Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

۵ دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه

امروز در این مطلب از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با دلایل بروز التهاب لوزه و راه های درمان آن آشنا کنیم. اگر بخواهیم از لحاظ بیولوژیکی مکان لوزه ها را در بدن شناسایی کنیم، باید به انتهای گلو مراجعه کنید. لوزه ها در حقیقت دو گره لنفی هستند که در دو طرف پشت حلق قرار گرفته اند. همان طور که می دانید، سیستم لنفاوی، بخشی از سیستم ایمنی بدن به شمار می رود، از همین رو، لوزه ها نیز در عملکرد دفاعی بدن نقش به سزایی دارند. این ارگان به بدن کمک می کند در برابر عفونت مقاوم شود. در ادامه این مقاله تمامی آنچه که لازم است در رابطه با التهاب لوزه و راه های درمان آن بدانید به شما آموزش داده ایم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با درد ساق پا را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

التهاب لوزه چیست

همان طور که گفتیم، وظیفه لوزه، کمک به بدن برای جلوگیری از بروز عفونت است. در صورتی که خود لوزه ها دچار عفونت شوند، به آن التهاب لوزه گفته می شود.

التهاب لوزه برای افراد به سنین مختلف می تواند رخ دهد. با این حال کودکان بیش از سایرین به این بیماری دچار می شوند. تا جایی که بیماری التهاب لوزه یک بیماری کودکانه نام گرفته است. کودکان در سنین پیش از مدرسه تا اواسط نوجوانی می توانند به این بیماری دچار شوند.

از جمله علائم بیماری التهاب لوزه می توان به گلودرد، لوزه های متورم و تب اشاره کرد. خوب است بدانید که بیماری التهاب لوزه، یک بیماری مسری اس. این بیماری می تواند از عوامل مختلفی حاصل شود. از جمله عواملی که می توانند سبب بروز بیماری التهاب لوزه ها شوند، می توان به ویروس و باکتری اشاره کرد. باکتری استرپتوکوک، یکی از اصلی ترین عوامل بروز گلودردهای چرکی است. این بیماری در صورتی که جدی گرفته نشده و درمان نشود، می تواند سبب بروز عوارض بسیار جدی شود.

بیماری التهاب لوزه به سرعت تشخیص داده می شود. علائم این بیماری بین ۷ الی ۱۰ روز از بین می رود.

5 دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه
۵ دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه

علائم التهاب لوزه

به طور کلی سه نوع بیماری التهاب لوزه وجود دارد:

حاد، مزمن و عودکننده

علائم احتمالی التهاب لوزه شامل موارد زیر است:

گلودرد شدید

مشکل یا درد در هنگام بلع

صدای خراشیده

بوی بد دهان

تب

لرز

گوش ‌درد

دل ‌درد

سردرد

سفتی گردن

حساس بودن فک و گردن به سبب ورم گره‌ های لنفی

لوزه‌ های قرمز و متورم

لکه‌ های زرد یا سفید روی لوزه‌  ها

التهاب حاد لوزه

همان طور که گفتیم این بیماری در کودکان رایج است و هر کودکی دست کم یک بار به این بیماری دچار شده است. در صورتی که التهاب لوزه از نوع حاد باشد، ممکن است برای ده روز به طول بیانجامد. چنانچه این علائم بیشتر طول بکشد و در سال چندین بار عود کند، به التهاب مزمن یا عود کننده تبدیل می شود.

البته لازم است بدانید که این بیماری می تواند با درمان های خانگی بهبود یابد. در مواردی ممکن است پزشک برای درمان این بیماری از آنتی بیوتیک ها استفاده کند.

التهاب مزمن لوزه

علائم التهاب مزمن لوزه بیشتر از التهاب حاد طول می ‌کشد. شما ممکن است علائم زیر را به صورت طولانی‌مدت تجربه کنید:

گلودرد

بوی بد دهان (هالیتوز)

حساس شدن گره ‌های لنفی گردن

التهاب مزمن لوزه می تواند سبب بروز سنگ لوزه شود. سنگ لوزه موادی مانند سلول‌ های مرده، بزاق و غذاست که درون شکاف‌ه ای لوزه‌ ها تجمع می ‌یابند. با گذشت زمان، این مواد سخت شده و به سنگ‌ های کوچک تبدیل می‌ شوند. این سنگ ها ممکن است به مرور زمان خود به خود شل شدهو خارج شوند. در موارد شدید تر نیاز است تا پزشک آن ها را تخلیه کند. این عمل دردناک نیست و به راحتی انجام می شود. بهتر است برای چکاپ لوزه ها به کتخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

در صورتی که التهاب لوزه ها مزمن و عود کننده باشد، پزشک توصیه می کند که با عمل جراحی لوزه ها برداشته شوند. عدم حضور لوزه در بدن، مشکلی برای شما ایجاد نمی کند. اما لوزه بیمار می تواند شما را به انواع عفونت ها و بیماری ها دچار کند.

5 دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه
۵ دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه

التهاب عود کننده ‌ی لوزه

در این نوع التهاب نیز مانند التهاب مزمن، جراحی برداشت لوزه توصیه می شود. علائم این بیماری به شرح زیر است:

گلودرد یا التهاب لوزه ‌ای که حداقل ۵ تا ۷ بار در سال اتفاق بیافتد.

حداقل ۵ بار در دو سال گدشته رخ داده باشد.

یا حداقل ۳ بار در سه سال گذشته رخ داده باشد.

ژنتیک نیز ممکن است علتی برای التهاب عودکننده‌ ی لوزه باشد.

چه زمانی باید به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کرد

التهاب لوزه در شما ممکن است به قدری شدید شود که نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید. در صورتی که علائم زیر را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید:

تب بالاتر از ۱۰۳ درجه‌ ی فارنهایت یا ۳۹.۵ درجه‌ ی سانتی‌گراد

ضعف عضلانی

سفتی گردن

گلودردی که بعد از دو روز از بین نرود

در موارد نادر، التهاب لوزه می‌تواند باعث تورم لوزه به اندازه ‌ای شود که تنفس را مشکل سازد. اگر این اتفاق رخ دهد، باید فورا کمک پزشکی دریافت کنید. در حالی ‌که برخی حملات التهاب لوزه خود به‌ خود از بین می ‌روند، برخی التهاب‌ ها ممکن است نیازمند درمان باشند.

آیا التهاب لوزه مسری است

در پاسخ به این سوال باید گفت که بله این بیماری می تواند مسری باشد. چنانچه شما به التهاب لوزه دچار شده باشید، ۲۴ الی ۴۸ ساعت پیش از بروز علائم، ناقل بیماری هستید. در برخی موارد، پس از بروز علائم و تا زمانی که به طور کامل بیماری شما رفع شود، می توانید سرایت دهنده باشید.

چنانچه برای التهاب باکتریال لوزه آنتی‌ بیوتیک دریافت کنید، بعد از ۲۴ ساعت دیگر سرایت دهنده بیماری نیستید.

اگر فرد مبتلا به عفونت در نزدیکی شما سرفه یا عطسه کند و شما قطرات را تنفس کنید و یا اگر یک شی آلوده مانند دستگیره‌ ی در را لمس کرده و سپس به بینی یا دهان خود دست بزنید، ممکن است دچار التهاب لوزه شوید.

تماس با افراد فراوان، ریسک قرار گرفتن در معرض التهاب لوزه را افزایش می ‌دهد. به همین دلیل است که کودکان در سنین مدرسه اغلب به این بیماری مبتلا می ‌شوند. اگر علائم بیماری را دارید، بهتر است در خانه بمانید تا از پخش کردن بیماری جلوگیری کنید.

بعد از تماس با فرد مبتلا به التهاب لوزه، معمولا ۲ تا ۴ روز طول می ‌کشد تا علائم در شما ایجاد شود.

علل التهاب لوزه

همان طور که گفتیم، لوزه ها به عنوان یکی از اعضای سیستم ایمنی در بدن فعال هستند. از همین رو، این دو گره لنفاوی به عنوان اولین سد دفاعی بدن در مقابل بیماری ها، فعالیت می کنند. لوزه ها مسئول ساخت گلبول های سفید در بدن هستند.

این ارگان ها می توانند با باکتری‌ ها و ویروس‌ هایی که از طریق دهان و بینی به بدن وارد می ‌شوند، مبارزه کنند. با این حال، لوزه‌ ها نیز در برابر عفونی شدن توسط این مهاجمین، آسیب‌ پذیر هستند. التهاب لوزه می ‌تواند توسط عفونت ویروسی، مانند ویروس سرماخوردگی ساده، یا عفونت باکتریال، مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد شود.

درمان التهاب لوزه

با توجه به این که التهاب لوزه شما از کدام نوع است، نوع درمان آن متفاوت است. به ادامه مقاله توجه کنید:

التهاب لوزه ‌ی ویروسی

یکی از رایج ترین عوامل بروز التهاب لوزه، ویروس ها هستند. ویروس های عامل سرماخوردگی می توانند در ملتهب کردن لوزه نقش داشته باشند. از جمله این ویروس ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

راینوویروس

ویروس اپشتن بار

هپاتیت A

HIV

چون ویروس اپشتن بار هم باعث مونونوکلئوز و هم باعث التهاب لوزه می‌ شود، گاهی اوقات افراد مبتلا به مونونوکلئوز، دچار التهاب لوزه، به عنوان یک عفونت ثانویه، می ‌شوند.

در صورت بروز این نوع التهاب لوزه، علائمی چون سرفه و گرفتی بینی ظاهر می شوند. برای این نوع بیماری نمی توان از آنتی بیوتیک ها استفاده کرد. به منظور درمان این نوع التهاب باید آب کافی و داروهای مسکن مثل استامینوفن مصرف کنید. استراحت کافی به درمان این بیماری کمک می کند.

التهاب لوزه‌ ی باکتریال

باکتری ها بین ۱۵ تا ۳۰ درصد بیماری التهاب لوزه را سبب می شوند. همان طور که در ابتدای مقاله گفتیم، باکتری استرپتوکوک می تواند عامل این بیماری شود. التهاب لوزه‌ ی باکتریال در کودکان بین ۵ تا ۱۵ سال رایج ‌تر است.

برای درمان این بیماری از آنتی بیوتیک استفاده می شود.

التهاب خفیف

زمانی که شما به التهاب خفیف لوزه دچار شده باشید، درمان خاصی نیاز ندارید و با درمان هایی که برای رفع سرماخوردگی انجام می شود، درمان خواهید شد.

تشخیص التهاب لوزه

برای این که این بیماری تشخیص داده شود، از پشت گلوی بیماری نمونه برداری می شود. در این شرایط با کشت نمونه در آزمایشگاه، عفونت و نوع آن تشخیص داده می شود. در برخی شرایط ممکن است از بیمار نمونه خون گرفته شود تا نوع التهاب تشخیص داده شود.

5 دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه
۵ دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه

جراحی برداشت لوزه

در صورتی که التهاب لوزه شما مزمن و عود کننده باشد، نیاز به جراحی برداشت لوزه پیدا خواهید کرد. اگر در طول سال گذشته، حداقل ۵ تا ۷ بار التهاب لوزه یا گلودرد چرکی داشته ‌اید، جراحی برداشت لوزه ممکن است به شما کمک کند. جراحی همچنین می ‌تواند مشکلات تنفس یا بلع ناشی از التهاب لوزه را نیز رفع کند.

طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۷، جراحی برداشت لوزه ممکن است تعداد عفونت‌ های گلو را در کودکان در سال اول بعد از جراحی کاهش دهد. با این حال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که بزرگسالان و کودکانی که لوزه‌ هایشان برداشته می ‌شود، در طولانی‌ مدت ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری ‌های عفونی دارند.

انجام جراحی برداشت لوزه، ممکن است ریسک کلی ابتلا به گلودرد چرکی را در شما کاهش دهد. با این وجود، بعد از برداشت لوزه‌ ها نیز هنوز می ‌توانید به گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت‌ های دیگر مبتلا شوید. همچنین ممکن است که بعد از جراحی، لوزه‌ های شما مجددا رشد کنند، ولی این اتفاق رایجی نیست.

شما همان روز جراحی می ‌توانید به خانه بروید ولی ۱ تا ۲ هفته طول می ‌کشد که کاملا بهبود یابید.

درمان‌ های خانگی التهاب لوزه

در صورتی که به التهاب لوزه دچار شده اید، با درمان های خانگی می تواند آن را به مرور از بین ببرید. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

نوشیدن مایعات فراوان

استراحت زیاد

غرغره کردن آب ‌نمک گرم چند بار در روز

استفاده از قرص‌ های مکیدنی گلو

خوردن بستنی یخی یا دیگر غذاهای یخ زده

استفاده از رطوبت ‌ساز برای مرطوب کردن هوای خانه

دوری از دود

مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد یا التهاب

5 دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه
۵ دلیل بروز التهاب لوزه و راه درمان آن | دارو و درمان التهاب لوزه

عوارض التهاب لوزه

در صورت ابتلا به این بیماری ممکن است مشکلاتی برای شما پدید آید. از جمله این مشکلات می توان به انسداد راه تنفسی، وقفه تنفسی در خواب و سرایت عفونت به دیگر قسمت های بدن، اشاره کرد. چنانچه دوره های مصرف آنتی بیوتیک خود را تکمیل نکنید به مشکلاتی نظیر تب روماتیسمی و گلومرولونفریت پس از عفونت استرپتوکوکی دچار خواهید شد.

پیش‌ گیری از التهاب لوزه

برای این که از خطر ابتلا به این بیماری عفونی در امان بمانید، بهتر است از افرادی که عفونت فعال دارند دوری کنید.

چنانچه به این بیماری دچار شدید، از تماس با دیگران خودداری کنید تا بیماری سرایت پیدا نکند.

از تماس با افرادی که دائم و بدون مراعات عطسه و سرفه می کنند خودداری کنید.

رعایت بهداشت را در خود و کودکانتان جدی بگیرید.

در فصول سرد لباس گرم بپوشید و آب نمک غرغره کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا