Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

علائم و عوارض کمبود ویتامین ب(B) | منابع غذایی ویتامین ب(B)

کمبود ویتامین ب(B) به این معنی است که بدن شما به اندازه کافی این ویتامین حیاتی را برای عملکرد موثر دریافت نمی کند. بدن برای اینکه بتواند بهترین عملکرد را داشته باشد به ترکیبی از مواد مغذی حیاتی نیاز دارد. مقادیر کم ویتامین ب می تواند بر عملکرد اعصاب و مغز شما تأثیر بگذارد.

اصطلاح «ویتامین B» در واقع شامل چندین نوع ویتامین است که در خانواده B قرار دارند. اگرچه از نظر شیمیایی مرتبط نیستند، اما اغلب همه آنها در یک نوع غذا یافت می شوند. آنها مسئول عملکرد آنزیم ها در بدن هستند، بنابراین دریافت مقادیر مناسب آنها بسیار مهم است. مصرف مکمل های ویتامین B راهی برای افزایش مصرف گسترده ویتامین ها و جلوگیری از کمبود آنها است. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در رابطه با عوارض کمبود ویتامین ب و علائم کمبود ویتامین ب(B) ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.

علائم کمبود ویتامین

ویتامین ها یا محلول در آب هستند یا محلول در چربی. ویتامین های B و C محلول در آب هستند، در حالی که ویتامین های A، D، E و K همگی محلول در چربی هستند. ویتامین های محلول در چربی را می توان در بدن ذخیره کرد، در حالی که ویتامین های محلول در آب به سرعت از بدن دفع می شوند. علائم کمبود ویتامین بسته به نوع ویتامین متفاوت است. به عنوان مثال کمبود ویتامین A منجر به مشکلات بینایی می شود در حالیکه کمبود ویتامین C بر سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی می گذارد.

ویتامین ب کمپلکس

ویتامین های B ریزمغذی هایی هستند که بدن ما برای عملکرد صحیح به آنها نیاز دارد. این هشت ویتامین مختلف که به عنوان ویتامین ب کمپلکس شناخته می شوند برای تولید انرژی، ساخت و ترمیم DNA و بسیاری از عملکردهای بدن حائز اهمیت هستند. این ویتامین ها به فرآیندهای مختلف در بدن، از جمله کمک به واکنش های آنزیمی و حمایت از سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. برخی هضم را تقویت می کنند، در حالی که برخی دیگر به انتقال اکسیژن و انرژی در سراسر بدن کمک می کنند.

ویتامین های B به طور طبیعی توسط ارگانیسم های مختلف تولید می شوند، از گیاهان گرفته تا مخمرها و باکتری ها. با این حال، پستانداران، از جمله انسان، نمی توانند این ویتامین ها را بسازند. آنها باید از طریق رژیم غذایی مصرف شوند.

علائم و عوارض کمبود ویتامین ب(B)

کمبود ویتامین، از جمله گروه B، می تواند خطر ابتلا به بیماری های متعددی مانند بیماری های التهابی، آلرژی یا عفونی را افزایش دهد. کمبود ویتامین B در سراسر جهان بروز می کند. این کمبودها معمولا به دلیل کمبود منابع غذایی، مشکلات گوارشی و رژیم غذایی نامتعادل به وجود می آیند.

علائم و عوارض کمبود ویتامین ب(B)
علائم و عوارض کمبود ویتامین ب(B)

کمبود تیامین (B1)

B1 به بدن کمک می کند تا انرژی را از غذا دریافت کند و به حفظ سلامت سیستم عصبی کمک می کند. کمبود B1 می تواند منجر به خستگی، ضعف و مشکلات گوارشی شود. علاوه بر این، دو وضعیت ناشی از تیامین ناکافی شامل بری بری و سندرم ورنیکه است.

کمبود ریبوفلاوین (B2)

B2 از عملکرد چشم، سیستم عصبی و پوست ما پشتیبانی می کند. همچنین به بدن ما کمک می کند تا انرژی را از غذا دریافت کند. کمبود این ویتامین ممکن است باعث ضعف، خارش یا سوزش چشم، التهاب پوست، درد، سوزش یا حساسیت در دهان و کم خونی (تعداد کم گلبول های قرمز خون) شود. در موارد شدیدتر، ممکن است فرد دچار خستگی قابل توجه (بی حالی)، تغییرات شخصیتی یا اختلالات عملکرد مغز شود.

کمبود نیاسین (B3)

B3 از پوست و سیستم عصبی پشتیبانی می کند و در عین حال انرژی را از غذاهای ما آزاد می کند. کمبود نیاسین در کشورهای صنعتی به ندرت رخ می دهد زیرا در بسیاری از غذاها وجود دارد یا به آن اضافه می شود. یکی از عوامل خطر برای ایجاد کمبود B3 شامل سوء مصرف الکل است. علائم کمبود B3 شامل ریزش مو، ضعف عضلات، سوزش در بازوها/ پاها، راه رفتن غیرطبیعی و اسهال است. علائم دیگر ممکن است شامل سردرد، افسردگی، سرگیجه، اضطراب، مشکلات حافظه، پرخاشگری، و حتی پارانویا یا توهم باشد.

کمبود اسید پانتوتنیک (B5)

اسید پانتوتنیک در ظرفیت های مختلف برای کمک به تولید انرژی بدن عمل می کند. علاوه بر این، به B1 و B2 در کنترل عملکردهای مختلف ایمنی میزبان کمک می کند. سردرد، مشکل خواب و خستگی در افراد با سطوح پایین B5 قابل مشاهده است. سایر عوارض شامل گرفتگی عضلات، بی حسی، یا احساس سوزش در اندام ها، عفونت یا التهاب پوست و علائم گوارشی مانند استفراغ یا تهوع باشد.

کمبود پیریدوکسین (B6)

این ویتامین در بیش از ۱۵۰ واکنش بیوشیمیایی حیاتی در بدن نقش دارد. بنابراین کمبودها در هر فردی متفاوت خواهد بود. پیریدوکسین نقش کلیدی در متابولیسم اسیدهای آمینه (بلوک های سازنده پروتئین)، کربوهیدرات ها و چربی ها دارد. علاوه بر این، به بدن در تولید هموگلوبین کمک می کند.

کمبود پیریدوکسین (B6) ممکن است به صورت آلرژی و آرتریت روماتوئید (بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی) و همچنین مشکلات عصبی ظاهر شود. کم خونی، تحریک پذیری، ذهنیت غیر طبیعی، زوال عقل، افسردگی و حتی تشنج نیز در کمبود شدید قابل مشاهده است.

کمبود بیوتین (B7)

بیوتین برای متابولیسم مناسب اسید آمینه، اسید چرب و گلوکز (قند) ضروری است. علائم کمبود ممکن است شامل بثورات پوستی، روغنی، سوزش اندام ها، افسردگی، خستگی، تشنج یا توهم باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع دوم و سایر شرایطی که باعث تعادل ضعیف گلوکز می شوند در معرض خطر بیشتری برای این کمبود هستند.

کمبود فولات (B9)

فولات در ساخت DNA و کمک به سنتز اسیدهای آمینه نقش دارد. بطور کلی، مشکلات مربوط به B9 ممکن است شامل کم خونی، مشکلات نخاعی و مشکلات متابولیک مختلف باشد. علاوه بر این، ضعف، خواب آلودگی، ضربان قلب غیر طبیعی، تنگی نفس و زخم در دهان ممکن است رخ دهد. در نهایت، تغییرات عصبی مانند زوال عقل، تغییرات رفتاری و زوال شناختی ممکن است ایجاد شود.

علاوه بر مشکلات شناخته شده بارداری، سطوح پایین B2 و B12 می تواند زمینه ساز کمبود B9 باشد. اختلالات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری التهابی روده (IBD) و سایر مواردی که باعث جذب نامناسب مواد مغذی می شوند نیز می توانند منجر به کمبود این ویتامین شوند.

کمبود کوبالامین (B12)

B12 به تولید گلبول های قرمز خون کمک می کند و به حفظ یک سیستم عصبی شاد و سالم کمک می کند. مانند بسیاری دیگر از ویتامین های B، به آزاد شدن انرژی از غذا کمک می کند و به بدن در استفاده از فولات کمک می کند. کمبود کوبالامین ممکن است در کم خونی و مشکلات اعصاب، از جمله بی حسی در پاها و دست ها ظاهر شود. علائم بیشتر ممکن است شامل تغییرات عصبی مانند زوال ذهنی یا تغییرات رفتاری باشد.

علائم کمبود ویتامین b12
علائم کمبود ویتامین b12

علائم کمبود ویتامین b12

سطوح پایین ویتامین B12 می تواند باعث پارستزی در دست و پا به طور همزمان شود. سایر مشکلات عصبی مانند ضعف و تغییرات بینایی نیز ممکن است رخ دهد. B12 همچنین در ساخت سلول های خونی جدید مهم است، بنابراین سطوح پایین آن می تواند منجر به کم خونی (تعداد کم گلبول های قرمز) شود. این عارضه همچنین می تواند باعث احساس ضعف و خستگی در شما شود.

کمبود B12 را می توان با اشکال خوراکی یا تزریقی B12 درمان کرد. تشخیص و درمان سریع برای معکوس کردن اثرات کمبود B12 بسیار حائز اهمیت است.

آیا شما دچار کمبود ویتامین ب(B) هستید

همانطور که می بینید، ویتامین های B نقش مهمی در بدن ما دارند. انواع منابع غذایی می توانند ویتامین های مورد نیاز ما را برای حفظ تعادل مناسب فراهم کنند. عدم رعایت یک رژیم غذایی متعادل می تواند به راحتی منجر به کمبودها و بسیاری از مشکلات پزشکی شود. اگر احساس می‌کنید رژیم غذایی‌تان حاوی ویتامین B کافی نیست با یک پزشک متخصص صحبت کنید.

کمبود ویتامین a

کمبود ویتامین A در خون و بافت ها به عنوان هیپوویتامینوز A شناخته می شود و شامل عوارض زیر است:

لکه های خشکی روی پوست

سلول های پوست برای رشد و بهبود خود به ویتامین A نیاز دارند. همچنین به کاهش التهاب ناشی از مشکلات خاص پوستی کمک می کند. اگزما و سایر بیماری های پوستی ممکن است به دلیل کمبود ویتامین A در بدن ایجاد شود.

خارش چشم

شناخته شده ترین اثرات کمبود ویتامین A شامل مشکلات چشمی است. در موارد شدید، مصرف ناکافی ویتامین A می‌تواند منجر به کوری کامل یا مرگ قرنیه شود. یکی از علائم اولیه کمبود ویتامین A خشکی چشم یا ناتوانی در تولید اشک است.

شب کوری

شب کوری می تواند ناشی از کمبود شدید ویتامین A باشد. بر اساس چندین مطالعه مشاهده ای، شیوع شب کوری در کشورهای توسعه نیافته زیاد است. پزشکان به دلیل شدت این موضوع سعی کرده اند سطح ویتامین A را در بیماران در معرض خطر شب کوری افزایش دهند.

ناباروری

تولید مثل مردان و زنان و رشد سالم نوزاد به ویتامین A بستگی دارد. کمبود ویتامین A می تواند یکی از دلایل ناتوانی شما در باردار شدن باشد. مردان نابارور ممکن است به آنتی اکسیدان بیشتری نیاز داشته باشند زیرا بدن آنها استرس اکسیداتیو بیشتری را تجربه می کند. یکی از موادی که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند ویتامین A است. سقط جنین نیز با کمبود ویتامین A مرتبط است.

کمبود ویتامین دی

ویتامین D یک ویتامین ضروری برای بدن است. وقتی پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد، بدن ما ویتامین D تولید می کند. ویتامین D از سلامت استخوان و سیستم ایمنی بدن در میان چندین عملکرد دیگر حمایت می کند. کمبود این ماده مغذی ضروری ساختار استخوانی سفت و سخت بدن را مختل می کند. از این رو باید مراقب مصرف ویتامین D بود و همچنین باید مراقب عوارض ناشی از کمبود آن بود. ویتامین D از توانایی بدن برای التیام زخم ها پشتیبانی می کند و کمبود آن باعث کندتر شدن این روند می شود. ویتامین D همچنین بر وضعیت روانی افراد تأثیر می گذارد. افسردگی یکی از عوارض جانبی مهم کمبود ویتامین D در بدن است.

علائم کمبود ویتامین ب
علائم کمبود ویتامین ب

ویتامین ب در چه چیزهایی وجود دارد

ویتامین B در بسیاری از غذاها یافت می شود، اما از آنجایی که همه ویتامین های B محلول در آب و کاملا حساس هستند، پخت و پز، فرآوری مواد غذایی و الکل می توانند به راحتی آنها را از بین ببرند. غذاهایی که حاوی ویتامین B هستند شامل غذاهای حیوانی از جمله گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات است. سایر غذاهای حاوی ویتامین B عبارتند از سبزیجات برگ سبز، لوبیا و نخود و همچنین غذاهایی که ویتامین B به آنها اضافه شده است که می تواند شامل غلات و نان باشد.

ویتامین B12 تقریبا منحصرا به طور طبیعی در محصولات حیوانی موجود است، بنابراین برای افرادی که از رژیم گیاهخواری یا وگان پیروی می کنند ممکن است مکمل B12 مورد نیاز باشد. B12 را می توان به غذاها یا مکمل ها اضافه کرد. منابع غذایی ویتامین های B به تفکیک عبارتند از:

ویتامین B1 در غلات کامل، دانه ها (به ویژه کنجد)، حبوبات، جوانه گندم، آجیل، مخمر و گوشت خوک یافت می شود.

ویتامین B2 در شیر و محصولات لبنی مانند ماست، غلات کامل، سفیده تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز، گوشت و مخمر وجود دارد.

ویتامین B3 در گوشت ها، از جمله ماهی و مرغ، شیر، تخم مرغ، غلات کامل، آجیل و قارچ وجود دارد.

ویتامین B5 در بسیاری از غذاها یافت می شود، اما منابع خوب آن به ویژه شامل جگر، شیر، کلیه ها، تخم مرغ، گوشت، مخمر، بادام زمینی و حبوبات است.

ویتامین B6 در غلات، حبوبات، سبزیجات سبز برگ، ماهی، صدف، گوشت، مرغ، آجیل، جگر و میوه ها یافت می شود.

ویتامین B12 در جگر، گوشت، شیر، پنیر و تخم مرغ وجود دارد.

عوارض قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ چیست

ویتامین B1 یا تیامین در غذاهایی مانند غلات، غلات کامل، گوشت، آجیل، لوبیا و نخود فرنگی یافت می شود. تیامین برای تجزیه کربوهیدرات های موجود در مواد غذایی به محصولات مورد نیاز بدن مهم است. قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ برای درمان یا جلوگیری از کمبود ویتامین B1 استفاده می شود.

این دارو برای کمک به بهبود عملکرد سیستم گوارشی و هضم و جذب مواد غذایی، افزایش و تقویت میزان متابولیسم و سوخت و ساز در بدن، تقویت سیستم مغز و اعصاب و تقویت حافظه، جلوگیری از ایجاد فراموشی، اضطراب و افسردگی و افزایش سلامت سیستم ایمنی و دستگاه عصبی برای افراد تجویز می شود. برخی عوارض قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ عبارتند از:

  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • مدفوع سیاه
  • استفراغ تیره
  • حالت تهوع
  • تعریق یا احساس گرما
  • بثورات خفیف یا خارش
  • احساس بی قراری

این یک لیست کامل از عوارض جانبی قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ نیست و ممکن است عوارض دیگری نیز رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا