Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا

امروز در این مطلب از جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با حمله ایسکمی گذرا و راه درمان آن آشنا کنیم. حمله ایسکمی گذرا در حقیقت نوعی سکته است. این حمله به صورت خفیف بروز می کند با این یک هشدار جدی برای انسان تلقی می شود. طبق تحقیقات پزشکی، از هر سه نفری که دچار سکته ایسکمی می شوند، یک نفر از آن ها در کمتر از یکسال، سکته مغزی را تجربه کرده است. این سکته گذرا هشداری برای بیمار است تا نسبت به درمان خود اقدام کند و سکته سنگین مغزی را تجربه نکند. در این مطلب سعی کردیم تا تمامی آنچه را که لازم است در رابطه با سکته ایسکمی گذرا بدانید به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با سندروم پیش از قاعدگی را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا
حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا

حمله ایسکمی گذرا چیست

عارضه سکته مغزی گذرا که در علم پزشکی با نام حمله ایسکمی گذرا شناخته می شود، حالتی است که فرد بیمار دچار کاهش خونرسانی به بخشی از مغز می شود. بخشی از مغز که در آن خونرسانی کاهش یافته و یا متوقف شده است، عملکرد طبیعی خود را از دست خواهد داد. در نتیجه این عارضه، فرد ممکن است کارکرد عضلات در یک طرف بدن، سردرد، گیجی و غیره را تجربه کند که بین چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد.

در حقیقت قطع موقت خونرسانی به بخشی از مغز، سبب بروز این نوع سکته خواهد شد. بعد از این که فرد بیمار به این نوع سکته دچار شود، علائم آن در مدت زمان محدودی در بدن وی باقی مانده و سپس از بین خواهند رفت. بعد از این که اولین حمله ایسکمی گذرا رخ می دهد، بیمار تا سه ماه مستعد بروز سکته مغزی اصلی خواهد بود. حملات مذکور باید به طور جدی مورد بررسی قرار گرفته و برای درمان آن ها اقدام شود. در صورتی که به این نوع حملات بی توجهی شود، سکته مغزی شدیدی برای بیمار رخ می دهد که آثار آن مخرب و ماندگار است.

علت بروز حمله ایسکمی گذرا

شاید اولین سوالی که بعد از خواندن این بخش در ذهن شما شکل گرفته است، این باشد که چرا اصلا خونرسانی به بخشی از مغز قطع یا متوقف می شود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که علت این امر، انسداد نسبی یکی از شریان های مغز یا شریان کاروتید در گردن است. شریان دومی که نام بردیم، وسیله خونرسانی به مغز را بر عهده دارد.

انسداد این رگ ها، عموما به دلیل وجود لخته های کوچکی که از قلب نشات می گیرند، رخ می دهد. این لخته ها از یک رگ خونی در قلب رها شده و خود را به رگ های اصلی مغز می رسانند. این موضوع سبب گرفتگی عروق مغز و بروز حمله ایسکمی گذرا می شود.

علائم حمله ایسکمی مغزی گذرا یا TIA

این نوع سکته معمولا چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد و علائم آن ممکن است تا یک ساعت بعد از بروز، به طور کامل از بین بروند. با این حال این علائم همان علائمی هستند که فرد در سکته مغزی تجربه می کند. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ضعف عضلانی، بی حسی یا فلج در صورت، بازو یا پاها که عموما در یک طرف بدن رخ می دهد.

سرگیجه یا از دست دادن تعادل

اختلال در بینایی که شامل مواردی همچون نابینایی، دوبینی و … در یک یا هر دو چشم می شود.

اشکال و اختلال در تکلم

اختلال در درک حرف دیگران

سردرد

گیجی

گزگز کردن در اندام های فوقانی و تحتانی

کرختی

غش کردن بدون کاهش هوشیاری

برای هر بیمار این که کدام علائم را تجربه کند، متفاوت است. ممکن است بیمار دو یا چند علائم را همراه با هم تجربه کند. با توجه به این که کدام قسمت مغز بیمار درگیر شده است، این علائم می توانند به اشکال متفاوتی بروز کنند. همان طور که گفتیم، این نشانه ها بین چند دقیقه تا چند ساعت به طور کامل از بین خواهند رفت.

حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا
حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا

مهم ترین علائم حمله ایسکمی گذرا

علائم اصلی سکته مغزی گذرا را می توان با کلمه ی FAST به خاطر سپرد:

۱_ Face (صورت)

صورت فرد به یک سمت کج می شود و ممکن است قادر به لبخند زدن نباشد و یا دهان یا چشم او نیز ممکن است دچار افتادگی شود.

۲_ Arms (بازوها)

فرد ممکن است به دلیل ضعف یا بی حسی در یکی از بازوهای خود، نتواند هر دو دست را با هم بلند کند و آنها را در بالا نگه دارد.

۳_ Speech (صحبت کردن)

صبحت کردن فرد ممکن است نامفهوم یا گنگ باشد و علی رغم اینکه هوشیار است، ممکن است به طور کلی قادر به صحبت کردن نباشد. این فرد ممکن است حتی در فهم حرف های دیگران نیز دچار مشکل شود.

۴_ Time (زمان)

در صورت مشاهده هر یک از این نشانه ها یا علائم، حال زمان آن رسیده که با اورژانس تماس بگیرید، زیرا زمان بسیار مهم است.

بیماری هایی با علائم مشابه

علائم TIA می توانند شبیه به سایر بیماری ها باشند، از جمله:

مننژیت

مولتیپل اسکلروز (ام اس)

سکته مغزی هموراژیک (خونریزی) یا سکته ایسکمی

غش در اثر فشار خون پایین

تشخیص دقیق بیماری می تواند به فرد کمک کند تا درمان مناسب را دریافت نماید و خطر سکته مغزی در آینده را کاهش دهد، حتی اگر علائم TIA قبلاً از بین رفته باشند.

حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا
حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا

عوامل خطر حمله ایسکمی گذرا

برخی از عوامل هستند که می توانند به بروز این عارضه دامن بزنند. همچنین این عوامل می توانند خطر این عارضه را برای بیمار افزایش دهند. در این قسمت از مقاله به معرفی این عوامل پرداخته ایم. از جمله عوامل خطر ساز برای عارضه حمله ایسکمی گذرا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سابقه خانوادگی

سن

جنسیت  احتمال TIA در مردان شایع است

داشتن حمله ایسکمی گذرا در گذشته

ابتلا به بیماری خونی سلول داسی شکل

نژاد احتمال سکته در سیاهپوستان بیشتر است

برخی از این عوامل قابل کنترل و درمان هستند. داشتن یک یا دو مورد از موارد ذکر شده به معنای این نخواهد بود که شما حتما به سکته مغزی مبتلا خواهید شد، اما وجود  بیش از دو علائم احتمال بروز سکته را در شما افزایش خواهد داد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت داشتن علائم فورا به پزشک مراجعه کنید. رسیدگی به موقع از وقوع سکته مغزی مجدد جلوگیری خواهد کرد.  در زمان بروز این حمله بهتر است با اورژانس تماس بگیرید یا هر چه سریع تر خود را به یک مرکز درمانی برسانید.

چه عواملی موجب بروز حمله ایسکمی گذرا می شوند

حمله ایسکمی گذرا به صورت خود به خودی رخ نمی دهد؛ این یعنی عوامل مختلفی می توانند احتمال بروز این عارضه را در شما افزایش دهند. از جمله عواملی که سبب افزایش احتمال بروز این نوع سکته می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سیگار کشیدن

سابقه خانوادگی فشار خون بالا و تصلب شرایین

دیابت

حمله قلبی

بیماری های قلبی

پلی سیتمی (پرخونی)

برای پیشگیری از حمله ایسکمی گذرا چه باید کرد

با رعایت چند مورد به خصوص و اصلاح سبک زندگی، می توانید خود را در برابر این عارضه ایمن کنید. برای پیشگیری از این حملات باید حداقل سه بار در هفته ورزش کنید تا وضعیت قلبی-عروقی شما بهبود یابد.

سیگار نکشید.

کنترل فشار خون بالا و تصلب شرایین؛ مصرف روزانه آسپرین با تجویز پزشک می تواند فشار خون را کنترل کند.

بررسی و کنترل دیابت

داشتن رژیم غذایی سالم

حفظ وزن مناسب

ورزش منظم

رژیم غذایی سالم

ممنوعیت مصرف دخانیات و الکل

درمان آپنه انسدادی خواب

نحوه تشخیص حمله ایسکمی گذرا

برای این که پزشک بداند که آیا دچار حمله ایسکمی گذرا شده اید یا خیر، نیاز است تا آزمایشاتی را از شما بگیرید. از جمله اقداماتی که برای تشخیص این عارضه انجام می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آزمایش و معاینات فیزیکی

پزشک ابتدا عوامل خطر سکته مغزی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و بالا بودن اسیدآمینه هموسیستئین را بررسی خواهد کرد. پزشکان با استفاده از گوشی پزشکی به صدای شریان ها که ممکن است نشان از آترواسکلروز باشد بررسی خواهد کرد. استفاده از افتالموسکوپ و محرز شدن وجود قطعات کلسترول یا تکه پلاکت ها در عروق خونی کوچک شبکیه چشم، در پشت چشم شما در طول معاینه چشم.

سونوگرافی شریان کاروتید

پزشک با استفاده از دستگاه امواج صوتی با فرکانس بالا را به گردن خواهد فرستادریال و تصاویر با استفاده از یک صفحه نمایش نشنان داده خواهد شد. این کار برای بررسی میزان تنگی یا لخته شدن شریان کاروتید انجام می شود.

ام آر آی

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI نوعی میدان مغناطیسی قوی می باشد که قادر است یک تصویر سه بعدی از مغز شما بدهد.

ام آر اِی

آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی یا MRA نوعی روش ارزیابی گردن و مغز با استفاده از یک میدان مغناطیسی قوی مشابه با MRI می باشد.

سی تی اسکن

پزشک با استفاده از اشعه ایکس سرخرگ گردن و مغز شما را مورد بررسی قرار خواهد داد. در این آزمایش ممکن است یک ماده حاجب در رگ خونی شما تزریق شود.

اکوکاردیوگرافی

اکوکاردیوگرافی از طریق مری برای بررسی دقیق انجام می شود. لوله از پشت قلب عبور کرده و تصاویر واضح از لخته های خون نشان خواهد داد.

آرتریوگرافی

در این روش تصاویری از شریان ها در مغز نشان خواهد داد که با استفاده از اشعه ایکس نمی توان دید. پزشک متخصص کاتتر را از یک برش کوچک (عموما از کشاله ران) وارد می کند. سپس یک رنگ از طریق کاتتر وارد کرده تا تصاویر اشعه ایکس از عروق در مغز شما ایجاد شود.

حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا
حمله ایسکمی گذرا چیست؟ | دارو و درمان حمله ایسکمی گذرا

خلاصه تشخیص این عارضه

پزشک احتمالاً برای تشخیص حمله ایسکمی گذرا:

از آنچه رخ داده پرسیده و در مورد علائم در حال پیشرفت سوال می کند

علائم چه مدت بطول انجامیده و چگونه بر فرد تأثیر گذاشته است

سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی فرد را در نظر می گیرد

معاینه عصبی انجام می دهد که شامل آزمایش های حافظه و هماهنگی است

اگر پزشک به این نتیجه برسد که فرد TIA داشته است، ممکن است آنها را برای آزمایش بیشتر به متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهد.

آزمایشات احتمالی برای تشخیص حمله ایسکمی گذرا شامل موارد زیر هستند:

آزمایش خون برای بررسی فشار خون، سطح کلسترول و قابلیت لخته شدن

نوار قلب برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی و ریتم قلب

اکوکاردیوگرام جهت بررسی عملکرد پمپاژ قلب

تصویر از قفسه سینه برای کمک به تشخیص بیماری دیگر

سی تی اسکن برای نشان دادن علائم آنوریسم، خونریزی یا تغییر رگ های خونی در مغز

اسکن MRI برای کمک به شناسایی آسیب مغزی

درمان حمله ایسکمی گذرا

برای درمان حمله ایسکمی گذرا، نیاز است که سبک زندگی خود را تغییر دهید و دارو مصرف کنید. داروهای ضد انعقاد خون برای جلوگیری از ایجاد لخته و انسداد قابل استفاده هستند.

داروهایی مانند آسپرین و کلوپیدوگرل (ضد پلاکت) مورد استفاده قرار می گیرند. داروهای ضد پلاکت موجب خواهد شد که پلاک های خون به هم نچسبند و لخته خون ایجاد نشود.

همچنین ممکن است جراح به شما پیشنهاد جراحی اندآرکتومی کاروتید نیز بدهد. در این جراحی شریان کاروتید برای خونرسانی به مغز مهم است را از پلاکت ها پاکسازی خواهد کرد.

داروهای مورد استفاده برای حمله ایسکمی گذرا

پزشک ممکن است برای کاهش خطر لخته شدن خون و سکته مغزی شدید داروهایی را تجویز کند.

گزینه های درمانی به علت TIA بستگی دارند. داروهای تجویزی در درمان حمله ایسکمی گذرا عبارتند از:

داروهای ضد پلاکت برای جلوگیری از لخته شدن مانند آسپرین، تیکلوپیدین (تیکلید) و کلوپیدوگرل (پلاویکس)

استفاده از داروهای ضد انعقادی مانند وارفارین (کومادین) و هپارین، که همچنین از لخته شدن جلوگیری می کنند

داروهایی برای کنترل فشار خون بالا یا پرفشاری

استفاده از داروهایی برای کمک به مدیریت سطح کلسترول

داروهایی برای مدیریت بیماری های قلبی و تنظیم آریتمی قلبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا