیل بروز سرخک در کودکان

مانند بیماری آبله مرغان، یک عامل ویروسی سبب بروز بیماری سرخک می شود. در بسیاری از افراد این بیماری علائمی خفیف دارد. این بیماری به شدت مسری است و می تواند تمام افراد یک خانواده را به سرعت درگیر کند. اغلب قربانیان بیماری سرخک، نوزادان و کودکان هستند. دلیل آن هم این است که سیستم ایمنی این دسته از افراد بسیار ضعیف است و نمی تواند در برابر بیماری مقاومت کند. به خصوص این که ویروس سرخک در کودکان دستگاه تنفسی که یکی از حیاتی ترین ارگان های بدن است را به خود درگیر می کند.

بیماری سرخک در کودکان به دو صورت انتقال می یابد:

تنفس هوای آلوده به ویروس

در صورتی که کودک در مکانی قرار گیرد که ویروس در هوای آنجا باشد، به سرعت از طریق گلو و بینی درگیر شده و بیمار می شود. این ویروس قدرت تکثیر بالایی دارد و سریع در دستگاه تنفسی زاد و ولد می کند. زمانی که کودک ناقل ویروس عطسه یا سرفه کند، ویروس در هوای اطراف پخش خواهد شد. این ویروس می تواند تا ۳۴ ساعت در هوای اطراف زنده و فعال باقی بماند. این یعنی میزان آلوده بودن هوا با ویروس سرخک، یک روز کامل به علاوه ۱۰ ساعت است.

زمانی که کودکی ناقل، هوای یک محیط را آلوده می کند، آن محیط باید به سرعت ضد عفونی شود. حتی حرف زدن فرد ناقل نیز می تواند هوای محیط را آلوده کند.

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

ترشحات بدن بیمار

مانند هر بیماری ویروسی دیگری، در این بیماری نیز ترشحات بدن مثل بزاق، اشک چشم و آب بینی، ناقل ویروس است. در صورت که این ترسحات روی سطحی ریخته شده باشند یا از روی صورت فرد بیمار لمس شوند، می توانند فرد لمس کننده را بیمار کنند.

در صورتی که واکسن بیماری سرخک را دریافت نکرده اید، اگر از بیمار مبتلا پرستاری کنید، احتمال بیمار شدن شما بسیار زیاد است. شدت این بیماری نیز به مقاومت سیستم ایمنی شما بستگی دارد.

علائم سرخک در کودکان

از زمانی که ویروس سرخک در کودکان فعال شده و شروع به تکثیر می کند، ممکن است تا دو هفته هیچ علامتی از بیماری در کودک مشاهده نشود. این مرحله نهان از بیماری بین ۱۰ تا ۱۴ روز به طول می انجامد. به این مرحله از سرخک در کوکان، دوره عفونت و نهفتگی گفته می شود.

بیماری سرخک در کودکان چند مرحله دارد که روی هم رفته، ۲۱ روز بیمار را به خود درگیر می کند. زمانی که دوره دو هفته ای نهفتگی تمام شود، دوره ظهور علائم آغاز می شود. مهم ترین و اولین نشانه های بیماری در طول ۳ الی ۴ روز نمایان خواهند شد. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تب
  • گلودرد
  • آبریزش بینی
  • سرفه خشک
  • ورم ملتحمه یا چشم های ملتهب
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

خطرناک ترین دوره سرخک در کودکان

دوره سوم بیماری سرخک در کودکان، خطرناک ترین و سخت ترین دوره این بیماری است. در این دوره کودک دچار بثورات جلدی سختی می شود. تب بیمار شدیدتر شده و پوست او کاملا تحت تاثیر بیماری ملتهب می شود. از جمله علائم مهم این دوره می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لکه های کوچکی با زمینه قرمز و مراکز سفید یا متمایل به آبی که در قسمت های مختلف مانند دهان و گلو و گونه ها ظاهر می شوند.
  • بثورات پوستی که به شکل جوش یا لک های قرمز رنگ کوچک و بزرگ بر روی قسمت های مختلف بدن پدید می آیند و رفته و رفته بیشتر و بیشتر می شوند.

پس از مدتی در روزهای پایانی بیماری، بثورات پوستی از بین می روند و ابتدا لکه ها از صورت و سپس از سایر نواحی ناپدید می شوند. این مرحله از بیماری سرخک در کودکان حدود پنج یا شش روز طول می کشد.

دوره انتقال سرخک در کودکان

همان طور که گفتیم، سرخک در کودکان مراحل مختلفی دارد. اما جالب است بدانید که کودک در تمامی این مراحل ناقل نیست. دوره انتقال بیماری ۸ روز گزارش شده است. از ۴ روز قبل از ظهور بثورات پوستی، ناقل بوده فرد آغاز شده و تا ۴ روز پس از مشاهده اولین علائم پوستی، ادامه پیدا می کند.

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

آیا بزرگسالان هم سرخک می گیرند

همان طور که در خطوط ابتدایی مقاله ذکر کردیم، این بیماری سن و سال نمی شناسد و می تواند بزرگسالان  را نیز به خود درگیر کند. در این دسته از افراد نیز بیماری همانگونه ای که در کودکان پیش می رود، پیش خواهد رفت و علائمی مشابه دارد. اما شاید این سوال برای شما مطرح شود که کدام دسته از بزرگسالان ممکن است به این بیماری دچار شوند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افرادی که مستعد ابتلا به سرخک هستند، به شرح زیر گزارش شده اند:

بزرگسالانی که در کودکی واکسن دریافت نکرده اند

سالمندان

بانوان باردار

افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند سرطان یا ایدز که سیستم ایمنی ضعیفی دارند

افرادی که جهت ادامه تحصیل یا مأموریت های شغلی مدام در حال رفت و آمد به کشورهای خارجی هستند

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

عوارض و خطرات سرخک در کودکان

به جز علائم عمومی که برای این بیماری ذکر کردیم، به عنوان یک بیماری عفونی ممکن است عوارضی در بدن بیمار پدید آید. از جمله عوارض سرخ در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عفونت گوش: این بیماری در برخی از موارد می تواند منجر به ایجاد عفونت باکتریایی گوش شود.

عوارض ریوی: ویروس مولد بیماری سرخک در کودکان ممکن است سبب بروز عفونت در ریه شده و مشکلات ریوی مانند پنومونی یا ذات الریه را پدید آورد. این عارضه بسیار خطرناک است و می تواند کشنده باشد.

عفونت و ورم حنجره: اگر سرخک موجب آسیب رسیدن به لوله های برونشی شود می تواند موجب ایجاد عفونت، تورم و یا التهاب در حنجره گردد. لارنژیت، برونشیت، حناق، خروسک یا سیاه سرفه از عوارضی هستند که در این حالت پدید می آیند.

عوارض چشمی: یکی از عوارضی که کودکان مبتلا به سرخک با علائم شدید را تهدید می کند کوری است.

مشکلات گوارشی: اختلالات گوارشی از جمله اسهال و استفراغ از دیگر عوارض غیر اختصاصی این بیماری هستند که اغلب در نوزادان شیرخوار دیده می شوند.

آنسفالیت: از هر هزار نفر کودک مبتلا، یک نفر به عارضه آنسفالیت یا التهاب حاد مغزی دچار می شود. این عارضه ممکن است بلافاصله پس از پایان بیماری پیش آید و یا چند ماه بعد از آن.

پیشگیری از بیماری سرخک در کودکان

یکی از بهترین و اثرگذارترین راه حل ها برای پیشگیری از وقوع این بیماری، واکسیناسیون است. امروزه واکسن بیماری سرخک در کودکان همراه با واکسن آبله مرغان و سرخجه در زمان نوزادی و کودکی تزریق می شود.

دوز اول این واکسن در یک سالگی تزریق خواهد شد.

در مرحله بعدی، دوز دوم زمانی تزریق می شود که کودک به سن ۴ تا ۶ سالگی رسیده باشد.

حسن تزریق واکسن این است که کودک شما را در برابر این بیماری مصون کرده و دیگر بیمار نخواهد شد. در صورتی که کودک شما واکسن دریافت نکرده باشد، تا سه روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس، امکان تزریق واکسن و جواب گرفتن برای او وجود دارد. بهتر است اگر مطمئن هستید که کودک در معرض ویروس قرار گرفته، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

آیا سرخک درمان دارد

بیماری های ویروسی عموما درمان قطعی ندارد. چرا که ویروس موجودی است که می تواند پوشش خارجی بدن خود را متناسب با شرایط محیط تغییر دهد. از همین رو، هر بار ویروس یک بیماری، ظاهری جدید به خود می گیرد و گونه ای جدید از آن پدید می آید. از همین رو، مانند هر بیماری ویروسی دیگری، درمانی برای سرخک در کودکان نیست. با این حال با زدن واکسن تا حد زیادی می تواند کودک را در مقابل این بیماری محافظت کرد.

دارو برای درمان این بیماری

زمانی که کودک شما دچار این ویروس شود، ممکن است برای او داروهای ضد التهابی و تب بری مانند استامینوفن، ایبوپروفن و یا ناپروکسن تجویز شود. آنتی بیوتیک ها اثری در درمان سرخک در کودکان ندارند. اما اگر عوارض جانبی مانند عفونت ریه یا گوش اتفاق افتد جهت درمان آن ها تجویز می شود.

درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان
درمان فوری و معجزه آسای سرخک در کودکان

پرستاری از کودک مبتلا به سرخک

هر چه که از کودک مبتلا به این ویروس بهتر پرستاری شود، درمان او زودتر صورت می گیرد. کودک شما ممکن است خارش پوست را تجربه کند و بی قرار شود. حضور شما و این که مانع خاراندن زخم ها شوید، بسیار مهم است. اگر شما واکسن سرخک را دریافت نکرده اید، احتمال بیمار شدن شما بسیار زیاد است. با این حال سعی کنید با ماسک در کنار کودک بمانید و ترشحات بدن او را لمس نکنید.

برای او غذاها و خوراکی های حاوی ویتامین A تهیه کنید. مکن است کودک بیمار به نور حساس باشد، بهتر است او را در یک اتاق تاریک و کم نور قرار داده و از او محافظت کنید. در صورتی که یک فرد که واکسن دریافت کرده است می تواند در امر پرستاری به شما کمک کند، این درخواست را از او داشته باشید.

غذاهایی مانند انواع سوپ و نوشیدنی گرم می تواند بیمار شما را آرام کند. بهتر است از پزشک بخواهید که برای زخم های دردناک کودک داروهای تسکین دهنده تجویز کند. بهتر است روحیه بیمار را بالا نگه دارید. به این منظور از بازی های نشستنی و سرگرم کننده استفاده کنید. داروهای کودک می تواند خواب آور باشد. بهتر است اجازه دهید کودک به حد کافی استراحت کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا