۱۵ نشانه خونریزی داخلی چیست | درمان خونریزی داخلی
امروز در این مطلب از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با خونریزی داخلی و درمان آن آشنا کنیم. خونریزی داخلی یکی از خطرناک ترین اتفاقاتی است که می تواند زندگی افراد را به مرگ منتهی کند. از همین رو، بسیار مهم است تا علائم و نشانه های آن را بشناسیم و برای درمان آن اقدام کنیم. در این مقاله سعی کردیم تا تمام آنچه که لازم است در رابطه با خونریزی داخلی بدانید به شما بیاموزیم. پس تا انتهای این مطلب ما را یاری نمایید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با زخم باز را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
خونریزی داخلی چیست
به نوعی خونریزی که در داخل بدن رخ می دهد، خونریزی داخلی می گویند. اگر جراحتی به سطح خارجی بدن آسیب وارد کند، کاملا قابل مشاهده بوده و سریع می توان برای درمان آن اقدام کرد. اما اگر نوعی جراحت به اندام داخلی وارد شده باشد، تشخیص آن ساده نیست و تا زمان بروز علائم و نشانه ها، نمی توان برای درمان آن اقدام کرد. یکی از علائم و نشانه های آسیب به بافت داخلی، خونریزی داخلی است که بسیار هم خطرناک است.
مشاهده و تشخیص خونریزی داخلی اصلا کار راحتی نیست. در شرایطی ممکن است این خون، خود را به خارج از بدن برساند و دیده شود مانند خونریزی بینی. خونریزی داخلی می تواند به علت تروما یا حراحت داخلی ایجاد شد. گاستریت یا آسیب به ارگان های داخلی بدن، یکی از عوامل بروز این خونریزی هستند.
علائم خونریزی داخلی
در اکثر مواقع، علائم و نشانه ها می توانند از خونریزی داخلی خبر دهند. این نوع خونریزی یک وضعیت تهدیدکننده برای زندگی است. در صورتی که هر یک از این علائم را در خود یا یکی از اطرافیانتان مشاهده کردید، به سرعت به اورژانس مراجعه کنید:
سرگیجه
ضعف شدید
غش کردن
فشار خون پایین
مشکلات حاد بینایی
بی حسی
ضعف در یک طرف بدن
سردرد شدید
درد شدید شکم
تنگی نفس
درد قفسه سینه
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
خونریزی بینی
در شرایطی که خونریزی به شدت حاد باشد، ممکن است استفراغ یا مدفوع خونی و تیره ظاهر شود. همچنین اگر خونریزی در اندام های داخلی شکمی باشد، ممکن است در ناحیه ناف و اطراف شکم، کبودی دیده شود.
در موارد دیگر، خونریزی داخلی می تواند بسیار شدیدتر باشد و جراح عمومی سریع دستور عمل جراحی صادر کند.
علائم و نشانه های مهم خونریزی داخلی
معمولا این نوع خونریزی به دلایل زمینه ای بروز می کند. هیچگاه خونریزی بدون دلیل رخ نمی دهد. خونریزی از بینی و گوش می تواند از علائم خطرناک خونریزی داخلی باشد.
با توجه به این که کدام قسمت بدن شما دچار خونریزی داخلی شده است، علائم و نشانه های شما می تواند متفاوت باشد. در این قسمت از مقاله به شرح هر یک از این علائم و نشانه ها پرداخته ایم:
خونریزی داخلی در سر
این نوع خونریزی می تواند باعث مشکلات زیر شود:
- ضعف، معمولاً در یک طرف بدن
- بی حسی، معمولاً در یک طرف بدن
- سوزن سوزن شدن، به خصوص در دست و پا
- سردرد شدید و ناگهانی
- مشکل در بلع یا جویدن
- تغییر در بینایی یا شنوایی و عدم تعادل
- از دست دادن تعادل، هماهنگی و تمرکز چشم
- مشکل در صحبت کردن یا درک گفتار
- مشکل در نوشتن
- تغییر در هوشیاری کلی، از جمله افزایش خواب آلودگی، بی حالی و یا گیجی
- از دست دادن هوشیاری
ممکن است خونریزی سر خود را به شکل خونریزی بینی یا گوش هم نشان دهد.
خونریزی داخلی در سینه یا شکم
این نوع خونریزی می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- درد شکم
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرگیجه به خصوص هنگام ایستادن
- کبودی در اطراف ناف یا طرفین شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
- خون در ادرار
- مدفوع سیاه و قیراندود
- خونریزی بینی یا خونریزی از نواحی دیگری چون گوش، دهان یا مقعد
خونریزی داخلی در عضلات یا مفاصل
این نوع خونریزی می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- درد در مفصل
- تورم در مفصل
- کاهش دامنه حرکت
دیگر علائم خونریزی داخلی
در موارد خاص ممکن است بیمار همراه با خونریزی داخلی، شوک را نیز تجربه کند. یکی از مهمترین علائم ابتلا به شوک بر اثر خونریزی، فشار خون پایین است. در صورتی که خون ریزی در محل هایی باشد که منجر به از دست رفتن خون زیاد شود، مانند قفسه سینه، شکم، ران و سر، این کاهش فشار خون با شدت بیشتری رخ می دهد.
شوک زمانی رخ می دهد که بدن خون کافی برای تامین کردن اندام های حیاتی نداشته باشد. از علائم شوک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش ضربان قلب
- فشار خون پایین
- تعریق
- تغییر در هوشیاری کلی، از جمله افزایش خواب آلودگی، بی حالی و یا گیجی
- ضعف کلی
در صورتی که بیمار دچار بیماری های زمینه ای باشد، پزشکان با سرعت بیشتری به منشاء خون ریزی پی خواهند برد. برای مثال کم خونی سبب می شود تا خون ریزی داخلی روند آهسته تری داشته باشد و به صورت مزمن در بدن ظاهر شود. این نوع خون ریزی می تواند منجر به خستگی، ضعف و تنگی نفس شود.
برخی از افرادی که به طور مداوم خون از دست می دهند، به طور کلی فشار خون پایینی دارند. این نوع خون ریزی به افت فشار ارتواستاتیک مشهور است. از علائم شایع این نوع خون ریزی، می توان به احساس سبکی سر و سرگیجه در هنگام ایستادن اشاره کرد.
دلایل خونریزی داخلی
اگر دچار تصادف یا آسیب دیدگی بر اثر سانحه شده باشید، خونریزی داخلی به راحتی قابل شناسایی است. همچنین در مواردی عواملی چون گاستریت، تشخیص خونریزی داخلی را راحت می کنند. با این وجود، این عارضه به حالتی نیست که راحت بتوان آن را تشخیص داد. از همین رو، یافتن منبع خونریزی داخلی، گاهی بسیار سخت است و نیاز به معاینات کامل جسمی دارد.
علل عمومی خونریزی داخلی
از جمله مواردی که می توانند سبب بروز خونریزی داخلی شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب به رگ خونی: احتمال پارگی های جزئی با جراحت
- عوامل لخته شدن: بدن پروتئین تولید می کند تا در صورت برش یا آسیب دیدگی، خونریزی متوقف شود. اگر بدن به اندازه کافی فاکتورهای لخته شدن را ایجاد نکند، توقف خونریزی دچار اختلال خواهد شد.
- داروهای خاص: برخی از داروها مانند رقیق کننده خون می توانند در صورت آسیب دیدگی یا تصادف منجر به لخته شدن و خونریزی شدید شوند. برخی از داروهای بدون نسخه، از جمله آسپرین، می توانند به معده آسیب وارد کنند.
- فشار خون بالای مزمن: فشار خون بالا باعث ضعف دیواره رگ های خونی می شود. دیواره های ضعیف می توانند آنوریسم هایی تشکیل دهند که احتمال پارگی و خونریزی را بالا می برد.
- اختلالات خونریزی ارثی: هموفیلی یک بیماری ژنتیکی است که مانع از لخته شدن طبیعی خون می شود. اگر به درستی درمان نشود، ممکن است یک جراحت جزئی خونریزی سنگینی به دنبال داشته باشد.
- علل ناشی از دستگاه گوارش (GI): خونریزی در شکم یا معده ممکن است ناشی از یکی از چندین بیماری GI باشد. این موارد شامل پولیپ روده بزرگ، کولیت، بیماری کرون، گاستریت، زخم مری و زخم معده است.
- آندومتریوز: آندومتریوز شرایطی است که بافت رحم در خارج از رحم در حال رشد است. رحم آستر خود را از بین برده و باعث خونریزی در یک مکان دیگر مانند لگن می شود. تشخیص با کمک بیوپسی، سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی انجام می شود.
- عوامل سبک زندگی: الکل، استعمال دخانیات و داروهای غیرمجاز باعث تحریک روده می شود.
دلایل جدی تر بروز خونریزی داخلی
از جمله عواملی که به طور جدی می توانند سبب بروز خونریزی داخلی شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضربه: تجربه هایی از جمله تصادفات رانندگی، سقوط و افتادن یک جسم سنگین بر روی بدن می تواند به اندام ها، رگ های خونی و استخوان ها آسیب برساند. در این صورت ممکن است بدون بریده شدن پوست، دچار خونریزی داخلی شوید.
- آنوریسم: دیواره های ضعیف رگ های خونی می توانند گلوله هایی از خون ایجاد کرده و تشکیل دهند. بسیاری از آنوریسم ها علائمی ایجاد نمی کنند، اما آنوریسم پشت سر هم می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
- استخوان های شکسته: بیشتر استخوان های شکسته مشکل نگران کننده ای نیستند، اما شکستگی استخوان های بزرگ تر مانند استخوان ران، می تواند باعث خونریزی داخلی قابل توجهی شود.
- حاملگی خارج رحمی: حاملگی خارج از رحم با رشد جنین می تواند باعث خونریزی داخلی شود. این وضعیت گاهی تهدید کننده زندگی است.
- عمل جراحی:پزشک قبل از اینکه یک جراح عمل جراحی را به پایان برساند، باید مطمئن شود که خون ریزی کاملا متوقف شده است در غیر این صورت ممکن است خون ریزی حتی پس از بسته شدن برش ادامه یابد. در بعضی موارد، این خون ریزی می تواند شدید باشد.
تشخیص خونریزی داخلی
خونریزی داخلی باید با معاینات پزشکی تشخیص داده شود. این معاینات ممکن است شامل آزمایشات، معاینات فیزیکی و بررسی تاریخچه پزشکی بیمار به صورت دقیق باشد. همچنین گاهی لازم است تا تصویربرداری از ناحیه آسیب دیده انجام شود. این تصویربرداری می تواند شدت خونریزی داخلی را مشخص کند.
برای جراحات ایجاد شده، ممکن است تمام آزمایشات تصویربرداری موجود، لازم باشد که انجام شود. از جمله این تصویربرداری ها می توان به تصویربرداری اشعه ایکس، سی تی اسکن، MRI و آنژیوگرافی اشاره کرد. هر کدام از این تصویربرداری ها، بروز مشکل در یکی از قسمت ها بدن مانند استخوان ها، اندام های داخلی و رگ ها را به تصویر می کشند.
درمان خونریزی داخلی
برای درمان خونریزی داخلی، ابتدا باید منشا آن مشخص شود و جلوی خونریزی گرفته شود. برخی از خونریزی های داخلی، حزئی بوده و به تنهای منقف خواهند شد. در موارد شدیدتر برای قطع خونریزی نیاز به جراحی احساس می شود.
برای آغاز درمان خونریزی داخلی، موارد زیر توسط پزشک مورد بررسی قرار می گیرد:
- شدت و علت
- اندام یا رگ خونی که زخمی شده است
- سلامت کلی
در صورتی که خون ریزی داخلی شما خفیف باشد، پزشک با توصیه به استراحت و کنترل علائم آن را درمان می کند. استراحت کافی سبب می شود تا بدن شروع به خود ترمیمی کرده و خون را مجددا جذب کند. در این شرایط التهاب کمتر شده و با چند روش درمانی دیگری، می توان به طور کلی آن را بهبود بخشید.
با این وجود با توجه به منشا خون ریزی، نیاز به چند درمان اضافی تر نیز احساس می شود. همان طور که گفتیم، ممکن است برای کنترل این خون ریزی نیاز به جراحی باشد. نوع این جراحی نیز باز هم به نوع جراحت و خونریزی داخلی مربوط است. در صورتی که خون ریزی متوقف شود، بدن روی ترمیم آسیب و تثبیت وضعیت متمرکز می شود.
عوارض خونریزی داخلی
با توجه به شدت و مکان خونریزی داخلی، عوارضی چون نارسایی اندام، اغما و در موارد شدیدتر مرگ، می تواند از عوارض این عارضه باشد. در صورتی که خون ریزی داخلی بسیار شدید باشد، حتی بعد از درمان هم امکان مرگ بیمار وجود دارد. از همین رو، بسیار مهم است تا علائم و نشانه ها جدی گرفته شوند. شناسایی و آغاز درمان زود هنگام در این عارضه بسیار حیاتی و مهم تلقی می شود.
در صورتی که این عارضه درمان سریع نداشته باشد، می تواند سبب بروز اثرات ماندگار شود. برای مثال خون ریزی داخلی در مغز می تواند منجر به کما و سکته مغزی شود. همچنین این عارضه در مغز می تواند آسیب های طولانی مدت و فیزیکی ایجاد کند. در این شرایط بیمار ممکن است تعادل و قدرت تکلم خود را از دست بدهد. همچنین فلج اعضا نیز برای بیمار رخ می دهد. در صورتی که خون ریزی داخلی به موقع تشخیص داده شود، می تواند اثرات مثبتی داشته باشد و درمان به سرعت اتفاق بیوفتد. در این شرایط بیمار از عوارض جانی این عارضه در امان خواهد ماند.