ادرار دردناک به چه دلیلی ایجاد می شود؟ | دارو و درمان ادرار دردناک
امروز در این مطلب از جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با دلیل ادرار دردناک و راه های درمان آن آشنا کنیم. ادرار کردن یکی از طبیعی ترین اتفاقاتی است که در زندگی رخ می دهد. همه افراد باید بتوانند به راحتی و بدون مشکل، ادرار خود را خارج کنند. در صورتی که در مسیر ادرار کردن هر مشکلی وجود داشته باشد، نشان از یک ناهماهنگی و ایراد در کلیه یا مثانه و مجاری ادراری دارد. از همین رو، هر گونه درد، رنگ غیر متعارف و یا بوی نامطبوع غیر متعارف را باید جدی بگیرید و در صدد رفع آن برآیید. در این مطلب سعی کردیم تا تمامی آنچه را که لازم است در رابطه با ادرار دردناک بدانید را به شما آموزش داده ایم، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با رنگ پریدگی را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
ادرار دردناک چیست
وقوع ادرار دردناک را همه ما تقریبا یک بار در زندگی تجربه کرده ایم. در اصطلاح عامیانه به ادرار دردناک، سوزش ادرار می گویند. تقریبا همه کسانی که این درد را تجربه کرده اند، از سوزش ادرار گلایه می کنند. درد مذکور از قسمت مثانه، مجرای ادراری یا پرینه نشات می گیرد. در کالبد شناسی زنان به محدوده میان دهانه واژن و مقعد، میان دوراه یا پرینه گفته می شود. همچنین در کالبد شناسی مردان، ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد به پرینه شناخته می شود. مجرای ادرار نیز لوله ای است که ادرار را به خارج از بدن شما منتقل می کند.
هر مشکلی که در نواحی نام برده شده ایجاد شود، می تواند منجر به بروز سوزش ادرار شود. در ادامه به عواملی اشاره می کنیم که می تواند سبب بروز ادرار ردناک می شود.
چه عواملی باعث ادرار دردناک می شود
ادرار دردناک می تواند عوامل مختلفی داشته باشد، در این قسمت از مقاله به بیان دلایل بروز ادرار دردناک پرداخته ایم. پس تا انتهای این قسمت با ما همراه باشید و ببینید کدام یک از این مسائل برای شما رخ داده است.
عفونت های دستگاه ادراری
ادرار دردناک علامت شایع عفونت ادراری (UTI) است. عفونت ادراری می تواند نتیجه عفونت باکتریایی باشد. همچنین می تواند به دلیل التهاب دستگاه ادراری باشد. مجرای ادرار ، مثانه ، حالب و کلیه ها مجاری ادراری شما را تشکیل می دهند. حالب ها لوله هایی هستند که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند. التهاب در هر یک از این اندام ها می تواند باعث درد هنگام ادرار شود.
افرادی که دارای واژن هستند بیشتر از افرادی که دارای آلت تناسلی مرد هستند، دچار UTI می شوند. این به این دلیل است که مجرای ادرار در کسانی که واژن دارند کوتاهتر است. مجرای ادرار کوتاهتر به این معنی است که باکتری ها مسافت کمتری برای رسیدن به مثانه طی می کنند. افرادی که باردار یا یائسه هستند نیز خطر ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری افزایش می یابد.
عفونت های مقاربتی
در صورت ابتلا به عفونت مقاربتی (STI) ممکن است هنگام ادرار درد داشته باشید.
سیستیت
علت دیگر ادرار دردناک، التهاب مثانه یا التهاب پوشش مثانه است. سیستیت بینابینی (IC) به عنوان سندرم مثانه دردناک نیز شناخته می شود. این رایج ترین نوع ورم مثانه است. علائم آن شامل درد و حساسیت در مثانه و ناحیه لگن است.
داشتن پروستاتیت
افراد مبتلا به پروستات ممکن است به دلیل پروستاتیت ادرار دردناک را تجربه کنند. این وضعیت التهاب غده پروستات است. این یک دلیل اصلی سوزش ادرار، سوزش و ناراحتی است.
چگونه می توانیم از ادرار دردناک جلوگیری کنیم
تغییراتی وجود دارد که می توانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا علائم ادرار دردناک را تسکین دهند.
از مواد شوینده معطر دور شوید تا خطر ایجاد ادرار دردناک را در شما کاهش دهد.
در حین انجام فعالیت جنسی از کاندوم یا سایر روش های جلوگیری کننده استفاده کنید.
رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی هایی که مثانه را تحریک کند (مانند غذاهای بسیار اسیدی، کافئین و الکل پرهیز کنید)
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
حتما اولین سوالی که در زندگی شما رخ می دهد این است که ادرار دردناک تا چه حد خطرناک است و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم. در صورتی که شرایط زیر را دارید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
درد مداوم یا طولانی مدت باشد
باردار هستید
درد همراه با تب است
ترشح از آلت تناسلی یا واژن خود را تجربه می کنید
ادرار شما بوی دیگری دارد ، خون در آن وجود دارد یا کدر است
درد همراه با درد شکم باشد
علل تحریک مجرای ادرار و بروز ادرار دردناک
تحریک ممکن است به طور موقت باعث درد در مجرای ادرار شود. منابع تحریک عبارتند از:
حمام با وان آب گرم
شیمی درمانی
کاندوم
ژل های ضد بارداری
دوش ها یا محصولات بهداشتی زنانه
آسیب ناشی از ضربه به ناحیه لگن
قرارگیری در معرض تشعشع
صابون های معطر یا تند
فعالیت جنسی
در بیشتر موارد، اجتناب از محرک ها درد را کاهش می دهد.
درد در مجرای ادرار همچنین می تواند نشانه ای از طیف گسترده ای از بیماری های زمینه ای باشد، از جمله:
التهاب ناشی از عفونت های باکتریایی، قارچی یا ویروسی دستگاه ادراری، که شامل کلیه ها، مثانه و مجرای ادرار می شود.
سرطان دستگاه ادراری
التهاب ناشی از عفونت های باکتریایی یا ویروسی پروستات یا بیضه ها
انسداد، تنگی یا باریک شدن مجرای خروجی ادرار، که می تواند به دلیل سنگ کلیه یا مثانه رخ دهد.
التهاب ناشی از عفونت های باکتریایی یا ویروسی لگن که به آن بیماری التهابی لگن در زنان گفته می شود.
اپیدیدیمیت یا عفونت بیضه ها
اورکیت یا التهاب بیضه ها
واژینیت آتروفیک پس از یائسگی یا آتروفی واژن
عفونت قارچی واژن
نشانه های بروز ادرار دردناک چیست
علائمی که می تواند در زمان بروز ادرار دردناک مشاهده شود، به شرح زیر گزارش شده اند:
خارش
ناتوانی در دفع ادرار
نیاز مکرر و فوری به ادرار کردن
احساس سوزش در هنگام ادرار
خون در ادرار (هماچوری)
وجود خون در منی (هماتو اسپرمی)
ترشح غیر معمول
تب
ترشحات غیر معمول واژن
لرز
اگر یک یا چند مورد از این علائم را همراه با درد در مجرای ادرار خود تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص علت ادرار دردناک
پزشک شما ممکن است انواع آزمایشات تشخیصی را تجویز کند. در بیشتر موارد، پس از تشخیص دقیق پزشک و درمان علت، درمان تشخیص داده شده، درد را برطرف می کند.
در طول معاینه، آن ها باید شکم شما را لمس کنند یا از نظر حساسیت احساس کنند. اگر شما یک زن هستید، ممکن است معاینه لگن ضروری باشد. این احتمال وجود دارد که پزشک شما آزمایش ادرار و کشت ادرار را نیز تجویز کند.
بسته به علائم و نتایج معاینه فیزیکی، آزمایشات اضافی و مطالعات تصویربرداری ممکن است به پزشک شما در رسیدن به تشخیص علت درد مجرای ادراری کمک کند. این آزمایشات عبارتند از:
سی تی اسکن
سیستوسکوپی
سونوگرافی کلیه و مثانه
ام آر آی
اسکن رادیونوکلئید
آزمایش بیماری های مقاربتی
تست اورودینامیک
دفع سیستورتروگرام
درمان ادرار دردناک
این که ادرار دردناک چگونه درمان شود، بستگی به علت درد شما دارد. اگر علت عفونت باشد، ممکن است به یک دوره آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. نوشیدن مایعات زیاد و تکرر ادرار ممکن است مدت زمان لازم برای بهبودی را کوتاه کند.
سایر داروهای درمان درد در مجرای ادرار ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مسکن ها
ضد اسپاسم برای کنترل اسپاسم عضلانی در مثانه
آلفا بلوکرها برای آرام کردن تون عضلانی
اگر یک عامل تحریک کننده باعث درد شما شده است، پزشک احتمالاً به شما می گوید که سعی کنید در آینده از آن اجتناب کنید.
جراحی می تواند یک درمان موثر برای اصلاح تنگی مجرای ادرار باشد. درمان علت درد معمولاً منجر به تسکین درد می شود.
درمان ادرار دردناک ناشی از عفونت
همان طور که گفتیم یکی از دلایل بروز ادرار دردناک، ابتلا به انواع عفونت است. در این قسمت سعی کردیم روش هایی که می تواند سبب رفع عفونت ادراری شود را به شما آموزش دهیم. پیش از این که روش های درمان خانگی را معرفی کنیم، بهتر است در رابطه با عفونت ادراری بیشتر بدانیم:
وقتی کسی مبتلا به عفونت ادراری می شود مقدار تولید ادرار کم می شود و معمولاً کدر و دارای بوی بسیار نا مطبوع و گاهی همراه با خون است. عفونت ادراری در زنان شایع تر است و برای کمک به درمان آن می توان از داروهای گیاهی استفاده کرد.
به طور کلی، عفونت توسط باکتری هایی ایجاد می شود که موفق می شوند از دیگر نقاط بدن به دستگاه ادراری برسند. آن ها در داخل بدن تکثیر می شوند و عملکرد دستگاه ادراری را مختل می کنند. در نتیجه تکرر ادرار و نیاز به دفع احساس می شود، در حالی که دفع ادرار بسیار کم و همراه با سوزش و درد است.
شایع ترین علائم عفونت ادراری شامل درد هنگام ادرار، افزایش میل به ادرار کردن، حالت تهوع و استفراغ است. برای عفونت های دستگاه ادراری، بهتر است سبزیجات، میوه ها و دیگر گیاهان به شکل چای مصرف شوند.
درمان خانگی عفونت ادراری و ادرار دردناک
در این قسمت از مقاله درمان های خانگی ادرار دردناک را برای شما توضیح داده ایم:
دمنوش ریشه گل ختمی و عسل
گل ختمی عملکرد باکتری ها را کاملاً کنترل می کند. همچنین قادر است از گسترش عفونت به دیگر اندام ها جلوگیری کند. از آن برای سم زدایی مثانه و التیام مجاری ادراری آسیب دیده استفاده می شود که منجر به افزایش تولید ادرار هم می شود.
روش تهیه
دو قاشق غذاخوری ریشه گل ختمی را با ۲۰۰ میلی لیتر آب داغ دم کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند و سپس بنوشید. می توان آن را گرم یا سرد نوشید و طعم آن را با یک قاشق چای خوری عسل بهتر کرد.
دمنوش بابونه
بابونه همه کاره برای مجاری ادراری هم مفید است. عصاره های موجود در این گل با باکتری هایی که به مجاری ادراری حمله می کنند، مبارزه می کند. نقش اصلی آن آرام کردن و آرامش سیستم عصبی و آرام کردن آثار عفونت در بدن است.
روش تهیه
برای تهیه دمنوش بابونه، کافی است که یک قاشق چای خوری گل بابونه خشک و ۲۵۰ میلی لیتر آب داغ را با هم مخلوط کنید. سپس روی آن را ببندید، ۱۰ دقیقه بگذارید و صاف کنید و بنوشید.
دمنوش جعفری
جعفری در فرایند سم زدایی بسیار عالی است. این سبزی همچنین در از بین بردن باکتری هایی که دستگاه ادراری را آلوده و عملکرد کلیه ها و مثانه را مختل می کنند، بسیار عالی است.
روش تهیه
دو قاشق چای خوری برگ جعفری تازه و ۲۰۰ میلی لیتر آب کافی است. جعفری تازه خرد شده را در آب جوش بریزید. بگذارید ۱۰ دقیقه بماند. در حالی که گرم است صاف کنید و بعد از هر وعده غذایی بنوشید.
دمنوش دانه کدو تنبل
این دمنوش در مبارزه با عفونت های مجاری ادراری فوق العاده است. برای بیماری های کلیوی مانند سنگ کلیه توصیه می شود. این دمنوش به ویژه در از بین بردن باکتری اشریشیا کلی موثر است.
روش تهیه
برای تهیه این دمنوش یا چای ۱۵ عدد تخمه کدو تنبل خشک و یک لیتر آب سرد کافی است. مخلوط را روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید و هر روز صبح ناشتا بنوشید.
دمنوش ابریشم ذرت
ابریشم ذرت به طور کلی به عنوان ابزاری برای کاهش یا از بین بردن کامل مشکلات سلامت دستگاه ادراری شناخته می شود.این دمنوش حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان و عناصر مفید است که به طور موثر عوامل عفونت را از بین می برد.
روش تهیه
برای تهیه این دمنوش، یک قاشق ابریشم ذرت خشک و ۲۰۰ میلی لیتر آب کافی است. ابریشم ذرت را به مدت ۳ دقیقه در آب بجوشانید و بگذارید خنک شود.