میزان مصرف کربن اکتیو در ایران چقدر است؟
کربن اکتیو به عنوان ماده ای جذب کننده تعریف می شود که از جنس زغال و به شکل کریستالی بوده و در ساختار خود دارای روزنه های زیادی است. کربن اکتیو دارای انواع مختلف میله ای، گرانولی و پودری است. مصرف کربن اکتیو در ایران از انواع مختلف آن بوده و هر کدام از این انواع، خود به شکل های مختلفی در بازار عرضه می شوند. خرید کربن اکتیو نیز با توجه به این که چه میزان استفاده می شود، انجام می شود. این مقاله نشریه جهان شیمی فیزیک ما را با میزان مصرف کربن اکتیو در ایران، انواع کربن فعال و کاربرد ان آشنا می کند.
کربن اکتیو چیست؟
زغال فعال یا کربن اکتیو از متداول ترین مواد جاذب در بازار ایران و جهان بوده و در صنایع مختلفی چون تصفیه هوا، تصفیه گازها، تصفیه آب و فاضلاب، داروسازی، مواد غذایی، پتروشیمی، کاغذسازی و … مورد استفاده قرار می گیرد. کربن اکتیو دارای منافذ کوچک با قدرت جذب بالا بوده و همین عامل افزایش سطح جذب آن است. با این خصوصیت، زغال فعال می تواند در واکنش های شیمیایی و فرایند جذب مورد استفاده قرار گیرد. سطح تماس این ماده بیشتر از ۳۰۰۰ متر مربع است.
کربن فعال را از مواد آلی که مقدار زیادی کربن دارند، به دست می آورند. از جمله این مواد می توان به زغال سنگ، تورب، چوب، پوست سخت چوبی نارگیل، فندق، بادام، پوست گردو و پوست پسته اشاره کرد.
میزان مصرف کربن اکتیو در ایران
با توجه به انواع کاربردهای زغال فعال، میزان خرید کربن اکتیو باید متناسب با نوع کاربرد و میزان مصرف آن باشد. اما باید نوع زغال و سایتی مورد نظر در خرید کربن اکتیو مورد توجه قرار گیرد. قیمت خرید کربن اکتیو نیز متناسب با نوع کربن فعال، برند تولید کننده و اصل بودن محصول تولیدی متفوات خواهد بود. با توجه به این که در ایران از زغال فعال خوراکی و صنعتی در صنایع بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد، میزان مصرف کربن اکتیو در ایران بالاست. در موراد صنعتی از کربن فعال در محصولات سلامت دهان و دندان، پوست، مو، پزشکی، صنایع غذایی و … استفاده می شود.
انواع کربن اکتیو
با توجه به خواص سطحی، رفتار فیزیکی و شیمیایی و همچنین روش تهیه کربن اکتیو، آن را به سه دسته تقسیم می کنند.
کربن اکتیو پودری
زغال فعال پودری دارای سایزی کمتر از ۱ میلی متر و قطری بین ۰,۲۵ تا ۰,۱۵ میلی متر است. این نوع از کربن اکتیو دارای سطح فعال زیادی در واحد حجم بوده ولی افت فشار بالایی را در نتیجه ی ریز بودن ذرات آن تحمل می کند. از انواع پرکاربرد کربن اکتیو پودری در ایران، نوع ژاکوبی سوئدی، نوریت هلندی، چینی، ایرانی و … است.
کربن اکتیو گرانول
اندازه ذرات تشکیل دهنده کربن فعال گرانولی در مقایسه با نوع پودری، بزرگتر بوده ولی سطح خارجی کوچکتری دارند. این نوع از کربن فعال، مناسب جذب گازها و بخارها است، زیرا نفوذ گازها و مایعات در آن ها نفوذ بالایی دارد. از کربن اکتیو گرانولی در تصفیه آب، بوزادیی و جدا کردن موادی که در جریان ها وجود دارد، استفاده می شود. در فاز مایع از سایزهای ۸ ͯ ۲۰، ۲۰ ͯ ۴۰ و ۸ ͯ ۳۰ و در فاز بخار از سایزهای ۴ ͯ ۶، ۴ ͯ ۸ و ۴ ͯ ۱۰ به کار گرفته می شود. از انواع پرکاربرد کربن اکتیو گرانولی در بازار ایران می توان به ژاکوبی سوئدی، نوریت هلندی و چینی اشاره کرد.
کربن اکتیو میله ای
زغال فعال میله ای به شکل استوانه ای بوده دارای قطری بین ۰,۸ تا ۱۳۰ میلی متر است. این نوع از کربن را با اتصال کربن فعال پودری به هم با یک پیوند دهنده و قرار دادن آن در یک بسته استوانه ای تهیه می کنند. از خواص کربن فعال میله ای می توان به افت فشار کم، قدرت مکانیکی بالا و میزان غبار کم اشاره کرد. از این نوع بیشتر در فاز گازی به کار برده می شود. انواع مورد استفاده آن در ایران نیز، هلندی، چینی و … است.