Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

۵ دلیل اصلی بی اختیاری ادرار چیست؟ | ۸ روش درمان فوری بی اختیاری ادرار

امروز در نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا در رابطه با بی اختیاری ادرار و راه های درمان آن با شما صحبت کنیم. بی اختیاری ادرار دلایل متعددی دارد که در این مقاله به ۵ تا از مهم ترین های آن ها اشاره کرده ایم. اگر از بی اختیاری ادرار رنج می برید، حتما به دنبال راه حلی سریع برای درمان آن هستید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با زردی چشم را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

بی اختیاری ادرار چیست

این شرایط هنگامی برای شما رخ می دهد که توانایی نگه داشتن ادرار خود را ندارید و ناگهان سرریز می شود. مشکل بی اختیاری ادرار در افراد با سنین مختلف دیده می شود. فرقی نمی کند که سن بیمار چقدر است. از کودک خردسال گرفته تا فرد میانسال، همگی ممکن است دچار بی اختیاری ادرار شوند. در نوع شدید این بیماری، بیمار کل محتوای مثانه خود را تخلیه می کند.اما در نوع خفیف تر، تنها نشت جزئی رخ می دهد. این بیماری می تواند به دلایل مختلف به صورت موقتی ظاهر شود. البته در برخی موارد به نوع مزمن تبدیل شده و آزاردهنده می شود. هر دو نوع این بیماری، راه درمان دارند که در این مقاله به شرح آن ها پرداخته ایم.

بی اختیاری ادرار بیشتر در زنان بالای ۵۰ سال رخ می دهد. با این حال، با توجه به شرایط، ممکن است افراد دیگر با سنین پایین تر را نیز درگیر کند. یکی از مهم ترین علل بی اختیاری ادرار، کاهش قدرت عضلات مثانه در انقباض است. وقتی مثاله شما پر می شود، عضلات مثانه با انقباض خود مانع از سرریز شدن ادرار خواهند شد. تا زمانی که شما به صورت ارادی، ماهیچه ها را شل کرده و اقدام به ادرار کنید.

5 دلیل اصلی بی اختیاری ادرار چیست؟ | 8 روش درمان فوری بی اختیاری ادرار
۵ دلیل اصلی بی اختیاری ادرار چیست؟ | ۸ روش درمان فوری بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار، سه نوع مختلف دارد. در این بخش از مقاله هر نوع از آن را با شرح مثال برای شما توضیح داده ایم.

 بی اختیاری ناشی از فشار

گاهی اوقات بر اثر فشاری که به بدن شما وارد می شود، دچار بی اختیاری ادرار می شوید. برای مثال در شرایطی که در ادامه به آن ها اشاره شده است، امکان ایجاد بی اختیاری ادرار زیاد است:

ورزش کردن

سرفه

عطسه

خندیدن

در این شرایط، فشاری که به عضلات مثاله وارد می شود، از حد تحمل عضلات بیشتر بوده و عضلات شل می شوند. زمانی که مثانه شما بسیار پر باشد و به عمد از ادرار کردن خودداری کنید، این افزایش فشارها منجر به بی اختیاری ادرار در شما می شود.

 بی اختیاری فوری

این نوع از بی اختیاری زمانی رخ می دهد که شما کنترل مثانه خود را از دست می دهید. در چنین شرایطی، شما نیاز شدید به تخلیه مثانه دارید و فشار وارده بر اثر این نگه داشتن ادرار، از تحمل عضلات خارج بوده و شل می شوند.

بی اختیاری سرریزی

این نوع از بی اختیاری ادرار، زمانی رخ می دهد که شما مثانه خود را به طور کامل خالی نکرده باشید. در چنین شرایطی، بعد از پایان دادن اجباری به ادرار، ادرار باقی مانده در مثانه شما، به بیرون نشت خواهد کرد.

۵ علت بی اختیاری ادرار

در برخی موارد، دلایلی چون ضعف ماهیچه های مثالنه، آسیب فیزیکی به لگن، پروستات بزرگ شده و سرطان، می توانند عامل بی اختیاری ادرار باشند. در ادامه این مقاله به شرح ۵ دلیل اساسی و مهم در بی اختیاری ادرار پرداخته ایم:

افزایش سن

با افزایش سن، به مراتب قدرت عضلات مثانه کاهش می یابد. همین امر سبب می شود تا فرد در سنین بالای ۵۰ سال دچار بی اختیاری ادرار شود. داشتن سبک زندگی سالم و به دور از عادات بد، می تواند تا حد زیادی از شل شدن عضلات مثانه در سن بالا جلوگیری کند.

 آسیب

یکی دیگر از عضلاتی که از مثانه محافظت می کند، عضلات کف لگن است. در صورتی که این عضلات دچار آسیب شوند، بی اختیاری ادرار پدیدار می شود. این آسیب ها می تواند در جریان عمل جراحی نظیر هیسترکتومی یا برداشتن رحم، برای زنان رخ می دهد. یکی دیگر از دلایل اسیب به این عضلات، زایمان طبیعی و بارداری است.

 پروستات بزرگ شده

غده پروستات گردن مثانه مردان را احاطه کرده است. غده پوستات مایعاتی را برای تغذیه و محافظت از اسپرم ترشح می کند. با افزایش سن اسن غده ممکن است افزایش سایز داشته باشد. بزرگ شدن پروستات می تواند سبب بروز بی اختیاری ادرار شود.

 سرطان

دو نوع سرطان وجود دارد که می تواند عامل بی اختیاری ادرار باشد. سرطان پروستات یا سرطان مثانه، سبب می شود تا کنترل مثانه برای شما سخت شود. حتی تومورهای خوش خیم ممکن است سبب مسدود شدن جریان ادرار شود و بی اختیاری ادرار رخ دهد.

علل احتمالی دیگر

از جمله دلایل دیگری که می تواند سبب بروز بی اختیاری ادرار شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

یبوست

عفونت ادراری (UTI)

سنگ کلیه یا مثانه

پروستاتیت یا التهاب پروستات

سیستیت بینابینی یا التهاب مثانه

عوارض جانبی برخی از داروهای خاص نظیر داروهای فشار خون، شل کننده های عضلانی، آرام بخش و برخی داروهای قلبی

سبک زدگی غلط نظیر نوشیدن زیاد الکل، نوشیدنی های کافئین دار یا سایر مایعات

درمان فوری بی اختیاری ادرار

در برخی مواقع بی اختیاری ادرار به قدری شدید می شود که نیاز به درمان فوری دارد. در این بخش از مقاله شرایطی را برای شما مثال زده ایم که با ابتلا به آن ها باید هر چه سریع تر برای درمان بی اختیاری ادرار اقدام کنید. بی اختیاری ادرار گاهش اوقات می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد. بنابراین، در صورت ادامه دار شدن این موضوع باید حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر دچار مشکلات زیر هستید، به پزشک مراجعه کنید:

مشکل در صحبت کردن یا راه رفتن

ضعف یا سوزن سوزن شدن در هر قسمت از بدن

از بین رفتن و یا کاهش دید

گیجی

از دست دادن هوشیاری

عدم کنترل روده

درمان قطعی بی اختیاری ادرار

یک پزشک اورولوژی می تواند بیماری بی اختیاری ادرار را در شما درمان کند. در این شرایط ممکن است سوالاتی با این مضمون از شما پرسیده شود:

چه مدت شما دچار بی اختیاری ادرار بوده‌اید؟

کدام نوع از انواع بی اختیاری که تجربه کرده اید؟

عادات روزانه شما از جمله رژیم غذایی معمولی و سایر داروها یا مکمل هایی که مصرف می کنید، چیست؟

چه زمانی اختیار خود را از دست می‌دهد؟

آیا در تخلیه‌ی مثانه با مشکل رو به رو هستید؟

آیا در ادرار شما خون وجود دارد؟

سیگار می‌کشید؟

چند وقت در میان الکل یا نوشیدنی کافئین‌دار می‌نوشید؟

چند وقت در میان از غذاهای تند، شیرین یا اسیدی استفاده می‌کنید؟

با پاسخ دادن به این سوالات و بررسی سابقه شما، پزشک ممکن است یکی از آرمایشاتی که در ادامه اشاره شده است را درخواست کند:

جمع آوری نمونه ادرار برای تجزیه و تحلیل

بررسی علائم عفونت یا سایر مشکلات

اندازه گیری میزان ادرار که هنگام ادرار کردن خارج می کنید، مقدار باقی مانده در مثانه و فشار در مثانه شما

انجام سیستوسکوپی: وراد کردن یک دوربین کوچک به درون مثانه

در برخی موارد پزشک شما را به انجام تمرینات خاصی نظیر تمرینات کف لگن یا تمرین مثانه تشویق می کند.

این بیماری در سالمندان سخت تر و غیر قابل تحمل تر است
این بیماری در سالمندان سخت تر و غیر قابل تحمل تر است

درمان خانگی و فوری بی اختیاری ادرار

رژیم یا میزان مصرف مایعات خود را کنترل کنید.

هنگام دستشویی رفتن به صورت کامل نکات بهداشتی را رعایت کنید.

از لباس زیر یا پد جاذب استفاده کنید.

به طور منظم استحمام کنید.

وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.

خوب ورزش کنید.

یک رژیم متعادل داشته باشید.

مصرف کافئین و الکل را محدود کنید.

اگر سیگار می کشید، ترک کنید.

۸ روش درمانی برای بی اختیاری ادرار

در این بخش از مقاله قصد داریم تا ۸ روش درمانی پزشکی که برای بی اختیاری ادرار انجام می گیرد را به شما معرفی کنیم. با ماتا انتها همراه باشید.

اصلاح سبک زندگی

یکی از مهم ترین کارهایی که به عنوان روش درمانی برای بی اختیاری ادرار شناخته می شود، اصلاح سبک زندگی و روش های رفتاری است. در برخی مواقع شما با آموزش دادن مثانه می توانید تا حد زیادی از بی اختیاری ادرار جلوگیری کنید.

روش های آموزش مثانه

برای آموزش دادن مثانه به روش زیر عمل کنید:

تاخیر انداختن دفع

به این منظور هر زمان که احساس دفع دارید، سعی کنید خود خواسته عضلاتتان را منقبض کنید و برای چند دقیقه دفع را عقب بیاندازید. به مرور زمان عضلات دوباره قدرتمند می شوند.

دفع مجدد

هنگامی که مثانه را به طور کامل تخلیه کردید، چند لحظه صبر کنید و بعد دوباره اقدام به تخلیه کنید.

برنامه ریزی برای دفع

ساعات دفع ادرار خود را تعیین کنید. به جای صبر کردن تا زمانی که احساس دفع پیدا کنید، هر دو ساعت یا ۴ ساعت یک بار، خودتان اقدام به تخلیه کنید.

کنترل مصرف مایعات

در طول روز زیاد از مایعات استفاده نکنید و روی مصرف خود مدیریت داشته باشید.

ورزش عضلات کف لگن

از ورزش عضلات کف لگن استفاده کنید تا عضلات مثانه و لگن خود را تقویت کنید. این ورزش ها با نام ورزش های کگل نیز شناخته می شوند. به این منظور به مدت ۱۰ ثانیه عضلات لگن خود را منقبض کنید و بعد آن ها را آرام آرام رها کنید. این رها کردن باید ۵ ثانیه طول بکشد. بین هر بار انقباض دو الی سه ثانیه صبر کنید. می توانید از یک فیزیوتراپ برای این کار کمک بگیرید.

تحریک الکتریکی

در این روش که بیشتر برای بانوان کاربرد دارد، الکترودهایی به صورت موقت به رکتوم یا واژن وارد می کنند و عضلات توسط آن ها تحریک می شود.

قرص بی اختیاری ادرار

برای رفع بی اختیاری ادرار از قرص ها و داروهایی که در ادامه معرفی شده اند، استفاده می شود:

داروهای خنثی کننده ‌ی اثر استیل کولین

این داروها برای تسکین بیش فعالی مثانه تجویز می شوند و بسیار موثرند. اکسی بوتینین (دیتروپان اکس ال)، تولترودین (دترول)، داریفناسین (انابلکس)، فسوترودین (توویاز)، سولیفناسین (وسیکار) و تروسپیوم (سانکتورا) از جمله این داروها هستند.

میرابگرون (میربتریک)

برای درمان این بیماری راه های مختلفی وجود دارد.
برای درمان این بیماری راه های مختلفی وجود دارد.

داروهای مسدودکننده‌ ی بتا

این نوع دارو بیشتر برای مردان مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله آن ها می توان به تامسولوسین (فلومکس)، آلفوزوسین (اوروکساترال)، سیلودوسین (راپافلو)، دوکسازوسین (کاردورا) و ترازوسین اشاره کرد.

استروژن موضعی

استروژن موضعی به صورت کرم، حلقه یا برچسب واژن باید در دوز پایین مصرف شود. این دارو به جوان ‌سازی بافت مجرای ادرار و  واژن کمک می ‌کند. استروژن سیستمیک یا همان قرص استروژن برای درمان بی اختیاری ادراری توصیه نمی شود. مصرف استروژن به صورت قرص برای بی اختیاری ادرار مضر است و آن را بدتر خواهد کرد.

استفاده از روش های پزشکی

این امر باید به توصیه پزشک برای شما مورد استفاده قرار گیرد. از جمله این درمان ها، استفاده از دستگاه پزشکی است. این دستگاه ها می تواند شیاف مهبل برای بانوان باشد. شیاف مهبل در طول روز داخل بدن باقی می ماند خارج نمی شود. دیگر دستگاهی که به این منظور استفاده می شود، چیزی شبیه به تامپون است که برای بانوان مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع جراحی برای رفع بی اختیاری ادرار

در برخی موارد شدید مخصوصا در بانوان باید با اعمال جراحی، بی اختیاری ادرار را برطرف کرد. از جمله این عمل ها می توان به عمل اسلینگ، تعلیق گردن مثانه، جراحی افتادگی و عضله ادراری مصنوعی اشاره کرد.

پوشک های جاذب

چند سالی می شود که استفاده از پوشک های بزرگسال به کمک افرادی آمده است که دچار بی اختیاری ادرار هستند. به این منظور با توجه به سایز خود می توانید ار پوشک های بزرگسال استفاده کنید. این مورد بیشتر برای سالمندانی که توانایی حرکت سریع و رساندن خود را به دستشویی ندارند مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا