اسید اورسولیک (Ursolic acid) چیست؟ فواید، نحوه مصرف و عوارض آن
اسید اورسولیک یک فیتوکمیکال است که در طیف گسترده ای از گیاهان یافت می شود، اما بیشتر به دلیل وجود در پوست سیب شناخته شده است. یک ترکیب طبیعی است که در بسیاری از گیاهان مانند سیب و رزماری یافت می شود. به عنوان یک مکمل دارای مزایای بسیاری است.
اسید اورسولیک ترکیبی است که در بسیاری از میوه ها و گیاهان مانند پوست سیب، آب زغال اخته، پوست انگور، ریحان مقدس، رزماری، آویشن، پونه کوهی، مریم گلی و گیاهان دیگر وجود دارد. در حالی که مطالعات پیش بالینی نشان می دهد که این ماده دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است، هیچ مطالعه ای در انسان ارزیابی نکرده است که آیا اسید اورسولیک عملکرد شناختی یا سلامت مغز را بهبود می بخشد. اسید اورسولیک نیز به خوبی توسط بدن جذب نمی شود. این ماده که از طریق رژیم غذایی مصرف می شود بی خطر است. میتواند تجمع چربی را کاهش دهد و افزایش توده عضلانی را در حالت تغذیه افزایش دهد، و در حالت ناشتا باعث سوزاندن چربی و حفظ توده عضلانی شود. در نشریه جهان شیمی فیزیک از اسید اورسولیک اطلاعاتی در اختیار شما قرار میدهیم.
اسید اورسولیک چیست
اسید اورسولیک یک ترکیب شیمیایی طبیعی است که در طیف گسترده ای از گیاهان مانند رزماری و سیب یافت می شود. گفته می شود که دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی است. اسید اورسولیک متعلق به دسته ای از ترکیبات به نام تری ترپن ها است که به طور طبیعی در گیاهان و حیوانات تولید می شود. تری ترپن ها دارای تعدادی اثرات بیولوژیکی هستند که گاهی آنها را کاندید تحقیقات دارویی می کند.
نحوه استفاده از اسید اورسولیک
اسید اورسولیک به عنوان مکمل موجود است. در مواد غذایی مانند پوست سیب، آب زغال اخته، پوست انگور، ریحان، رزماری، آویشن، پونه کوهی، مریم گلی و گیاهان دیگر وجود دارد. رزماری و مریم گلی به ترتیب ۰/۳ و ۸/۱ درصد بیشترین میزان اسید اورسولیک را دارند. پوست سیب حاوی ۱.۴ درصد اسید اورسولیک است. دوز مناسب این ماده تعیین نشده است. در افراد مبتلا به سندرم متابولیک، دوز روزانه ۱۵۰ میلی گرم در یک کارآزمایی بالینی مورد آزمایش قرار گرفت.
منابع اسید اورسولیک
طیف گسترده ای از گیاهان، میوه ها و گل ها حاوی مقادیر متفاوتی از این ماده هستند. بعضی از قسمت های گیاه (مانند برگ ها، پوست و پوست میوه) گاهی اوقات حاوی اسید اورسولیک بیشتری هستند. برخی از منابع این ماده عبارتند از:
- پوست سیب
- برگ مرزنجوش
- برگهای رزماری
- برگ پونه کوهی
- مریم گلی برگ می کند
- برگ های اویشن
- برگ و گل اسطوخودوس
- برگ و گل زالزالک
- برگ و پوست درخت اکالیپتوس
- برگ های قهوه
مکانیسم عمل اسید اورسولیک
طبق تحقیقات، این ماده ممکن است اثرات متعددی در بدن داشته باشد. یکی از مکانیسم های کلیدی، توانایی اسید اورسولیک در مسدود کردن مسیرهای پیام رسانی سلولی است. با مسدود کردن مسیرهای خاصی مانند MAPK/ERK و PI3K/AKT/mTOR، این ماده ممکن است نحوه رشد و تکثیر سلول ها را تغییر دهد.
این ماده ممکن است قادر به مهار برخی از عوامل رونویسی و آنزیم ها باشد. به عنوان مثال، برخی از مطالعات نشان میدهند که این ماده COX-2، آنزیمی که در التهاب دخیل است، و NF-kB، یک فاکتور رونویسی که نقش مهمی در پاسخ ایمنی دارد، مسدود میکند.
برخی از مکانیسمهای بالقوه دیگر عبارتند از افزایش بیان ژن سلولهای استخوانی، خواص ضد باکتریایی احتمالی، و ارتقای فعالیت GLUT4، یک ناقل مهم گلوکز در بدن.
فواید سلامتی اسید اورسولیک
به یاد داشته باشید که قبل از مصرف مکمل های این ماده با پزشک مشورت کنید. اسید اورسولیک هرگز نباید به عنوان جایگزینی برای درمان های پزشکی استفاده شود.
عضله سازی
مطالعات که بر روی مردان بالغ جوان انجام شده است، نشان داده که این ماده ممکن است قدرت عضلانی را افزایش دهد و نشانگرهای آزمایشگاهی را که نشان دهنده آسیب عضلانی هستند کاهش دهد.
کاهش وزن
بر اساس یک کارآزمایی بالینی تصادفی و کنترل شده با دارونما روی ۲۴ بیمار، این ماده ممکن است به کاهش وزن بدن، BMI و دور کمر کمک کند.
دیابت
کارآزمایی بالینی روی ۲۴ بیمار نشان داد که این ماده ممکن است سطح گلوکز ناشتا و حساسیت به انسولین را بهبود بخشد.
سرطان
این ماده برای درمان یا پیشگیری از سرطان نشان داده نشده است. اثر بالقوه این ماده در سرطان فقط در حیوانات و سلول ها مورد مطالعه قرار گرفته است. توجه به این نکته مهم است که بسیاری از مواد دارای اثرات ضد سرطانی در سلول ها هستند، از جمله مواد شیمیایی کاملا سمی مانند سفید کننده. این بدان معنا نیست که آنها ارزش پزشکی دارند. برعکس، اکثر مواد (طبیعی یا مصنوعی) که در سلولهای سرطانی مورد تحقیق قرار میگیرند، به دلیل عدم ایمنی یا کارآیی، در مطالعات حیوانی یا آزمایشهای بالینی بیشتر موفق نمیشوند. با در نظر گرفتن این موضوع، محققان اثرات این ماده را در حیوانات و سلولها بر روی انواع سرطان زیر بررسی کردهاند:
- سرطان سینه
- سرطان دهانه رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان مثانه
- ملانوما
- لوسمی
- سرطان ریه
- سرطان کبد
- سرطان معده
- بیماری قلب و عروقی
یک مطالعه روی موشها نشان میدهد که این ماده ممکن است فشار خون بالا را با کاهش ضربان قلب و داشتن اثر ادرارآور کاهش دهد. مطالعات متعددی که به طور مصنوعی باعث حملات قلبی در موشها شده است، نشان میدهد که اسید اورسولیک ممکن است به بازیابی عملکرد آنزیم و جلوگیری از آسیب DNA کمک کند.
با این حال، شواهدی نیز وجود دارد که این ماده ممکن است برای سیستم قلبی عروقی مضر باشد. یک مطالعه حیوانی نشان داد که اسید اورسولیک ممکن است باعث تشکیل پلاک در رگهای خونی شود. علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی متفاوت نشان میدهد که اسید اورسولیک ممکن است پلاکتهای خون را چسبناک تر کند و احتمال تشکیل تودهها را بیشتر کند.
رشد استخوان
یک مطالعه سلولی نشان داد که این ماده ممکن است رشد استئوبلاستها را تحریک کند، نوع خاصی از سلولها که در تشکیل استخوان نقش دارند. یک مطالعه متفاوت روی موشها نشان میدهد که اسید اورسولیک رشد استئوکلاستها را مسدود میکند، نوع خاصی از سلولها که به تجزیه بافت استخوانی کمک میکنند.
التهاب
این ماده ممکن است بتواند عوامل دخیل در التهاب مانند NFkB، TNF-آلفا و IL-1 بتا را مسدود کند. با توجه به مطالعات حیوانی، اسید اورسولیک ممکن است به کاهش التهاب در اندام های خاص، مانند مغز و کبد کمک کند.
جالب توجه است که یک مطالعه روی موشها این ماده موضعی را با ایندومتاسین، یک داروی NSAID مقایسه کرد. محققان پیشنهاد می کنند که اسید اورسولیک ممکن است در کاهش التهاب موثرتر از ایندومتاسین باشد. با این حال، هیچ مطالعه انسانی وجود ندارد که به اسید اورسولیک و التهاب توجه کند.
فعالیت آنتی باکتریال
تحقیقات اولیه با استفاده از مدلهای سلولی نشان میدهد که این ماده ممکن است فعالیت ضدباکتریایی علیه بیش از دهها گونه مختلف از باکتریهای رایج داشته باشد. یک مطالعه حیوانی نشان داد که این ماده ممکن است بقا را بهبود بخشد و ممکن است آسیب ریه را در موشهای مبتلا به عفونت شدید کاهش دهد.
آسیب مغزی
چندین مطالعه حیوانی اثرات این ماده را پس از القای مصنوعی آسیب مغزی در موش ها بررسی کرده اند. نتایج نشان می دهد که این ماده ممکن است به محافظت از سلول های مغز موش در برابر آسیب پس از آسیب مغزی کمک کند.
آسیب کبدی
در مطالعهای که روی موشها بررسی شد، محققان دریافتند که اسید اورسولیک ممکن است سطوح آنتیاکسیدانی را افزایش داده و نشانگرهای آزمایشگاهی مرتبط با آسیب کبدی را در پاسخ به الکل کاهش دهد. مطالعات حیوانی نشان می دهد که این ماده ممکن است تجمع چربی در کبد را کاهش دهد. تحقیقات روی موش ها و خوک ها نشان می دهد که اسید اورسولیک ممکن است به بازسازی کبد و بهبود پیوند کبد در حیوانات نیز کمک کند.
اضطراب و افسردگی
چند مطالعه روی موش ها نشان می دهد که این ماده ممکن است اضطراب را در هنگام انجام آزمایش های رفتاری حیوانی کاهش دهد.دمطالعات روی موشها نشان میدهد که این ماده ممکن است دارای اثرات ضدافسردگی مانند آزمایشهای رفتاری حیوانی باشد که افسردگی را ارزیابی میکند.
محدودیت ها و هشدارها در مصرف اسید اورسولیک
محدودیت بزرگ این ماده فقدان مطالعات انسانی است. علاوه بر این، کیفیت تحقیقات انسانی موجود محدود است. این امر به ویژه برای تحقیقات سرطان بسیار مهم است. مطالعات سلولی و حیوانی نتایج مثبتی را نشان داده است، اما مشخص نیست که آیا این اثرات بدون مطالعات بیشتر به انسان منتقل می شود یا خیر.
عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی اسید اورسولیک
در حال حاضر شواهد کافی برای تعیین ایمنی این ماده وجود ندارد. در حالی که مطالعات ایمنی فاز I نشان می دهد که عوارض جانبی قابل تحمل هستند، ایمنی طولانی مدت این ماده نامشخص است.
سه مطالعه ایمنی کوچک ایمنی اسید اورسولیک را در بیماران مبتلا به تومورهای جامد پیشرفته و بزرگسالان سالم ارزیابی کردهاند. به گفته محققان، این ماده قابل تحمل بود و بیشتر عوارض جانبی از خفیف تا متوسط متغیر بود.
توجه به این نکته مهم است که این مطالعات فقط ایمنی این ماده را ارزیابی کردند. هیچ مدرکی مبنی بر موثر بودن این ماده برای درمان سرطان در انسان وجود ندارد.
برخی از عوارض جانبی رایج در این مطالعات ایمنی در زیر ذکر شده است. با این حال، این لیست تمام عوارض جانبی احتمالی را پوشش نمی دهد. در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی دیگری با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید:
- حالت تهوع
- تورم شکم
- مقادیر کمی از خون در ادرار
- سطح سدیم بالا
- بثورات پوستی
محققان دریافتند که اسهال و آسیب کبدی دو شایع ترین سمیت محدود کننده دوز هستند. این ماده ممکن است باعث تشکیل پلاک در شریانها شود، که ممکن است برای افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی عروقی هستند خطرناک باشد.
تداخلات دارویی اسید اورسولیک
اگر تصمیم به مصرف این ماده (یا هر مکمل دیگری دارید) به پزشک خود اطلاع دهید زیرا ممکن است تداخلات غیرمنتظره و بالقوه خطرناک با سایر داروها یا شرایط سلامتی شما وجود داشته باشد.
یک مطالعه نشان داد که این ماده ممکن است یک انتقال دهنده سلولی به نام OATP1B1 را مسدود کند. برخی از داروها به OATP1B1 نیاز دارند تا آنها را از گردش خون پورتال به کبد منتقل کند تا متابولیزه شوند. با مسدود کردن این ناقل، اسید اورسولیک ممکن است مقدار و اثرات برخی داروها را افزایش دهد، از جمله:
- استاتین ها (یک دسته از داروهای کاهش دهنده کلسترول)
- انالاپریل
- بوسنتان
- اولمسارتان
- والزارتان
یک مطالعه سلولی نشان می دهد که این ماده آنزیمی به نام UGT1A4 را نیز مسدود می کند. این آنزیم مواد مختلفی را در بدن متابولیزه می کند. مهمتر از همه، این آنزیم لاموتریژین، یک داروی رایج ضد تشنج را متابولیزه می کند. این بدان معنی است که ممکن است یک تعامل بین لاموتریژین و اسید اورسولیک وجود داشته باشد.
اشکال و دوزهای رایج مکمل های اسید اورسولیک
مکمل های این ماده توسط FDA برای استفاده پزشکی تایید نشده اند. مقررات استانداردهای تولید را برای آنها تعیین می کند، اما تضمین نمی کند که آنها ایمن یا مؤثر هستند. مکملهای اسید اورسولیک معمولا به شکل کپسول با قدرتهایی از حدود ۱۰۰ میلیگرم تا ۲۵۰ میلیگرم هستند. از طرف دیگر، می توان آن را به صورت پودر خریداری کرد.
برخی از مکمل های عصاره گیاهی نیز می توانند حاوی اسید اورسولیک باشند. به عنوان مثال، مکمل های عصاره رزماری می توانند حاوی درصدهای مختلفی از این ماده باشند. اغلب این محصولات غلظتی مانند اسید اورسولیک ۹۰٪ را تبلیغ می کنند. مثال دیگر مکمل های ریحان مقدس است. محصولات محبوب معمولاً شامل ۲.۵٪ اسید اورسولیک هستند.
دوز مکمل های اسید اورسولیک
در حال حاضر شواهد کافی برای تعیین دوز ایمن و مؤثر این ماده وجود ندارد. تولید کنندگان مکمل اسید اورسولیک معمولا ۱۵۰ میلی گرم را ۳ بار در روز مصرف می کنند که در مجموع ۴۵۰ میلی گرم در روز است.
همچنین توجه داشته باشید که این ماده فراهمی زیستی ضعیفی دارد، به این معنی که در هنگام بلع بسیار کمی جذب می شود. در واقع، محققان در حال بررسی استراتژیهای جدید، مانند استفاده از نانوبلورها، برای بهبود فراهمی زیستی آن هستند.
خرید اورسولیک اسید
برای خرید عصاره اسید اورسولیک از تولید کنندگان و واردکنندگان عصاره ها تهیه کنید.
ژرمانیوم ارگانیک چیست
ژرمانیوم ارگانیک به سیستم جریان خون کمک کرده تا اکسیژن بیشتری جذب کند.
کلام آخر
این ماده یک ترکیب شیمیایی است که در بسیاری از گیاهان و میوه ها یافت می شود. تحقیقات نشان می دهد که این ماده ممکن است در بسیاری از شرایط موثر باشد، از جمله:
- سرطان
- دیابت
- چاقی
- عفونت باکتریایی
همچنین ممکن است از قلب، کبد و مغز محافظت کند. می تواند جریان خون را تقویت کرده و رگ های خونی را شل کند، که ممکن است عملکرد قلبی و استقامت شما را بهبود بخشد. جنبه منفی اش ممکن است شریان ها را مسدود کند یا به سلول ها آسیب برساند. مطالعات اولیه سرطان نشان می دهد که ممکن است بی خطر باشد، اما پژوهش بیشتری لازم است. به عنوان یک مکمل، بسیاری از اسید اورسولیک برای کمک به سوزاندن چربی و بهبود انرژی استفاده می کنند، اما بررسی ها در مورد اثربخشی آن متفاوت است. کسانی که به دنبال دستاوردهای طبیعی بدنسازی هستند، آن را با توماتیدین ترکیب می کنند.