واریکوسل چیست؟ | دارو و درمان واریکوسل
امروز در این مطلب از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با واریکوسل و راه های درمان آن آشنا کنیم. واریکوسل یک بیماری مربوط به آقایان است که بیضه ها را به خود درگیر می کند. از آنجایی که اندام جنسی مردها یکی از مهم ترین ارگان های بدن آن ها شناخته می شود، مهم است تا هر مردی با بیماری های مربوط به آلت تناسلی آشنا شود. در صورتی که شما از ناهنجاری های مربوط به آلت تناسلی رنج می برید، کل زندگی شما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین امکان باروری شما نیز زیر سوال می رود. در این مطلب سعی کردیم تا تمامی آنچه را که لازم است در رابطه به واریکوسل بدانید به شما آموزش دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با زخم دیابتی راه های درمان آن را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
واریکوسل چیست
این بیماری که با نام واریس بیضه ها نیز شناخته می شود، سبب بزرگ شدن رگ های داخل کیسه بیضه می شود. واریکوسل به طور معمول در سمت چپ کیسه بیضه ظاهر می شود. البته به ندرت در کیسه سمت راست نیز دیده شده است. همچنین یک احتما دیگر وجود دارد که واریکوسل در هر دو بیضه سمت راست و چپ ایجاد شود.
این بیماری تنها در کیسه بیضه رخ می دهد. اگر بخواهیم آن را به یک بیماری دیگر تشبیه کنیم، می توانیم به رگ های واریسی پا اشاره کنیم. در نتیجه ابتلا به واریکوسل، تولید اسپرم کاهش خواهد یافت و آن میزان ناچیز تولید شده نیز، بسیار کم کیفیت هستند. این یعنی بر اثر بیماری مذکور، توانایی باروری فرد بسیار کم شده و حتی از بین خواهد رفت.
از جمله دیگر عوارضی که بر اثر این بیماری برای مردان رخ می دهد، می توان به کوچک شدن بیضه ها، تورم و درد اشاره کرد. بیماری واریکوسل، یک بیماری نسبتا شایع شناخته می شود. حدود ۱۵ درصد از مردان به این بیماری دچار می شوند. در حقیقت یکی از دلایل عدم باروری ۴۰ درصد از مردان، ابتلا به این بیماری است. واریکوسل بیشتر در مردان بین ۱۵ الی ۲۵ سال رخ می دهد.
این بیماری معمولا در دوران بلوغ رخ می دهد. جالب است بدانید که آناتومی راست و چپ کیسه بیضه یکسان نیست. از همین رو، ممکن است این بیماری فقط در یک سمت کیسه بیضه ایجاد شود. همچنین خوب است بدانید که همه ی انواع بیماری واریکوسل، بر تولید اسپرم اثر نمی گذارند. این بیماری، یک بیماری قابل درمان است. همچنین لازم است بدانید تا زمانی که سایر مشکلات باروری در زن و مرد ایجاد نشود، بدون هیچ درمانی می توان انتظار باروری مردانی با این بیماری را داشت.
علائم واریکوسل
زمانی که یک مرد به بیماری واریکوسل دچار می شود، تا زمانی که دچار مشکلات باروری نشود، از بیماری خود مطلع نخواهد بود. این بیماری زمانی تشخیص داده می شود که نتیجه آنالیز مایع منی توسط مایعات فیزیک پزشک، غیر طبیعی باشد. با این حال، برخی بیماران ممکن است به دلیل بروز علائمی خاص، متوجه بیماری خود شوند. این علائم به شرح زیر لیست شده اند:
احساس درد شدید در بیضه
زمانی که فرد برای مدت طولانی بایستد، به خصوص بعد از ورزش کردن، درد شدید بیضه او را ناراحت می کند. در این شرایط دراز کشیدن و عدم فعالیت، این درد را کاهش خواهد داد. این درد ممکن است در اواخر روز بیشتر احساس شود.
تورم یا توده بیضه بر روی سطح خارجی
در صورتی که واریکوسل یا برجستگی و تورم رگ های بیضه به شدت زیاد باشد، ممکن است فرد از وجود توده ای کرم مانند در بالای بیضه گلایه کند. اگر واریکوسل کوچکتر باشد ممکن است دیده نشود اما با لمس کردن قابل تشخیص باشد.
کوچکی قابل توجه یکی از بیضه ها از دیگری
به طور معمول، بیضه ای که دچار این عارضه شده باشد، از بیضه دیگر کوچکتر می شود. این کوچکتر شدن، به طرز قابل توجهی مشاهده می شود.
ناباروری
از آخرین علائمی که ابتلا به این بیماری را هشدار می دهد، عدم ناباروری مرد است. زمانی که مرد و زن برای بارداری بسیار تلاش کرده اند اما نتیجه نگرفته اند، یکی از احتمالات پزشک، ابتلای مرد به این بیماری است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
با وجود شرح این علائم، افراد همواره نگران می شوند که بهترین زمان مراجعه به پزشک برای درمان، چه زمانی است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که به طور سالانه بهتر است پسران نوجوان خود را برای بررسی رشد و سلامت بیضه به مطب پزشک ببرید. اگر خودتان در سنین جوانی هستید، این معاینات سالانه را جدی بگیرید.
همچنین اگر در شرایط عادی به سر می برید اما دچار درد مبهم و احساس برآمدگی در بالای بیضه شده اید، حتما هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.
تشخیص واریکوسل
واریکوسل با معاینات بدنی، به راحتی تشخیص داده می شود. برای معاینه پزشک از شما می خواهد که در حالت ایستاده لخت شوید. یکی از معایناتی که به تشخیص این بیماری کمک می کند، به شرح زیر است:
شما باید در حالت ایستاده، یک نفس عمیق بکشید، آن را نگه دارید و پایین بیاورید، مانند فشاری که در حین اجابت مزاج وجود دارد.
این کار سبب می شود که واریکوسل برآمده شود و برای پزشک قابل تشخیص است.
در شرایطی که این عارضه دیده نشود، ممکن است پزشک نیاز به لمس داشته باشد.
البته در برخی موارد نیاز به لخت شدن نیست و پزشک می تواند آن را از روی لباس زیر شما مشاهده کند.
بعد از آن، ممکن است پزشک از شما بخواهد که روی تخت معاینه دراز بکشید.
در این شرایط واریکوسل ناپدید می شود.
پس معاینه این عارضه چند مرحله دارد که باید در تمامی مراحل با پزشک همراهی کنید.
در برخی مواقع، واریکوسل به صورت معاینات فیزیک قابل تشخیص نیست. پزشک در این شرایط برای شما سونوگرافی تجویز می کند. این نوع واریکوسل درمان نمی شود، چرا که آنقدر کوچک است که نگران کننده نیست. از همین رو، در باروری افراد نیز تاثیری نمی گذارد.
لازم به ذکر است که احساس هر توده ای در کیسه بیضه واریکوسل نیست. ممکن است مربوط به عارضه ای دیگر باشد که عدم درمان آن می تواند برای شما خطرناک باشد. بنابراین بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک اعلام کرد که واریکوسل شما نیازی به درمان ندارد، به او اطمینان کنید و بدانید که خطری شما را تهدید نخواهد کرد.
واریکوسل و ناباروری
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، واریکوسل ارتباط مستقیمی با کاهش تولید اسپرم دارد. همچنین این عارضه سبب می شود که مشکلات زیر ایجاد شوند:
افزایش در اسپرم آسیب دیده DNA
مورفولوژی یا شکل ضعیف اسپرم
حرکت ضعیف اسپرم
با وجود این، هنوز به طور دقیق مشخص نشده است که چرا واریکوسل سبب ناباروری می شود. پزشکان در این زمینه چند نظریه ارائه داده اند. در این بخش از مقاله به بررسی این نظریه ها پرداخته ایم.
نظریه افزایش دمای بیضه ها
بر طبق این نظریه، خونی که درون رگ های بیضه یا بیضه ها تجمع می کند، دمای آن ها را افزایش می دهد. این افزایش دما می تواند اسپرم ها را نابود یا آن ها تضعیف کند.
نظریه افزایش سطح سموم
بر طبق نظریه دوم، گردش خون ضعیف، سبب افزایش سطح سموم در بیضه ها می شود. این موضوع می تواند سلامت مایع منی را تحت تاثیر قرار دهد.
نظریه افزایش فشار اسکروتوم
بر طبق این نظریه، فشار وارده به کیسه بیضه ها شدت یافته و مایع منی را تحت تاثیر قرار می دهد.
نظریه اکسیژن رسانی ضعیف
این نظریه می گوید که به دلیل عدم گردش خون صحیح، اکسیژن کافی به اسپرم ها نمی رسد و دچار مشکل می شوند.
علل ابتلا به واریکوسل
در این بخش از مقاله به توضیح این موضوع که چرا مردان به واریکوسل مبتلا می شوند، پرداخته ایم. دو شریان در بالای بیضه ها قرار داد که آن ها خون غنی از اکسیژن را به بیضه ها می رسانند. در طرف دیگر نیز، دو شریان دیگر جود دارند که خون خالی از اکسیژن را از بیضه ها گرفته و به قلب باز می گردانند. در اطراف کیسه بیضه ها، مجموعه ای از سیاهرگ های کوچک وجود دارد که این خون خالی از اکسیژن را به شریان اصلی می رسانند. به این سیاهرگ ها، شبکه پامپینی فرم گفته می شود. واریکوسل، نتیجه بزرگ شدن و متورم شدن این شبکه است.
دلیل این که چرا افراد به این بیماری مبتلا می شوند، کاملا نامشخص است. با این حال پزشکان اعلام کرده اند که یکی از دلایل موثر، می تواند عملکرد نادرست دریچه های داخل وریدی باشد. وظیفه این دریچه ها، حفظ حرکت خون در جهت درست است. هنگامی خون به درستی از این دریچه ها عبور نکند، واریکوسل رخ می دهد.
عوامل خطرساز شدن واریکوسل
به طور کلی عارضه واریکوسل خطرناک نیست، از همین رو، نمی توان انتظار داشت که پیش رونده شدن این بیماری سبب بروز خطر برای بیمار شود. بهتر است به جای نگرانی به فکر درمان باشید و دست از افکار بیهوده و استرس زا بردارید.
درمان واریکوسل
در این قسمت از مقاله، به شرح انواع درمان هایی که برای بیماران مبتلا به عارضه واریکوسل پیشنهاد می شود، پرداخته ایم.
به طور کلی درمان واریکوسل و انتخاب روش مناسب، بستگی به میزان پیشروندگی این عارضه دارد. همچنین سن بیمار و مشکلات باروری او نیز مورد بررسی قرار خواهند گرفت. با توجه به این شرایطف ممکن است درمان های مختلفی برای هر بیمار پیشنهاد شود.
در صورتی که درمان IVF به دلیل ناباروری زن مورد نیاز باشد، درمان واریکوسل احتمالاً انجام نخواهد شد و نیازی به آن نیست.
اگر در تجزیه و تحلیل مایع منی شما اسپرم یافت نشود، به عنوان آزو اسپرمی شناخته می شود. آزو اسپرمی ناشی از انسداد در اندام تولید مثل مرد نیست، از همین رو، درمان واریکوسل توصیه نخواهد شد.
اگر عامل باروری دیگری در بیماری شما دخیل نباشد و مشکل دیگری مشاهده نشود، پزشک به درمان واریکوسل می پردازد. درمان به روش های زیر ممکن است انجام شود:
عمل جراحي واریکوسل
در این جراحی، ورید آسیب دیده برای هدایت جریان خون به وریدهای سالم بسته می شود. با توجه به این درمان، نتایج زیر قابل انتظار است:
بیضه آسیب دیده در نهایت ممکن است به اندازه مورد انتظار خود بازگردد.
ممکن است تعداد اسپرم ها بهبود یابد و بی نظمی های اسپرم اصلاح شود.
جراحی ممکن است باروری را بهبود بخشد یا کیفیت مایع منی را برای لقاح آزمایشگاهی بهبود بخشد.
واریکوسلکتومی میکروسکوپی
در این عمل جراحی، پزشک جراح یک برش کوچک در پایین کشاله ران ایجاد می کند. سپس با استفاده از یک میکروسکوپ قدرتمند، چندین ورید کوچک را شناسایی کرده و می بندد. این جراحی معمولاً ۲ تا ۳ ساعت طول می کشد. از کم خطرترین و کوتاه ترین اعمال جراحی، می توان به این عمل اشاره کرد.
واریکوسلکتومی لاپاروسکوپی
در این جراحی، ترمیم از طریق شکم انجام می شود. پزشک جراح با استفاده از دوربین فیلمبرداری و ابزارهای جراحی متصل به لوله هایی که از چند برش بسیار کوچک در قسمت تحتانی شکم عبور می کند، عمل را انجام خواهد داد. از آنجایی که شبکه سیاهرگ ها در بالای کشاله ران پیچیده تر است، رگ های کمتری برای بستن وجود دارد. این عمل ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول می کشد. عمل مذکور پر خطر بوده و معمولا دوره درمان طولانی دارد. لذا معمولا انتخاب نمی شود.
درمان غیر جراحی واریکوسل
برای درمان واریکوسل می توان از روش غیر جراحی نیز استفاده کرد. این روش به شرح زیر هستند:
آمبولیزاسیون زیرپوستی
در این روش، یک ورید با ایجاد یک سد کوچک مسدود می شود. پزشک متخصص در تصویربرداری یک لوله کوچک را در رگ کشاله ران یا گردن شما وارد می کند. یک بی حس کننده موضعی در محل تزریق استفاده می شود، و ممکن است برای کاهش ناراحتی و کمک به آرامش به شما یک آرام بخش داده شود.
با استفاده از تصویربرداری روی مانیتور، لوله به محل درمان در کشاله ران هدایت می شود. رادیولوژیست سیم پیچ ها یا محلولی را آزاد می کند که باعث ایجاد اسکار می شود و در وریدهای بیضه انسداد ایجاد می کند. این روش حدود یک ساعت طول می کشد.
زمان بهبودی کوتاه است و فقط درد خفیف دارد. احتمالاً می توانید ظرف ۱ تا ۲ روز به سر کار خود بازگردید و بعد از حدود یک هفته ورزش را از سر بگیرید. از رادیولوژیست خود بپرسید که چه زمانی می توانید همه فعالیت ها را از سر بگیرید.