Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف

قرص سوماتریپتان از جمله آگونیست با گیرنده های سرتونینی است که کاربرد آن در بهبود سردرد های خوشه ای و میگرنی بزرگسالان است. البته برای سردرد های معمولی توصیه نمی شود که از این قرص استفاده کنید و مخصوص سردرد های میگرنی است. این قرص در واقع با کاهش فشار روی دیواره جمجمه و انقباض رگ های مغز باعث کاهش فشار روی رگ های سر می شود. برای پیشگیری نمی توان از این قرص استفاده کرد و باید آن را حین شروع درد مصرف کنید.

در این مقاله که در نشریه علمی جهان شیمی فیزیک می خوانید درباره کاربرد، عوارض، موارد مصرف و نحوه نگهداری قرص سوماتریپتان توضیح می دهد. شما می توانید در این سایت مقالات متنوع دیگری درباره قرص های مختلفی از جمله قرص ایموستیم، قرص دوپاویت، پودر واریوکلد، قرص زاناکس، قرص لیور پاور، پودر واریوکلد، شربت برونکلدین، قرص مکیدنی لیکوفار، قرص آدومدز، پودر گلوکومان، قرص اپتی وومن گلدن لایف، قرص اکتی من، قرص اکتی وومن، تائورین، کپسول فارماژلیتان، کپسول گابا فانتوم نوتریشن، کپسول بوستر لیور و قطره خوراکی سیلیمارین مطالعه کنید.

قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف
قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف

کاربرد قرص سوماتریپتان

برای تسکین سر درد های شدید و ضربان داری که با مسکن های معمولی درمان نمی شوند، از این قرص استفاده می کنند که با انقباض رگ های مغز و کاهش فشار روی جمجمه فشار وارده بر رگ های مغز را کاهش می دهد. قبل از این که درد شروع شده و به نقاط دیگر منتشر شود باید این دارو را مصرف کنید و مصرف این دارو علاوه بر درد، تهوع حاصل از سر درد میگرنی را تسکین می بخشد.

نحوه استفاده قرص سوماتریپتان

در کشورهای آلمان و انگلیس این دارو جزو داروهای otc است که نیازی به نسخه ندارد ولی در ایران فقط با نسخه پزشک می توانید سوماتریپتان را دریافت کنید. شما نمی توانید بیشتر از ۱۰ روز در یک ماه از این دارو استفاده کنید و اگر به طور نسبی بهبود یافتید، می توانید حداکثر تا دو ساعت بعد یک قرص دیگر بخورید ولی اگر بعد از مصرف سر دردتان بهبود نیافت یا شدید تر شد بهتر است با به پزشک مراجعه کنید. ابتلا به سردرد اگر یک بار در ماه باشد، حالت معمول است ولی اگر این دفعات به بیشتر از ۴ بار در ماه برسد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و خودسرانه قرص مصرف نکنید.

موارد مصرف قرص سوماتریپتان

بیمارانی که داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و ضد درد های معمول نمی تواند سردرد هایشان را بهبود بخشد، از سوماتریپتان استفاده می کنند، همچنین کسانی که دچار سردرد های خوشه ای و میگرنی می شوند، می توانند این قرص را مصرف کنند.

عوارض قرص سوماتریپتان

این قرص مانند سایر دارو های شیمیایی ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد، البته بیشتر افراد این عوارض را تجربه نمی کنند.

عوارض شایع

این عوارض که معمولا خفیف و کوتاه مدت هستند، ممکن است در یک نفر از هر ۱۰۰ نفر دیده شوند و شامل موارد زیر هستند که اگر بیشتر ازچند روز ادامه پیدا کردند، باید به پزشک مراجعه کنید.

افزایش فشار خون

واکنش های التهابی محل تزریق

حس سرگیجه

احساس گرما یا سرمای شدید

برافروختگی صورت و قرمزی

سوزن سوزن شدن پوست

بی قراری و ناپایداری پاها

خستگی

قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف
قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف

عوارض جانبی جدی قرص سوماترپتان

این عوارض که خطرناک هم هستند، به ندرت پیش می آیند ولی در صورتی که هر یک از آن ها ادامه پیدا کردند، به پزشک مراجعه کنید برخی از این علائم شامل موارد زیر هستند.

اسهال، سفتی عضلات، تب بدون دلیل، گشادی مردمک،

افزایش ضربان قلب، تعریق، توهم، حس گیجی و تحریک پذیری که از جمله علائم سندرم سروتونین هستند.

عوارض گوارشی مثل اسهال خونی، درد شکم و معده درد

مشکلات سلامت روان مثل قصد خودکشی، صدمه زدن به دیگران و بروز توهم

ضربان قلب نامنظم و سریع و علائم حمله قلبی از جمله تنگی نفس، تعرق شدید و درد زیاد در ناحیه قفسه سینه که به سمت بازو ها یا شانه کشیده می شود.

حس درد، فشار و سنگینی در فک، گلو، گردن و قفسه سینه

خون ریزی مغزی یا سکته که علائمشان شامل ضعف و بی حسی یک طرف بدن، افتادگی صورت، سردرد شدید، مشکل در تکلم، از دست رفتن تعادل، حس ضعف در یک طرف بدن و بی حسی

تشنج

از دست رفتن دائمی یا موقتی قدرت بینایی و تاری دید

علائم آلرژیک در پی مصرف این دارو نادر است ولی در صورت مشاهده مشکلات تنفسی، خارش، بثورات پوستی، تورم در گلو، زبان یا صورت به پزشک مراجعه کنید.

قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف
قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف

هشدار مصرف قرص سوماتریپتان

در صورتی که می خواهید این دارو را مصرف کنید، ابتدا سابقه پزشکیتان را به دکتر ارائه دهید و در صورتی که حساسیت های دارویی دارید، حتما اطلاع دهید. ارائه سابقه پزشکی به ویژه برای افرادی که اختلالات زیر را دارند، ضروری است.

سابقه تشنج

خانم های یائسه، مردان بالای ۴۰ سال

کسیدن سیگار و دخانیات

چاقی بیش از حد

ابتلا به بیماری های کبدی

بیماری های ایسکمیک روده و اختلالات روده ای

فشار خون های کنترل نشده

بروز اختلالات در ریتم قلب

سکته یا سابقه خون ریزی های مغزی

بیماری های قلبی عروقی مثل سوابق سکته قلبی یا گرفتگی رگ های کرونری

سابقه ابتلا به بیماری های عروق محیطی

بارداری

کسانی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند، بهتر است قبل از مصرف این دارو با پزشکشان مشورت کنند چرا که ممکن است اثرات منفی روی جنین یا مادر بگذارد.

شیردهی

افرادی که در دوران شیردهی هستند، باید قبل از مصرف این قرص به پزشک اطلاع دهند چرا که ممکن است قرص از راه شیر به نوزاد منتقل شود و عوارض جانبی در پی داشته باشد. مادری که سوماترپتان مصرف می کند نباید حداقل تا ۱۲ ساعت بعد به فرزندش شیر بدهد.

کودکان

افراد زیر ۱۸ سال اجازه ندارند از این قرص استفاده کنند.

افراد مسن

از آن جایی که سالمندان یعنی افرادی که بیش از ۶۵ سال دارند، ممکن است کلیه و کبد سالمی نداشته باشند که در نتیجه سرعت پردازش دارو در بدنشان افزایش می یابد و دارو به مدت بیشتری داخل بدن می ماند و می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد.

قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف
قرص سوماتریپتان چیست؟ عوارض، کاربرد و موارد مصرف

مقدار مصرف قرص سوماتریپتان

این داروی ضد میگرن که مورد مصرف بزگسالان است، که معمولا دوز اولیه آن می تواند ۲۵، ۵۰ یا ۱۰۰ میلی گرم باشد و حداکثر دوز مصرفی این دارو حدود ۲۰۰ میلی گرم در یک شبانه روز است.

توصیه های دارویی قرص سوماتریپتان

خرد کردن، جویدن و شکستن قرص ممنوع است و باید آن را به طور کامل ببلعبد.

اگر بیمار در یک محیط ساکت و تاریک دراز بکشد، اثرات دارو بیشتر می شود.

بین دوره های مصرف این قرص باید حداقل بین ۵ تا ۷ روز فاصله بدهید.

درصورتی که بعد از یک دوره مصرف دارو بهبود نیافتید، مصرف دوباره این دارو توصیه نمی شود و بهتر است از دارو های جایگزین استفاده کنید.

تداخلات دارویی قرص سوماتریپتان

داروهایی مثل مهار کننده های مونو آمین اکسیداز، دروکسی دوپا، دارو های سرتونرژیک، مشتقات ارگوت و تریپتان ها اثر سوماتریپتان را افزایش می دهند.

شرایط نگهداری قرص سوماتریپتان

باید این قرص را دور از نور و رطوبت، دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد و دور از دسترسی کودکان نگهداری کنید.

 

 

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا