Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

۳ دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو

امروز در نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با بیماری سینه پهلو و راه های درمان آن آشنا کنیم. بیماری سینه پهلو که نام علمیآن ذات الریه است، یکی از بیماری های رایج در فصل زمستان است. همه ما از بچگی ممکن است یک بار به این بیماری دچار شده باشیم. در این مقاله تلاش داریم تا تمامی آنچه که لازم است در رابطه با سینه پهلو و راه های درمان آن بدانید را به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با زخم دیابتی را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

سینه پهلو چیست

زمانی که یکی از ریه ها یا هر دو ریه شما دچار التهاب شوند، می گویند که شما سینه پهلو کرده اید. این بیماری، ناشی از یک عفونت باکتریایی است. اگر بخواهیم به صورت علمی و کامل این بیماری را شرح دهیم، باید بگوییم که انتهای لوله های تنفسی در ریه ها، کیسه های هوایی ریزی به صورت دسته جمعی وجود دارند. زمانی که شما به عفونت ذات الریه یا سینه پهلو مبتلا می شوید، این کیسه های هوایی متلهب شده و با مایعات پر می شوند.

در این شرایط نفس کشیدن برای شما سخت شده و ممکن است سرفه های ممتد داشته باشید. این سرفه ها بسیار آزار دهنده هستند و نفس شما را به طور کامل تنگ خواهند کرد. بیماری سینه پهلو، تا زمانی که به درستی درمان نشود، به صورت مزمن باقی خواهد ماند.

3 دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو
۳ دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو

علائم سینه پهلو

بیماری سینه پهلو این گونه است که همیشه بعد از ۲۴ الی ۴۸ ساعت بروز پیدا می کند. البته ممکن است سرعت بروز آن در بیماران مختلف متفاوت باشد. در برخی بیماران این بروز، آهسته تر رخ می دهد و چند روز طول می کشید.

از جمله نشانه ‌های رایج بیماری سینه پهلو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–  سرفه، ممکن است این سرفه‌ ها خشک و محتوی خلط غلیظ زرد، سبز، قهوه‌ ای یا همراه با لکه‌ های خون باشند.

–  سختی در تنفس؛ ممکن است تنفس ‌تان سریع و بریده شود. حتی ممکن است در زمان استراحت نفس‌ نفس بزنید.

–  بالا رفتن ضربان قلب

–  تب

–  احساس ناخوشی عمومی

–  عرق‌ کردن و لرزیدن

–  کاهش اشتها

–  درد در قفسه‌ ی سینه که با تنفس یا سرفه بدتر می ‌شود.

نشانه‌ های کمتر شایع در سینه پهلو به شرح زیر هستند:

–  سرفه ‌ی خونی یا خلط خونی

–  سردرد

–  استفراغ و حالت تهوع

–  خس‌ خس سینه

–  درد عضلات و مفاصل

–  احساس گیجی و ناآگاهی از زمان و مکان‌، مخصوصا در سالمندان.

در صورتی که نشانه ‌های شدید سینه پهلو نظیر تنفس سریع، درد در قفسه ‌ی سینه و گیجی در بیمار دیده شد، هر چه سریع تر باید به اورژانس مراجعه کند.

چه افرادی بیشتر در معرض سینه پهلو هستند

طبق گزارشات رسیده از بریتانیا، از هر هزار نفر، ۸ نفر به سینه پهلو مبتلا می شوند. این بیماری بیشتر در فصل پاییز و زمستان بروز می کند. بیماری سینه پهلو، می تواند افراد در رنج سنی مختلف را به خود درگیر کند و استثنایی قائل نمی شود! با این حال برخی گروه های سنی به دلیل حساس تر بودن، ممکن است نوع خطرناک تر این بیماری را تجربه کنند. از جمله این گروه های سنی می توان به سالمندان، کودکان و افراد با بیماری های زمینه ای و خاص اشاره کرد. در صورتی که این گروه ها به ذات اریه مبتلا شوند، احتمال بستری شدن آن ها در بیمارستان وجود دارد.

در موارد شدید، ذات الریه می تواند منجر به مرگ فرد شود. با این حال در گذشته این اتفاق بیشتر رخ  می داد و دلیل آن عدم پیشرفت علم پزشکی و محدودیت های دارویی و درمانی بود. امروزه، این بیماری قابل درمان است و تا زمانی که به مرحله خیلی خطرناک نرسیده باشد، نیازی به نگرانی نیست. تنها کاری که شما به عنوان بیمار یا نزدیکان بیمار باید انجام دهید، این است که به موقع برای درمان اقدام کنید و توصیه های پزشک را جدی بگیرید.

عامل سینه پهلو چیست

به طور کلی،آن چه که از گذشته های دور تاکنون به اثبات رسیده است، اصلی ترین و اولین عامل سینه پهلو، یک باکتری به نام استرپتوکوکوس پنومویا است. این باکتری می تواند ریه ها را درگیر عفونت پنوموکوکی کرده و آن ها را دچار مشکل کند. دو نوع باکتری دیگر نیز در علم پزشکی، به عنوان عامل سینه پهلو شناخته می شوند که به ترتیب، هموفیلوس آنفولانزا و استافیلوکوکوس اورئوس نام دارند. در صورتی که ذات الریه با این باکتری ها آغاز شود، عفونت باکتریایی سراسر ریه را فرا خواهد گرفت.

البته ناگفته نماند که باکتری های نام برده شده، تنها دلیل ابتلا به ذات الریه نیستند؛ این بیماری می تواند بر اثر عفونت های ویروسی نیز بدن را به خود درگیر کند. حتی در موارد نادر پزشکان از عاملی به شکل عفونت قارچی خبر داده اند. در هر صورت هر عفونتی که بتواند سبب پر شدن نایژه ها از مایع شود، می تواند ذات الریه ایجاد کند.

انواع سینه پهلو

با توجه به توضیحاتی که در بخش قبلی ارائه دادیم، می دانیم که عامل ابتلا به سینه پهلو می تواند هر ویروس یا باکتری یا قارچی باشد. در ادامه انواعی از ذات الریه را برای شما به صورت مختصر شرح داده ایم:

سینه پهلوی ویروسی

اکر سینه پهلو عامل ویروسی داشته باشد، می توانیم به ابتلا به سه ویروس زیر شک کنید:

ویروس سین‌ سیشیال تنفسی

شایع ترین عامل ویروسی یعنی ویروس آنفلوانزا نوع A

ویروس آنفولانزای نوع  B

این نوع ذات الریه بیشتر در کودکان مشاهده می شود. از همین رو، بسیار مهم است تا در فصول سرد، نسبت به بهداشت و پوشش کودکان توجه لازم را به عمل آورید تا آن ها را از شر این بیماری در امان نگاه دارید.

سینه پهلوی تنفسی (آسپیراسیون)

نوعی از ذات الریه وجود دارد که نادر است اما با این حال احتمال رخ دادن آن وجود دارد. این نوع ذات الریه در اثر ورود استفراغ به ریه یا ورود جسم خارجی به ریه رخ می دهد. همچنین مواد مضری چون دود و مواد شیمیایی می توانند ریه را مستعد بروز ذات الریه کنند.

سینه پهلوی قارچی

در صورتی که فردی سیستم ایمنی بسیار ضعیفی داشته باشد، ممکن است با قرار گرفتن در محیط های آلوده، دچار سینه پهلوی قارچی شود. این نوع از سینه پهلو نیز بسیار نادر است.

سینه پهلوی بیمارستانی

زمانی که فرد برای درمان های مختلف از جمله جراحی، به بیمارستان مراجعه می کند، می تواند در معرض ابتلا به سینه پهلوی بیمارستانی قرار گیرد. این نوع از ذات الریه بیشتر افرادی را که در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند، درگیر می کند. چرا که این افراد از دستگاه های تنفسی استفاده می کنند و می تواند برای آن ها حساسیت زا و بیماری زا باشد.

3 دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو
۳ دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو

گروه‌ های در معرض خطر ذات الریه

در ادامه به چند گروه از افرادی که به طور معمول در معرض خطر ابتلا به ذات الریه قرار دارند، اشاره کرده ایم:

–  نوزادان و کودکان کوچکتر؛

–  سالمندان؛

–  افراد سیگاری؛

–  افرادی که از بیماری‌ هایی مانند آسم، فیبروز سیستیک و بیماری ‌های قلبی، کلیوی و کبدی رنج می ‌برند؛

–  افرادی که دستگاه ایمنی ضعیفی دارند. به‌عنوان مثال کسانی ‌که به تازگی از یک بیماری مانند آنفولانزا بهبود یافته‌ اند. افراد مبتلا به ایدز، کسانی ‌که شیمی‌ درمانی می ‌کنند یا از داروهای ضعیف‌ کننده ‌ی دستگاه ایمنی برای پیوند عضو استفاده می‌ کنند.

تشخیص سینه پهلو

برای این که پزشک بتواند بیماری سینه پهلو را تشخیص دهد، ممکن است سوالاتی از بیمار داشته باشد. این سوالات در زمینه علائم بیماری خواهند بود. همچنین پزشک به معاینه قفسه سینه مشغول می شود. در مواردی که نوع بیماری از این معاینات تشخیص داده نشود، نیاز است تا آزمایشات بیشتری انجام شود.

در بیشتر موارد، ذات الریه با بیماری های دیگری مانند سرماخوردگی، برونشیت و آسم، علائم مشترکی دارد. لذا تشخیص آن سخت خواهد شد. از جمله سوالاتی که ممکن است توسط پزشک پرسیده شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–  آیا به سختی نفس می‌ کشید یا تنفس ‌تان سریع ‌تر از حالت طبیعی است؟

–   چند وقت است سرفه می‌کنید؟

– اگر سرفه می ‌کنید، همراه آن خلط بالا می ‌آورید و خلط‌ چه رنگی است؟

–  آیا با دم و بازدم، درد در قفسه‌ ی سینه‌ بدتر می ‌شود؟

–  شاید پزشک دمای بدن ‌تان را اندازه‌ بگیرد و با گوشی پزشکی برای بررسی هر صدای تند و تیزی به صدای سینه و پشت ‌تان گوش کند.

–  ممکن است پزشک به سینه‌ تان ضربه ‌ای بزند و صدای آن را گوش کند. در صورتی که ریه با مایعات پر شده باشد، صدای‌ آن با حالت طبیعی فرق می‌ کند.

–  چنانچه شدت بیماری‌ متوسط باشد معمولا نیازی به آزمایش اشعه‌ اکس یا سایر آزمایشات نیست.

–  اگر نشانه‌ های بیماری تا ۴۸ ساعت پس از درمان رفع نشدند، ممکن است آزمایش پرتو اکس یا سایر آزمایشات مانند آزمایش خون و آزمایش خلط انجام شود.

درمان سینه پهلو

بیماری ذات الریه معمولا با انجام برخی اقدامات خانگی، درمان خواهد شد. از جمله این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–  استراحت زیاد؛

–  مصرف آنتی ‌بیوتیک؛

–  نوشیدن مقدار زیادی مایعات

–  اگر بیماری خاصی نداشته باشید، باید بدن‌ تان به درمان واکنش نشان دهد و زود خوب شوید. اگرچه ممکن است سرفه ‌تان مدتی طول بکشد.

آیا ذات الریه واگیردار است

در صورتی که یکی از افراد خانوده دچار ذات الریه شده و شما در رابطه با واگیردار بودن این بیماری شک دارید، باید بگوییم از آنجایی که این بیماری، در بیشتر موارد به دلیل عامل باکتریایی حاصل می شود، واگیردار نیست و از فردی به فرد دیگر منتقل نخواهد شد. بنابراین حضور سایر افراد خانواده در کنار بیمار، مشکلی ایجاد نخواهد کرد. با این وجود، بهتر است افرادی که دارای بیماری زمینه ای هستند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند، از قرار گرفتن در کنار فرد بیمار اجتناب کنند.

افرادی که مستعد بیماری هستند، ممکن است نوع شدید این بیماری را تجربه کنند. از همین رو، در صورت ابتلا باید هرچه سریع تر برای درمان اقدام کرد وگرنه عوارض بدی در پی خواهد داشت.

عوارض سینه پهلو

افراد کم سن و سال و سالمند، عوارض شدیدتری از این بیماری تجربه خواهند کرد. از جمله عوارض سینه پهلو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پلورزی (پلوریت)

این عارضه التهابی در پوشش میان ریه و قفسه سینه که به نام پرده جنب شناخته می شود ایجاد می کند. پلورزی سبب بروز نارسایی های ریه خواهد شد.

آبسه‌ ی ریوی

این عارضه را می توان جزء عارضه های نادر این بیماری دانست. آبسه ی ریوی بیشتر در افرادی دیده می شود که بیماری زمینه ای دارند یا مبتلا به سوء مصرف الکل هستند.

گند خونی (سپتی ‌سمی)

یکی از خطرناک ترین عوارض سینه پهلو به شمار می رود که بسیار هم نادر است. با این حال باید بیماری به موقع درمان شود تا به این مرحله نرسد.

به شما توصیه می کنیم که هر یک از این عوارض را مشاهده کردید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید. بی توجهی به این عوارض می تواند به قیمت جان افراد تمام شود.

3 دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو
۳ دلیل ابتلا به سینه پهلو | دارو و درمان سینه پهلو

پیشگیری از سینه پهلو

با توجه به مسائلی که در این مقاله توضیح دادیم، بسیار مهم است تا افراد برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری اقدام کنند. در این بخش از مقاله، تمامی مواردی که با رعایت آن ها می توانید از ابتلا به ذات الریه جلوگیری کنید را برای شما شرح داده ایم:

–  هنگام عطسه یا سرفه، جلوی دهان‌ را با دستمالی بگیرید.

–  دستمال را بلافاصله دور بیندازید، زیرا میکروب ‌ها تا چند ساعت پس از خروج از دهان و بینی‌ زنده می ‌مانند.

–  جهت جلوگیری از انتقال میکروب‌ ها به دیگران و سایر اشیا، دستان ‌تان را مرتب بشویید.

–  سبک زندگی سالم می ‌تواند راهی مناسب جهت پیشگیری از بروز سینه پهلو باشد. به‌ عنوان مثال باید از سیگار دوری کنید زیرا به ریه‌ آسیب می ‌زند و احتمال ابتلا به سینه پهلو را افزایش می ‌دهد.

–  مصرف زیاد و طولانی ‌مدت نوشیدنی‌ های الکلی سیستم دفاعی طبیعی ریه‌ را ضعیف می ‌کند و شما را بیشتر در معرض ابتلا به سینه پهلو قرار می ‌دهد.

–  بهتر است افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به سینه پهلو قرار دارند، واکسن ذات الریه و آنفولانزا بزنند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا