جدول تناوبی شیمی دهم
جدول تناوبی عناصر از مهم ترین دستاوردهای علم شیمی بشمار می آید. با استفاده از جدول تناوبی می توان خواص عناصر شیمیایی را مورد مطالعه قرار داد. جدول تناوبی شیمی دهم برای دانش آموزان قابل استفاده بوده و به فهم بهتر خواص عناصر کمک می کند. با یادگیری نکات جدول تناوبی شیمی دهم می توان به آسانی به تست ها و سوالات درس شیمی پاسخ داد. ما در جهان شیمی فیزیک و در ادامه این مطلب به توضیح جدول تناوبی شیمی دهم و نکات مهم آن می پردازیم. با ما همراه باشید تا بیشتر با جدول تناوبی مندلیف و عناصر آن آشنا شوید. عناصر جدول تناوبی به ترتیب عدد اتمی مرتب شده اند و این جدول گروه ها و ردیف هایی را شامل می شود.
توضیح جدول تناوبی شیمی دهم
جدول تناوبی که به جدول مندلیف نیز معروف است، درواقع پایه و اساس علم شیمی محسوب می شود. این جدول به نام مندلیف ابداعکننده روسی این جدول نامگذاری شده است. ۴۰ سال پس از کشف مندلیف، جدول تناوبی بار دیگر دچار شوکی جدید شد. هنری موزلی با انجام آزمایشاتی بر طیف پرتو ایکس عناصر موفق به کشف عدد اتمی آن ها شد. موزلی با این کشف که هر عنصر عدد اتمی خاص خود را دارد، جدول مندلیف را به جای افزایش عدد جرمی برمبنای افزایش عدد اتمی برای تمامی عناصر کشف شده تا آن زمان مرتب نمود. جدول موزلی نیز برای عناصر کشف نشده جای خالی در نظر گرفت. حتی عدد اتمی، وزن اتمی و سایر خواص آن ها نیز با توجه به هم گروه های خودشان مشخص گردید. جالب است بدانید که ساختار جدول موزلی به فرم امروزی جدول نزدیک است.
جدول امروزی حدود صد و هیجده عنصر داشته و این عناصر بر طبق افزایش عدد اتمی مرتب شده اند. عناصر در جدول تناوبی بر اساس خواص شیمیایی چیدمان شده اند و به همین دلیل است که به آن جدول تناوبی گفته می شود.
نکات جدول تناوبی شیمی دهم
گروه جدول تناوبی شیمی دهم
جدول تناوبی از هجده ستون تشکیل شده که گروه نام دارند. هر گروه از جدول شامل چند عنصر با خواص مشابه است. امروزه تنظیم گروه های جدول تناوبی بر مبنای آرایش الکترونی لایه ظرفیت عناصر است. نام گذاری گروه های جدول مندلیف بر اساس سه روش صورت می پذیرد. اما روشی که امروزه برای نامگذاری استفاده می شود، کاربرد اعداد رومی است. اولین طبقه بندی جدول مندلیف بر اساس خواص مشابه عناصر است. درواقع عناصر با خواص یکسان در یک ستون عمودی زیر هم قرار گرفته اند و عناصر هم گروه نامیده میشوند. جالب است بدانید خواص عنصر وسطی میانگینی از خواص دو عنصر بالایی و پایینی است.
ردیف جدول تناوبی شیمی دهم
جدول تناوبی شیمی دهم از ردیف هایی به نام دوره یا تناوب تشکیل شده است. جدول تناوبی دارای ۷ است. درواقع دوره یا تناوب ها کمک می کنند تا عناصری که دارای خواص شیمیایی یکسان هستند در یک گروه و زیر هم قرار گیرند. در یک تناوب هر عنصر نسبت به عنصر قبلی دارای یک پروتون و یک الکترون بیشتری است. این موضوع به دلیل چیدمان جدول مندلیف بوده که بر اساس افزایش عدد اتمی تنظیم گردیده است. در یک ردیف عنصر در مقایسه با عنصر قبلی خود دارای خاصیت فلزی کمتر و میزان الکترونگاتیوی بیشتری است.
بلوکهای جدول تناوبی
شیوهای از دسته بندی عناصر در جدول تناوبی دسته یا بلوک است. در این روش طبقه بندی عناصر بر اساس اوربیتال لایه ظرفیت در حال پر شدن از الکترون صورت می پذیرد. در عناصر گروههای قلیایی و قلیایی خاکی اوربیتالهای ۱s و ۲s در حال پر شدن هستند، بنابراین به گروه s تعلق دارند. کل جدول تناوبی به ۴ بلوک s،p ، d و f بلوک بندی یا دسته بندی شده است. هر کدام از عناصر با توجه به پر شدن اوربیتال لایه ظرفیت در یکی از این بلوک ها قرار دارد.