Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
صنایع شیمیایی

لیتیوم کربنات چیست؟ | مصرف لیتیم کربنات

لیتیوم کربنات از مواد شیمیایی خوراکی صنعتی بشمار می آید. لیتیوم کربنات دارای مصارف دارویی بوده و در صنایع داروسازی استفاده می شود. قرص لیتیوم کربنات یک داروی ضد افسردگی بوده و در صورت لزوم توسط پزشک تجویز می گردد. مقدار و روش مصرف لیتیوم کربنات باید توسط پزشک تعین شده و از مصرف خودسرانه آن باید اجتناب گردد. توجه شود که مصرف و یا قطع مصرف لیتیوم کربنات می تواند عوارضی را دربر داشته باشد بنابراین برای ممانعت از عوارض قطع ناگهانی لیتیوم کربنات این دارو را طبق دستور پزشک مصرف نمایید.

خرید لیتیم کربنات از طریق داروخانه های سراسر کشور امکان پذیر است. قیمت این دارو با توجه به برند تجاری آن می تواند متفاوت باشد. در ادامه این مطلب به بررسی قرص لیتیوم کربنات و موارد مصرف آن می پردازیم. با ما همراه باشید تا بیشتر با این ماده شیمیایی آشنا شوید.

قرص لیتیوم کربنات برای چه بیماری تجویز می شود

داروی لیتیوم کربنات دارویی ضد افسردگی است و از آن در اختلالات دوقطبی و حملات حاد مانیا و هیپومانیا استفاده می شود. این قرص جهت کاهش حالات مانیک در بیماران دچار مانیا و جلوگیری از افسردگی در اختلالات دوقطبی کاربرد دارد.

لیتیوم کربنات به عنوان یک درمان موثر برای بهبود افسردگی دوقطبی معرفی شده و از سابقه بالینی بسیار بالایی برخوردار است. پژوهش ها نشان داده است که لیتیم کربنات میل به خودکشی و افکار خودکشی را به‌طور موثری سرکوب می کند. افراد مبتلا به افسردگی بالینی و اختلالات خلقی تا ۳۰ برابر بیشتر از سایرین در معرض خودکشی هستند. بنابراین تجویز قرص لیتیم کربنات در این بیماران می تواند مفید باشد.

البته هنوز مکانیسم اثر این دارو به طور کامل معین نشده است. اما شباهت یون لیتیوم به یون سدیم، موجب جایگزینی سدیم شده و در سلول‌های عصبی اختلال ایجاد می‌کند. قرص لیتیم کربنات با تاثیر بر واسطه‌های شیمیایی عصبی و گیرنده‌های آنها موجب کاهش تولید پیام رسان ثانویه اینوزیتول تری فسفات و کاهش ایجاد پاسخ سلولی می شود.

لیتیم کربنات چیست؟
لیتیم کربنات چیست؟

مدت زمان اثر قرص لیتیوم

مصرف لیتیوم کربنات به‌صورت خوراکی بوده و این ماده در بدن کاملا جذب خواهد شد. غلظت پلاسمايی دارو پس از ۳۰ دقيقه به حداكثر مي‌رسد. نيمه عمر دارو حدود ۲۴ ساعت بوده و ۹۵% آن از طريق كليه و بدون تغيير دفع می‌شود.

مواد شیمیایی خوراکی صنعتی با تمام فواید می توانند مضراتی را هم در بر داشته باشند. بنابراین در مصرف این ترکیبات باید دقت نموده و با احتیاط آن‌ها را مصرف نمود.

عوارض قطع ناگهانی قرص لیتیوم کربنات

دوره درمان در افراد مختلف متفاوت بوده و توسط پزشک تعیین می شود. کامل کردن دوره درمان در تمام بیماری ها اهمیت بالایی دارد. مصرف کربنات لیتیم باید با تجویز پزشک آغاز و پایان یاید. قطع ناگهانی و ترک مصرف لیتیوم کربنات  مشکلات جبران ‌ناپذیری را برای بیمار ایجاد خواهد نمود.

درواقع قطع ناگهانی قرص کربنات لیتیوم بیماری موجب شروع مجدد بیماری دو قطبی و افسردگی شده و حتی ممکن است با علائم بسیار شدید تری همراه باشد. بنابراین همان‌طور که از مصرف خودسرانه این قرص باید اجتناب نمود، از توجه به کامل شدن دوره درمان و اجتناب از قطع ناگهانی دارو نیز نباید غفلت نمود.

آیا قرص لیتیم چاق کننده است

مواد شیمیایی خوراکی صنعتی مانند لیتیم کربنات در کنار مزایا مصرف، عوارضی را هم در پی دارد. یکی از عوارض لیتیوم کربنات مشکلات کم کاری غده تیروئید است. با اختلال در عملکرد غده تیروئید، متابولیسم بدن دچار اختلال شده و فرد مصرف کننده به چاقی دچار خواهد شد.

لیتیم کربنات در کنار مزایا و فواید درمانی، مانند هر داروی شیمیایی دیگر مضراتی را نیز در بر دارد. از عوارض لیتیوم کربنات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم کاری تیروئید
  • لرزش دست
  • عوارض گوارشی
  • عوارض پوستی
  • افزایش ادرار
  • چاقی
  • سرگیجه
  • تاری دید
  • تشنگی مداوم
  • و…

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا