قرص متیل دوپا چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف آن
قرص متیل دوپا باعث کاهش فشار خون می شود که این کار را از طریق کاهش بعضی از مواد شیمیایی که در خون هستند، انجام می دهد. این دارو به شکل قرص روکش دار است و دارو های این دسته با تاثیر بر سیستم آدرنرژیک فشار خون را کاهش می دهند، به ویژه برای درمان فشار خون حاصل از حاملگی استفاده می شود. نام تجاری این دارو Aldomet است و به ویژه برای درمان فوری فشار خون استفاده می شود. متیل دوپا دارویی است که یکی از متابولیت های آن مهار کننده های مرکزی آلفا آدرنرژیک را تحریک کرده و باعث کاهش مقاومت رگ های محیطی می شود. از دیگر کار های این دارو ریلکس کردن رگ های خونی است که باعث جریان سریع رگ خونی می شود.
در این مقاله نشریه علمی جهان شیمی فیزیک می خواهیم راجع به مکانیسم عمل، کاربرد، عوارض، موارد استفاده، نحوه نگهداری و نحوه مصرف قرص متیل دوپا صحبت کنیم. اگر علاقه مند باشید می توانید درباره موضوعات مختلفی از جمله دارو هایی مثل قطره خوراکی سیلیمارین، قرص نوروبیو سان دی، قرص ایموستیم، قرص دوپاویت، جمله پودر واریوکلد، قرص زاناکس، قرص لیور پاور، پودر واریوکلد، شربت برونکلدین، قرص مکیدنی لیکوفار، قرص آدومدز، پودر گلوکومان، قرص و کپسول ژلوفن، قرص اکتی من، داروی لینازپام، قرص بایو بیسیکس، قرص اکتی وومن و قرص و کپسول سربروم گلد نیز مطالعه کنید.
قرص متیل دوپا چیست؟
داروی متیل دوپا را می توانیم برای کاهش و درمان فشار خون بالا، به ویژه در دوران بارداری همراه با قرص های دیگر یا به تنهایی استفاده کنیم. در واقع این قرص در بدن تبدیل به آلفا متیل نور اپی نفرین می شود که کار این ماده در بدن کاهش تون سیستم سمپاتیک و در نتیجه کاهش فشار خون است. ارائه این قرص به بازار مصرف در سال ۱۹۶۰ بود که بعد از آن جایگاه خوبی در میان دارو های کاهنده فشار خون کسب کرد. گفتن این نکته نیز حائز اهمیت است که مصرف این قرص فقط در موارد بحرانی و به منظور کاهش سریع فشار خون نیست و با نظر پزشک برای مصرف روزانه کسانی که فشار خون بالا دارند نیز تجویز می شود.
کاربرد و موارد مصرف قرص متیل دوپا
این قرص را برای کسانی که فشار خون بالا دارند، تجویز می کنند که حتی پزشکتان ممکن است مصرف آن را به صورت روزانه تجویز کنند. متیل دوپا را معمولا برای کنترل پره اکلامپسی یا فشار خون دوره حاملگی نیز تجویز می کنند.
مکانیسم اثر قرص متیل دوپا
یکی از متابولیت های این ماده با تحریک گیرنده های مهاری قسمت مرکزی آلفا آدرنرژیک مقاومت رگ های محیطی را کاهش می دهد. در واقع این ماده در بدن به آلفا متیل نوراپی نفرین که آگونیست گیرنده پیش سیناپسی آدرنرژیک است، تبدیل می شود که با مهار آزاد شدن انتقال دهنده های عصبی فشار خون را کاهش می دهد.
روش مصرف قرص متیل دوپا
حتما قبل از این که دارو را مصرف کنید بروشور داخل جعبه را مطالعه کنید تا از عوارض جانبی آن مطلع شوید و اطلاعات کلی درباره آن به دست بیاورید. بعد از مطالعه در صورتی که هرگونه سوالی داشتید می توانید از پزشکتان سوال کنید.
متیل دوپا را می توانید قبل یا بعد از وعده غذایی مصرف کنید.
این دارو جنبه درمانی برای فشار خون ندارد و فقط می تواند آن را کنترل کند.
اگر مصرف دارو در یک نوبت را فراموش کردید، در صورتی که به نوبت بعدی مصرف نزدیک نباشد، می توانید آن را مصرف کنید و دقت کنید تا این قرص را درست طبق برنامه مصرف کنید و به صورت خودسرانه دوز مصرف را تغییر ندهید.
متیل دوپا را که روی سیستم اعصاب مرکزی اثر می گذارد، حتما با تجویز پزشک مصرف کنید چرا که پزشک با توجه به شرایط کلی تان برای شما دارو تجویز می کند.
مقدار مصرف قرص متیل دوپا
با توجه به شرایط شما پزشک مقدار مصرف را تعیین می کند ولی به طور کلی حدود ۲ تا ۳ عدد قرص با دوز ۲۵۰ میلی گرم در روز برای بزرگسالان و ۲ تا ۴ بار قرص ۱۰ میلی گرمی در روز برای کودکان تجویز می شود.
موارد منع مصرف قرص متیل دوپا
قبل از مصرف حتما تاریخ انقضای دارو را بررسی کنید و در صورتی که از این تاریخ گذشته باشد از مصرفش اجتناب کنید.
هیچ گاه بدون مشورت با پزشک یا با توصیه دیگری از این قرص استفاده نکنید. در صورتی که هر یک از مشکلاتی که در ادامه نام می بریم را دارید، حتما پزشک را مطلع کنید تا با مشکل مواجه نشوید.
مصرف قبلی متیل دوپا همراه با سابقه ابتلا به بیماری های کبدی
فئوکروموسیتوم
کم خونی نوع همولیتیکی که از بیماری خودایمنی ناشی شده است.
مشکلات کبدی مثل سیروز کبدی یا هپاتیت نوع حاد
بیماری های کلیوی
مشکلات قلبی عروقی
حساسیت به این دارو یا مواد و دارو های دیگر
بارداری
شیردهی
سابقه افسردگی
مصرف متیل دوپا در دوران شیردهی
از آن جایی که داروی مصرفی مادر می تواند از راه شیر به بدن نوزاد موارد شود و ممکن است دارو تاثیرات منفی روی نوزاد بگذارد باید مراقب باشیم. البته آکادمی کودکان آمریکا اعلام کرده مصرف این قرص در دوران شیردهی مانعی ندارد و آسیبی به کودک شیر خوار نمی رساند.
مصرف متیل دوپا در بارداری
پره اکلامیسی به فشار خون بالا در دوران بارداری گفته می شود که بانوان باردار زیادی ممکن است به آن مبتلا شوند. پزشک می تواند برای کنترل فشار خون در آن ها مصرف منقسم حدود ۲ گرم از متیل دوپا طی ۲۴ ساعت را تجویز کند. اگرچه مصرف این قرص اثرات منفی روی سلامت جنین نمی گذارد، ممکن است باعث ابتلای مادر به افسردگی بعد از زایمان شود.
هشدار مصرف قرص متیل دوپا
این دارو علاوه بر این که باعث کنترل فشار خون می شود، می تواند در پیشگیری و درمان دیابت نوع ۱ نیز موثر باشد.
بهتر است طی مصرف این دارو از انجام کار هایی که به تمرکز بالایی نیاز دارند، مثل رانندگی خودداری کنید.
طی دوره مصرف این دارو، الکل نخورید.
از عوارض این دارو می تواند افت فشار باشد که به همین دلیل بهتر است از تغییر وضعیت ناگهانی خودداری کنید.
فشار خونتان را طی مصرف این دارو به طور مرتب اندازه گیری کنید.
اگر عمل جراحی در پیش دارید یا قصد انجام آزمایشی را دارید، بهتر از پزشکتان را از مصرف این دارو مطلع سازید.
مصرف این قرص باید با مصرف مکمل های روی، فلوراید و آهن حداقل دو ساعت فاصله داشته باشد.
طی مصرف این قرص نیاز بدن به ویتامین B12 و فولات افزایش می یابد.
تداخلات دارویی قرص متیل دوپا
وجود تداخل بین مصرف دارویی با دارو های گیاهی و شیمیایی یا مواد دیگر می تواند باعث تشدید یا بروز عوارض جانبی و یا تغییر تاثیر دارو شود که به همین دلیل باید حتما همه دارو های مصرفیتان را به پزشک اطلاع دهید. تا کنون تداخل این دارو با هیچ غذایی گزارش نشده است. در ادامه برخی از دارو هایی که با متیل دوپا تداخل دارند را نام می بریم.
لیتیم
فروس سولفات
فروس گلوکونات
فنوتیازین ها
دارو های مقلد سیستم عصبی سمپاتیک
دیورتیک ها یا دیگر دارو های ضد فشار خون
تداخلات رده X (موارد پرهیز)
مهار کننده های مونو آمین اکسیداز، برومپریدول، آیوبنگوان و فکسینیدازول
مهار کننده های مونوآمین اکسیداز
داروهایی که اثرشان به وسیله متیل دوپا افزایش می یابد
لاکوزامید، آمیفوستین، بتابلاکرها، برومپریدول، دولوکستین، ریلوزول، فراورده های حاوی لوودوپا، دولوکستین، بتابلاکر، دولوکستین، نیتروپروسید، داروهای ضد سایکوز و سریتینیب.
داروهایی که اثرشان به وسیله متیل دوپا کاهش می یابد
یوهمبین، ضد افسردگی های سه حلقه ای، نوراپی نفرین، مینرال هایی که ویتامین های کا، دی، ای، آ، آهن یا فولات دارند، مولتی ویتامین، میرتازاپین، بریگاتینیب، دکس متیل فنیدات، گیاهان و آمفتامین ها
عوارض جانبی داروی متیل دوپا
بیشتر افراد در پی دارو ها عوارض ندارند ولی در موارد نادر ممکن است در پی مصرف دارو عوارض جانبی داشته باشید که معمولا بعد از مدت کوتاهی از بین می روند. در صورتی که در پی مصرف دارو هر یک از عوارض زیر را داشتید، حتما با پزشک مشورت کنید. برخی از این عوارض شامل موارد زیر هستند :
افسردگی، اضطراب، گیجی، خواب آلودگی، خستگی مداوم و ضعف، کابوس های شبانه، افزایش نگرانی، تب، حس تنگی نفس، گلودرد، افت فشار در تغییر وضعیت، نبض شدید یا تپش قلب، درد قفسه سینه، بی نظمی ضربان قلب، تعریق، کاهش ضربان قلب، دهیدراتاسیون، خون ریزی های غیر عادی، تورم دست و پا، افزایش ناگهانی وزن بدن، عدم کنترل روی حرکت ماهیچه ها، تهوع، خشکی دهان، رخم های دهانی، تغییر رنگ ادرار، اسهال و استفراغ.
در صورتی که علائمی مثل سرگیجه، بثورات پوستی، تورم به ویژه در گلو، زبان یا گلو، سرگیجه، مشکلات تنفسی و تنگی نفس داشتید، خیلی سریع به اورژانس یا پزشک مراجعه کنید چرا که این ها نشانه های حساسیت به این دارو هستند.
شرایط نگهداری از قرص متیل دوپا
این دارو را در جایی دور از تابش مستقیم نور خورشید، خشک و خنک و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید.