Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

۵ علت مهم تنبلی تخمدان چیست؟ | دارو و درمان فوری تنبلی تخمدان

امروز در این مقاله از نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک، قصد داریم تا شما را با بیماری تنبلی تخمدان و دارو و درمان آن آشنا کنیم. تنبلی تخمدان از آن دست بیماری هایی است که بانوان را دچار می کند و در پی آن مشکلات بسیار دیگری ایجاد خواهد شد. اگر شما هم از بیماری تنبلی تخمدان و عواقب بعد از آن رنج می برید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با دارو و درمان سرماخوردگی معده را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

تنبلی تخمدان چیست

به تنبلی تخمدان، سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز گفته می شود. این بیماری که با نام اختصاری PCOS نیز شناخته می شود، یک اختلال شایع هورمونی در زنان شناخته شده است. زنان وقتی به سن باروری می رسند، با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند. از نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک، قاعدگی های نامنظم است. در این سندروم، کیسه های کوچک پر از مایع در رحم ایجاد می شود که به آن ها کیست رحم می گویند. این نوع کیست، یکی از انواع کیست رحمی است. در صورتی که سندروم تخمدان پلی کیستیک به موقع درمان نشود، سبب ناباروری خواهد شد.

تشخیص تنبلی تخمدان چندان هم راحت نیست. اولین علامت این بیماری، همان قاعدگی های نامنظم و عقب افتادگی یک یا چند دوره پریود است. وقتی بیمار با این علائم به مطب پزشک مراجعه می کند، پزشک با آزمایشات و تست های مختلف نظیر سونوگرافی، به تشخیص بیماری می پردازد. تست سونوگرافی به این منظور گرفته می شود که رحم و تخمدان به صورت دقیق تر انجام شود. این تست همچنین می تواند لگن را به طور کامل معاینه کند و تمامی ناهنجاری ها و توده هایی که در این ناحیه وجود دارد را شناسایی کند. زمانی که این آزمایشات انجام شد، پزشک شروع به درمان می کند و به مرور زمان این بیماری درمان می شود.

برخی تصور می کنند که این بیماری درمانی ندارد، با این حال باید بدانید که تنبلی تخمدان قابل درمان است اما اگر سبک زندگی صحیحی نداشته باشید، بعد از درمان دوباره باز می گردد.

"5

علت تنبلی تخمدان چیست

شاید این سوال در ذهن شما نقش بسته باشد که علت تنبلی تخمدان چیست؟ امروزه با وجود پیشرفت بسیار علم، هنوز مشخص نیست که تنبلی تخمدان به چه علت ایجاد می شود. با این حال، یک دلیل کلی برای آن اعلام می شود و آن هم به شرح زیر است:

این سندرم به دلایل ژنتیکی ایجاد می شود. همچنین ممکن است با حضور انسولین اضافی در خون و التهاب با درجه پایین نیز ایجاد شود. با این حال دلیل اصلی آن مشخص نیست.  بسیار مهم است که بیمار تنبلی تخمدان را به موقع شناسایی کرده و برای درمان اقدام کند. در ادامه این مقاله، دلایل احتمالی که به شما معرفی کردیم را به طور کامل شرح داده ایم:

اختلال ژنتیکی

به گفته بسیاری از پزشکان تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک به دلایل ژنتیکی رخ می دهد. افرادی که مادر یا خواهرشان به این بیماری دچار بوده اند، ممکن است دچار این بیماری شوند. احتمال این که سایر بستگان به این بیماری دچار باشند و به فرد مورد نظر انتقال یابد، بسیار کم است. پس این بیماری بیشتر از مادر و خواهد به ارث می رسد.

قند و انسولین

بدن برای تامین انرژی مورد نیاز سلول های خود از گلوکز استفاده می کند. در حقیقت گلوکز سوخت اصلی سلول های بدن است. میزان گلوکز در بدن توسط هورمون انسولین که از غده پانکراس ترشح می شود، تعیین خواهد شد. در صورتی که فردی دچار مقاومت به انسولین شده باشد، نمی تواند به صورت موثر از انسولین استفاده کند. در نتیجه پانکراس برای تامین نیاز بدن، مجبور به ترشح بیش از حد انسولین می شود.

انسولین اضافی که در بدن ظاهر می شود، به دلیل تاثیری که بر تولید آندروژن دارد، توانایی زنان در تخمک گذاری را تحت تاثیر قرار می دهد. طبق تحقیقات انجام شده، زنانی که دچار تنبلی تخمدان هستند، دارای التهاب با درجه پایین هستند. این موضوع تخمدان های پلی کیستیک را برای تولید آندروژن تحریک می کند.

علائم تنبلی تخمدان کدام است

بیماری تنبلی تخمدان نیز مانند هر بیماری دیگری علائم و نشانه هایی دارد. در این بخش از مقاله به بیان نشانه های عمومی و کلی تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک کرده ایم :

تغییرات خلق و خو

تخمدانی که دائم کیست می سازد

کیست تخمدان وخیم

کسالت و سستی

مشکلات خواب

ریزش مو

مشکلات بارداری و تخمک گذاری مرتب

پوست چرب

بروز آکنه و جوش های ریز صورت

مستعد به بیماری دیابت و فشار خون بالا

نوسانات وزنی

افزایش هورمون تستوسترون

رشد موی زائد، خشن و تیره در برخی نواحی خاص بدن از جمله: لب، چانه، اطراف ناف، ران ها، جناغ سینه و…

دوره های نامنظم قاعدگی

اختلال و ناهنجاری در بارداری

گرگرفتگی و سردرد

تعرق شبانه

خشکی واژن

خشک و کم سو شدن چشم ها

تحریک پذیری یا عدم تمرکز

کاهش میل جنسی

"5

انواع تنبلی تخمدان چیست

شاید برای شما جالب باشد بدانید که بیماری تنبلی تخمدان انواع مختلفی دارد. تا کنون ۴ نوع تنبلی تخمدان شناسایی شده است که تمامی تنبلی های تخمدان را در دسته بندی این ۴ نوع قرار می دهند. در ادامه به انواع این تنبلی های تخمدان اشاره کرده ایم:

تنبلی تخمدان مقاوم به انسولین

نوع دوم تنبلی تخمدان التهابی

تنبلی تخمدان با علت پنهان

بیماری تنبلی تخمدان ناشی از قرص

تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک با سونوگرافی

همان طور که در بخش های ابتدایی این مقاله توضیح دادیم، برای تشخیص بیماری تنبلی تخمدان به جز آزمایش خون، از سونوگرافی نیز استفاده می شود. سونوگرافی از لگن، تخمدان و رحم، مشخص می کند که آیا تخمدان بزرگ شده است یا خیر. این تست کمک می کند که تغییرات تخمدان به خوبی تجسم شود. برای بیمارانی که به بیماری تنبلی تخمدان مبتلا شده اند، تخمدان می تواند ۳ برابر بزرگ تر از حد معمول خود شود. در هر تخمدان ممکن است ۱۲ یا بیشتر از ۱۲ عدد فولیکول وجود داشته باشد. بیمارانی که تنبلی تخمدان دارند، ضخامت رحم آن ها بیش از حد نرمال است. کیست ها معمولا روی سطح تخمدان چیده می شوند و مانند یک رشته مروارید مشاهده خواهند شد.

تست سونوگرافی را یکی از آزمایش های غیر تهاجمی برای تشخیص بیماری تنبلی تخمدان می دانند. در این تست توسط امواجه فراصوت با فرکانس بالا، تصویری از رحم روی صفحه نمایش دستگاه شکل می گیرد. برای این منظور، مبدل سونوگرافی را روی سطح پوست قرار می دهند و امواح فراصوت بی ضرر، از درون بدن عبور می کند و اندام ها و ساختارهای درونی آن ها را به نمایش می گذارد.

عوارض تنبلی تخمدان چیست

بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز مانند هر بیماری دیگری عوارضی برای بیمار در پی دارد. زمانی که آندروژن بالاتر از حد طبیعی خود باشد، قدرت باروری و دیگر ابعاد سلامتی بیمار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در این بخش از مقاله به بیان عوارض بیماری تنبلی تخمدان برای بانوان پرداخته ایم.

ناباروری

اصلی ترین نیاز باروری، توانایی تخمک گذاری است. بیماری که دچار بیماری تنبلی تخمدان شده است، نمی تواند به طور منظم تخمک گذاری کند. در نتیجه برای بارداری به اندازه لازم تخمک گذاری نمی شود. از همین رو، تنبلی تخمدان را یکی از اصلی ترین دلایل عدم باروری زنان می دانند. در این بیماری با داروهای تجویزی، می توان تا حد زیادی تخمک گذاری را منظم کرد.

سندرم متابولیک

طبق آماری که از تحقیقات پزشکی به دست آمده است، حدود ۸۰ درصد زنانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، دچار چاقی و اضافه وزن شدید می شوند. این چاقی و افزایش وزن با بالا رفتن قند خون، فشار خون، کاهش کلسترول خوب خون که به HDL معروف است، افزایش کلسترول بد خون که به LDL معروف است، ارتباط مستقیم دارد. همه این مواردی که نام برده شد، به عنوان سندروم متابولیک شناخته می شوند. در این شرایط خطر بیماری های قلبی، دیابت و سکته افزایش خواهد یافت.

آپنه خواب

این مشکل با عنوان وقفه های مکرر تنفس در خواب نیز شناخته می شود. در صورتی که تنفس فرد به طرو مکرر در خواب قطع شود، قطع خواب برای وی صورت می گیرد. آپنه خواب بیشتر برای بانوانی رخ می دهد که اضافه وزن شدیدی داشته باشند. در صورتی که بیمار تنبلی تخمدان نیز داشته باشد، این اتفاق می تواند بیشتر رخ دهد. زنانی که دچار تنبلی تخمدان هستند، ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر از سایر زنان به آپنه خواب دچار می شوند.

سرطان آندومتر

هنگام تخمک گذاری، مخاط رحم از بین خواهد رفت. در صورتی که هر ماه تخمک گذاری سر موقع مشخص خود انجام نشود، این مخاط ضخیم می شود. در صورتی که مخاط رحم ضخیم شوند، خطر ابتلا به سرطان آندومتر افزایش خواهد یافت.

افسردگی

یکی از اثرات تنبلی تخمدان، تغییرات هورمونی شدید است. با این تغییرات هورمونی علائمی چون افسردگی و رشد ناخواسته مو تاثیرات منفی بر روحیه افراد می گذارد. بسیاری از بیمارانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، افسردی و اضطراب شدیدی را تجربه خواهند کرد.

"5

آیا سندروم تخمدان پلی کیستیک درمان دارد

این بیماری اگر در افراد ظاهر شود، دیگر هیچوقت به طور کامل درمان نمی شود. با این حال با درمان دارویی می توان آن را متوقف کرد. همچنین با داشتن سبک زندگی سالم، می توان تا حد زیادی از بروز این بیماری جلوگیری کرد. بسته به سن بیمار و شرایط جسمانی و قوای جسمانی او، بیماری تنبلی تخمدان می تواند در افراد شدید یا ضعیف باشد. با توجه به نوع بیماری و شرایط بیمار، بهترین روش درمان برای او انتخاب می شود. در این شرایط تمایل بیمار به باردار شدن یا نشدن هم مورد بررسی قرار می گیرد.

بهترین روش درمان تنبلی تخمدان

در این بخش از مقاله دو تا از بهترین روش های درمانی برای سندروم تخمدان پلی کیستیک را به شما معرفی کرده ایم:

تغییر سبک زندگی

یکی از اصلی ترین درمان ها، تغییر سبک زندگی بیمار است. این تغییرات می تواند شامل رژیم غذایی یا انجام تمرینات ورزشی باشد. به این وسیله بیمار می تواند تا حد زیادی وزن خود را کاهش دهد. کاهش وزن به درمان بیماری تنبلی تخمدان بسیار کمک می کند. در صورتی که فرد ۵ الی ۱۰ درصد وزن خود را کاهش دهد، تاثیر به سزایی در جلوگیری از پیشرفت بیماری او دارد.

دارو درمانی و کنترل هورمون‌ ها

روش دوم درمان بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک، استفاده از داروهای مختلف است. این داروها می توانند شامل هورمون ها باشند. اصلی ترین داروهایی که برای کنترل این بیماری تجویز می شوند، استروژن و پروژسترون است. این دو هورمون برای کاهش آندروژن تجویز می شوند. توسط قرص های پروژسترون این آندروژن کاهش می یابد اما از وقوع بارداری جلوگیری نمی شود. در صورتی که شما دارای بیماری تنبلی تخمدان هستید اما می خواهید باردار شوید، این دسته از داروها بسیار برای شما مناسب هستند.

داروها در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک عملکردهای متفاوتی از خود به نمایش می گذارند. این داروها می توانند علائم بالینی بیمار را کنترل کنند. بعضی از داروها مانند متفورمین می توانند سبب افزایش اثر انسولین شوند. در نتیجه مصرف این دارو، مقاومت سلول ها نسبت به انسولین کاهش خواهد یافت. از جمله دیگر داروهایی که برای درمان و کنترل این بیماری تجویز می شود، می توان به کلومیفن و لتروزول اشاره کرد. این داروها نیز بر هورمون‌ ها و فعالیت تخمدان‌ ها اثر می‌ گذارند و تنبلی تخمدان را کنترل می کنند. با توجه به این که علائم تنبلی تخمدان چه باشد، پزشک می تواند انواع مختلفی از داروها را برای بیمار تجویز کند.

درمان تنبلی تخمدان سخت نیست

در هر صورت درمان تنبلی تخمدان کار چندان سختی نیست. بیمار می تواند با مراجعه به متخصص زنان و زایمان و انجام تست های اولیه، برای درمان خود اقدام کند. بهتر است با بروز اولین نشانه ها که می تواند جوش صورت و نا منظمی قاعدگی باشد، برای تشخیص هر چه زودتر بیماری اقدام کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا