بهترین درمان قطعی درد انگشتان پا | دارو و علت درد انگشتان پا
درد انگشتان پا دلایل مختلفی دارد، از صدمات گرفته تا بیماری های مزمن و بد شکلی مفاصل می تواند باعث این درد آزاردهنده باشد. درد انگشتان پا در بیشتر موارد جدی نیست و با درمان های خانگی و استراحت قابل کنترل هستند. با اینحال این درد می تواند به طور قابل توجهی بر توانایی شما برای تحمل وزن، ایستادن و حتی راه رفتن تاثیر بگذارد. درمان درد انگشتان پا به روش های مختلفی خصوصا با بررسی مشکلات انگشتان پا به راحتی امکان پذیر است.
این مقاله از نشریه جهان شیمی فیزیک علت درد انگشتان پا و گزینه های درمانی و داروی درد انگشتان پا را مورد بحث قرار می دهد لطفا با ما همراه باشید.
علت درد انگشتان پا
درد انگشت های پا می تواند باعث قرمزی، تورم، سفتی، سوزن سوزن شدن و محدودیت دامنه حرکتی شود. برخی از علل درد انگشت پا به طور ناگهانی ظاهر می شوند در حالی که برخی دیگر به تدریج در طول زمان ایجاد می شوند. مهمترین علل درد انگشت های پا در ادامه شرح داده شده است.
آرتروز
استئو آرتریت که به آن بیماری دژنراتیو مفصل نیز می گویند، وضعیتی است که باعث درد، سفتی و التهاب مفاصل ناشی از تخریب غضروف می شود. استئوآرتریت می تواند هر مفصلی را درگیر کند، اما بیشتر انگشت شست پا را درگیر می کند تا چهار انگشت دیگر. استئوآرتریت به مرور زمان به دلیل تغییرات مربوط به سایش و پارگی با افزایش سن ایجاد می شود، اما می تواند پس از آسیب نیز رخ دهد.
نقرس
نقرس یک شکل التهابی آرتریت است که در آن کریستال های اسید اوریک به دلیل سطوح بالای این ماده در بدن در مفاصل رسوب می کنند. نقرس باعث درد، قرمزی و تورم مفاصل می شود که بیشتر در مفصل شست پا دیده می شود. الکل می تواند حملات نقرس را افزایش دهد، بنابراین بهتر است در صورت داشتن علائم نقرس از خوردن این غذاها خودداری کنید.
شکستگی انگشت پا
شکستگی استخوان مانند هر جای دیگر بدن ممکن است در هر یک از انگشتان پا رخ دهد. شکستگی انگشتان پا باعث درد قابل توجه، کبودی، تورم، دشواری در حرکت انگشت های پا، مشکل در تحمل وزن روی انگشتان پا هنگام ایستادن یا راه رفتن می شود.
سزاموئیدیت یا درد شست پا
استخوان های سزاموئید، استخوان های بیضی شکل کوچکی هستند که برای بهبود خط کشش تاندون تعبیه شده اند. تاندون یکی از ماهیچه هایی که باعث خم شدن انگشت شست پا (فلکسور هالوسیس برویس) می شود دارای دو استخوان سزاموئید است که در نزدیکی مفصل انگشت شست پا قرار دارند.
انگشت شست پا فشار زیادی را با حرکاتی مانند دویدن و پریدن تحمل می کند، بنابراین فعالیت مکرر می تواند باعث درد و التهاب استخوان های سزاموئید شود. سزاموئیدیت بیشتر در افرادی که کفش نامناسب می پوشند و در افرادی که تراز پاهایشان تغییر کرده است، مانند صافی کف پا یا پای پرانتزی رخ می دهد.
بونیون یا انحراف شست پا
بونیون یک تغییر شکل است که باعث انحراف شست پا به سمت انگشتان دیگر می شود. بون ها اغلب به دلیل پوشیدن کفش های تنگ که انگشتان پا را فشرده می کنند، ایجاد می شود اما ژنتیک نیز در این امر نقش دارد. بونیون ها می توانند دردناک باشند و تغییر تراز مفصل شست پا می تواند در هنگام راه رفتن ایجاد ناراحتی کند.
میخچه، پینه و تاول
میخچه و پینه قسمت هایی از پوست سخت و ضخیم هستند که می توانند در اثر مالش مکرر، اصطکاک یا فشار روی پاها و انگشتان پا ایجاد شوند. میخچه ها نواحی کوچک و سخت پوست هستند که معمولا قسمت های استخوانی پا را درگیر می کنند. در حالی که پینه ها تکه های بزرگتری از پوست سفت شده هستند. زمانی که فشار و اصطکاک مکرر باعث تجمع مایع در زیر پوست می شود، تاول ایجاد می شود.
پینه و تاول روی انگشتان پا اغلب به دلیل پوشیدن کفش های نامناسب، راه رفتن طولانی مدت یا راه رفتن با پای برهنه ایجاد می شود. آنها می توانند هنگام ایستادن و راه رفتن باعث درد شوند.
ناخن های فرو رفته در پا
ناخن های فرورفته زمانی اتفاق می افتد که لبه ها یا گوشه های ناخن پا در پوست کنار ناخن رشد می کنند. آسیب های انگشتان پا، کفش های تنگ، بهداشت نامناسب پا و ژنتیک می توانند احتمال رشد ناخن در داخل پا را افزایش دهند. ناخن های فرو رفته می توانند باعث قرمزی، تورم، درد و گاهی خونریزی و عفونت شوند.
داکتیلیت
داکتیلیت به تورم انگشتان دست یا پا اشاره دارد که ظاهری شبیه سوسیس ایجاد می کند. داکتیلیت اغلب با آرتریت پسوریاتیک، یک فرم التهابی خود ایمنی از آرتریت که در افراد مبتلا به پسوریازیس ایجاد می شود، همراه است. داکتیلیت باعث قرمزی انگشتان پا و تورم و درد می شود.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی در نتیجه آسیب به اعصاب بازوها، دست ها، انگشتان پاها و دست ها ایجاد می شود. این عارضه علائمی مانند بی حسی، سوزن سوزن شدن، سوزش، کاهش حس و درد ایجاد می کند.
آسیب به اعصاب سیستم عصبی محیطی می تواند ناشی از آسیب، دیابت، سندرم گیلن باره، بیماری عروق محیطی، عفونت یا به عنوان یک عارضه جانبی شیمی درمانی باشد.
علت درد انگشتان پا در طب سنتی
درد انگشت پا در طب سنتی به مشکلات مربوط به انگشتان، پوشیدن کفش های تنگ و فعالیت زیاد نسبت داده می شود. برای درمان این عارضه ماساژ پا با آلوئه ورا توصیه می شود. این گیاه با خواص ضد التهابی می تواند بسیاری از دردها را تسکین دهد. همچنین قرار دادن پاها در آب گرم حاوی نمک اپسوم و ماساژ با روغن های گیاهی برای بهبود درد انگشتان توصیه می شود.
علت درد انگشتان پا بعد از بیدار شدن از خواب
علت درد انگشت پا بعد از بیدار شدن از خواب می تواند به دلیل آرتروز، فعالیت شدید در روز قبل، ناخن های فرو رفته در پا و غیره باشد. در صورت تداوم این درد و مواجهه هر روزه با آن حتما برای درمان به پزشک مراجعه نمایید زیرا می تواند نشانه ای از بیماری های سیستمیک دیگر باشد.
علت درد انگشتان پا در کودکان
علت درد انگشت پا در کودکان ممکن است ناشی از فعالیت بیش از حد آنها، راه رفتن روی انگشتان پا یا شکستگی انگشت ها باشد. در مورد اول کمی استراحت به کاهش درد پاها در کودکان کمک خواهد کرد. اما در مورد شکستگی معمولا درد، قرمزی، تورم یا کبودی، عدم توانایی در خم کردن یا حرکت دادن انگشت پا و ناتوانی در راه رفتن یا وزن دادن به انگشتان پا وجود دارد. برای درمان این وضعیت باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
علت درد انگشتان پا در بیماران دیابتی
دلایل متعددی می تواند منجر به مشکلات پا در افراد دیابتی شود. اما دو عامل اصلی وجود دارد که شامل موارد زیر است:
نوروپاتی دیابتی یا آسیب عصبی
حدود ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به دیابت معمولا به دلیل سطوح بالای قند خون مداوم دچار آسیب عصبی می شوند که به نظر می رسد در دست ها و پاها شایع تر است. هنگامی که نوروپاتی دیابتی دارید، به دلیل از دست دادن حس، احساس درد برای شما غیر ممکن است. در نتیجه، ممکن است متوجه یک بریدگی جزئی، تاول، زخم یا سایر مشکلاتی نباشید که ممکن است به زخم های خطرناک تبدیل شوند و روند بهبودی را به تاخیر بیندازند.
گردش خون ضعیف پاها
علاوه بر آسیب عصبی، افراد مبتلا به دیابت اغلب گردش خون ضعیفی در پاهای خود دارند که باعث می شود محل زخم آنها برای مبارزه با عفونت و بهبود آن سخت تر شود. یکی دیگر از دلایل گردش خون ضعیف در پا، بیماری عروق محیطی است. در این شرایط، رگ های خونی کوچک، مانند شریان ها، به مرور زمان دچار تجمع پلاک می شوند و جریان خون را سخت تر می کنند که منجر به بهبود ضعیف زخم و افزایش خطر قطع عضو می شود.
سیاتیک و درد انگشتان پا
درد پا ناشی از تحریک عصب سیاتیک بسیار رایج است. در بیماری سیاتیک درد در قسمت بیرونی پا شایع است، اما ممکن است در سایر نقاط پا نیز وجود داشته باشد.
عصب سیاتیک از قسمت تحتانی کمر از پنج ریشه عصبی (در مهرههایی با برچسب L4، L5، S1، S2 و S3) منشأ می گیرد و در نهایت منشعب می شود تا هم از داخل (قسمت داخلی ران) و هم از خارج ساق پا به سمت پایین حرکت کند. فشرده شدن یا تحریک هر یک از ریشه های عصبی می تواند باعث درد در لگن، ران، ساق پا و انگشت پا شود. محل درد پا بستگی به این دارد که کدام ریشه عصبی در ستون فقرات تحت تأثیر قرار گرفته است.
مشکلات انگشتان پا
انگشت چمنی (turf toe)
مشکلات انگشتان پا از علل شایع درد در این قسمت از بدن هستند. به عنوان مثال انگشت چمنی (turf toe) به پیچ خوردگی بیش از حد شست پا اشاره دارد که به مفصل آسیب می رساند. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که انگشت پا بیش از حد به سمت بالا کشیده شود.
این وضعیت اولین بار در دهه ۱۹۷۰ تشخیص داده شد و به خاطر بازیکنان فوتبال که به نظر می رسید اغلب به آن مبتلا می شدند به عنوان انگشت چمنی نامگذاری شد. با این حال، انگشت چمنی می تواند در بسیاری از ورزش ها و فعالیت های مختلف رخ دهد. اگرچه بیشتر در ورزشکارانی که روی چمن مصنوعی بازی می کنند، اتفاق می افتد چون نسبت به چمن طبیعی سفت تر است. انگشت چمنی می تواند ناشی از یک بار فشار شدید یا در طول زمان به دلیل فشار مکرر به مفصل شست پا باشد.
بد شکلی انگشتان
بد شکلی انگشتان پا یکی از علل شایع درد انگشتان پا است. خمیدگی پنجه پا زمانی است که مفصل بین فالانژیال پروگزیمال (PIP) و مفصل بین فالانژیال دیستال (DIP) به سمت پایین خم می شود. انگشت چکشی به وضعیتی اشاره دارد که فقط مفصل PIP به پایین خم می شود.
خمش پنجه پا و انگشت چکشی در بزرگسالان ۴۰ و ۵۰ ساله و همچنین در افرادی که ناهنجاری های بونیون، اشکال التهابی آرتریت و آسیب های قبلی پا و انگشت پا را تجربه می کنند بیشتر است.
درد روی انگشتان پا
بیشتر اوقات، درد در این ناحیه به دلیل ترومای استخوانی مانند شکستگی های استرسی است که در اثر فشار مکرر و یا بیش از حد روی استخوان انگشتان ایجاد می شود. همچنین دویدن و یا انجام سایر فعالیت های شدید با کفش های نامناسب می تواند باعث درد روی انگشتان پا شود.
شکستگی های استرسی ممکن است بین چهار تا هشت هفته طول بکشد تا بهبود یابد. در این مدت باید حرکات محدود شود و فرد استراحت کند. برجستگی استخوانی نیز می تواند با فشار حاصل از کفش های نامناسب باعث درد در این ناحیه شود.
درمان درد انگشتان پا
گزینه های درمانی برای این عارضه بسته به علت و شدت علائم شما متفاوت است. بسیاری از علل درد انگشت پا را می توان به صورت محافظه کارانه با دارو و درمان های خانگی مدیریت کرد، اما ممکن است برای آسیب های جدی یا مزمن به جراحی نیاز باشد. برخی از درمان های پیشنهادی برای این عارضه عبارتند از:
- باند یا بالشتک برای کاهش اصطکاک و فشار
- آتل یا بی حرکت کردن انگشتان پا برای حمایت از آنها برای بهبود
- در صورت ابتلا به نقرس، تغییراتی در رژیم غذایی مانند حذف صدف و الکل
درمان خانگی درد انگشتان پا در طب سنتی
درمان های خانگی در طب سنتی بیشتر بر گزینه های تغییر سبک زندگی متمرکز هستند. برای کمک به مدیریت این وضعیت می توان از روش های خانگی ساده استفاده کرد، از جمله:
- استفاده از یخ یا گرما برای تسکین درد
- مصرف کرم ها یا ژل های ضد درد موضعی
- کشش ملایم انگشتان پا
- استراحت بیشتر و خودداری از ایستادن طولانی مدت و راه رفتن
- پوشیدن کفش های حمایت کننده و مناسب
داروی درد انگشتان پا
اگر یک بیماری سیستمیک دارید که باعث درد انگشتان پا شده است، پزشک ممکن است دارویی برای کاهش التهاب در سراسر بدن شما تجویز کند. به عنوان مثال، کلشی سین یا آلوپورینول برای درمان نقرس، آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت و داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) یا بیولوژیک برای درمان بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت پسوریاتیک.
درمان قطعی و فوری درد انگشتان پا
درمان قطعی و فوری برای این عارضه شامل مصرف داروهای ضد درد بدون نسخه (OTC) مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا داروهای مخدر قوی تر خوراکی است که توسط پزشک برای شما تجویز می شود. شما ممکن است نیاز به درمان هایی داشته باشید که از طریق تزریق استروئید در مفصل انگشت پا صورت می گیرد.
درد انگشت دوم پا نشانه چیست
انگشت دوم از استخوان ها و مفاصل تشکیل شده است. استخوان متاتارس دوم مچ پا را به انگشت دوم پا متصل می کند. انگشت پا از استخوان های فالانکس پروگزیمال، میانی و دیستال تشکیل شده است. بین استخوان متاتارس و فالانکس پروگزیمال مفصل متاتارسوفالانژیال (MTP) قرار دارد. این مفصل دارای یک کپسول مفصلی نازک است که در زیر توسط صفحه پلانتار تقویت شده است.
دلایل زیادی برای درد انگشت دوم وجود دارد. هم استئوآرتریت و هم آرتریت روماتوئید میتوانند بر مفصل MTP انگشت دوم تأثیر بگذارند. به طور کلی، قاعده انگشت پا دردناک و متورم است، عمدتاً هنگام راه رفتن و دویدن. علاوه بر این، التهاب مداوم انگشت دوم می تواند منجر به تغییر شکل انگشت چکشی شود – ناهماهنگی مفصل MTP که باعث می شود انگشت پنجه مانند شود. درمان به طور کلی شامل کفش مناسب، ارتز و تزریق است.
آسیب صفحه پلانتار باعث درد انگشت دوم می شود. صفحه پلانتار ضخیم شدن کپسول زیر مفصل MTP است. به طور کلی، به حمایت از مفصل کمک می کند. آسیب به صفحه کف پا در انگشت دوم بیشتر است زیرا این انگشت بلندتر از انگشتان دیگر است. معمولاً درد در بالا یا پایین انگشت پا ظاهر می شود و با پیاده روی، دویدن و ورزش بدتر می شود.
هنگام معاینه فردی که آسیب صفحه کف پا دارد، با فشار دادن انگشت پا به سمت خم شدن و اکستنشن درد ایجاد می شود. همچنین حرکت انگشت پا به سمت بالا و پایین حرکت قابل توجهی را نسبت به معمول نشان می دهد. به طور کلی، سونوگرافی و MRI می توانند پارگی صفحه کف پا را تشخیص دهند. اکثر موارد را می توان بدون جراحی شامل نوار چسب، ارتز و یک کفش با کف سفت درمان کرد.