معجزه درمان بیماری فلج معده در طب سنتی |علت و داروی فلج معده
فلج معده یا گاستروپارزی وضعیتی است که در آن زمان زیادی طول می کشد تا معده غذا را تخلیه کند. در این حالت به دلیل تاخیر در تخلیه معده، غذا بیش از حد معمول در معده می ماند. در گاستروپارزی، حرکت عضلات معده تحت تأثیر قرار می گیرد.
علل دقیق فلج معده مشخص نیست. با این حال، شایع ترین علت آن دیابت است. گاستروپارزی دیابتی می تواند باعث آسیب به عصب واگ شود که مسئول تنظیم سیستم گوارش است در نتیجه هضم و تخلیه معده به دلیل آسیب عصبی کند می شود.
این بیماری تهدید کننده زندگی نیست اما باید هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید. در ادامه مقاله توضیحات بیشتری در رابطه با این بیماری و راه های درمان آن ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
بیماری فلج معده چیست
در گاستروپارزی، اعصاب یا عضلات معده به درستی کار نمی کنند. معمولا اعصاب، ماهیچه های معده را تحریک می کنند تا منقبض شوند و غذای هضم شده را به سایر قسمت های دستگاه گوارش هدایت کنند.
وقتی حرکت معده که غذا را در دستگاه گوارش به حرکت درمی آورد، کند می شود یا اصلا کار نکند، غذا با سرعتی که باید از معده خارج نمی شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، به عنوان تاخیر در تخلیه معده یا اختلال حرکت معده شناخته می شود.
هنگامی که گاستروپارزی هضم را به تاخیر می اندازد، غذا می تواند به مدت طولانی در معده باقی بماند که منجر به علائم و عوارض مختلفی شود.
علت فلج معده
در حالی که علت گاستروپارزی همیشه به راحتی قابل شناسایی نیست، اغلب به دلیل آسیب یا عملکرد نادرست عصب واگ است. عصب واگ (عصب جمجمه ای X) عصب اصلی بخش پاراسمپاتیک (استراحت و هضم) سیستم عصبی خودمختار است.
این عصب مهم از مغز به دستگاه گوارش می رود. عصب واگ علاوه بر کمک به کند کردن تنفس و ضربان قلب، تحریک هضم و ایجاد حس آرامش، به کنترل انقباض عضلات معده کمک می کند.
یک عصب واگ ناکارآمد سیگنال های مناسبی را به عضلات معده ارسال نمی کند در نتیجه باعث می شود غذا برای مدت طولانی تری در معده شما باقی بماند و به روده کوچک منتقلن شود تا هضم و جذب کامل شود.
برخی از عواملی که می تواند به عصب واگ و شاخه های آن آسیب برساند و خطر گاستروپارزی را افزایش دهد عبارتند از:
- دیابت یا کنترل غیرطبیعی قند خون زیرا قند خون بالا به طور مداوم می تواند باعث آسیب عصب واگ شود
- جراحی مری، معده یا روده کوچک
- عفونت های ویروسی یا باکتریایی
- بیماری های اسکلرودرمی یا لوپوس
- اختلالات خوردن از جمله بی اشتهایی عصبی
- ابتلا به پارکینسون یا مولتیپل اسکلروزیس
- سکته
- کم کاری تیروئید
- آسیب تروماتیک مغز
علاوه بر این، برخی داروها می توانند سرعت تخلیه معده را کاهش دهند و علائم مشابهی ایجاد کنند یا گاستروپارزی را بدتر کنند. این داروها شامل داروهای ضد درد اپیوئیدی و برخی داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون بالا، داروهای آلرژی و تنباکو هستند.
علائم فلج معده
- تهوع و استفراغ
- نفخ شکم
- درد شکم
- کاهش وزن / سوء تغذیه
- اشتهای ضعیف
- سوزش سر دل یا رفلاکس اسید
- هنگام غذا خوردن به سرعت احساس سیری می کنید
- کنترل ضعیف قند خون
عوارض فلج معده
گاستروپارزی می تواند منجر به عوارض مختلفی شود. این عوارض عبارتند از:
- کم آبی شدید و عدم تعادل الکترولیت ها به دلیل استفراغ زیاد
- سوء تغذیه در نتیجه کمبود اشتها و جذب مواد مغذی
- رشد باکتری به دلیل ماندن غذا برای مدت طولانی در معده
- تشکیل Bezoar (توده جامد غذای سفت شده) که مانع از ورود غذا به روده کوچک می شود
- افزایش قند خون در بیماران دیابتی به دلیل عدم خروج غذا از معده و ورود آن به روده کوچک
درمان فلج معده
گزینه های مختلف موجود برای درمان گاستروپارزی عبارتند از:
- یک رژیم غذایی سالم شامل غذاهایی که معده می تواند به راحتی آنها را تخلیه کند
- داروهایی که می توانند به تسکین علائم تهوع و استفراغ کمک کنند
- کنترل شرایط زمینه ای
- گاستروستومی کاهش فشار (قرار دادن لوله گاستروستومی در معده برای تخلیه محتویات آن)
- ژژنوستومی (قرار دادن لوله تغذیه یا لوله ژژنوستومی)
- تحریک الکتریکی معده
- تزریق بوتاکس به عضلات پیلور (در اطراف اسفنکتر زیر معده)
- در برخی موارد، ممکن است برای کمک به مدیریت علائم درد به روانشناس ارجاع داده شود
داروی فلج معده
داروهایی که برای تحریک عضلات معده تجویز می شوند شامل متوکلوپرامید (Reglan) و اریترومایسین هستند. برای کنترل تهوع و استفراغ پروکلروپرازین (Compro)، اندانسترون (Zofran) و دیفن هیدرامین (Benadryl، Unisom) ممکن است توسط پزشکان تجویز شود.
در برخی موارد شدید، افراد مبتلا به این بیماری ممکن است نتوانند هیچ غذا یا مایعاتی را تحمل کنند. جراحی در چنین مواردی توصیه می شود، که در آن پزشکان ممکن است یک لوله تغذیه (لوله ژژنوستومی) را در لوله روده کوچک قرار می دهند که به کاهش فشار محتویات معده کمک می کند.
درمان خانگی بیماری فلج معده
تغذیه کافی و ایجاد تغییرات در رژیم غذایی اولین قدم در مدیریت این بیماری است. پزشکان ممکن است مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و کالری بالا را که هضم آسان تری دارند، توصیه کنند.
متخصصان تغذیه ممکن است به بیماران توصیه کنند که میوه ها و سبزیجات به خوبی پخته شده را مصرف کنند، غذا را به طور کامل بجوند، از نوشیدنی های گازدار، الکل و سیگار خودداری کنند، وعده های غذایی کوچک تری مصرف کنند و روزانه یک مولتی ویتامین مصرف کنند.
هدف از درمان های طبیعی گاستروپارزی، مدیریت علل زمینه ای شناخته شده مانند دیابت، حفظ تغذیه متعادل، بهبود عملکرد معده و کاهش علائم است. سایر درمان های خانگی عبارتند از:
- وعده های غذایی کوچکتر
- میوه ها و سبزیجات خوب پخته شده به جای خام
- سوپ و غذاهای پوره شده
- کاهش فیبر و چربی نامحلول در رژیم غذایی
- کاهش سهم پروتئین به خصوص گوشت قرمز
- همچنین حفظ هیدراتاسیون کافی با مصرف الکترولیت هایی مانند نمک طبیعی دریا همراه با آب
درمان بیماری فلج معده در طب سنتی
هدف درمان های طبیعی برای گاستروپارزی رسیدگی به علل زمینه ای و مدیریت علائم است. اصلاحات رژیم غذایی کمک می کند تا اطمینان حاصل شود مایعات و الکترولیت ها متعادل هستند و قند خون کنترل می شود.
خوردن آگاهانه، خوب جویدن و استفاده از تمرینات تنفسی و طب سوزنی برای تحریک عصب واگ می تواند عملکرد معده را بهبود بخشد، در حالی که زنجبیل، آنزیم های گیاهی ممکن است هضم را بهبود ببخشند.
طب سوزنی روشی موثر برای مقابله با حالت تهوع است و از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعات نشان می دهد که طب سوزنی الکتریکی می تواند عصب واگ را تحریک کرده و توانایی معده را برای تخلیه بهبود ببخشد.
تحت راهنمایی پزشکی، جایگزینی اسید (بتائین HCl یا سرکه سیب) و آنزیم هایی مانند عصاره پاپائین یا بروملین ممکن است به بهبود هضم برای برخی مبتلا به گاستروپارزی کمک کند. همچنین ممکن است هیپنوتیزم و موسیقی درمانی و ماساژ که هدف آن از بین بردن استرس و تنش از اندام های گوارشی است برای شما مفید باشد.
درمان گیاهی گاستروپارزی
در مورد داروهای گیاهی، برخی تحقیقات نشان می دهد که زنجبیل ممکن است تخلیه معده را تسریع کند و آن را به یک روش مفید برای گاستروپارزی تبدیل کند. در مجموع ۱۲۰۰ میلی گرم زنجبیل را در روز امتحان کنید که به سه دوز تقسیم می شود.
یکی دیگر از داروهای طبیعی که ممکن است مفید باشد، معجون گیاهی به نام سوئدی بیتر است. دوز معمولی یک قاشق غذاخوری قبل از غذا است. زنجبیل یک پروکینتیک طبیعی است که به بهبود تخلیه معده برای تسکین حالت تهوع کمک می کند.
سایر ترکیبات گیاهی پروکینتیک مانند ریشه گلپر، بابونه و زیره نیز با کمک به عملکرد مناسب عضلات معده، اختلالات حرکتی را بهبود می بخشند.
درمان قطعی و فوری فلج معده
توصیه های غذایی مانند رژیم غذایی گاستروپارزی شخصی، سنگ بنای درمان است و برای منعکس کردن شرایط فردی تنظیم می شود. رژیم غذایی گاستروپارزی ممکن است شامل توصیه هایی مانند موارد زیر باشد:
- غذا را آهسته و آگاهانه بجوید
- مصرف غذاهای خاص برای تراکم مواد مغذی
- اجتناب از پروتئین حیوانی اضافی، گلوتن یا لبنیات یا مواد غذایی خاص
- بهتر است ۳ ساعت قبل از خواب غذا بخورید
- سایر تغییرات خاص رژیم غذایی یا روش های آماده سازی
رفلاکس معده
رفلاکس معده یا سوزش سر دل زمانی اتفاق می افتد که اسیدهای معده به مری، یا لوله ای که غذا را از گلو به معده می برد، برمی گردد. در حالی که رفلاکس معمولا بیماری جدی نیست، برخی از شرایط نگران کننده تر ممکن است با سوزش سر دل اشتباه گرفته شوند. بنابراین، دانستن تفاوت های بین رفلاکس و شرایط جدی تر برای دریافت درمان مناسب بسیار مهم است.
علت خالی نشدن معده
گاستروپارزی اختلالی است که در آن معده به آرامی تخلیه می شود. تاخیر در تخلیه معده می تواند منجر به علائم آزاردهنده ای شود که در زندگی بیمار اختلال ایجاد می کند.
این وضعیت اغلب زمانی اتفاق می افتد که اعصاب معده آسیب دیده یا به درستی کار نمی کنند. در اکثر افراد نمی توان علت این بیماری را پیدا کرد و این اختلال را ایدیوپاتیک می نامند. دیابت شایع ترین علت شناخته شده فلج معده است.
این بیماری همچنین می تواند پس از جراحی معده برای سایر شرایط رخ دهد. سایر علل خالی نشدن معده عبارتند از بیماری پارکینسون و مصرف برخی داروها، به ویژه داروهای مسکن.
گاستروپارزی دیابتی
گاستروپارزی دیابتی مشکلی است که بیشتر در بیماران دیابتی رخ می دهد. این بیماری که همچنین به عنوان تخلیه تاخیری معده شناخته می شود یک اختلال در دستگاه گوارش است که غذا برای مدت طولانی در معده باقی می ماند و به همین دلیل مشکل سوء هاضمه ایجاد می شود.
افزایش گلوکز خون در دیابت می تواند به اعصاب آسیب برساند. سطوح بالای قند خون مزمن به عروق خونی نیز آسیب می رساند که تغذیه و اکسیژن رسانی را به اعصاب و اندام های بدن از جمله عصب واگ و دستگاه گوارش مختل می کنند.
در افرادی که مبتلا به گاستروپارزی هستند، آسیب به اعصاب واگ عملکرد اعصاب و هضم را مختل می کند. تشخیص گاستروپارزی دیابتی دشوار است. میزان بروز گاستروپارزی بین ۲۶ تا ۵۹ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ متغیر است و برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تا ۳۰ درصد تخمین زده می شود.
دیابت و نفخ معده
نفخ زمانی است که شکم احساس پری و سفت شدن می کند که اغلب به دلیل وجود گاز است. شکم ممکن است متورم، سفت و دردناک باشد. نفخ با اتساع شکم متفاوت است. اتساع یک افزایش قابل مشاهده یا قابل اندازه گیری در اندازه معده است.
نفخ و اتساع می توانند به طور مستقل رخ دهند، اما بیشتر با هم وجود دارند. برخی از افراد مبتلا به دیابت ناراحتی و درد شکم همراه با نفخ و اتساع دارند. نفخ معمولا با اختلالات گوارشی همراه است، اما ممکن است به تنهایی نیز ظاهر شود و آن را به عنوان یکی از عوارض دیابت می شناسند.
اسید معده چه رنگی است
اسید معده که در واقع همان اسید کلریدریک است رنگ شفافی دارد. اسید کلریدریک بخش مهمی از اسید معده است که از سلول های کناری ترشح می شود و ph اسید معده را به ۲-۳ کاهش می دهد. فعال سازی پپسین و جذب ریزمغذی ها به ph اسیدی معده بستگی دارد.
اسيد معده و درد قفسه سينه
رفلاکس اسیدی که از نظر پزشکی به عنوان رفلاکس معده به مری (GER) شناخته می شود، یک بیماری شایع است که باعث می شود محتویات معده به مری برگردد.
رفلاکس اسیدی زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر تحتانی مری – گروهی از ماهیچه ها که دریچه ای برای معده تشکیل می دهند – بیش از حد شل می شود یا ضعیف می شود، بنابراین دیگر نمی تواند به طور موثری از بازگشت محتویات معده به مری جلوگیری کند. در نتیجه باعث ایجاد علائمی مانند درد و سوزش در قفسه سینه و سوزش در گلو می شود.
در حالی که رفلاکس گاه به گاه اسید معده معمولا جای نگرانی ندارد، داشتن علائم ریفلاکس اسید معده دو یا چند بار در هفته می تواند نشانه یک بیماری جدی تری به نام بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) باشد.
سوزش سر دل شایع ترین علامت رفلاکس اسید است. سوزش در قسمت بالایی قفسه سینه احساس می شود که از پشت استخوان سینه به سمت گلو بالا می رود و ناشی از حرکت اسید معده به سمت گلو است.
در برخی موارد رفلاکس اسید باعث درد شدید قفسه سینه می شود. درد قفسه سینه همچنین می تواند نشانه یک بیماری جدی تر مانند حمله قلبی باشد، بنابراین اگر درد قفسه سینه را تجربه کردید، مهم است که با پزشک خود تماس بگیرید.