علت هیرسوتیسم یا پر مویی زنان چیست | درمان های قطعی پرمویی
هیرسوتیسم یا پر مویی به عنوان رشد بیش از حد موهای تیره ضخیم در یک الگوی وابسته به آندروژن تعریف می شود. این وضعیت در نتیجه افزایش تولید آندروژن، افزایش حساسیت پوست به آندروژن یا هر دو رخ می دهد.
هیرسوتیسم با هیپرتریکوزیس که افزایش رشد مو به شکل توزیع غیرجنسی عمومی است و ارتباطی با آندروژن ها ندارد، متفاوت است. هیرسوتیسم یک اختلال شایع است که بین ۵ تا ۱۰ درصد از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. برای ارزیابی این بیماری از درجه بندی فریمن-گالوی استفاده می شود.
درمان پر مویی باید بر اساس میزان رشد موهای زائد بیمار و پاتوفیزیولوژی اختلال صورت بگیرد و شامل درمان های سبک زندگی، سرکوب آندروژن، انسداد آندروژن محیطی و درمان های زیبایی مانند لیزراست. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد.
هیرسوتیسم یعنی چه
هیرسوتیسم به عنوان رشد بیش از حد مو در نواحی وابسته به آندروژن بدن در زنان تعریف می شود. پرمویی یک مشکل بالینی شایع در زنان است و روش درمان بستگی به علت آن دارد. این بیماری منعکس کننده تعامل بین غلظت آندروژن در گردش، غلظت آندروژن موضعی و حساسیت فولیکول مو به آندروژن است. سندرم تخمدان پلی کیستیک و هیرسوتیسم ایدیوپاتیک شایع ترین علل این بیماری هستند.
علت هیرسوتیسم
اولین و مهمترین دلیل پرمویی زنان افزایش سطح هورمون جنسی مردانه یا آندروژن ها است. این هورمون ها در نتیجه عوامل زیر افزایش می یابد:
ژنتیک یا نژاد
در حالی که زنان اروپایی چهره تمیزتری دارند و بدون مو هستند، زنان مدیترانه ای و هندی به احتمال زیاد موهای صورتشان رشد بیشتری می کند. همچنین سابقه خانوادگی قوی و ارثی نیز در این بیماری دخیل است.
آندروژن ها (تستوسترون)
آندروژن ها (تستوسترون) یک هورمون مردانه است که برای رشد شخصیت های جنسی مردانه ضروری است. اگرچه در همه زنان به مقدار بسیار کمی وجود دارد، اما در برخی ممکن است سطوح آن بالاتر باشد که منجر به شخصیت های مردانه جزئی می شود که یکی از آنها موهای صورت است.
عدم تعادل هورمونی
مشکلات هورمونی متعددی وجود دارد که می تواند به صورت افزایش رشد موهای صورت ظاهر شود. دو مورد از شایع ترین آنها عبارتند از سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و مشکلات آدرنال شامل تومورها، سندرم کوشینگ و هیپرپلازی است. در تمام این موارد، مقدار آندروژن افزایش می یابد که منجر به موهای زائد صورت می شود.
عوارض جانبی دارو
برخی از داروها مانند تستوسترون، سیکلوسپورین، استروئیدهای آنابولیک و ماینوکسیدیل نیز باعث افزایش موهای زائد صورت در زنان می شود. برخی از داروهای دیگر که برای درمان میگرن، تشنج، اسکیزوفرنی و فشار خون بالا استفاده می شوند نیز می توانند باعث هیرسوتیسم شوند.
علائم هیرسیوتیسم
مهمترین علائم پر مویی رشد بیش از حد موها در یک الگوی مردانه مثلا در صورت (به ویژه ناحیه پشت لب و چانه)، سینه، آرئول، خط آلبا، قسمت بالایی و پایین کمر، باسن، ران داخلی و اندام تناسلی خارجی است. سایر علائم عبارتند از:
- آکنه
- آلوپسی موقتی مو
- چاقی با الگوی مردانه (تنه ای)
- کلیتورومگالی
- بم شدن صدا
- افزایش میل جنسی
- افزایش توده عضلانی (عمدتا کمربند شانه ای).
- از دست دادن بافت سینه یا کانتور طبیعی بدن زن
- تعریق بد بو
- ناباروری
- اختلال در قاعدگی
هیرسوتیسم در زنان
هنگامی که یک زن با رشد ناگهانی موهای تیره و زمخت روی صورت خود مواجه می شود، می تواند نشان دهنده عدم تعادل هورمونی باشد. هیرسوتیسم وضعیتی است که منجر به رشد بیش از حد موهای زبر روی صورت، سینه، شکم، پشت و بازوهای زن می شود. این بیماری ۵ تا ۱۰ درصد از زنان در سنین باروری و ۴۰ درصد زنان را در مقطعی از زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. پر مویی که معمولا به دلیل افزایش هورمون های مردانه ایجاد می شود، می تواند نشانه ای از شرایط مختلف سلامتی باشد. بنابراین اگر متوجه رشد ناگهانی موهای صورت شدید، توصیه می شود با پزشک مشورت کنید.
هیرسوتیسم در مردان
وقتی صحبت از پرمویی به میان میآید، ممکن است متوجه شده باشید که برخی از مردان به طور قابل توجهی پرمو تر از دیگران هستند. دلایل پزشکی خاصی وجود دارد که برخی از مردان ممکن است موی بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند.
مسائلی مانند عدم تعادل هورمونی، مشکلات غده آدرنال و شرایطی مانند سندرم کوشینگ همگی می توانند منجر به رشد موهای زائد شوند. علاوه بر این، داروهای خاصی وجود دارد که می توانند منجر به افزایش رشد موهای بدن شوند. برخی از مردان سطح تستوسترون بالاتری نسبت به سایرین دارند در نتیجه نسبت به بقیه موهای بیشتری دارند.
هیرسوتیسم در کودکان
هیرسوتیسم خانوادگی یا ژنتیکی معمولا در دوران بلوغ شروع می شود. بنابراین پر مویی در کودکان پیش از بلوغ ممکن است نشانه ای از بلوغ زودرس یا نشانه یک بیماری زمینه ای جدی باشد
پر مویی ناشی از هیپرپلازی مادرزادی آدرنال در اوایل کودکی شروع می شود، در حالی که هیپرپلازی مادرزادی آدرنال دیررس با هیرسوتیسم پس از بلوغ تظاهر می کند. اختلالات کروموزومی نادر ۴۶ XY می تواند باعث پر مویی در بلوغ همراه با آمنوره اولیه و کلیتورومگالی شود.
درمان خانگی هیرسوتیسم
درمان خانگی پرمویی قبل از دارو درمانی شامل تغذیه و ورزش است. مصرف متعادل مواد غذایی از هر گروه و ورزش کافی برای کمک به مدیریت وزن، فواید اساسی را به همراه خواهد داشت. سایر موارد عبارتند از:
- همه گروه های غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجانید
- از غذاهای فرآوری شده و تصفیه شده خودداری کنید
- به سراغ میوه های سرشار از آنتی اکسیدان بروید
- چربی های سالم را انتخاب کنید
- خود را هیدراته کنید
- از مصرف الکل و تنباکو خودداری کنید
- استفاده از الکترولیز برای از بین بردن موها
- لیزر موهای زائد
درمان هیرسوتیسم در طب سنتی
در حالی که درمان های پزشکی برای رفع پر مویی در دسترس هستند، داروهای گیاهی نیز می توانند به درمان کمک کنند.
نخل اره ای
نخل اره ای یک درمان محبوب برای پر مویی است. تصور می شود که به عنوان یک مکمل گیاهی یا غذایی مفید است زیرا دارای سطح بالایی از لیپیدها و فیتواسترول ها است که به عنوان ضد آندروژن عمل می کنند. تحقیقات نشان داده است که نخل اره ای به مهار ۵-آلفا ردوکتاز، آنزیمی که مسئول تبدیل تستوسترون به شکل قوی تر آن است، کمک می کند و در نتیجه پر مویی را کاهش می دهد.
کوهوش سیاه
تحقیقات نشان داده اند که کوهوش سیاه می تواند برای پر مویی و علائم مرتبط با آن از جمله آکنه ناشی از هورمون بسیار مفید باشد. ریشه این گیاه حاوی فیتواستروژن هایی است که دارای فاکتورهای ضد آندروژن هستند. به این معنی که باعث کاهش تولید هورمون هایی می شوند که در این بیماری نقش دارند. یافته های بالینی نشان می دهد که مصرف مکمل های بلک کوهوش ممکن است هیرسوتیسم را به طور موثر، ایمن و بدون عوارض جانبی جدی کاهش دهد.
چای نعناع
چای نعناع به یک انتخاب محبوب برای کسانی است که از پر مویی رنج می برند. چای نعناع باعث کاهش تولید تستوسترون می شود که یکی از عوامل اصلی پر مویی است. تحقیقات نشان داده است که نوشیدن دو فنجان چای نعناع در روز می تواند اثرات مثبتی بر این بیماری در کمتر از پنج هفته داشته باشد.
خواص ضد آندروژنی نعناع مخصوصا در کنترل پر مویی زنان مفید است و آن را به ابزاری مهم برای کمک به کاهش موهای ناخواسته صورت تبدیل می کند.
میوه درخت پنج انگشت
توت درخت پنج انگشت یا عفیف (Vitex agnus-castus) یکی از شناخته شده ترین درمان های طبیعی برای هیرسوتیسم است. میوه این درخت حاوی ترکیباتی است که ممکن است از تعادل هورمونی سالم پشتیبانی کند.
مطالعات نشان داده اند که مصرف عصاره توت درخت عفیف می تواند با کاهش سطح تستوسترون تام و آزاد و همچنین عادی سازی سایر سطوح هورمونی به کاهش پر مویی کمک کند. هیرسوتیسم خود دلایل زیادی دارد، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این بیماری می تواند با عدم تعادل هورمونی تشدید شود.
مکمل عصاره توت درخت عفیف ممکن است به متعادل سازی این هورمون ها و کاهش علائم پر مویی کمک کند. علاوه بر این، بیمارانی که از توت های درخت پنج انگشت استفاده کرده اند، اغلب بهبود در خلق و خو و عملکرد شناختی را گزارش کرده اند.
ترکیب گل صد تومانی و شیرین بیان
ترکیب گل صد تومانی و شیرین بیان یک دستور گیاهی شناخته شده برای رفع پر مویی است. مطالعات نشان می دهد که این ترکیب به کاهش تولید آندروژن کمک می کند و هورمون های اضافی را که می توانند تعادل سالم را مختل کنند، حذف می کند.
علاوه بر این، ممکن است گیرندههای آندروژن را در فولیکولهای مو مسدود کند تا رشد مو را کند کند. گل صد تومانی و شیرین بیان فواید دیگری نیز دارند. آنها دارای خواص ضد میکروبی هستند که می تواند به مبارزه با مشکلات سلامت پوست ناشی از باکتری کمک کند و در عین حال تسکین دهنده التهاب ناشی از هیرسوتیسم باشد. اگر پر مویی برای شما یک چالش است، قطعا ارزش دارد که فواید بالقوه ای که گل صد تومانی و شیرین بیان می توانند برای شما داشته باشند را در نظر بگیرید.
درجه بندی هیرسوتیسم
درجه بندی فریمن-گالوی روشی برای ارزیابی شدت هیرسوتیسم در زنان است. رشد مو از ۰ (عدم رشد موی زائد ) تا ۴ (رشد موی زائد بطور گسترده) در ۹ قسمت از بدن درجه بندی بندی می شود. نمرات ممکن است از حداقل ۰ تا حداکثر ۳۶ متفاوت باشد که با توجه به قومیت متفاوت است.
درمان قطعی هیرسوتیسم
گرمای تولید شده توسط دستگاه لیزر، ریشه موهای زائد را از بین می برد و مانع تولید موهای جدید می شود. برخی از انواع پوست نسبت به سایرین به لیزر درمانی بهتر پاسخ می دهند، اگرچه این روش رشد فولیکول های موی تازه را متوقف نمی کند. این کار وقت گیر و پرهزینه است و لیزر درمانی به یک متخصص ماهر مانند جراح پلاستیک یا متخصص پوست نیاز دارد. با این حال، تأثیر ماندگارتری نسبت به اصلاح، کرم ها یا اپیلاسیون دارد.
الکترولیز همچنین گرما تولید می کند، اگرچه از الکتریسیته به جای نور برای جلوگیری از رشد مو در فولیکول ها استفاده می کند. الکترولیز به دلیل ایجاد جای زخم، محبوبیت خود را با توجه روش های ایمن لیزر درمانی از دست داده است.
درمان هیرسوتیسم در زنان
قرص های ترکیبی ضد بارداری می توانند تاثیر آندروژن ها را مسدود کنند و با داشتن پروژسترون و استروژن میزان تستوسترون تولید شده در تخمدان ها را کاهش دهند. پس از مصرف مداوم قرص های ضد بارداری به مدت شش تا دوازده ماه، هیرسوتیسم ممکن است بهبود یابد. در دوران بارداری نباید از داروهای ضد آندروژن استفاده کرد. پزشک اغلب آلداکتون را تجویز می کند. با این حال، گزینه های دیگری نیز وجود دارد.
درمان هیرسوتیسم
درمان پر مویی در صورت عدم تشخیص علت غیرطبیعی و اگر بیمار نگران ظاهر زیبایی نباشد، غیرضروری است. درمان قطعی معمولا امکان پذیر نیست مگر اینکه علت زمینه ای قابل درمان پیدا شود. به دلیل ماهیت چرخه ای رشد مو، هر درمان سیستمیک ممکن است تا شش ماه طول بکشد تا موثر باشد.
در صورت اضافه وزن، کاهش وزن بسیار موثر است. کاهش وزن باعث افزایش سطح گلوبولین متصل شونده به هورمون استروئیدی و کاهش مقاومت به انسولین و سطح سرمی آندروژن ها و هورمون های لوتئین کننده می شود.
چاقی اثر نامطلوبی بر نتیجه تمام درمان های سیستمیک دارد. زنان دارای اضافه وزن، هیپرآندروژنیک یا هیپرانسولینمی در معرض خطر ابتلا به دیابت شیرین و بیماری قلبی – عروقی هستند.
داروی هیرسوتیسم
داروهای ضد بارداری خوراکی اولین انتخاب درمان هستند. ترکیبات استروژن/پروژسترون باعث کاهش ترشح گنادوتروپین و مهار ترشح آدرنال می شود. معمولا قرص های ضد بارداری و اسپیرونولاکتون (مسدود کننده آندروژن)، سیپروترون استات، هورمون آزادکننده گنادوتروپین، سرکوب آدرنال و اصلاح کننده های بیولوژیکی رشد فولیکولی مو مانند افلورنیتین هیدروکلراید که یک عامل جدید است تجویز می شود.
چگونه از هیرسوتیسم پیشگیری کنیم
بسته به دلیل، می توان از این بیماری جلوگیری کرد. به عنوان مثال، کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش ممکن است برای افرادی که PCOS دارند مفید باشد. طبق مطالعات، زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که از رژیم غذایی کم کالری پیروی می کنند ممکن است کمتر در معرض ابتلا به این بیماری باشند.