علت سکسکه مداوم چیست؟ | دارو و درمان فوری سکسکه در خانه
امروز در این مقاله از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با علت سکسکه مداوم و درمان خانگی آن آشنا کنیم. همه ما دست کم یک بار به عارضه سکسکه دچار شده ایم. این عارضه در صورتی که طولانی مدت شود، می تواند آزاردهنده باشد. گاهی اوقات سکسکه مداوم برای چند ماه یا چند سال می تواند فرد را درگیر کند! در این مقاله سعی کردیم تا با هم علل بروز سکسکه و راه های درمان آن را مورد بررسی قرار دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با لرز بدن و درمان آن را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
سکسکه چیست
در صورتی که دیافراگم به صورت غیر ارادی منقبض شود، سکسکه ایجاد می شود. پس از هر انقباض غیر ارادی، طناب های صوتی به صورت ناگهانی بسته می شوند و صدای هیک مانندی از دهان خارج می شود. این حالت را سکسکه می گویند. سکسکه در شرایط مختلفی می تواند پدیدار شود. در این عارضه حرف زدن و نفس کشیدن فرد بریده بریده می شود. از جمله شرایطی که منجر به بروز این عارضه می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پس از یک وعده غذایی سنگین، مصرف نوشیدنی های الکلی یا قندی و یا در اثر هیجانات ناگهانی
البته ناگفته نماند که همین سکسکه می تواند هشدار یک بیماری زمینه ای باشد. سکسکه مداوم می تواند دچار خستگی و کاهش وزن شدید فرد شود. از قدیم در طب باستانی، سکسکه کردن را یک علامت می دانستند. در برخی موارد، سکسکه سبب احساس سفتی در قفسه سینه، شکم و یا حلق می شود.
در صورتی که فرد بیش از ۴۸ ساعت به صورت مداوم در حال سکسکه کردن است، حتما باید به پزشک مراجعه کند. این شرایط به حدی سخت است که می تواند مانع از خوابیدن فرد، غذا خوردن او و حتی تنفس کردن وی شود. در این صورت یک متخصص داخلی می تواند به مشکل بیمار رسیدگی کند. سکسکه مداوم و شدید، می تواند سبب بروز نفس تنگی و حتی عوارض بیش از این شود.
دلایل سکسکه مداوم
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا دلایل بروز سکسکه مداوم را برای شما شرح دهیم. پیش از آن بهتر است به دلایل بروز سکسکه کوتاه مدت که کمتر از ۴۸ ساعت به طول می انجامد اشاره کنیم. از جمله این دلایل می توان موارد زیر را نام برد:
مصرف نوشیدنی های قندی
پرخوری
مصرف بیش از حد الکل
هیجان و استرس روحی
تغییرات دمایی ناگهانی
بلع هوا در هنگام جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات
در صورتی که فرد دچار سکسکه مداوم بیش از ۴۸ ساعت شود، می تواند به دلایلی که در ادامه اشاره می کنیم، گرفتار شده باشد:
آسیب یا تحریک عصبی
آسیب یا تحریک عصب واگ یا اعصاب فرنیک می تواند سبب بروز سکسکه مداوم شود. از جمله عواملی که باعث تحریک یا آسیب این اعصاب خواهند شد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
وجود هر جسم خارجی در گوش که با پرده آن تماس پیدا می کند
رفلاکس معدی مروی
وجود تومور، کیست و یا گواتر در گردن
اختلالات دستگاه عصبی مرکزی
گاهی اوقات ممکن است در دستگاه عصبی مرکزی، عفونت یا تومور وجود داشته باشد. این شرایط می تواند به اعصاب دستگاه عصبی مرکزی آسیب جدی وارد کند. از جمله عواملی موجب رخداد چنین پدیده هایی می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آنسفالیت
مننژیت
مولتیپل اسکلروزیس
سکته ی مغزی ( بیماری های مغزی )
آسیب به مغز
تومورها
اختلالات متابولیک و مصرف برخی داروها
در صورتی که شما داروهای خاصی مصرف کنید و یا اعتیاد به ماده ای خاص داشته باشید، می توانید دچار سکسکه شوید. سکسکه مداوم می تواند به دلایل زیر بروز کند:
اعتیاد به الکل
بیهوشی
مصرف باربیتورات ها
دیابت
مصرف آرام بخش ها
اختلالات الکترولیتی
بیماری کلیوی
مصرف استروئیدها
عوامل خطرساز سکسکه مداوم
جالب است بدانید طبق تحقیقات پزشکی، مردان بیش از زنان دچار سکسکه مداوم می شوند. برخی عوامل وجد دارند که در صورت ادامه دار شدن می توانند منجر به سکسکه مداوم شوند. همین عوامل سکسکه مداوم را به یک پدیده خطرناک بدل می کنند. این موارد عبارتند از:
مسائل و مشکلات روحی روانی؛ اضطراب، استرس و هیجان می توانند سکسکه مداوم را تشدید کرده و بدتر کنند.
جراحی؛ برخی افراد پس از بیهوشی عمومی یا عمل جراحی شکم دچار سکسکه می شوند. این می تواند با توجه به زخم های موجود در شکم، کمی خطرناک شود.
عوارض سکسکه مداوم چیست
در ادامه این مقاله به بیان عوارض سکسکه مداوم پرداخته ایم:
اختلال در غذا خوردن
اشکال و ضعف در تکلم
عدم بهبود زخم پس از جراحی
تشخیص سکسکه مداوم
گاهی اوقات مطمئن نیستیم که به سکسکه مداوم دچار شده ایم یا مشکل چیز دیگری است. از همین رو، پزشک باید مواردی را مورد بررسی قرار دهد و د رمورد عارضه ای که به آن مبتلا هستیم، تصمیم گیری کند. در این شرایط پزشک به بررسی موارد زیر می پردازد:
تعادل و هماهنگی
توان عضلات
رفلکس ها
حس بینایی و لامسه
در صورتی که پزشک به وجود یک بیماری زمینه ای در بدن فرد مشکوک شود، ممکن است درخواست آزمایش هایی برای بررسی بیشتر بدهد. از جمله این آزمایش می توان به آزمایش خون برای تشخیص دیابت، عفونت، بیماری کلیوی و همچنین آزمایشات تصویربرداری اشاره کرد.
آزمایش های تصویربرداری
پزشک به کمک آزمایش های تصویربرداری می تواند ناهنجاری های ساختاری که بر عصب واگ، اعصاب فرنیک و یا دیافراگم تاثیر را تشخیص دهد. از جمله این آزمایشات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تصویر قفسه ی سینه (CXR)
توموگرافی کامپیوتری (CT)
ام آر آی
بررسی های آندوسکوپیک
حتما اگر دچار سکسکه مداوم شده اید، بهتر است برای تشخیص دلیل آن به پزشک مراجعه کنید. هیچ گاه سکسکه مداوم بیش از ۴۸ ساعت را دست کم نگیرید و به دنبال راه درمانی برای آن باشید.
درمان سکسکه مداوم
در اغلب موارد، سکسکه بدون هیچ درمان خاصی خود به خود قطع می شود. چنانچه سکسکه شما به دلیل وجود بیماری زمینه ای رخ داده باشد، با مصرف داروهای ان بیماری، علائم سکسکه نیز رفع خواهند شد. در صورتی که سکسکه شما بیش از دو روز ادامه داشته است، این درمان های می توانند راهگشا باشند:
دارو برای سکسکه مداوم
در برخی موارد پزشک برای قطع سکسکه از داروهای خاصی استفاده می کند. از جمله این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
باکلوفن
کلرپرومازین
متوکلوپرامید
جراحی و روش های دیگر
در صورتی که سکسکه مداوم با درمان های غیر تهاجمی رفع نشود، پزشک مجبور است از روش های شبیه جراحی و تهاجمی برای قطع آن استفاده کند. از جمله این درمان ها می توان به تزریق ماده ی بی حس کننده به اعصاب فرنیک اشاره کرد.
در روش جراحی، پزشک از کارگذاری یک ابزار الکتریکی باتری ای، به منظور تحریک عصب واگ استفاده می کند.این دستگاه بیشتر برای درمان بیماری صرع مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال در شرایطی که سکسکه شما برای مدت طولانی ادامه داشته و با هیچ روش درمانی قطع نشده است، به ناچار رو به استفاده از این روش می آورند.
تغییر سبک زندگی و درمان های خانگی
به طور کلی، هیچ روش درمانی خاصی برای رفع سکسکه وجود ندارد. این عارضه از آنجایی که یک بیماری به شمار نمی رود، درمان خاصی هم ندارد. اما به هر حال چند روش خانگی وجود دارد که به صورت فوری می تواند سکسکه شما را قطع کند. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نفس کشیدن و بیرون دادن هوا به درون کیسه ی کاغذی
حبس کردن نفس
نوشیدن آب سرد به صورت جرعه جرعه
در صورتی که زیاد دچار سکسکه می شوید، باید سبک زندگی و تغذیه ای خود را تغییر دهید. ایجاد تغییرهایی مانند پرهیز از مصرف نوشیدنی های قندی و دیگر مواد غذایی که تولید گاز می کنند و کاهش حجم وعده های غذایی، می تواند زندگی شما را به روال عادی بدون سکسکه باز گرداند.
در برخی شرایط اگر با هیچ یک از روش های نام برده شده سکسکه شما درمان نشود، می توان از روش هایی چون هیپنوتیزم و طب سوزنی برای درمان این عارضه کمک گرفت. البته حواستان باشد که این درمان ها باید حتما توسط متخصص انجام شود، نه به دست افراد متفرقه که تنها ادعای استادی در این درمان ها را دارند.
آمادگی برای حضور در مطب
در صورتی که برای درمان سکسکه به مطب پزشک مراجعه می کنید حتما یادتان باشد که موارد زیر را رعایت کنید:
جزئیات دقیق علائم بیماری خود را برای پزشک شرح دهید. همچنین لازم است به پزشک بگویید که چه بیماری هایی زمینه ای دارید و یا سابقه چه بیماری زمینه ای در خانواده شما وجود داشته است. لطفا به خاطر داشته باشید تا لیستی از تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک ارائه دهید. این داروها می تواند شامل تمام داروهای گیاهی مصرفی شما نیز باشد. همچنین لازم است به پزشک بگویید که برای درمان سکسکه خود چه درمان های خانگی به کار برده اید.
پزشک نیز ممکن است سوالاتی نظیر موارد زیر از شما بپرسد، بهتر است برای پاسخدهی به آن ها آماده باشید:
سکسکه از چه زمانی شروع شده است؟
هر چند وقت یکبار دچار سکسکه می شوید؟
چه چیزی سکسکه تان را بدتر یا بهتر می کند؟
چه داروهایی مصرف می کنید؟
آیا اخیرا دچار گلو درد یا گوش درد شده اید؟
علایم نفخ و سوء هاضمه دارید؟
اخیرا صدایتان تغییر کرده است؟
هرگز دچار درد در قفسه سینه، سرفه و یا تنگی نفس شده اید؟
آیا دچار سردرد و یا دیگر علایم عصبی شده اید؟
علت سکسکه در نوزادان
در بزرگسالان بروز سکسکه هیچ منفعتی ندارد و در طولانی مدت می تواند مشکل ساز شود. اما سکسکه در نوزادان نه تنها ضرری ندارد، بلکه در رشد بهتر کودک و تنظیم تنفس او موثر است. به گفته پزشکان، بالا رفتن ناگهان حجم هوا در ریه ی نوزادان سبب هماهنگی عملکرد مغز خواهد شد. در حقیقت، سکسکه موج بزرگی از سیگنال های مغزی ایجاد می کند که سبب کنترل عضلات تنفسی نوزاد و تنظیم تنفس او می شود.
البته در نظر داشته باشید که این عارضه باید به صورت کوتاه مدت در نوزاد دیده شود. اگر سکسکه برای مدت طولانی گریبان فرزند شما را گرفته است، ممکن است علامتی از ریفلاکس مری باشد. این عارضه می تواند خواب و شیر خوردن نوزاد را تحت تاثیر خود قرار دهد. در صورتی که نوزاد شما برای چند روز متوالی دائم سکسکه می کند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
چگونه از سکسکه نوزاد جلوگیری کنیم
گاهی اوقات سکسکه کردن نوزاد می تواند برای والدین او نگران کننده شود. در چنین شرایطی با انجام اقداماتی که در ادامه به آن ها اشاره شده است، می توان از سکسکه نوزاد جلوگیری کرد:
بعد از شیر خوردن حتما آروغ کودک را بگیرید.
اگر سکسکه و بی تابی نوزاد افزایش یافت، به او کمی آب گرم بدهید.
در هنگام سکسکه به او شیر ندهید چرا که بیشتر موجب تشدید سکسکه و نفخ می شود.
تعداد دفعات شیر خوردن را افزایش دهید و حجم آن را کاهش دهید.
از شیشه با سایز مناسب دهان کودک استفاده کنید تا هوای اضافی وارد دهان نشود.
نوزاد را روی سطح صاف بخوابانید و دستهایش را بالا ببرید و پشت او را آرام آرام بمالید تا هوایی که وارد معده شده خارج شود.
ممکن است کودک به دلیل سرمای هوا دچار سکسکه شده باشد به همین دلیل بهتر است او را با لباس گرم بپوشانید.
اگر در محیط پر سر و صدا هستید برای کاهش سکسکه کودک را به محیط آرام منتقل کنید تا در معرض اضطراب و استرس نباشد.