۵ دلیل مهم لرز بدن و راه های درمان آن
امروز در این مقاله از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با ۱۰ دلیل مهم لرز بدن و راه های درمان آن آشنا کنیم. لرز بدن برای همه ما اتفاق افتاده و اکثر مواقع دلیل آن را می دانیم. اما گاهی اوقات این اتفاق زمانی رخ می دهد که ممکن است ما را نگران کند یا برایمان آزار دهنده باشد. امروز در این مقاله تمامی آنچه که لازم است تا در رابطه با لرز بدن بدانید به شما آموزش داده ایم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با خس خس سینه و درمان آن را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
لرز بدن چیست
حالتی که در آن شما ناگهان احساس لرزش خفیفی در بدن خود دارید و گویی بدن شما مور مور می شود را لرزش بدن می نامند. این حالت ممکن است به دلایل مختلفی از جمله سرما و گرما، استرس، عفونت و … رخ دهد. این اتفاق کاملا غیر ارادی بوده و شما کنترلی روی آن نخواهید داشت.
بدن در برابر عوامل محیطی می تواند پاسخ لرزیدن را از خود بروز دهد. برای مثال تغییر دمای محیط مثل گرم شدن و سرد شدن، استرس، عفونت بر اثر بیماری و … همه می توانند لرز بدن را به دنبال داشته باشند. لرز بدن در اثر انبساط و انقباض عضلات بدن رخ می دهد. این اتفاق پاسخ طبیعی بدن به شرایط موجود است.
دلایل لرزیدن بدن
در این قسمت از مقاله برای شما شرح داده ایم که هر یک از عوامل محیطی بیرونی، چگونه می توانند بر لرز بدن شما موثر باشند. در میان تمام دلایلی که می توانند سبب بروز لرز بدن شوند، ۵ دلیل از همه مهم تر است که در این مقاله آن ها را برای شما ذکر کرده ایم:
هوای سرد
برای اینکه انسان دچار لرز بدن نشود، باید تعادلی میان دمای بدن و دمای محیط برقرار باشد. زمانی که دمای محیط از دمای بدن پایین تر می رود، لرز بدن رخ می دهد. لرزیدن می تواند بدن را گرم کند و سبب تحریک تولید گرما در بدن شود. در شرایطی که لرزش بدن بسیار شدید و قابل دیدن باشد، تولید گرمای بدن افزایش می یابد تا بدن گرم شود. این افزایش تولید گرما حتی می تواند تا ۵۰۰ درصد حالت عادی نیز رخ دهد. البته لرزیدن همیشه بدن را گرم نمی کند. در حقیقت برای لرزیدن بدن نیاز به سوزاندن گلوکز دارد. پس از چند ساعت که بدن در حال لرزیدن است، گلوکز عضلات کاهش می یابد.
با تمام شدن منبع سوخت عضلات، این ارگان های بدن خسته شده و از حالت انقباض خارج می شوند. جالب است بدانید دمایی که سبب شروع لرز بدن می شود، در هر شخص متفاوت است. برای مثال، از آنجایی که کودکان بافت چربی کمتری در بدن خود دارند، دمای لرزشان نسبت به افراد بزرگسال بیشتر است. هر چه سن افراد بیشتر می شود، حساسیتشان نسبت به سرما تغییر می کند. این حساسیت با توجه به بیماری های مختلف در بدن ممکن است کم یا زیاد شود. برای مثال اگر فردی دچار کم کاری تیروئید باشد، در مقایسه با فردی که از نظر بدنی سالم و بدون بیماری است، زودتر دچار لرز بدن می شود.
همچنین یکی از عوامل ساده ایجاد لرز بدن، نفوذ سرما به زیر لباس است. در حقیقت نوع لباسی که فرد می پوشد نیز به لرز بدن او ارتباط دارد.
پس از بیهوشی
یکی از مواقعی که افراد دچار لرز بدن می شوند، به هوش آمدن پس از بیهوشی است. در این شرایط بدن فرد به صورت غیر ارادی شروع به لرزیدن می کند و از فرد بیمار می شنویم که سردش شده است. دلیل این امر حتی برای پزشکان نیز هنوز واضح نشده است. اما آن ها احتمال می دهند که به دلیل تغییر ضربان قلب، خون رسانی به اندام ها تغییر حالت داده و دمای بدن بالا و پایین می شود. همین موضوع می تواند لرز بدن را در پی داشته باشد. همچنین اتاق عمل در هنگام انجام جراحی سرد نگه داشته می شود. در صورتی که بیهوشی فرد برای مدت طولانی رقم خورده باشد، این تغییر دمای می تواند موجب بروز لرز بدن شود. به گفته پزشکان، بیهوشی عمومی با فرایند طبیعی تنظیم دمای بدن تداخل داشته و دمای بدن را تغییر خواهد داد.
افت قند خون
در صورتی که فردی دچار افت قند خون شود، لرز بدن را تجربه می کند. این اتفاق بیشتر زمانی رخ می دهد که فرد برای مدت طولانی غذا نخورده باشد. افرادی که دارای بیماری دیابت هستند، این موضوع را بیشتر از دیگران حس می کنند. بدن بیماران دیابتی توانایی تنظیم قند خون بدن را به طور طبیعی ندارد. از همین رو، نخوردن غذا، کاهش قند خون و عوارض ناشی از دیابت می تواند عامل بروز لرز بدن باشد. این افراد در هنگام لرزش بدن ممکن است با تعریق، سبکی سر و یا تپش قلب مواجه شوند.
عفونت
در صورتی که فرد بدون احساس سرما دچار لرز بدن شود، می توان نتیجه گرفت که بدن او دچار عفونت شده است. اگر بدن فردی در حال مبارزه با عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد، می تواند لرزش را تجربه کند. می دانیم که دمای زیاد، سبب از بین رفتن میکروب ها، باکتری ها و ویروس ها می شود. طبق چیزی که در خطوط بالاتر توضیح دادیم، بدن افراد با لرزیدن تولید گرما می کند. از همین رو، بدن برای مبارزه با میکروب ها و ویروس ها، احتیاج به دمای بالا دارد و این دما را با لرزیدن برای خود فراهم می کند.
لازم به ذکر است که لرز بدن می تواند علائمی از شروع تب باشد. تب نیز یکی از راه های مقابله بدن با میکروب ها و عوامل بیماری زا به شمار می رود. از همین رو، در بیماری های سخت ممکن است فرد دچار تب و لرز شود.
ترس
لرز بدن در برخی مواقع هیچ ربطی به دمای محیط و یا بیمار بودن فرد ندارد. در برخی مواقع افراد از ترس شدید دچار لرز می شوند. در هنگام شروع فرآیند ترس، آدرنالین خون به شدت بالا می رود. همین موضوع سبب می شود تا بدن فرد شروع به لرزیدن کند. از همین رو، افرادی که در موقعیت های هیجانی، ترسناک و استرس زا قرار می گیرند ممکن است لرز بدن را تجربه کنند.
لرز در نوزادان
جالب است بدانید تنظیم حرارت بدن نوزادان با انسان های بالغ متفاوت است. گرمای بدن نوزادان از طریق سوزاندن چربی های ذخیره شده تنظیم می شود. به این فرآیند، ترموژنز یا گرمازایی می گویند. این سیستم با سیتم بدن حیوانات زمستانی مشابه است. در نوزادان اگر شاهد پدیده لرز بدن بودید، بدانید که این لرز به دلیل افت قند خون رخ می دهد. در این شرایط است که نوزاد گرسنه شده و باید به او غذا برسانید. با دریافت انرژی، بدن نوزاد از لرزیدن باز می ایستد.
افزایش سن و لرز
لرز بدن در افراد میانسال می تواند دلیل بروز یک بیماری باشد. در اکثر مواقع، لرز بدن سالمندان از ترسیدن یا تغییر دما یا وجود یک بیماری عفونی نیست. این افراد دچار لرزش عضلانی شده و به بیماری پارکینسون مبتلا شده اند. البته لازم به ذکر است که مصرف برخی داروها در این افراد می تواند منجر به بروز لرز بدن شود. از جمله این داروهای می توان به داروهای برونکودیلاتور اشاره کرد. این نوع داروها به عنوان گشاد کننده مجاری هوایی در بیماری آسم تجویز می شوند.
از دیگر عواملی که می توان برای لرز بدن در سالمندان به آن اشاره کرد، حساسیت بدن به سرما در سنین پیری است. در این سن، بدن میزان قابل توجهی از چربی خود را از دست می دهد. چربی های زیر جلدی و جریان خون پوست در این سنین به شدت کاهش می یابند و عامل ایجاد لرزش در بدن می شوند.
درمان لرز بدن
در این قسمت از مقاله قصد داریم به شما توضیح دهیم که چگونه می توانید با راه حل های ساده لرز بدن را در هر یک از شرایطی که پیش تر توضیح دادیم برطرف سازید.
همان طور که گفتیم، لرز بدن می تواند به دلیل وجود یک بیماری زمینه ای ایجاد شود. از همین رو، بی توجهی به لرزش بدن اصلا کار پسندیده ای نیست و می تواند برای شما خطرساز شود.
در صورتی که احساس سرما می کنید و به همین دلیل بدن شما شروع به لرزش کرده است،بهتر است لباس ضخیم بپوشید یا دمای منزل را بالا ببرید. در صورتی که با وجود انجام این اقدامات هنوز بدن شما می لرزد، بهتر است به یک پزشک متخصص داخلی مراجعه کنید تا علت این لرزش مشخص شود.
اگر به تازگی بیشتر از هر وقت دیگری احساس لرزش در بدن می کنید، این می تواند یک هشدار برای شروع یک بیماری باشد. پس بهتر است آن را جدی بگیرید و حتما با پزشک مشورت کنید. پزشک ممکن است بدن شما را از لحاظ ابتلا به بیماری های تیروئیدی مورد بررسی قرار دهد.
در صورتی که همراه با لرزش، تب خفیف یا شدید را تجربه می کنید، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. این عوامل می تواند عامل بروز بیماری هایی چون آنفولانزا برای شما باشد. در صورتی که بالای ۵۰ سال سن دارید و دستان شما بی دلیل شروع به لرزش کرده اند، برای بررسی احتمال بیماری پارکینسون حتما به پزشک مراجعه کنید.
در ادامه مقاله به شما توضیح داده ایم که در هر یک از شرایطی که می توانند عامل لرزش بدن باشند، چگونه می توانید این اتفاق را متوقف کنید.
آب و هوای سرد
در شرایطی که شما در مکانی قرار گرفته باشید که آب و هوای مرطوب دارد، لرز بدن بیشر به دلیل رطوبتی که لباس های شما جذب کرده است رخ می دهد. آب برای تبخیر شدن نیاز به گرما دارد. در صورت که لباس های شما رطوبتی هر چند جزئی داشته باشند، آب موجود در بافت ها برای تبخیر شدن، گرمای مورد نیاز را از بدن شما خواهد گرفت. لذا بدن شما سرد شده و به لرزه می افتد. در این شرایط، با تعویض لباس هایتان می توانید لرزش بدن را متوقف کنید.
اگر شما به اصطلاح فردی سرمایی هستید، بهتر است همیشه در سفرهایتان مقداری لباس گرم به همراه داشته باشید تا تغییرات آب و هوایی شما را اذیت نکند. به خصوص اگر فردی سالمند هستید، باید حتما این مساله را جدی بگیرید. به هر حال لرزش حاصل از تغییرات آب و هوایی، به راحتی با تعویض لباس ها و پوشیدن لباس گرم برطرف خواهد شد و نگران کننده نیست.
عفونت
بیماری هایی چون عفونت های ویروسی، تا زمانی که دوره خود را کامل نکنند برطرف نخواهند شد. تنها درمانی که برای برطرف شدن این بیماری ها موثر است، استراحت است. البته پیش از این حتما باید به پزشک مراجعه کنید و داروهایی برای رفع عفونت دریافت کنید. در غیر این صورت، این عفونت به سایر اندام های بدن رسیده و می تواند خطرناک باشد. همراه با درمان دارویی، استراحت بهترین راه گذر از بیماری های عفونی به شمار می رود. در شرایطی که بدن شما دچار عفونت شده باشد، بسته با عامل عفونت که ممکن است ویروس باشد یا باکتری، پزشک داروهای خاصی را برای شما تجویز می کند.
با تجربه این نوع بیماری ها، شما حتما تب را نیز تجربه می کنید. در صورتی که به تب دچار شده اید، بهتر است از درمان پاشویه، حوله خیس روی پیشانی و یا شستن دست و صورت و پاها با آب ولرم، استفاده کنید. حواستان باشد آب نباید سرد باشد چرا که می تواند سبب تشنج در بدن شما شود.
در این شرایط بیمار نباید از لباس و پتوی زیاد استفاده کند، چرا که تب را تشدید کرده و منجر به تشنج و مرگ می شود. برای رفع این حالت استفاده از یک پتو یا ملحفه نازک بهترین راه ممکن است. در این شرایط حتما به پزشک مراجعه کنید.
افت قند خون
در صورتی که لرز بدن شما به دلیل افت قند خون اتفاق افتاده است، حتما از یک وعده غذایی استفاده کنید. حواستان باشد اگ رزیاد دچار افت قند خون می شوید، حتما همیشه میان وعده مصرف کنید.
پس از عمل جراحی
در صورتی که پس از عمل جراحی و به هوش آمدن دچار لرز بدن شده اید، حتما پرستار را با خبر کنید. این لرز با تعداد زیاد پتو و گرم شدن بدن متوقف می شود و جای نگرانی نیست.