علت لکه ماه گرفتگی چیست | درمان قطعی و فوری لکه ماه گرفتگی
لکه ماه گرفتگی، لکه های قهوه ای روی پوست هستند. آنها نوعی خال مادرزادی هستند، به این معنی که بخشی از پوست رنگ متفاوتی با بقیه دارد. این لکه ها اغلب در بدو تولد وجود دارند اما ممکن است با افزایش سن ظاهر شوند یا بیشتر نمایان شوند. داشتن چند مورد از این لکه ها رایج و بی ضرر است. ولی لکه های متعدد (به ویژه بیش از شش) می تواند نشان دهنده یک اختلال ژنتیکی باشد.
لکه ماه گرفتگی بر اساس رنگ، قهوه ای روشن تا تیره (در حالی که راش ها به رنگ صورتی تا قرمز هستند) از بثورات پوستی متفاوت است و هیچ علامتی مانند خارش ایجاد نمی کند. این مقاله از نشریه جهان شیمی فیزیک به بررسی لکه ماه گرفتگی، شکل ظاهری آنها، شرایط مرتبط، تشخیص و درمان آنها می پردازد لطفا با ما همراه باشید.
لکه ماه گرفتگی چیست
لکه های ماه گرفتگی نوعی خال مادرزادی هستند. آنها لکه های صاف، بدون درد، خوش خیم (غیر سرطانی) هیپرپیگمانته (تیره تر از پوست اطراف) روی پوست هستند. داشتن چند لکه معمولی و طبیعی است. با این حال، داشتن لکه های متعدد، به ویژه بیش از شش، ممکن است نشان دهنده یک اختلال ژنتیکی زمینه ای باشد.
به طور معمول، لکه های ماه گرفتگی مادرزادی هستند، به این معنی که در بدو تولد وجود دارند، اما ممکن است به مرور زمان ظاهر شوند یا پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب بیشتر نمایان شوند. آنها گاهی اوقات با افزایش سن محو می شوند، اما معمولا در طول زندگی وجود دارند.
علت لکه ماه گرفتگی
افزایش تعداد سلول های پوستی به نام ملانوسیت ها که رنگدانه ملانین را تولید می کنند باعث تیرگی پوست شده و در لایه بیرونی نازک پوست (اپیدرم) باعث ایجاد لکه های ماه گرفتگی می شود. دلیل افزایش سلول های ملانوسیت ناشناخته است.
افراد مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع ۱ (NF1) دارای لکه های ماه گرفتگی به دلیل جهش در ژن NF1 هستند. ژن NF1 از رشد سریع سلول هایی که باعث می شود ملانوسیت ها ملانین بیش از حد در پوست شما تولید کنند، جلوگیری می کند.
گاهی اوقات جهش ژن NF1 به طور تصادفی بدون وجود سابقه خانوادگی فرد رخ می دهد، در حالی که دیگران می توانند این وضعیت را از والدین خود به ارث ببرند. اگر یکی از والدین شما یک نسخه جهش یافته از ژن NF1 (اتوزوم غالب) داشته باشد شما نیز مستعد آن خواهید بود. برخلاف سایر بیماریهای اتوزومال غالب که فقط به یک ژن جهش یافته برای فعال کردن این بیماری در کودک نیاز دارند، NF1 تا زمان های بعدی در طول زندگی فرد که جهش ژنتیکی نسخه دوم ژن NF1 رخ می دهد، شروع نمی شود.
لکه ماه گرفتگی چگونه به نظر می رسد
این لکه ها نام خود را از رنگ معمولی خود گرفته اند، که اغلب شبیه رنگ قهوه با شیر اضافه شده است. اما سایه قهوه ای می تواند از قهوه ای مایل به قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متفاوت باشد. ویژگی های لکه های ماه گرفتگی به شرح زیر است:
- رنگ قهوه ای روشن یا تیره (متفاوت از رنگ پوست شما)
- تخت، گرد یا بیضی شکل
- مرزهای صاف و کاملا مشخص (صاف معمولی است، اما درصد کمی ناهموار هستند)
- اغلب با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تیره تر می شوند
- اندازه متفاوت است (از چند میلی متر تا ۲۰ سانتی متر یا نزدیک به ۸ اینچ در عرض)
- به طور معمول روی سینه، پشت، بازوها، پاها و باسن قرار دارد
- ممکن است با افزایش سن از نظر اندازه و تعداد رشد کند
- ممکن است در طول زمان تعداد آنها افزایش یابد
انواع مختلف لکه ماه گرفتگی
بطورکلی دو نوع ماه گرفتگی وجود دارد که با شکل و نقش آن ها مشخص می شوند.
ساحل کالیفرنیا: سواحل کالیفرنیا رایج ترین نوع ماه گرفتگی است. این لکه ها دارای مرزهای صاف و شفاف از همه طرف است، شبیه به طرح کلی سواحل کالیفرنیا در ایالات متحده.
ساحل مین: سواحل مین نوع کمتری شایعی از ماه گرفتگی است. به نظر می رسد این نقاط دارای مرز ناهموار و ناهمواری شبیه به مرز ساحلی ایالت مین در ایالات متحده هستند.
اگر چندین نوع سواحل کالیفرنیا دارید، به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید. لکه های متعدد می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند نوروفیبروماتوز (NF1) یا سایر سندرم های ژنتیکی باشد که روی پوست و سیستم عصبی شما تاثیر می گذارد.
لکه ماه گرفتگی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد
ماه گرفتگی می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. این خال مادرزادی در بدو تولد وجود دارد اگرچه ممکن است به سختی روی پوست نوزاد دیده شود. لکه ها با افزایش سن به خصوص بعد از دو سالگی بیشتر نمایان می شوند. ماه گرفتگی در میان افرادی با رنگ پوست تیره تر شایع تر است، اما خال های مادرزادی می توانند روی پوست هر کسی ظاهر شوند.
برخی از لکه ها به شرایط ژنتیکی مربوط می شوند که در آن یک ویژگی ارثی در سابقه خانوادگی شما هستند. برای درک بهتر خطر داشتن فرزندی با یک بیماری ژنتیکی، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد آزمایش ژنتیک صحبت کنید.
لکه ماه گرفتگی چقدر رایج هستند
لکه های ماه گرفتگی در بین کودکان رایج است. تخمین زده می شود که ۱۰٪ از جمعیت حداقل یک ماه گرفتگی دارند. بیش از شش نقطه ماه گرفتگی در حدود ۹۵٪ از افرادی که در آنها نوروفیبروماتوز نوع ۱ (NF1) تشخیص داده شده است، وجود دارد.
لکه های ماه گرفتگی خوش خیم (غیر سرطانی) و بی ضرر هستند و بر بدن کودک شما تاثیری نمی گذارند. اگر فرزند شما بیش از شش لکه دارد، به پزشک خود مراجعه کنید زیرا چندین لکه می تواند نشانه یک بیماری ژنتیکی باشد.
تفاوت بین لکه ماه گرفتگی و سایر علائم تولد
لکه های ماه گرفتگی نوعی خال مادرزادی هستند، یک علامت پوستی که معمولا در بدو تولد وجود دارد. خال های تولد رایج هستند و همچنین عبارتند از:
- نیش لک لک و بوسه های فرشته: اینها علائم قرمز ریز روی صورت و پشت گردن هستند.
- لکه های پورت واین: این علائم قرمز یا بنفش معمولا روی صورت و گردن ظاهر می شوند، اما می توانند در هر جایی از بدن باشند.
- خال های مادرزادی: آنها زمانی رخ می دهند که ملانوسیت ها (سلول های رنگدانه) به صورت خوشه ای رشد می کنند.
- همانژیوم: این علائم قرمز تیره هستند که ممکن است کمی برجسته شوند. به آنها خال مادرزادی توت فرنگی نیز می گویند.
- ملانوسیتوز پوستی: این لکه های صاف، خاکستری آبی یا قهوه ای معمولا روی باسن یا پشت هستند.
روش تشخیص لکه ماه گرفتگی
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از معاینات فیزیکی برای تشخیص ماه گرفتگی استفاده می کنند. آنها ممکن است از لامپ های مخصوص برای مشاهده این مناطق استفاده کنند. پزشک شما همچنین ممکن است چشم های شما (یا چشم های فرزندتان) را ارزیابی کند و در مورد علائم احتمالی NF1 از جمله کک و مک زیر بازو یا در ناحیه کشاله ران بپرسد. اگر مشکوک به NF1 باشند، ممکن است آزمایش ژنتیکی را پیشنهاد کنند
درمان لکه ماه گرفتگی
از آنجایی که این لکه ها خوش خیم هستند و باعث درد، خارش یا علائم دیگری نمی شوند، معمولا نیازی به درمان نیست. اگر شما یا یکی از عزیزانتان نسبت به لکههای ماه گرفتگی مبتلا هستید، میتوانید برای پوشاندن آنها از لوازم آرایش مانند کرم ها و پودرها استفاده کنید.
لیزر درمانی ممکن است گزینه ای برای کسانی باشد که به دلایل زیبایی می خواهند این لکه ها را از بین ببرند. با این حال، نتایج لیزر درمانی همیشه ثابت نیست و می تواند ناراحت کننده باشد یا باعث ایجاد اسکار شود. پزشک معمولا این درمان را برای کسانی که لکه های آنها باعث ناراحتی عاطفی یا بدشکلی می شود، توصیه می کنند.
ماه گرفتگی در بارداری
لکههای ماه گرفتگی از بدو تولد وجود دارند و تا آخر عمر همراه کودک شما خواهند بود. این لکه ها ممکن است با گذشت زمان تغییر اندازه و شکل دهند و در معرض نور خورشید بیشتر قابل توجه باشند. اگر می بینید که کودک شما بیش از شش نقطه دارد به پزشک مراجعه کنید. شما نمی توانید خطر ابتلا به لکه های ماه گرفتگی را کاهش دهید زیرا هیچ راهی برای جلوگیری از لکه های مادرزادی وجود ندارد.
آیا ماه گرفتگی ارثی است
افرادی که سابقه بیماری های ژنتیکی مانند نوروفیبروماتوز نوع ۱ (NF1) در خانواده خود دارند، باید قبل از برنامه ریزی برای باردار شدن، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد آزمایش ژنتیک صحبت کنید تا خطر داشتن فرزندی با این بیماری را درک کنید.
آیا لکه ماه گرفتگی خطرناک است
اگر متوجه شدید که لکه های ماه گرفتگی فرزندتان هنگام لمس متورم یا برآمده به نظر می رسند یا اگر اندازه یا تعداد آنها افزایش پیدا کند، به پزشک مراجعه کنید. وجود چند لکه در بدن معمول است، اما بیش از شش لکه می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای باشد. بیماری های زمینه ای رایج که باعث ایجاد لکه های شبیه ماه گرفتگی به عنوان علائم می شوند عبارتند از:
- مشکلات گفتاری و زبانی
- تومورهای غیر سرطانی زیر پوست (نوروفیبروم)
- کک و مک زیر بغل
- فشار خون بالا (فشار خون بالا)
- مشکلات رشد استخوان (اسکولیوز)
- اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی (ADHD).
افسانه ماه گرفتگی روی بدن
تفاسیر زیادی در رابطه با خال ها و لکه های مادرزادی وجود دارد. برخی افراد معتقدند که خال های مادرزادی به دلیل هوس های مادر باردار رخ می دهد. به عنوان مثال، اگر در دوران بارداری هوس توت فرنگی داشته باشید، فرزندتان با علامت قرمز به دنیا می آید. برخی از افرادی که به تناسخ اعتقاد دارند، پیشنهاد می کنند که خال های مادرزادی اطلاعاتی در مورد زندگی گذشته کودک، مانند جراحات یا زخم هایی که در زندگی قبلی داشته اند، ارائه می دهند.
برخی می گویند آنها بوسه فرشته هستند و به این دلیل ظاهر می شود که فرشته قبل یا بعد از تولد نوزاد را بوسیده است. برخی دیگر پیشنهاد می کنند که آنها هدیه ای از بهشت هستند و نشان دهنده این است که کودک به گونه ای بزرگ می شود که مراقب، مهربان و لذت برنده از زندگی خانوادگی باشد.
از نظر پزشکی ماه گرفتگی زمانی ایجاد می شود که رگهای خونی در زیر پوست در طول رشد جنین کشیده می شوند (گشاد می شوند) و باعث افزایش جریان خون در آن ناحیه میشوند. این منجر به لکه های بوسه فرشته می شود که از بدو تولد وجود دارد.
خال های مادرزادی بوسه فرشته دردناک نیستند و ناشی از هر چیزی که والدین باردار در دوران بارداری می خورند یا انجام می دهند نیست. اعتقاد بر این است که آنها ژنتیکی نیستند، اما بیش از ۴۰ درصد از نوزادان با این نوع خال ها متولد می شوند.
درمان ماه گرفتگی در طب اسلامی
در طب سنتی راه های مختلفی برای درمان ماه گرفتگی پیشنهاد شده است یکی از آنها استفاده از فضله گنجشک، شنبلیله کوبیده، شاهی کوبیده به صورت ضماد است. همچنین می توانید زرده تخم مرغ خام را با عسل مخلوط کرده و شب تا صبح روی لکه ها بگذارید. توجه داشته باشید که هیچ یک از این روش ها تضمین نمی کند که ماه گرفتگی بطور کامل برطرف شود. بنابراین بهتر است قبل از انجام آنها با پزشک خود مشورت کنید.
درمان قطعی و فوری لکه ماه گرفتگی
تحقیقات نشان می دهد که اکثر نوزادان در سن یک تا دو سالگی لکه های ماه گرفتگی خود را از دست می دهند. حتی اگر خال مادرزادی فراتر از زمانی که انتظار داشتید محو شود، باقی بماند، احتمال کمی وجود دارد که به مرور زمان تیره تر شود.
برای از بین بردن خال مادرزادی بوسه فرشته نیازی به درمان نیست. بهتر است صبر کنید زیرا به احتمال زیاد خود به خود ناپدید می شود. اگر بوسه فرشته فرزندتان در دوران کودکی او محو نشده است، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی او صحبت کنید. اگر خال مادرزادی بر عزت نفس کودک شما تاثیر می گذارد، می توان با لیزر درمانی به راحتی آنها را از بین برد.
گاهی اوقات با داروهایی مانند رتینول، محلول ید یا درمان های خانگی مانند آب گوجه فرنگی، روغن زیتون، ویتامین E و حتی روغن پرتقال نیز می توان لکه های مادرزادی را از بین برد.