Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

نین هامروز در این مطلب از نشریه الکتیرونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با زخم باز و راه های درمان خانگی آن آشنا کنیم. زخم ها در طول زندگی در قسمت های مختلف بدن ایجاد می شوند. با این حال، دست و پا بیشتر در معرض زخم شدن قرار دارند و گاهی این زخم ها، از نوع زخم باز است. با بی توجهی و عدم درمان زخم باز، می توان مشکلات زیادی برای بدن ایجاد کرد. از جمله این مشکلات می توان به عفونت ها و التهابات اشاره کرد. در این مطلب سعی کردیم تا تمام آنچه که لازم است در رابطه با زخم باز بدانید را به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با کشیدگی عضلات را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

زخم باز چیست

آسیبی که شامل شکستگی بیرونی یا داخلی در بافت بدن شود، زخم باز نام دارد. زخم باز معمولا روی پوست ایجاد می شود. این نوع زخم را تقریبا همه ما در زندگی تجربه کرده ایم. بیشتر زخم های باز به صورت جزئی و قابل درمان ایجاد می شوند. از جمله دلایلی که منجر به بروز زخم باز می شود، می توان به سقوط، خوردن به اشیاء تیز، تصادفات رانندگی و سوانحی که در آشپزخانه رخ می دهند اشاره کرد. این نوع زخم ها معمولا به فوریت های پزشکی احتیاج پیدا می کنند. در صورتی که خونریزی از زخم باز شدید باشد و برای بیش از ۲۰ دقیقه ادامه پیدا کند، باید حتما به اورزانس مراجعه شود.

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز
درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

انواع زخم باز

با توجه به این که زخم باز به چه علتی بروز پیدا کرده است، ۴ دسته زخم باز می توان معرفی کرد. در ادامه این مقاله به انواع این زخم ها اشاره کرده ایم:

خراش (ساییدگی)

این نوع از زخم باز زمانی ایجاد می شود که سطح رویی پوست خراشیده و ساییده شود. از جمله عوامل ایجاد ساییدگی و یا خراشیدگی می توان به کشیده شدن پوست روی جاده بر اثر تصادف، کشیده شدن پوست دست به دیوارهای سیمانی، یا  هر گونه کشیده شدن جسم زبر روی پوست اشاره کرد. در این نوع زخم باز، خونریزی زیادی وجود ندارد. با این حال احتمال بروز عفونت در زخم وجود دارد. از همین رو، برای جلوگیری از عفونت باید زخم شستشو داده شده و تمیز شود.

پارگی

بریدگی های عمیق روی پوست، با نام پارگی شناخته شده و نوع دیگری از زخم باز هستند. در این شرایط، زخم باز به دلیل جراحت با چاقو، ابزار، ماشین آلات و یا تصادفات شدید ایجاد می شود. در این نوع زخم باز، خونریزی بسیار شدید است و می تواند سریع و گسترده باشد.

سوراخ شدگی

ایجاد یک حفره کوچک توسط جسم تیز و دراز مانند میخ یا سوزن، سبب بروز زخم باز از نوع سوراخ شدگی می شود. در موارد اصابت گلوله می تواند منجر به بروز این نوع زخم شود. همچدر شرایط خاص ممکن است این نوع زخم ها خونریزی زیادی نداشته باشند، با این حال به حدی عمیق هستند که می توانند منجر به آسیب اندام های داخلی بدن شود.

در صورتی که کوچکترین سوراخ شدگی در بدن ایجاد شود، حتما باید به پزشک مراجعه کنید و واکسن کزاز بزنید. پزشک فوق تخصص عفونی باید زخم شما را بررسی کرده و برای جلوگیری از بروز عفونت اقدام کند. مراقبت از این نوع زخم ها بسیار حیاتی بوده و باید حتما هر روز پانسمان آن ها عوض شود تا عفونت نکنند.

عفونت زخم می تواند تمام خون را شما را در بر گرفته و منجر به مرگ شود. از همین رو، مهم است تا مراقبت از این نوع زخم ها را جدی بگیرید.

جدا شدگی

اگر پوست به طور کامل از بافت زیرین خود جدا شود، زخم باز از نوع جدا شدگی ایجاد می شود. این نوع زخم معمولا در تصادفات شدید یا سوانج خشن رخ می دهد. همچنین انفجار، شلیک گلوله و یا زمین خوردگی های شدید می تواند منجر به بروز این نوع زخم ها شود. در این نوع زخم ها بیمار با سرعت و به شکل شدید دچار خونریزی می شود.

زخم گلوله ساچمه‌ ای

یکی از دردناک ترین جراحاتی که بدن با آن مواجه می شود، جراحت مربوط به گلوله است. اینکه بدن در چه شرایطی بعد از اصابت گلوله قرار دارد و میزان آسیب دیدگی بر اثر گلوله چقدر است، در نوع درمان اثر گذار است. معمولا این نوع آسیب دیدگی به درمان پزشکی بسیار سریع احتیاج دارد. این درمان حتما باید در بیمارستان انجام شود. باید با اورژانس تماس گرفته شود و تا رسیدن نیروی کمک حرفه ای، برخی اقدامات کمک های اولیه باید برای بیمار انجام شود.

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز
درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

مراقبت و درمان زخم گلوله ساچمه‌ ای

برای درمان زخم باز حاصل از گلوله باید موارد زیر را به دقت انجام دهید:

ثابت کنید که در موقعیت امنی هستید

ابتدا باید از امنیت خود و بیمار مطمئن شوید. مطمئن شوید که دیگر در تیرس ضارب قرار ندارید. اگر تجهیزات ایمنی به همراه دارید، حتما دستکش لاتکس بپوشید.

با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید. موقعیت مکانی خود را دقیق برای اپراتور شرح دهید.

قربانی را در جای خود نگه دارید

حواستان باشد در زمان اصابت گلوله، هرگز نباید بیمار را از جای خود تکان دهید. مگر اینکه برای ایمن نگه داشتن او و حفظ جانش مجبور به جابجایی او شوید که باید بسیار با احتیاط انجام شود. حرکت قربانی می تواند به ستون فقرات آسیب جدی وارد کند.

سریعا عمل کنید

سریع و با سرعت عمل بسیار بالا کار کنید. اگر قربانی در زمان طلایی درمان نشود، احتمال مرگ او بالاست.

برای کنترل خونریزی فشار مستقیم وارد کنید

از یک پارچه، باند، گاز استریا یا کف دست خود کمک بگیرید و روی زخم فشار وارد کنید تا خونریزی قطع شود. این کار را برای ده دقیقه ادامه دهید.

پانسمان را اعمال کنید

اگر خونریزی کاهش یافت، پارچه یا گازی را روی زخم بگذارید. آن را به دور زخم بپیچید تا فشار وارد شود. با این حال، آن را آن‌قدر محکم نبندید که قربانی گردش خون یا احساس خود را در اندام‌ های خود از دست بدهد.

آماده باشید تا قربانی شوک را درمان کنید

زخم باز حاصل از گلوله معمولا منجر به شوک می شود. حتما بدن قربانی را با لباس های زیاد یا پتو گرم نگه دارید. لباس های تنگ او را شل کنید.

اطمینان خاطر بدهید

به قربانی اطمینان خاطر بدهید که کنار او هستید و نیروی کمکی در راه است. با او صحبت کنید و او را بیدار نگه دارید.

مراقب دارویی که مصرف می ‌کند باشید

در رابطه با داروهای مصرفی او سوالاتی بپرسید. ممکن است او برای دیابت یا فشار خون دارو مصرف کند. این اطلاعات می تواند ذهن او را از زخم و آسیب دیدگی اش منحرف کند و آرام تر شود.

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز
درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

عوارض زخم گلوله ساچمه ‌ای

در صورتی که زخم باز حاصل از گلوله ساچمه ای درمان نشود، می تواند عوارضی به همراه داشته باشد. در ادامه به برخی از این عوارض اشاره کرده ایم:

خونریزی شدید

ایجاد عفونت در ناحیه زخم ایجاد شده

آسیب شدید به بافت ‌ها و اندام‌ های بدن

امکان فلج شدن در برخی نواحی شلیک شده که گاهی اوقات نیز مشاهده شده است.

زخم باز چگونه درمان می‌ شود

همان طور که در خطوط ابتدایی این مقاله گفتیم، زخم های باز با توجه به دلیل ایجاد شدن، نوع درمان متفاوتی دارند. از همین رو، باید به پزشک مراجعه کرد تا نوع زخم و عمق آن مشخص شود و بعد برای درمان تصمیم گیری شود.

درمان پزشکی زخم باز

برای درمان زخم باز از تکنیک های مختلفی استفاده می شود. در ابتدایی ترین ساعات آغاز درمان، زخم تمیز شده و آن ناحیه بی حس می شود. بعد از آن ممکن است پزشک زخم را با بخیه یا چسب پوست ببندد. در صورتی که زخم عمیق باشد، ممکن است نیاز به زدن واکسن کزاز احساس شود.

با توجه به این که زخم در چه قسمتی از بدن قرار دارد، ممکن است نیازی به بستن آن نباشد تا به طور طبیعی بسته شود. در این شرایط زخم باز، اپیدرم سطحی را تحت تاثیر قرار داده است. برای این منظور ممکن است زخم فقط با گاز استریل بسته شود. گاز استریل از آبسه کردن زخم و عفونت آن جلوگیری می کند.

در شرایطی که بیمار درد شدیدی داشته باشد، پزشک از داروهای ضد درد برای او استفاده می کند. چنانچ خطر بالای ابتلا به عفونت از سوی پزشک احساس شود، ممکن است بیمار نیاز به تزریق پنی سیلین یا دیگر آنتی بیوتیک ها داشته باشد.

در صورتی که بیمار دچار قطع عضو شده بود، باید عضو قطع شده در یک گاز استریل پیچیده شده و در ظرف یخ به بیمارستان منتقل شود. اگر در ساعات طلایی این اتفاق رخ دهد، امکان پیوند عضو وجود دارد.

هنگام تعویض پانسمان، باید دست های خود را بشویید و روی سطح تمیز این کار را انجام دهید.

زخم باید به صورت روزانه ضد عفونی شود. پانسمان های استفاده شده را دور بریزید.

مراقبت از زخم‌ های جزئی در منزل

اگر زخم باز شما به صورت جزئی ایجاد شده باشد، در منزل و با مراقبت های فوری و خانگی می توان آن ها را درمان کرد. برای مراقبت از زخم باز در خانه، باید حتما زخم را شسته و ضد عفونی کنید. برای کنترل تورم و خونریزی، روی زخم را فشار دهید.

همیشه از پانسمان استریل یا باند برای بستن زخم باز در منزل استفاده کنید. زخم‌ های بسیار جزئی ممکن است بدون باند بهبود یابند. باید حداقل برای پنج روز زخم را تمیز و خشک نگه ‌دارید.

معمولاً زخم با درد همراه است. در صورتی که درد شما بسیار شدید بود، فقط از داروی استامینوفن طبق دستور داروساز استفاده کنید. از مصرف محصولات آسپیرین خودداری کنید. این قرص ها می توانند مدت زمان خونریزی شما را افزایش دهند.

در صورتی بروز کبودی و تورم می توانید از یخ برای کنترل آن استفاده کنید. دلمه های بسته شده روی زخم را نکنید چرا که زخم دوباره باز شده و خونریزی می کند.

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز
درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

در شرایطی که در ادامه برای شما توضیح داده ایم، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:

زخم باز عمیق ‌تر از یک دوم اینچ باشد.

با فشار مستقیم، خونریزی قطع نشود.

خونریزی بیش از ۲۰ دقیقه به طول انجامد.

خونریزی در نتیجه تصادف جدی رخ داده باشد.

عوارض زخم باز

زخم باز با خطر عفونت رو به رو است. در صورت وجود سوراخ، پارگی عمیق یا تصادف جدی و زمانی که علائم خونریزی یا عفونت قابل توجهی دارید، بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید.

در صورتی که علائم زیر را مشاهده کردید، زخم شما دچار عفونت شده است:

افزایش ترشحات از زخم

خروج چرک زیاد سبز، زرد یا قهوه ‌ای

خروج چرک با بوی ناخوشایند

داشتن تب بیش از ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت یا همان ۳۸ درجه سانتیگراد برای بیش از چهار ساعت

برجستگی شکننده در کشاله ران یا زیر بغل

زخمی که بهبود نمی ‌یابد

در صورت بروز عفونت، پزشک زخم را تخلیه یا تمیز می ‌کند. اگر عفونت باکتریایی باشد، اغلب آنتی ‌بیوتیک تجویز می ‌کند. در موارد جدی، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای از بین بردن بافت آلوده و بعضاً بافت اطراف نیز داشته باشید.

درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز
درمان فوری و پانسمان زخم باز | راه های درمان خانگی زخم باز

مشکلات ناشی از زخم باز

برخی بیماران به دلیل وجود زخم باز درمان نشده، به مشکلات جدی دچار می شوند، از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

قفل کردن دهان

این بیماری در اثر عفونت حاصل از باکتری‌ های ایجاد کننده کزاز ایجاد می‌ شود. این عفونت می ‌تواند باعث انقباض عضلات در فک و گردن شود.

التهاب فاشیای نکروزه دهنده

یک عفونت شدید بافت نرم است که در اثر باکتری‌ های مختلفی از جمله کلستریدیوم و استرپتوکوک ایجاد می ‌شود. این عفونت می‌ تواند منجر به از دست دادن بافت و سپسیس شود.

سلولیت

عفونتی در پوست است که در تماس مستقیم با زخم نیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا