Fa_flag   En_flag
company1
company2
company3
company0
پزشکی

علت زردی چشم چیست؟ | ۵ دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم

امروز در نشریه الکترونیکی جهان شیمی فیزیک قصد داریم تا شما را با علت زردی چشم و درمان آن آشنا کنیم. زردی چشم ها در نوزادان به دلیل ابتلا به زردی رخ می دهد. این بیماری در بزرگسالان نیز ظاهر شده و می تواند موجب نگرانی و اضطراب شود. دلایلی که انسان به زردی چشم مبتلا می شود، بسیار است، با این حال بیشتر به دلیل مشکلات کبدی این بیماری نمایان خواهد شد. اگر شما هم به دنبال درمانی برای زردی چشم هستید، تا انتهای این مطلب ما را یاری نمایید.

لازم به ذکر است شما در نشریه ی الکترونیکی جهان شیمی فیزیک می توانید اطلاعات بسیار کامل و مفیدی در رابطه با انواع داروها به دست آورید. کافی است در کادر جستجو که در قسمت سمت چپ و بالای صفحه ی اصلی سایت قرار گرفته است، نام داروی خود را وارد کرده و مقالات مربوط به آن را بخوانید. اگر به دنبال اطلاعات دارویی خاص هستید و مطلبی در رابطه با آن در سایت ما نیست، لطفا در قسمت بیان دیدگاه ها عنوان کرده تا مقاله ی کاملی در رابطه با آن برای شما قرار دهیم.

برای مثال خواندن مطلبی در رابطه با درمان سرماخوردگی معده را به شما پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه ی این مقاله ی ارزشمند اینجا کلیک کنید.

زردی چشم چیست

هنگامی که بخش سفید چشم که به آن صلبیه می گویند، به زردی می زند، بیماری زردی چشم رخ داده است. دلیل اصلی این موضوع، تجمع ماده ای به نام بیلی روبین است. به بیماری زردی چشم، یرقان هم می گویند. بیلی روبین ماده ای به رنگ زرد است که از تجزیه سلول های خونی ایجاد می شود. این ماده در صورتی که به مقدار مناسب ترشح شود، مشکلی برای بدن ایجاد نمی کند. کبد وظیفه جداسازی بیلی روبین از خون را بر عهده دارد که به وسیله آن، ماده ای به نام صفرا تولید کند. صفرا با عبور از مجاری صفراوی در سیستم گوارشی، از بدن دفع خواهد شد. در صورتی که کبد در تجزیه بیلی روبین و جداسازی از خون و فرآیند تبدیل آن به صفرا دچار مشکل شود، زردی اتفاق می افتد. در این شرایط گفته می شود که فرد به بیماری یرقان مبتلا است.

علت زردی چشم چیست؟ | 5 دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم
علت زردی چشم چیست؟ | ۵ دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم

علت زردی چشم ها

در این بخش از مقاله، دلایل شایعی که می تواند سبب زردی چشم ها شود را برای شما شرح داده ایم. این موضوع به دلایل زیر رخ می دهد:

هپاتیت

در بیماری هپاتیت، کبد دچار تورم می شود. بیماری هپاتیت، یک بیماری ویروسی است که سلول های کبدی را به خود درگیر می کند. این عفونت می تواند کوتاه مدت باشد که منجر به هپاتیت حاد می شود. در صورتی که عفونت برای مدت بیشتری طول بکشد، تبدیل به هپاتیت مزمن شده است. چنانچه این بیماری برای حداقل ۶ ماه طول بکشد، فرد دچار هپاتیت مزمن شده است.

در اثر آلوده شدن کبد به ویروس هپاتیت، توانایی کبد برای جداسازی بیلی روبین از خون کاهش می یابد. در این شرایط، بیماری یرقان نیز در فرد ظهور پیدا می کند. هپاتیت در مواردی نادر بر اثر مصرف دارویی خاص یا بر اثر خودایمنی نیز ایجاد می شود.

سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا، اندامی بسیار کوچک در زیر کبد است. زمانی که قطعات سخت و ریگ مانند در آن تجمع کنند، فرد دچار سنگ کیسه صفرا شده است. یکی از دلایل شایع گرفتی مجرای صفراوی، سنگ صفرا است. در این شرایط، بیلی روبین در خون تجمع می کند و باعث بروز یرقان می شود. با رخ دادن این اتفاقات، چشم فرد بیمار، رو به زردی می گذارد. به طور کلی تمامی بیماری هایی که کبد را به خود درگیر می کنند، می توانند منجر به بروز سنگ صفرا شده و زردی چشم ها را در پی دارد.

مصرف بیش از حد الکل

اگر فردی به سوء مصرف الکل دچار باشد، کبد او به شدت آسیب می بیند. در صورتی که این سوء مصرف بین ۸ تا ۱۰ سال ادامه دار شده باشد، بالاخره آثار آسیب کبدی در فرد ظاهر می شود. این التهابات به حدی می تواند پیشروی کند که سلول های کبدی را به طور کل نابود کند. در برخی موارد فرد به پیوند کبدی نیاز پیدا می کند. در این شرایط عملکرد کبد به شدت کاهش یافته و بیماری یرقان بروز می کند.

مصرف داروهای خاص

گاهی اوقات مصرف بسیار زیاد برخی از داروها، کبد را با مشکلات عملکردی مواجه می کنند. در این شرایط مصرف آن دارو باید محدود یا به طور کامل قطع شود. از جمله داروهایی که با بروز یرقان و زردی چشم ارتباط مستقیم دارند می تواند به داروهای زیر اشاره کرد:

استامینوفن (مصرف بسیار زیاد)

پنی سیلین (مانند آموکسی سیلین/ کلاولانات)

قرص های پیشگیری از بارداری

کلرپرومازین (برای درمان برخی اختلالات ذهنی/ مزاجی به خصوص به کار می رود)

استروییدها

برخی از این داروها به صورت بدون نسخه به فروش می رسند و به طرز عجیبی به صورت بی رویه توسط افراد مصرف می شوند. در این بخش به شما هشدار می دهیم که مصرف داروهای بدون نسخه را کاهش داده و به توصیه های پزشکان در این زمینه اعتماد کنید.

عفونت کبد

همان طور که گفتیم، ویروس هپاتیت، شایع ترین دلیل عفونت کبدی استبه شمار می رود. جالب است بدانید که این عفونت می تواند از انگل هایی مثل کرم کبد نیز بروز پیدا کند. انگل کرم کبد، در اثر خوردن ماهی خام یا کم پخت یا گیاهان عفونی، به کبد وارد می شود. همچنین آسکاریس یا کرم حلقوی نیز می تواند به مجاری صفراوی وارد شود و آن ها را مسدود کند. در این شرایط، بیلی روبین خون افزایش یافته و بیماری زردی چشم بروز می کند.

علت زردی چشم چیست؟ | 5 دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم
علت زردی چشم چیست؟ | ۵ دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم

واکنش نسبت به انتقال خون

در صورتی که خون تزریقی به افراد، از نوع نادرست آن باشد، یعنی اگر خون فرد، نوع A  باشد ولی نوع B دریافت کند، ممکن است سیستم ایمنی، خون نادرست را از بین ببرد و باعث آزاد شدن بیلی روبین و ایجاد زردی چشم شود. از آن جایی که قبل از تزریق خون، تست های مربوط به هماهنگی خون ها انجام می شود، این بیماری بسیار نادر است. مگر این که در مواقع اورژانسی، دقت لازم برای تزریق خون انجام نشود. به خصوص در عمل هایی که به صورت صحرایی انجام می شود و امکانات بسیار کم است.

کم خونی داسی شکل

بیماری کم خونی داسی شکل، در مردم آفریقا یا نژاد کارائیبی بسیار شایع است. بر اثر این بیماری، بدن می تواند گلبول های قرمزی بسازد که چسبناک و خمیده هستند. این گلبول ها پیش از آن که کبد بتواند آن ها را فیلتر کند، از بین خواهند رفت. در این شرایط بیلی روبین در خون افزایش می یابد و موجب بروز یرقان و زردی چشم می شود.

بیماری مالاریا

انگلی که عامل بیماری مالاریا است، از طریق گزش پشه مالاریا، یا از طریق تماس مستقیم با خون عفونی به بدن وارد می شود. در این شرایط، ممکن است سلول های خونی از هم بپاشند یا آسیب ببینند. این سلول های نابود شده، از طریق کبد یا طحال فیلتر می شوند. از دست دادن سلول های قرمز خون، سبب کم خونی و یرقان و زردی چشم خواهد شد.

بیماری سیروز کبدی

در اثر بیماری سیروز کبدی، بافت اسکار و زخم مانند، جایگزین سلول های سالم کبد خواهد شد. این وضعیت، به آرامی و در طول مدت زمانی طولانی ایجاد می شود. شایع ترین دلیل که می تواند سبب بروز بیماری سیروز کبدی شود، سوء مصرف الکل و اعتیاد به آن است.

یکی دیگر از دلایل بروز سیروز کبدی، چاقی و افزایش بی رویه وزن است.

همچنین عفونت هپاتیت B یا هپاتیت C طولانی مدت نیز می تواند سبب بروز این بیماری و زردی چشم شود.

هر چه سیروز کبدی دیرتر درمان شود، آسیب به کبد بیشتر می شود.

بیماری کبد چرب غیر الکلی

هنگامی که چربی بسیار زیادی در کبد تجمع یابد، حتی اگر فرد الکل بسیار کمی بنوشد یا اصلا ننوشد، بیماری کبد چرب غیر الکلی ایجاد می شود. در صورتی که این بمیاری شدیدتر شود، استئاتوهپاتیت غیر الکلی رخ می دهد. این شرایط، منجر به التهاب کبد و ایجاد بافت اسکار (سیروز) و در پی آن یرقان و زردی چشم می شود.

کم خونی همولیتیک

این بیماری به عارضه ای گفته می شود که در آن، خون فاقد سلول های قرمز سالم است. انواع مختلفی از این نوع بیماری وجود دارد. در کم خونی همولیتیک، بدن سلول های قرمز را به سرعت تجزیه خواهد کرد. بدیهی است که در پی این اتفاق بیلی روبین بیشتری در خون باقی می ماند و سبب زردی چشم می شود.

گاهی اوقات، انسان ممکن است با این نوع کم خونی متولد شده باشد. همچنین ممکن است این بیماری ناشی از مواردی مانند عفونت یا اختلالات خود ایمنی باشد.

سرطان و زردی چشم

اگر فردی به سرطان کبد دچار شده باشد، ممکن است یرقان و زردی چشم نیز در او بروز کند. بر اثر این نوع سرطان، سلول های کبدی یا مجاری صفراوی آسیب می بینند. در نتیجه، بیلی روبین خون افزایش یافته و زردی چشم رخ می دهد.

سرطان پانکراس

تومورهای درون پانکراس می توانند فشار روی مجاری صفراوی را افزایش دهند. چنانچه صفرا نتواند از کبد به روده کوچک تخلیه شود، بیلی روبین در خون انباشته خواهد شد. با گسترش این سرطان، فشار روی کبد افزایش یافته و یرقان و زردی چشم بروز پیدا می کند.

سرطان کیسه صفرا

این نوع سرطان یکی از نادرترن سرطان ها به شمار می رود. در صورتی که فردی به این بیماری دچار شده باشد، هیچگونه علائمی در بدن او ظاهر نمی شود تا زمانی که تومور به شدت بزرگ شود. وقتی تومور به قدر کافی بزرگ شد، کجرای صفراوی به واسطه آن بسته می شود. در نتیجه بیلی روبین خون افزایش یافته و بیماری زردی چشم و یرقان بروز می کند.

دلایل کمتر شایع زردی چشم ها

زردی چشم ها دلایل دیگری نیز دارد مه به نسبت دلایل نام برده شده، کمتر شایع هستند. در این قسمت از مقاله به بیان این بیماری ها و معرفی آن ها پرداخته ایم:

بیماری های مجرای صفراوی

بسیاری از بیماری هایی که با مجاری صفراوی مرتبط باشند می توانند سبب بروز زردی چشم ها شوند. در این زمینه می توان به بیماری هایی نظیر مواردی که در ادامه آمده است، اشاره کرد:

آترزی صفراوی: یک نوع انسداد مجرای صفراوی که معمولا نوزادان ۲ تا ۶ هفته را پس از تولد درگیر می کند.

کلانژیت صفراوی اولیه

کولیت زخمی

کلانژیت اسکلروزینگ اولیه

آسیب کبدی ناشی از کولیت زخمی می تواند منجر به کلانژیت اسکلروزینگ اولیه و سپس یرقان شود.

سارکوئیدوز

آمیلویدوز

پانکراتیت

سندروم گیلبرت: تنها حدود ۳% تا ۷% از افراد را درگیر می کند. در صورت مادرزادی بودن این بیماری، کبد فرد آنزیمی را که برای فرآوری بیلی روبین لازم است، به اندازه کافی تولید نمی کند. در نتیجه، سبب افزایش سطح بیلی روبین در خون و زردی چشم ها می شود.

سندروم دوبین-جانسون: یک اختلال نادرتر است که باعث یرقان می شود. این بیماری ارثی و مادرزادی است.

علت زردی چشم چیست؟ | 5 دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم
علت زردی چشم چیست؟ | ۵ دارو و درمان شگفت انگیز زردی چشم

زردی چشم در نوزادان

بسیاری از نوزادان تازه متولد شده، به خاطر تجمع خفیف بیلی روبین، یرقان دارند. از علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چشم و پوست زرد، که تا پاها پیشروی دارد.

غذا خوردن ضعیف

خواب آلودگی زیاد

این بیماری بسیار خطرناک است و باید جدی گرفته شود.

شیر مادر خاصیت ملین دارد، بنابراین به دفع بیلی روبین از طریق مدفوع کمک می کند.

لازم است حداقل هشت بار در روز با شیر مادر تغذیه شوند.

نورهای به خصوص به رنگ آبی یا بنفش نیز می تواند به بدن کودک در حذف بیلی روبین اضافی کمک کند.

درمان زردی چشم ها

در این قسمت از مقاله به شما آموزش داده ایم که چطور می توانید از شر زردی چشم ها خلاص شوید. برای درمان این بیماری باید ابتدا علت و دلیل اصلی آن مشخص شود. به این منظور ابتدا باید حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از بیماری های مربوط به زردی چشم ها مثل سرطان یا سنگ دار شدن صفرا، می تواند با انجام عمل جراحی برطرف شود. در صورتی که بیمار به هپتاتیت مبتلا شده باشد، داروی مخصوص به این بیماری از سوی پزشک تجویز می شود. ترک الکل می تواند تا حد زیادی زردی چشم ها را کاهش دهد.

با درمان انواع سرطان و بیماری های مروط به کبد و صفرا، زردی چشم ها تا حد زیادی رفع می شود. برای نوزادان این موضوع باید بسیار جدی گرفته شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا