شربت پدی آپ چیست؟ موارد و نحوه مصرف و عوارض آن
شربت پدی آپ مکملی برای سلامت صفرا است. این شربت غنی از انار، نعنا و عسل است. این شربت تهوع و استفراغ را رفع میکند و اسهال صفراوری را تسکین میدهد. کودکان بالاتر از یک سال می توانند استفاده از این شربت استفاده کنند. شربت پدی آپ از استفراغ، دل پیچه، تهوع و سکسکه جلوگیری کرده و سبب افزایش اشتها می شود. اشتها میل فرد به خوردن غذا است. از گرسنگی که پاسخ بیولوژیکی بدن به کمبود غذا است، متمایز است. حتی اگر بدنش علائم گرسنگی را نداشته باشد، ممکن است اشتها داشته باشد و بالعکس.
اشتهای یک فرد می تواند به دلیل طیف گسترده ای از عوامل افزایش یا کاهش یابد، که گاهی باعث می شود افراد کمتر یا بیشتر از نیاز بدنشان غذا بخورند. محیط، سبک زندگی، سلامت روان و سلامت جسمی افراد از جمله عواملی هستند که ممکن است بر اشتهای او تاثیر بگذارند. اشتها میل عمومی فرد به خوردن غذا است. اشتهای یک فرد ممکن است تعیین کند که چه مقدار غذایی میخواهد بخورد. گرسنگی زمانی اتفاق می افتد که بدن تشخیص دهد که به غذای بیشتری نیاز دارد و سیگنالی برای خوردن به مغز می فرستد. در نشریه جهان شیمی فیزیک از موارد مصرف شربت پدی آپ اطلاعاتی میدهیم.
شربت پدی آپ چیست
شربت پدی آپ در جلوگیری از استفراغ، دل پیچه، تهوع و سکسکه نقش دارد و سبب افزایش اشتها می شود.
روش مصرف شربت پدی آپ
کودکان: ۳ میلیلیتر، قبل از غذا و سه بار
بزرگسالان: ۹ میلیلیتر، قبل از غذا و سه بار
موارد مصرف شربت پدی آپ
شربت پدی آپ اشتها آور برطرف کننده تهوع و استفراغ برطرف کننده اسهال صفراوی است.
شربت پدی آپ با چه داروهایی تداخل دارد
از مصرف همزمان شربت پدی آپ با داروهای مهارکننده ACE، داروهای کاهش فشار خون، رزاواستاتین و وارفارین و با داروهای حاوی روغن کرچک خودداری گردد.
عوامل موثر بر اشتها
طیف وسیعی از عوامل می تواند بر اشتها تاثیر بگذارد. در زیر به چند نمونه رایج اشاره می کنیم:
رژیم غذایی
رژیم کتوژنیک یا کتو، محققان خاطرنشان کردند که افرادی که شروع به پیروی از یک رژیم میکنند معمولا در ابتدا افزایش اشتها را تجربه میکنند. با این حال، پس از ادامه کاهش وزن و ماندن در رژیم غذایی به مدت ۳ هفته، شرکت کنندگان در این مطالعه دیگر این افزایش اشتها را تجربه نکردند. رژیم کتو سرشار از چربی و کربوهیدرات کم است. پروتئین باعث افزایش سیری و احساس سیری بعد از غذا می شود. بنابراین، رژیم غذایی حاوی پروتئین کافی ممکن است به تنظیم اشتهای فرد کمک کند.
سلامت روان
وضعیت عاطفی افراد بر اشتهای او تأثیر بسزایی دارد. برای برخی افراد، استرس یا غم و اندوه ممکن است باعث شود که غذای بیشتری بخورند تا با احساس خود کنار بیایند، اما برای برخی دیگر، این احساسات اثر معکوس دارند.
افسردگی
افسردگی می تواند اشتهای فرد را افزایش یا کاهش دهد. برخی از افراد غذا را با پاداش مرتبط می دانند و ممکن است بیشتر بخورند تا احساس بهتری داشته باشند.
اختلالات اشتها
اختلال پرخوری شامل دوره هایی از پرخوری بیش از حد است که پس از آن احساس گناه و شرمندگی به وجود می آید. فرد مبتلا به این اختلال ممکن است به شدت به غذا تمایل داشته باشد و حتی اگر گرسنه نباشد آن را بخورد. بی اشتهایی عصبی، که باعث می شود فرد مصرف غذای خود را محدود کند، ممکن است تمایل فرد به غذا خوردن را کاهش دهد حتی اگر بدنش به غذا نیاز دارد.
بارداری
حالت تهوع، یبوست و فشار روی معده ناشی از رشد جنین می تواند اشتهای زن باردار را کاهش دهد. متخصصان تغذیه توصیه می کنند که زنان باردار با اشتهای کم سعی کنند:
- وعده های غذایی کوچکتر و دفعات بیشتر
- خوردن غذاهای با ارزش انرژی بالا مانند میوه، آجیل و پنیر
- تهیه اسموتی هایی در خانه که حاوی مقدار زیادی انرژی و مواد مغذی هستند
بارداری همچنین می تواند با ایجاد هوس، اشتها را افزایش دهد. هنجارهای فرهنگی بر روی غذاهایی که زنان ممکن است در دوران بارداری میل کنند، تأثیر دارد که ممکن است منجر به پرخوری شود.
شرایط دیگر
بسیاری از شرایط پزشکی می تواند باعث از دست دادن یا افزایش اشتها در فرد شود، از جمله:
عفونت: بیماری های باکتریایی یا ویروسی، مانند گاستروانتریت ویروسی، می توانند به طور موقت اشتهای فرد را کاهش دهند.
بیماری تیروئید: تیروئید تاثیر قابل توجهی بر اشتها دارد. اگر فردی پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید داشته باشد، ممکن است متوجه افزایش یا کاهش اشتها شود.
سرطان: بسته به علائم و همچنین محل تومور و ترشح هورمونها، سرطان گاهی اوقات میتواند باعث از دست دادن مستقیم اشتها شود. همچنین می تواند به دلیل پاسخ فرد به درمان باعث از دست دادن غیر مستقیم اشتها شود.
بیماری پارکینسون: این وضعیت می تواند باعث از دست دادن چشایی یا بویایی شود که ممکن است اشتهای فرد را کاهش دهد.
بیماری کلیوی: اگر کلیه ها شروع به از کار افتادن کنند، مواد زائد خاصی در جریان خون انباشته می شوند. این تجمع می تواند سبب کمبود اشتها شود.
چگونه اشتها را تقویت کنیم
اگر فردی به دلیل یک بیماری زمینهای اشتهایش کم است، درمان آن ممکن است آن را بهبود بخشد. برای دلایل طولانی مدت کم اشتها، مانند سرطان، شبکه اقدام سرطان پانکراس پیشنهاد می کند که افراد عادات غذایی خود را طوری تنظیم کنند که میل خود را به غذا افزایش دهند:
- خوردن غذاهایی که ظاهر و بوی جذابی دارند
- ادویه ها و گیاهان معطر
- با نواختن موسیقی و ارائه غذا به شکلی جذاب، غذا را لذت بخش کنید
- خوردن وعده های غذایی کوچکتر و مکرر در طول روز
- برنامه ریزی وعده های غذایی روز قبل
- نوشیدن مایعات زیاد
- استراحت کافی
- ورزش منظم
- مصرف داروها برای کاهش حالت تهوع، در صورت لزوم
چگونه اشتها را کم کنیم
فردی که متوجه میشود میخواهد بیشتر از نیاز بدنش غذا بخورد، میتواند با رسیدگی به علت زمینهای، اشتهای خود را کاهش دهد. اگر فردی به دلیل استرس یا اضطراب غذا بخورد، تمرکز حواس ممکن است کمک کند. افراد می توانند غذا خوردن آگاهانه را با موارد زیر تمرین کنند:
- منتظر بمانند تا به طور متوسط، اما نه به شدت گرسنه شوند
- اجتناب از حواس پرتی، مانند تلویزیون، در طول وعده های غذایی
- قبل از غذا خوردن پنج نفس عمیق بکشید
- از حواس خود برای درک ظاهر، بو و طعم غذا استفاده می کنند
- گرفتن لقمه های کوچک و جویدن کامل
- توجه به علائم سیر بودن بدن
فرد می تواند با پرهیز از غذاهای فرآوری شده و قندهای ساده، آنچه می خورد را تنظیم کند تا احساس سیری را افزایش دهد. در عوض، آنها می توانند بر روی وعده های غذایی حاوی تعادل پروتئین، چربی های سالم، فیبر و کربوهیدرات ها تمرکز کنند.
نوشیدن آب قبل از غذا به کاهش کالری دریافتی شرکت کنندگان در طول وعده غذایی کمک می کند. اگرچه این ممکن است مستقیما بر اشتها تأثیر نگذارد، ممکن است به کاهش گرسنگی کمک کند.
چه چیزی باعث از دست دادن اشتها می شود
هر کسی ممکن است به دلایل مختلف دچار کم اشتهایی شود. افراد ممکن است تمایل کمتری به خوردن داشته باشند، علاقه خود را به غذا از دست بدهند، یا با تصور غذا خوردن احساس تهوع داشته باشند. مشکلات گوارشی ممکن است منجر به از دست دادن اشتهای فرد شود.
برخی از افراد همچنین ممکن است به عنوان نشانه ای از یک بیماری طولانی مدت پزشکی، مانند در مراحل پایانی بیماری جدی، از جمله سرطان، اشتهای خود را از دست بدهند. این بخشی از وضعیتی است که پزشکان آن را کاشکسی می نامند. اصطلاح پزشکی برای از دست دادن کامل اشتها در مدت زمان طولانی تر، بی اشتهایی است.
علل شایع از دست دادن اشتها
عفونت های ویروسی یا باکتریایی رایج، مانند آنفولانزا یا گاستروانتریت، اغلب مقصر کاهش اشتها هستند. اشتهای فرد معمولاً زمانی که شروع به بهبودی می کند باز می گردد. علل کوتاه مدت از دست دادن اشتها عبارتند از:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- عفونت های تنفسی
- باکتری ها یا عفونت های ویروسی
- یبوست
- ناراحتی معده
- مسائل گوارشی
- رفلکس اسید
- مسمومیت غذایی
- آلرژی
- عدم تحمل غذایی
- حشره معده یا گاستروانتریت
- بارداری
- عدم تعادل هورمونی
- فشار
- عوارض جانبی دارو
شرایط پزشکی
از دست دادن اشتها می تواند با کاهش عملکرد سیستم ایمنی، احساس ناخوشی و ناراحتی معده مرتبط باشد. شرایط پزشکی که می تواند باعث کاهش اشتها شود عبارتند از:
- شرایط گوارشی، مانند سندرم روده تحریک پذیر و بیماری کرون
- بیماری آدیسون
- آسم
- دیابت
- بیماری مزمن کبدی یا کلیوی
- سطح بالای کلسیم در خون
- اچ آی وی و ایدز
- کم کاری تیروئید
- پرکاری تیروئید
- COPD
- نارسایی قلبی
- سرطان معده یا روده بزرگ
- عوارض جانبی داروها
از دست دادن اشتها یک عارضه جانبی رایج بسیاری از داروها به همراه سایر مشکلات گوارشی مانند یبوست یا اسهال است. این امر زمانی رایج است که داروها از معده و دستگاه گوارش فرد عبور می کنند. داروها و درمان هایی که اغلب باعث از دست دادن اشتها می شوند عبارتند از:
- آرام بخش ها
- برخی از آنتی بیوتیک ها
- ایمونوتراپی
- شیمی درمانی
- پرتودرمانی در ناحیه معده
اگر افراد اخیرا تحت عمل جراحی بزرگ قرار گرفته باشند، ممکن است پس از عمل دچار کاهش اشتها شوند. استفاده تفریحی از مواد مخدر مانند کوکائین، حشیش و آمفتامین ها نیز می تواند باعث کاهش اشتها شود.
علل روانی
این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افسردگی
- اضطراب
- موارد وحشت زدگی
- فشار
- غم و اندوه
- پرخوری عصبی یا بی اشتهایی عصبی
- سن
از دست دادن اشتها نیز می تواند در افراد مسن شایع تر باشد. این می تواند به دلیل افزایش استفاده از داروها و تغییرات در بدن با افزایش سن باشد. این تغییرات می تواند بر:
- دستگاه گوارش
- هورمون ها
- حس چشایی یا بویایی
- برخی سرطان ها
افراد مبتلا به کاشکسی می توانند توصیه های تغذیه ای را از پزشک خود دریافت کنند که می تواند به ایجاد یک برنامه غذایی برای اطمینان از دریافت کالری و مواد مغذی لازم کمک کند.
درمان کاهش اشتها
افراد ممکن است خوردن چند وعده غذایی کوچکتر در روز را به جای سه وعده بزرگتر آسانتر بدانند. سعی کنید این وعده های غذایی پر کالری و پروتئین درست کنید تا مطمئن شوید بدن مواد مغذی و انرژی زیادی دریافت می کند. همچنین ممکن است خوردن وعدههای غذایی مایع مانند اسموتیها و نوشیدنیهای پروتئینی آسانتر باشد.
افزودن گیاهان، ادویه ها یا طعم دهنده های دیگر به وعده های غذایی نیز ممکن است افراد را تشویق کند که راحت تر غذا بخورند. خوردن وعده های غذایی در محیط های آرامش بخش یا اجتماعی ممکن است خوردن را لذت بخش تر کند.
تشخیص کاهش اشتها
یک پزشک تمام علائمی را که یک فرد تجربه می کند بررسی می کند و از آنها برای بررسی علت احتمالی از دست دادن اشتها استفاده می کند. پزشک ممکن است با احساس هرگونه نفخ، توده یا حساسیت غیرمعمول با دست، شکم فرد را معاینه کند. این می تواند به آنها کمک کند تا بفهمند آیا یک اختلال گوارشی باعث از دست دادن اشتها می شود یا خیر. آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آزمایشات خون
- اشعه ایکس شکم
- یک آندوسکوپی، که در آن یک دوربین به پزشکان اجازه می دهد تا به داخل بدن نگاه کنند
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر یک فرد دچار تغییرات اشتهای غیرقابل توضیحی شد، در صورتی که یک بیماری زمینه ای بر اشتهای او تاثیر بگذارد، باید با پزشک خود صحبت کند. در صورتی که عوارض جانبی آن مسئول تغییرات اشتها باشد، پزشک میتواند به فردی کمک کند تا دارو را تغییر دهد.
فردی که دارای یک بیماری روانی است که باعث می شود او تمایل به پرخوری یا محدود کردن شدید غذای خود داشته باشد، باید برای حمایت با پزشک یا درمانگر صحبت کند. اشتها بیانگر تمایل فرد به غذا خوردن است. عوامل زیادی می توانند بر اشتهای افراد تأثیر بگذارند، از جمله محیط، سبک زندگی، سلامت روان و سلامت جسمانی.
خوردن آگاهانه می تواند به فرد کمک کند تا به زمان نیاز بدن به غذا توجه کند. با این حال، اگر فردی با اشتهای زیاد یا کم مشکوک به وجود یک علت زمینهای باشد، باید با پزشک صحبت کند.
مهم است که دلیل کاهش اشتها را بیابید، زیرا بدون درمان می تواند منجر به عوارض شود. افراد در صورت از دست دادن اشتها برای مدت طولانی می توانند با پزشک صحبت کنند. اگر متوجه کاهش وزن غیرمنتظره یا سریع شدند، باید به پزشک خود نیز مراجعه کنند. اگر فرد متوجه علائم زیر شوذ به پزشک مراجعه کند:
- دل درد
- تب
- تنگی نفس
- سرفه کردن
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
از دست دادن اشتها اغلب با احساس خستگی یا حالت تهوع همراه است. اگر فردی نگران از دست دادن اشتها است، باید به پزشک خود اطلاع دهد و سایر علائم را نیز ذکر کند.
درمان کاهش اشتها به علت آن بستگی دارد. افراد ممکن است از خوردن وعده های غذایی کوچک و منظم به جای سه وعده غذایی بزرگ سود ببرند و وعده های غذایی مایع اغلب خوش طعم تر هستند.
عوارض جانبی شربت پدی آپ
تانن در انار سبب تحریک معده شده قبل مصرف به دستورالعمل بروشور دقت کنید تا خطر عوارض جانبی کم شود.
موارد منع مصرف شربت پدی آپ
در صورت حساسیت به اجزا تشکیل دهنده دارو از مصرف خودداری گردد.
مصرف دارو در کودکان زیر یکسال ممنوع است.
در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.
نگهداری شربت پدی آپ
دارو دور از نور و دمای کمتر از ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود. قبل از مصرف شیشه را تکان دهید.