قطره زیتوکید چیست؟ کاربرد، موارد مصرف و عوارض آن
قطره زیتوکید یکی از مولتی ویتامین های مصرفی کودکان است که می تواند برخی از ریز مغذی ها و ویتامین های مورد نیاز آن ها را تامین کند. کودکان برای این که بتوانند رشد کنند و سالم بمانند باید مواد مورد نیازشان را تامین کنند که این نیاز ها از طریق غذا خوردن تامین می شود ولی همه نیاز های بدن کودک از راه غذا تامین نمی شوند و بهتر است از مکمل های غذایی و مولتی ویتامین نیز استفاده کند. این قطره مولتی ویتامین به رشد و تقویت قدرت عضلات کودک کمک می کند. این مکمل به صورت قطره در بازار عرضه شده است تا مصرفش برای کودکان راحت تر باشد.
در این مقاله نشریه علمی جهان شیمی فیزیک می خواهیم درباره قطره زیتوکید، موارد مصرف، ترکیبات، عوارض و شرایط نگهداری از آن و این که مصرف قطره زیتوکید از چند ماهگی توصیه می شود صحبت کنیم. در دیگر مقالات این نشریه می توانید درباره انواع مولتی ویتامین ها، قرص ها و شربت ها مثل قرص یاسمین، قرص یاز، قرص ال دی، قرص اچ دی، قرص دیان، قرص مولتی وگان، قرص الوکسادولین، قرص امپاگلیفلوزین، قرص و کپسول ژلوفن، قرص اکتی من، داروی لینازپام، قرص بایو بیسیکس، قرص اکتی وومن, قرص و کپسول سربروم گلد، قرص واناتونین، کپسول والراید، کرم کلوتریمازول و قرص لوتیراستام نیز اطلاعات به دست بیاورید.
قطره زیتوکید چیست؟
این قطره مخصوص کودکان است که باعث تقویت عضلات و رشد می شود. از آن جایی که کودکان نمی توانند همه نیاز های بدنشان را از راه غذا به دست بیاورند، بهتر است از مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها استفاده کنند. قطره زیتوکید یکی از مولتی ویتامین های مناسب برای کودکان است.
موارد مصرف قطره زیتوکید
تقویت دستگاه ایمنی بدن
تقویت قدرت عضلات بدن
کمک به رشد و شکل گیری استخوان
مولتی ویتامین
کمک به کاهش خستگی بدن و از بین بردن ضعف
ترکیبات قطره زیتوکید
این قرص مولتی ویتامینی است که از ترکیب ویتامین ها و مواد مختلفی تشکیل شده است، در ادامه این ترکیبات را نام برده و به توضیح برخی از آن ها می پردازیم.
۱۵۰۰ واحد ویتامین A
۴۰۰ واحد ویتامین D3
۵ واحد ویتامین E
۰.۵ میلی گرم ویتامین B1
۰.۶ میلی گرم ویتامین B2
۰.۴ میلی گرم ویتامین B6
۱،۵ میکروگرم ویتامین B12
۳۵ میلی گرم ویتامین C
۸ میلی گرم نیکوتین آمید
۲۰.۹ میلی گرم زینک گلوکونات
زینک گلوکونات
از جمله یکی از مهم ترین املاح معدنی بدن که عملکرد حدود ۳۰۰ آنزیم به آن وابسته است، روی یا زینک است. بدن کودکان برای رشد، جلوگیری از کاهش اشتها و تاخیر در بلوغ، سنتز پروتئین های مختلف و DNA به روی نیاز دارد. زینک یا روی در بدن ذخیره نمی شود که به این دلیل بهتر است آن را به صورت روزانه دریافت کنید و در صورتی که نمی توانید زینک مورد نیازتان را از غذا ها دریافت کنید، بهتر است از مکمل ها کمک بگیرید. دوز مجاز روزانه برای مصرف زینک در کودکان تا ۶ ماهگی ۲ میلی گرم، از ۷ ماهگی تا ۳ سالگی حدود ۳ میلی گرم، سن ۴ تا ۸، ۵ میلی گرم و برای سن ۹ تا ۱۳ سال ۸ میلی گرم است.
ویتامین C
یکی از ویتامین های محلول در آبی که سیستم ذخیره ای خاصی در بدن ندارد و باید به طور روزانه دریافت شود، ویتامین C است. از آن جایی که این ویتامین موجب افزایش جذب آهن بدن، ساخت کلاژن و پروتئین ها می شود در رشد کودکان و بزرگسالان تاثیر دارد و چون کلاژن در رشد و تکامل استخوان، بافت های همبند، پوست و مفاصل تاثیر دارد، کمبود آن می تواند موجب اختلال در رشد شود. یکی از علائم کمبود این ویتامین در بدن حس ضعف، بی حالی و خستگی است. ویتامین Cمورد نیاز برای مصرف روزانه کودکان دو سنین مختلف با هم تفاوت دارد و به شرح زیر است :
ویتامین A
این ویتامین محلول در چربی که در رشد و تکامل استخوان ها، تقویت و کمک به تکامل سیستم بینایی کودک و تکامل مغز تاثیر دارد، در کودکان باعث مبارزه با انواع عفونت ها و رشد می شود. از جمله عوارض کمبود ویتامین آ در کودکان می توانیم به بیماری گزروفتالمی یا خشکی چشم اشاره کنیم که شب کوری و کاهش توان تطابق چشم با نور را در پی خواهد داشت به علاوه در اوایل بروز این بیماری احتمال بروز عفونت ها بالا می رود. کودکانی که مدت زمان زیادی اسهال شده اند و کودکانی که دچار سو تغذیه هستند، بیشتر از سایرین در معرض کمبود این ویتامین و تبعات آن هستند. کودکان در سنین مختلف و بنا بر وزنشان به مقادیر متفاوتی از ویتامین آ به صورت روزانه نیازمند هستند که در ادامه برخی از این دوز های مجاز را نام می بریم.
کودک تا ۶ ماهگی به ۴۰۰ میکروگرم، از ۷ ماهگی تا یک سالگی به ۵۰۰ میکروگرم، ۱ تا ۳ سالگی به ۳۰۰ میکروگرم، از سن ۴ تا ۸ به ۴۰۰ میکروگرم و از ۹ تا ۱۳ سالگی به ۹۰۰ میکروگرم از ویتامین آ به طور روزانه نیاز دارد.
ویتامین D3
کمبود این ویتامین محلول در چربی باعث بروز بیماری راشیتیسم شود که موجب برو ز ناهنجاری های دندان، جلوگیری از رشد و تاخیر در آن و تغییر شکل استخوان شود و در سنین رشد کودکان و نوجوانان پیش بیاید. مصرف روزانه این ویتامین برای کودک تا یک سالگی ۴۰۰ واحد و از سن ۱ تا ۱۳ حدود ۶۰۰ واحد توصیه می شود.
ویتامین E
این ویتامین محلول در چربی از ایجاد آسیب های سلولی جلوگیری می کند و این کار را از راه جلوگیری از ایجاد رادیکال های آزاد انجام می دهد. مقدار دوز مصرفی ویتامین ای برای کودکان ۷ تا ۱ ساله ۵ میلی گرم، ۱ تا ۳ ساله ۶ میلی گرم، ۴ تا ۸ ساله ۷ میلی گرم و از ۹ تا ۱۳ سال ۱۱ میلی گرم است.
ویتامین های گروه B
این ویتامین ها که شامل ب۱ یا تیامین، ب۲ یا ریبوفلاوین، ویتامین ب۶ ویتامین ب۳و ویتامین ب۱۲ هستند، در تقویت ایمنی کودکان، تکامل اعصاب، تشکیل استخوان، ساخت گلبول های قرمز، ساخت DNA، عملکرد درست و تکامل سیستم عصبی، متابولیسم و تولید انرژی تاثیر دارند و وجود آن ها برای سلامت بدن کودک ضروری است و بهتر است علاوه بر غذا آن ها را از مکمل های غذایی مخلف بگیرند.
ویژگی های قطره زیتوکید
این قطره که ساخت ایران است معمولا در حجم ۱۵ میلی لیتر تولید می شود و خوراکی است.
روش مصرف قطره زیتوکید
مقدار مناسب مصرف این قطره بنابر جنسیت و سن تغییر می کند ولی معمولا توصیه می شود که روزانه ۱ میلی لیتر از آن را مصرف کنید.
بعد از این که درب قطره را باز کردید و از قطره چکانش استفاده کردید، به مدت یک ماه فرصت مصرف آن را دارید.
عوارض قطره زیتوکید
اگر این قطره را با تجویز پزشک مصرف کنید، معمولا عوارض جانبی تجربه نخواهید کرد ولی گاهی ممکن است بعد از مصرف دچار عوارض ناخواسته ای شوید به همین دلیل هم در صورت مشاهده هر گونه عارضه غیر معمولی به پزشک مراجعه کنید. برخی از این عوارض جانبی شامل تورم لب، دهان و صورت، خواب آلودگی، التهاب پوستی و خارش، اسهال، سرگیجه، سردرد، ضعف، افزایش ترشح بزاق و اشک، درد و گرفتگی شکم، ضربان قلب نامنظم و تغییر رنگ مدفوع هستند.
تداخل دارویی قطره زیتوکید
در صورتی که از هر یک از داروهای ضد انعقاد، سایر ویتامین ها مثل ویتامین A و ویتامین B، هیدانتویین، کینولون، سیپروفلوکساسینو لوودوپا استفاده می کنید بهتر است به پزشکتان اطلاع دهید چرا که زیتوکید با این دارو ها تداخل دارد.
هشدار مصرف قطره زیتوکید
این قطره برای تشخیص، پیشگیری و درمان استفاده نمی شود و صرفا یک مکمل غذایی است.
در صورتی که مکمل حاوی آهن مصرف می کنید از مصرف این قطره اجتناب کنید.
اگر داروهایی را مصرف می کنید که ترکیبات مرتبط با ویتامین D دارند نیز قبل از مصرف زیتوکید با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
مصرف این قطره در دوران بارداری و شیردهی مانعی ندارد ولی مقدار و دوز مصرفی آن را باید پزشک تعیین کند.
اگر هر یک از علائم اسهال، افزایش ترشحات و اشک چشم، مدفوع تیره، غش و گیجه، استفراغ و تهوع، درد شکم و اسپاسم در پی مصرف این قطره در شما ظاهر شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
کسانی که به هر یک از ترکیبات موجود در این قطره حساسیت دارند، باید از مصرف آن اجتناب کنند.
نحوه نگهداری قطره زیتوکید
از قرار دادن این قطره در محیط هایی مثل حمام که رطوبت بالایی دارند، خودداری کنید.
این قطره را در مکانی خشک و خنک و به دور از تابش نور خورشید قرار دهید.
زیتوکید را در مکانی به دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.