بیماری آب سیاه چیست؟ | دارو و درمان آب سیاه
امروز در این مقاله از جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با بیماری آب سیاه آشنا کنیم. این بیماری یکی از بیماری های چشمی است. شاید نام این بیماری کمتر به گوش شما خورده باشد، اما افراد زیادی به این بیماری دچار می شوند. این بیماری می تواند در افرادی بالای ۵۰ سال بروز پیدا کند، اما به طور مادرزادی نیز در نوزادان ایجاد می شود. تقریبا دو درصد مردم به این بیماری دچار هستند. متاسفانه به دلیل کندی پیشروی بیماری و علائم ناپیدای آن، بیشتر افراد از بیماری خود مطلع نیستند. از همین رو توصیه می شود که چکاپ های ماهانه را جدی بگیرید. در این مقاله از جهان شیمی فیزیک تمامی آنچه را که لازم است شما در مورد بیماری آب سیاه بدانید، شرح داده ایم. اگر در مورد این بیماری نیاز به اطلاعات دارید، حتما تا انتهای مقاله ما را یاری نمایید.
لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.
برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با خط چشم مویی و ماژیکی را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.
آب سیاه چیست
بیماری آب سیاه در دسته بیماری های چشمی قرار می گیرد. در این بیماری عصب بینایی به طور کامل دچار آسیب می شود. بر اثر بیماری آب سیاه میزان قابل تئجهی از بینایی از دست می رود که غیر قابل بازگشت است. این یعنی فرد به طور دائم نابینا می شود. در صورتی که بیماری آب سیاه به موقع تشخیص داده شود، می تواند درمان شود. اگر پزشک تشخیص دهد که بیمار به آب سیاه مبتلا شده و بیماری او در حال پیشرفت است، با تجویز داروهایی می تواند از پیشروی بیماری جلوگیری کند.
شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که عصب بینایی چطور از بین می رود؟ در پاسخ به این سوال باید بدانید که عصب بینایی در اثر فشار به چشم نابود می شود. این فشار می تواند سبب از بین رفتن رشته های عصبی و در نتیجه کاهش بینایی شود. فشار چشم زمانی بالا می رود که تعادل ترشح مایع داخل چشم و خروج آن از بین برود. اولین مناطقی از چشم که در بیماری آب سیاه دچار مشکل می شوند، مناطق محیطی چشم هستند.
متاسفانه این بیماری جزء آن دسته از بیماری ها استکه علائم خیلی خاصی ندارد و بیمار دیر متوجه می شود که به آن دچار شده است. این بیماری به تدریج دید بیمار را کم می کند. همین به تدریج کم شدن بینایی، سبب می شود که بیمار متوجه بروز اولین علائم نشود. از همین رو، اکثر بیمارانی که به آب سیاه دجار می شوند، بینایی خود را از دست می دهند.
علائم آب سیاه چیست
همان طور که گفتیم در ابتدای شروع بیماری علائم به قدری کم هستند که قابل تشخیص نیستند. در شرایطی که بیماری پیش رونده شود، برخی از علائم زیر قابل رؤیت هستند:
– ایجاد هاله های رنگی اطراف نور
– نیاز به تغییر مکرر و زود به زود عینک
– مشکل در تطابق با تاریکی
انواع بیماری آب سیاه
بیماری آب سیاه در چهار نوع اصلی بروز پیدا می کند:
– زاویه باز اولیه
– زاویه بسته اولیه
– ثانویه
– آب سیاه کودکان
این بیماری می تواند به صورت ناگهانی و یک دفعه ای در حادترین مرحله خود یعنی آب سیاه زاویه بسته حاد بروز پیدا کند. در این شرایط بیمار علائمی به شرح زیر احساس خواهد کرد:
سردرد شدید
چشم درد شدید
قرمزی چشم
کاهش بینایی
این بیماری می تواند با درمان لیزری بهبود یابد.
آب سیاه مادرزادی نوع دیگری از این بیماری است که یک مورد در هر ۰۰۰/۱۰ نوزاد دیده می شود.
دو دسته بندی مهم
اگر بخواهیم بیماری آب سیاه را در دو دسته مهم تقسیم بندی کنیم، می توانیم به بیماری آب سیاه زاویه بسته و زاویه باز اشاره کنیم.
در بیماری آب سیاه زاویه باز، زاویه ای که مایع از آن خارج می شود “باز” است. به دلایل نامشخص، تخلیه زلالیه در این نوع بیماری به کندی اتفاق می افتد. همین کندی حرکت زلالیه سبب تجمع آن و بالا رفتن فشار داخل چشم خواهد شد.
در بیماری آب سیاه زاویه بسته، تنگی شدید زاویه و یا مسدود شدن آن، سبب عدم خروج مایع زلالیه از چشم می شود. همین موضوع سبب افزایش ناگهانی و بسیار زیاد فشار چشم خواهد شد. این بیماری در ابتدا علائم خاصی ندارد و دید کاملا طبیعی خواهد بود. زمانی که بیماری به صورت پیش رونده ادامه پیدا می کند، درد در چشم ها ظاهر شده و بینایی بیمار محدود می شود. با این حال دید مرکزی تا مراحل پایانی بیماری باقی خواهد ماند.
در مراحل پایانی بیماری، بیمار به جایی می رسد که احساس می کند از داخل یک لوله تفنگ به اطراف نگاه می کند. این یعنی دید محیطی بیمار به شدت کاهش یافته است. با ادامه پیدا کردن بیماری، همین دید محدود نیز از بین می رود و بینایی کامل صفر می شود.
آب سیاه زاویه باز برعکس آب سیاه زاویه بسته، علائم شدیدتری از خود به نمایش می گذارد. در این بیماری، فرد مبتلا دچار درد شید چشمی،تهوع، سردرد، قرمزی چشم، تاری دید ناگهانی می شود. در این شرایط بیمار سریع به اورژانس مراجعه می کند. چنانچه که بیماری درمان نشود، فرد برای همیشه نابینا خواهد شد.
آب سیاه کودکان
همان طور که گفتیم این بیماری به صورت مادرزادی در نوزادان بروز پیدا می کند. اگر در بدو تولد این بیماری در فرد ظاهر نشود، در سنین بسیار پایین نشانه های آن در او ظاهر خواهد شد. در کودکان مبتلا به این بیماری، به طور کلی علائم واضحی دیده می شود. این علائم عبارتند از بزرگی قرنیه، خاکستری و کدر شدن رنگ قرنیه، حساسیت به نور، و اشک ریزی شدید.
در برخی موارد بیماری آب سیاه به دنبال برخی بیماری های چشمی دیگر ظاهر می شود. برای مثال فرد چراحی های چشمی انجام داده و چشم او دچار آسیب شده است. از جمله این جراحی ها می توان به عمل آب مروارید اشاره کرد. همچنین آب مروارید مادرزادی نیز می تواند نوزاد را به خود درگیر کند و در پی آن آب سیاه بروز پیدا کند.
برخی دیگر از آسیب های چشمی، نظیر برخی تومورهای چشمی، التهاب داخل چشمی، بیماری دیابت، و یا مصرف بعضی از داروها (به خصوص کورتون) می تواند منجر به بروز این بیماری شود.
چه افرادی به آب سیاه مبتلا می شوند
شاید در این بخش از مقاله برای شما این سوال مطرح شده باشد که چه کسانی در معرض ابتلا به آب سیاه قرار دارند؟ در ادامه افراد مستعد این بیماری را برای شما لیست کرده ایم:
– افرادی با سن معمولاً بالای ۴۰ سال
– کسانی که سابقه فامیلی آب سیاه دارند
– افراد مبتلا به نزدیک بینی
– در صورت کم بودن ضخامت قرنیه
– سیاه پوستان
–افراد مبتلا به دوربینی
– کسانی که دچار بیماری قند هستند
– افراد دارای بیماری های قلبی عروقی
– بیمارانی که مبتلا به اختلالات تیروئیدی هستند.
– کسانی که سابقه ضربه های چشمی را دارند.
تمامی این افراد باید هر چند وقت یک بار موردمعاینه قرار گیرند تا در صورت بروز علائم اولیه و خفیف آب سیاه به موقع بتوانند آن را درمان کنند و بینایی خود را از دست ندهند.
تست های مهم تشخیص آب سیاه
پزشکان برای این که بتوانند بیماری آب سیاه را تشخیص دهند، باید تست های مختلفی از بیمار بگیرند. این تست ها عبارتند از:
اندازهگیری فشار چشم
معاینه سرعصب
بررسی میدان بینایی
تشخیص زودرس و به موقع بیماری آب سیاه
در صورتی که سن شما بالای چهل سال است، حتماً به چشم پزشک مراجعه و حداقل برای یکبار از میزان فشارچشم خود اطلاع پیدا کنید.
در صورتی که به بیماری دیابت و فشار خون مبتلا هستید، حتما برای چکاپ به چشم پزشک مراجعه کنید.
اگر شما مبتلا به نزدیک بینی با شماره چشم بالا هستید، فشار روی چشم شما بالاست. پس باید برای تشخیص هر چه زودتر این بیماری به چشم پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که در افراد فامیل و نزدیکان نسبی شما فردی مبتلا به بیماری آب سیاه است، در اولین فرصت از وضعیت فشار چشم خود اطمینان حاصل کنید. ابتلا به این بیماری در میان افرادی که در خانواده شان سابقه این بیماری وجود دارد، بیشتر است. چنانچه یکی از والدین یا خواهر و برادر شما دچار این بیماری باشند، شانس درگیری چشم شما در حد ۲۰ در صد افزایش خواهد یافت.
چنانچه به هر دلیلی از داروهای کورتون دار به صورت خوراکی، تزریقی، استنشاقی، و یا قطره استفاده می کنید، در طول مدت درمان باید از وضیعت فشار چشم خود مطمئن شوید. چرا که مصرف هر نوع داروی کورتون دار برای مدت زمان بیش از یک هفته تا ده روز، در بعضی از افراد می تواند سبب افزایش فشار چشم و آسیب دائمی و غیر قابل برگشت عصب بینایی چشم شود.
در صورتی که پیش از این تحت عمل آب مروارید از نوع مادرزادی قرار گرفته اید، بهتر است حداقل سالی یک بار برای سالیان متوالی، فشار چشم خود را اندازه بگیرید. این کار در مطب پزشک انجام خواهد شد.
درمان فوری آب سیاه
برای درمان آب سیاه پزشک سعی می کند تا فشار چشم شما را پایین بیاورد. این کار به کمک روش های درمانی مختلفی از جمله دارو درمانی انجام خواهد شد. در مواردی که بیماری در حالت پیش رفته خود قرار داشته باشد، لیزر درمانی به کمک پزشک خواهد آمد. همچنین در مواردی نیز این بیماری با عمل جراحی درمان می شود.
در برخی بیماران با توجه به شرایط بیماری، ممکن است ترکیبی از این روش ها به کار گرفته شود. تشخیص این موضوع به عهده پزشک معالج است و بهتر است به توصیه های پزشک عمل کرده و به او اعتماد کنید. نکته قابل توجه این است که در درمان آب سیاه، هیچ وقت افت دید و آسیب قبلی جبران نخواهد شد و در بهترین شرایط تنها از آسیب بیشتر و پیشروی بیماری جلوگیری به عمل خواهد آمد. به طور کلی، هدف از درمان آب سیاه، متوقف کردن کامل تخریب عصب بینایی است.
نحوه استفاده از قطره برای آب سیاه
در این بخش از مقاله به شما آموزش داده ایم که چطور قطره درمانی بیماری آب سیاه را مصرف کنید:
ریختن قطره ها باید همراه با ناهار، شام، صبحانه تنظیم شود تا فراموش نشود.
برای ریختن قطره بهتر است پلک پایینی را پایینی بکشید و اجازه دهید قطره در فضای بین چشم و پلک ریخته شود.
در مرحله بعدی، چشم را بسته و با یک انگشت به مدت ۲ دقیقه به آرامی گوشه داخلی چشم را فشار دهید تا خروج قطره از مجرای اشکی کاهش یابد.
بهتر است فاصله بین دو قطره حتماً۱۰ دقیقه یا بیشتر شود.
دقت کنید که سر قطره چکان هرگز به پلک و مژه و چشم تماس پیدا نکند چرا که سبب بروز آلودگی می شود.
این بمیاری دومین عامل کور کننده در جهان است، آن را جدی بگیرید.
داروهای خود را سروقت و مرتب مصرف کنید.
حتما سر وقت برای ویزیت به پزشک خود مراجعه کنید.