معجزه درمان خانگی زردی نوزاد | دارو و علت زردی نوزاد
زردی نوزاد در دو هفته اول زندگی بسیار شایع است و معمولا بی ضرر است. زردی نوزاد اگر در ۲۴ ساعت اول زندگی دیده شود یا تا ۲ هفتگی از بین نرود باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرد.
همه نوزادان مبتلا به زردی باید توسط ماما یا پزشک معاینه شوند. ممکن است کودک شما به هیچ درمانی نیاز نداشته باشد یا بر حسب شدت برای درمان زردی نیاز به فتوتراپی باشد. اگر علت جدی تری برای زردی نوزاد وجود داشته باشد، ممکن است آزمایش ها و درمان های دیگری نیز مورد نیاز باشد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک به زردی نوزاد و درمان سنتی زردی نوزاد می پردازیم لطفا با ما همراه باشید.
زردی نوزاد چیست
زردی به دلیل تجمع ماده ای به نام بیلی روبین در بافت های بدن رخ می دهد. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که به طور معمول در گلبول های قرمز یافت می شود. این ماده توسط کبد تجزیه و پردازش می شود. علل مختلفی برای زردی وجود دارد که می تواند در زمان های مختلف زندگی – از تولد تا پیری – رخ دهد.
زردی را بیشتر می توان در پوست و سفیدی چشم مشاهده کرد. سفیدی چشم اغلب اولین بافتی است که به زرد شدن آن توجه می شود. اگر سطح بیلی روبین کمی بالا باشد، ممکن است چشم ها تنها بخشی از بدن باشند که می توانید رنگ زرد را در آن تشخیص دهید. زرد شدن پوست در صورت وجود سطوح بالاتر بیلی روبین قابل مشاهده است.
زردی نوزاد چقدر طول میکشد
نوزادان تازه متولد شده گلبول های قرمز دوران جنینی را در خون خود دارند پس از تولد گلبول های قرمز برای تبدیل به گلبول های جدید به سرعت تجزیه می شوند که طی آن ماده ای به نام بیلی روبین تولید می شود. به دلیل اینکه بیلی روبین با سرعت زیادی ساخته می شود، کبد نمی تواند همه آن را تجزیه کند، بنابراین سطح بیلی روبین افزایش می یابد. این افزایش سطح بیلی روبین است که باعث زردی می شود.
در عرض چند هفته تعداد گلبول های قرمز تجزیه شده کاهش می یابد. کبد نیز بالغ تر شده و قادر خواهد بود بیلی روبین را سریعتر تجزیه کند. بنابراین، برای اکثر نوزادان، زردی تا ۲ هفته از بین می رود.
شایع ترین علت زردی در نوزادان زردی فیزیولوژیکی نامیده می شود. این نوع زردی بین روز ۲ تا ۴ زندگی رخ می دهد، در روز ۷ به اوج خود می رسد و سپس محو می شود و در روز ۱۴ از بین می رود. البته زردی ممکن است به دلیل یک مشکل جدی ایجاد شود اگر:
- از اولین روز زندگی شروع می شود
- شدید باشد (سطح بیلی روبین بسیار بالا است).
- حال کودک شما خوب نباشد (مثلا تحریک پذیر است یا خوب تغذیه نمی کند).
زردی دو هفته پس از تولد وجود دارد یا مدفوع کودک شما کم رنگ است (مدفوع که گچی به نظر می رسد) یا ادرار باعث ایجاد لکه های تیره در پوشک می شود. اینها ممکن است ناشی از مشکلات کبدی باشد.
علت زردی در نوزاد چیست
دو دلیل برای زردی در نوزادان وجود دارد: شرایط طبیعی نوزاد و یک اختلال زمینه ای.
کبد مسئول فیلتر کردن بیلی روبین است و نوزادان در روزهای اول تولد به دلیل تولید حجم بالای گلبول قرمز و تجزیه آن، بیلی روبین بیشتری تولید می کنند. افزایش تخریب گلبول های قرمز منجر به سطوح بالاتر بیلی روبین در نوزادان می شود که به آن یرقان می گویند.
سطوح بیلی روبین با گرفتن نمونه خون و رسم مقدار بیلی روبین و سن نوزاد بر روی نموداری با صدک، مشابه نمودارهای قد و وزن برای کودکان اندازه گیری می شود. گاهی اوقات زردی به دلیل یک بیماری ایجاد می شود. برخی از شایع ترین اختلالاتی که باعث زردی می شوند عبارتند از:
- خونریزی داخلی
- عفونت خون نوزادان
- مشکلات کبدی
- کمبود آنزیم
- نارس بودن نوزاد
- ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد
- اختلال در تجزیه گلبول های قرمز خون
علائم زردی نوزادان
علائم معمولی زردی تنها مواردی نیستند که باید در نظر گرفته شوند. نوزاد شما ممکن است زردی داشته باشد اگر:
- بیمار یا بی حال باشد
- پوست و سفیدی چشم او زرد باشد
- افزایش وزن آهسته
- در تغذیه مشکل داشته باشد
علائم زردی در چند روز اول پس از تولد شروع می شود و می تواند پس از خروج از بیمارستان و در خانه ظاهر شود، بنابراین مهم است که علائم زردی را بدانید.
انواع زردی نوزاد
زردی شیردهی
این شرایط زمانی اتفاق میافتد که نوزادان به اندازه کافی شیر مادر دریافت نمی کنند – یا به این دلیل که در شیر خوردن مشکل دارند یا به این دلیل که شیر مادر به اندازه کافی نیست. این باعث می شود غلظت بیلی روبین در خون افزایش یابد. این زردی بعد از ۴۸ تا ۷۲ ساعت شروع می شود و معمولا زمانی که کودک شروع به دریافت شیر کافی می کند، فروکش می کند.
زردی پاتولوژیک
زردی پاتولوژیک با اندازه گیری محدوده سطوح TSB تشخیص داده می شود. نوزادان مبتلا به زردی پاتولوژیک در عرض ۲۴ ساعت پس از تولد به زردی مبتلا می شوند. افزایش غیر طبیعی سطح TSB، بیش از ۵ میلی گرم در دسی لیتر در روز، نشان دهنده زردی پاتولوژیک است. افزایش سطح بیلی روبین تام سرم بیش از ۱۷ میلی گرم در دسی لیتر، زردی پاتولوژیک محسوب می شود.
زردی فیزیولوژیکی
زردی فیزیولوژیکی شایع ترین نوع زردی است و به این دلیل رخ می دهد که اندام های نوزاد هنوز در حال بلوغ هستند و نمی توانند به طور موثر از بیلی روبین اضافی خلاص شوند. ارزیابی بالینی برای علت زردی فیزیولوژیکی افزایش سطح TSB (بیلی روبین کل سرم) است. بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت از تولد به اوج خود می رسد و سپس سقوط می کند. سطح TSB برای نوزادان مبتلا به زردی فیزیولوژیکی حدود ۱۲-۱۵ میلی گرم در دسی لیتر است. ناتوانی کبد در تجزیه بیلی روبین باعث زردی فیزیولوژیکی در نوزادان می شود.
زردی ناشی از شیر مادر
این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که مواد خاصی در شیر مادر با عملکرد کبد کودک تداخل می کنند و در نتیجه سطح بیلی روبین افزایش می یابد. این یک بیماری نادر است – تنها ۱-۲٪ از نوزادان به آن مبتلا می شوند. نوزاد شما پس از ۳ تا ۵ روز اول نسبت به زردی شیر مادر آسیب پذیر است. این وضعیت به تدریج طی ۳ تا ۱۲ هفته بهبود می یابد.
زردی ناشی از ناسازگاری خونی
ناسازگاری گروه خونی بین مادر و نوزاد منجر به چیزی می شود که به آن زردی ناسازگاری گروه خونی می گویند. اساسا، زمانی که گلبولهای قرمز خون نوزاد توسط برخی از آنتیبادیهای تولید شده توسط بدن مادر تخریب میشود، به وضعیتی تبدیل میشود که سطح بیلی روبین را به سرعت افزایش می دهد.
اینها شایع ترین زردی های مشاهده شده در نوزادان سالم هستند. اگر نوزاد نارس به دنیا بیاید، همیشه فرض بر این است که بدن او به اندازه کافی برای دفع بیلی روبین بالغ نیست و در نتیجه تحت درمان قرار می گیرد.
نحوه درمان زردی نوزادان
نور درمانی (فوتوتراپی)
کودک شما زیر یک لامپ یا پد سبز- آبی یا روی یک پد قرار می گیرد. این نور شکل و ساختار مولکول های بیلی روبین را تغییر می دهد تا به راحتی از طریق ادرار و مدفوع دفع شوند.
ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIg)
وقتی مادر و نوزاد دارای گروه های خونی متفاوتی هستند، کودک آنتی بادی هایی را از خون مادر دریافت می کند که باعث می شود گلبول های قرمز خون در نوزاد با سرعت بیشتری ترکیده و بیلی روبین اضافی آزاد شود. در این شرایط پروتئین خون را می توان به صورت داخل وریدی به نوزاد برای کاهش سطح آنتی بادی ها و کاهش سطح بیلی روبین تزریق کرد.
تعویض انتقال خون
در موارد شدید زردی، نوزاد تازه متولد شده برای تعویض خون به بخش مراقبت های ویژه فرستاده می شود. مقدار کمی خون از نوزاد گرفته می شود و با خون اهداکننده جایگزین می شود تا مقدار آنتی بادی های موجود در خون به سرعت رقیق شود.
درمان سنتی زردی نوزاد
یکی از درمان های سنتی رایج برای زردی نوزاد استفاده از شیرخشت است ولی طب مدرن اعتقادی به آن ندارد. در حال حاضر قطره خوراکی شیرخشت را می توانید از داروخانه تهیه کرده و همراه با نور درمانی سرعت بهبود زردی نوزاد را افزایش دهید. وجود قندهایی مانند مانیتول در این گیاه برای درمان زردی بسیار مؤثر است و از نظر علمی نیز به اثبات رسیده است.
یکی دیگر از روش های سنتی درمان زردی استفاده از آرد جو بر روی بدن نوزاد همراه با نور درمانی است. برخی نیز شستن بدن نوزاد با عرق کاسنی را موثر می دانند. همچنین مالیدن مخلوط ترنجبین و آب به پشت گوش و پیشانی نوزاد نیز در رفع زردی آن بسیار موثر است.
درمان خانگی زردی نوزاد
تغذیه مکرر
تغذیه مکرر باعث می شود کودک شما شیر بیشتری دریافت کند که باعث اجابت مزاج بیشتر شود و میزان بیلی روبین دفع شده در مدفوع کودک را افزایش دهد. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند باید روزی ۸ تا ۱۲ بار در چند روز اول زندگی خود شیر بخورند. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند باید ۱ تا ۲ اونس (حدود ۳۰ تا ۶۰ میلی لیتر) شیر خشک هر دو تا سه ساعت در هفته اول مصرف کنند.
تغذیه تکمیلی
اگر کودک شما در تغذیه با شیر مادر مشکل دارد، وزن او کاهش می یابد یا کم آبی دارد، ممکن است پزشک به شما شیر خشک یا شیر دوشیده را برای تکمیل شیردهی به کودک پیشنهاد دهد. در برخی موارد، پزشک ممکن است استفاده از شیر خشک را به تنهایی برای چند روز و سپس از سرگیری شیردهی توصیه کند.
برای رفع زردی نوزاد مادر چه بخورد
برای رفع زردی نوزاد مادر نباید از غذاهای گرمی استفاده کند زیرا باعث تشدید زردی خواهد شد. در عوض بهتر است آن از غذاهای سرد و معتدل مانند شیر، لیمو شیرین، هندوانه، ماست و دوغ، عدس و کاسنی استفاده کند تا زردی کودک به سرعت برطرف شود.
داروی زردی نوزاد
هنگامی که زردی نوزاد شدید نیست، پزشک ممکن است تغییراتی را در عادات تغذیه توصیه کند که می تواند سطوح بیلی روبین را کاهش دهد. اگر در مورد میزان یا دفعات شیردهی کودکتان مشکل دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
برای نوزادان، مصرف غذای اضافی می تواند به درمان زردی کمک کند. مادر می تواند با شیردهی بیشتر یا دادن شیر اضافی به دفع بیشتر مدفوع کمک کند. با دفع مدفوع، بیلی روبین نیز از بدن خارج می شود و علائم زردی نوزاد بهبود می یابد. به عنوان مثال به نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند اجازه دهید تا ده بار در روز شیر بخورد. تغذیه نوزاد با شیشه شیر و مقدار کمی شیر خشک هر دو ساعت یک بار می تواند مفید باشد. شما با مشورت پزشک می توانید برای درمان زردی از قطره بیلی ناستر روزانه برای درمان زردی استفاده کنید. سایر داروهای مناسب برای برطرف شدن زردی کودک با صلاحدید پزشک تجویز می شود.
عوارض زردی نوزاد
در صورت عدم درمان، عوارض جدی خاصی در اثر زردی در کودک ایجاد می شود. بیلی روبین برای سلول های مغز سمی است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به بیماری به نام انسفالوپاتی بیلی روبین حاد شود که می تواند به مغز آسیب برساند. درمان سریع زردی می تواند خطر ابتلا به آنسفالوپاتی حاد بیلی روبین را کاهش دهد.
سندرم کرنیکتروس زمانی ایجاد می شود که یک نوزاد به آنسفالوپاتی حاد بیلی روبین مبتلا می شود که باعث آسیب دائمی به مغز می شود. کرنیکتروس ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- از دست دادن شنوایی
- فلج مغزی
- نگاه دائمی به سمت بالا
- رشد نامناسب مینای دندان
سریع ترین راه درمان زردی نوزاد
هر چه زودتر و تا حد امکان به نوزاد خود شیر دهید. اگر شیر کافی تولید نمی کنید، در مورد استفاده از شیر خشک همراه با شیر مادر با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی نوزاد خود صحبت کنید. به دنبال علائم تشنگی در نوزاد خود باشید، مانند لب زدن و بی قراری. سعی کنید در چند روز اول ۸ تا ۱۲ بار در روز شیر بدهید تا شیر خود را افزایش دهید.
درمان قطعی زردی نوزاد
علاوه بر درمان های فوق، خورشید همچنین در فیلتر کردن بیلی روبین مفید است، بنابراین قرار دادن نوزاد در کنار پنجره (نه در معرض نور مستقیم خورشید) نیز می تواند به درمان زردی خفیف کمک کند. برای درمان قطعی این عارضه حتما با پزشک مشورت کنید تا کودک شما دچار عوارض ناخواسته نشود.