قرص تولترودین (Tolterodine) چیست؟ موارد و نحوه مصرف و عوارض آن

قرص تولترودین برای درمان مثانه بیش فعال (شرایطی که در آن ماهیچه های مثانه به طور غیرقابل کنترلی منقبض می شوند و باعث تکرر ادرار، نیاز فوری به ادرار کردن و ناتوانی در کنترل ادرار می شود) استفاده می شود. تولترودین در دسته ای از داروها به نام آنتی موسکارینی است. با شل کردن عضلات مثانه و جلوگیری از انقباض مثانه عمل می کند.
قرص تولترودین با شل کردن ماهیچه های مثانه، توانایی شما را برای کنترل ادرار بهبود می بخشد. به کاهش نشت ادرار، احساس نیاز به دفع فوری ادرار و رفتن مکرر به حمام کمک می کند. این دارو متعلق به دسته داروهایی است که به عنوان ضد اسپاسم شناخته می شوند. در نشریه جهان شیمی فیزیک از متفورمین و دگزامتازون مطالب خوبی منتشر شده است. در این مطلب از قرص تولترودین اطلاعاتی در اختیارتان قرار میدهیم.
قرص تولترودین برای چیست
قرص تولترودین در بزرگسالان برای درمان مثانه بیش فعال با علائم تکرر ادرار، فوریت و بی اختیاری (نشت ادرار) استفاده می شود. تولترودین دارویی است که برای درمان علائم مثانه بیش فعال استفاده می شود. شامل موارد زیر است:
- نیاز ناگهانی و فوری به ادرار کردن (فوریت ادراری)
- نیاز به ادرار کردن بیشتر از حد معمول (تکرر ادرار)
- اگر نتوانید به موقع به سرویس بهداشتی بروید خود را خیس کنید (بی اختیاری ادرار)
- همچنین برای درمان شب ادراری در کودکان (شب ادراری شبانه) استفاده می شود.
تولترودین با شل کردن عضلات اطراف مثانه کار می کند. این بدان معناست که مثانه شما می تواند مایع بیشتری را در خود نگه دارد و نیازی به ادرار کردن به این مکرر یا فوری ندارید.
این به عنوان قرص و کپسول های آهسته رهش عرضه می شود. این بدان معناست که کپسول ها تولترودین را به آرامی و به طور یکنواخت در طول روز آزاد می کنند.

زمان مصرف قرص تولترودین
معمولا قرص تولترودین را دو بار در روز یا کپسول های آهسته رهش را یک بار در روز مصرف می کنید.
تولترودین ممکن است حداقل ۴ هفته طول بکشد تا به اثر کامل خود برسد. اگر علائم بعد از ۱ تا ۲ هفته بهبود نیافت، با پزشک خود صحبت کنید.
پزشک شما بعد از ۲ تا ۳ ماه بررسی می کند که تولترودین هنوز کار می کند و بهترین درمان برای شما است.
پزشک شما همچنین هر ۶ تا ۱۲ ماه یکبار بررسی می کند که آیا هنوز به درمان شما نیاز است یا خیر.
عوارض جانبی رایج تولترودین شامل خشکی دهان یا سردرد است.
چه کسانی می توانند و نمی توانند قرص تولترودین مصرف کنند
بیشتر بزرگسالان می توانند قرص تولترودین را مصرف کنند. همچنین کودکان بالای ۲ سال با نظر متخصص می توانند آن را مصرف کنند.
تولترودین برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بی خطر بودن آن برای شما، قبل از شروع تولترودین به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید اگر:
- تا به حال به تولترودین یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشته باشید
- مشکلات کلیوی یا کبدی دارند
- میاستنی گراویس، وضعیتی که باعث ضعف عضلانی می شود
- گلوکوم دارند
- قادر به ادرار کردن یا تخلیه کامل مثانه نیستند (احتباس ادرار)
- داشتن یک وضعیت شدید معده یا روده، از جمله یک عارضه نادر کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون به نام مگاکولون سمی
- در هضم غذا مشکل دارید یا یبوست شدید دارید
- مشکلات قلبی، از جمله سندرم QT طولانی، نارسایی قلبی، ضربان قلب نامنظم یا آهسته یا کاردیومیوپاتی
- فتق هیاتوس دارند
- آسیب عصبی دارند که بر فشار خون، ضربان قلب، تعریق، مدفوع، ادرار کردن و هضم تأثیر می گذارد (نوروپاتی خودگردان)
- مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل و رفلاکس اسید دارند
- باردار هستند، در تلاش برای باردار شدن یا شیردهی هستند
قرص تولترودین چگونه باید استفاده شود
تولترودین به صورت قرص و کپسول طولانی رهش (طولانی اثر) خوراکی می آید. این قرص معمولا روزی دو بار مصرف میشود. کپسول طولانی رهش معمولا یک بار در روز همراه با مایعات مصرف می شود. تولترودین را طبق دستور مصرف کنید. کمتر یا بیشتر مصرف نکنید. کپسول های طولانی رهش را به طور کامل ببلعید. آنها را شکافته، نجوید یا خرد نکنید.
اقدامات احتیاطی قبل از مصرف قرص تولترودین
اگر به تولترودین، فزوترودین فومارات (توویاز)، هر داروی دیگر یا هر یک از اجزای موجود در قرص های تولترودین یا کپسول های طولانی رهش حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
به پزشک بگویید چه داروهای تجویزی، ویتامین ها، مکمل های و محصولات گیاهی مصرف می کنید یا قصد دارید مصرف کنید. یکی از موارد زیر را ذکر کنید: آمیودارون (نکسترون، پاسرون). آنتی هیستامین ها؛ آتازاناویر (ریاتاز، در اووتاز); کلاریترومایسین؛ سیکلوسپورین، دونپزیل (آریسپت، در نامزاریک)؛ اریترومایسین، گالانتامین، داروها برای بیماری روده تحریک پذیر، بیماری حرکت یا بیماری پارکینسون؛ کتوکونازول؛ پروکائین آمید؛ کینیدین.
اگر مبتلا به گلوکوم (افزایش فشار در چشم که ممکن است باعث کاهش بینایی شود)، احتباس ادرار (ناتوانی در تخلیه کامل یا اصلاً مثانه) یا احتباس معده (تخلیه آهسته معده) به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک ممکن است به شما بگوید که تولترودین مصرف نکنید.
اگر شما یا هرکسی از اعضای خانواده تان فاصله QT طولانی مدت داشته یا داشته اید (یک مشکل قلبی نادر که ممکن است باعث ضربان قلب نامنظم، غش یا مرگ ناگهانی شود)، یا اگر مشکلات مثانه، معده یا تا به حال داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید. مشکلات روده از جمله مشکلات یبوست، میاستنی گراویس (اختلال سیستم عصبی که باعث ضعف عضلانی می شود) یا بیماری کلیوی یا کبدی.
اگر باردار هستید به پزشک اطلاع دهید. اگر در حین مصرف تولترودین باردار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
باید بدانید که تولترودین ممکن است باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود یا باعث تاری دید یا سایر مشکلات بینایی شود.

خواص و عوارض قرص تولترودین
قرص تولترودین ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم شدید است به پزشک اطلاع دهید:
- دهان خشک
- سوزش سردل
- سردرد
- یبوست
- اسهال
- خشکی چشم
- پوست خشک
- درد مفاصل
- درد شکم
- خستگی مفرط
- مشکل در تخلیه مثانه
- ادرار دردناک
- افزایش وزن
- اضطراب
برخی از عوارض جانبی می تواند جدی باشد. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، مصرف تولترودین را متوقف کنید و فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا تحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید:
- تورم صورت
- مشکل در بلع یا تنفس
روش نگهداری قرص تولترودین
این دارو را در ظرفی محکم بسته و دور از دسترس کودکان و در دمای اتاق و دور از نور، گرما و رطوبت نگهداری کنید. تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید.
مصرف بیش از حد قرص تولترودین
در صورت مصرف بیش از حد، با خط اورژانس تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گیجی
- دهان خشک
نحوه مصرف قرص تولترودین
قبل از شروع استفاده از قرص تولترودین و هر بار که دوباره پر می کنید، بروشور اطلاعات بیمار را در صورت موجود بودن از داروساز خود بخوانید. سوالی دارید، از پزشک بپرسید. این دارو را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولا دو بار در روز مصرف کنید.
از دارو منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را ببرید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما (به خصوص بیماری کلیه و کبد)، پاسخ به درمان و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید، تعیین می شود. حتماً به پزشک و داروساز خود در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) اطلاع دهید.
دوز خود را افزایش ندهید یا این دارو را بیشتر از زمان تجویز شده مصرف نکنید. وضعیت شما سریعتر بهبود نمی یابد و ممکن است خطر عوارض جانبی جدی شما افزایش یابد.

موارد احتیاط قبل از مصرف قرص تولترودین
اگر حساسیت دارید، به پزشک اطلاع دهید. یا به فزوترودین؛ یا اگر آلرژی دیگری دارید. قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید، به ویژه در موارد: مشکلات تخلیه مثانه (احتباس ادرار، انسداد خروجی مثانه)، انسداد شدید معده/روده (احتباس معده)، گلوکوم، بیماری معده/روده (مانند کولیت اولسراتیو، کندی حرکت معده/روده، یبوست شدید، بیماری کلیوی، بیماری کبد، یک بیماری عضلانی خاص (میاستنی گراویس).
تولترودین ممکن است باعث ایجاد شرایطی شود که بر ریتم قلب تاثیر دارد. خطر طولانی شدن QT ممکن است در صورت داشتن شرایط خاص پزشکی یا مصرف داروهای دیگری که ممکن است باعث طولانی شدن QT شوند افزایش یابد. در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر به پزشک یا داروساز اطلاع دهید: مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلبی، کندی ضربان قلب، طولانی شدن QT)
سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر طولانی شدن QT را افزایش دهد. این خطر در صورت استفاده از داروهای خاص مانند دیورتیک ها یا شرایطی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ افزایش میابد.
افراد مسن به عوارض جانبی دارو حساس تر هستند. خواب آلودگی و گیجی می تواند خطر افتادن را افزایش دهد.
این دارو سبب سرگیجه یا خواب آلودگی یا تاری دید می شود. ماری جوانا (حشیش) می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود. تا زمانی که بتوانید با خیال راحت این کار را انجام ندهید، رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید، یا کاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد انجام ندهید.
این دارو ممکن است باعث شود کمتر عرق کنید و احتمال ابتلا به گرمازدگی را افزایش دهید. از انجام کارهایی که ممکن است باعث گرمازدگی شما شود، مانند کار سخت یا ورزش در هوای گرم یا استفاده از جکوزی خودداری کنید. وقتی هوا گرم است، مایعات زیادی بنوشید و لباس سبک بپوشید. اگر بیش از حد گرم شدید، به دنبال مکانی برای خنک شدن و استراحت باشید. اگر تبی دارید که از بین نمی رود، تغییرات روحی/خلقتی، سردرد یا سرگیجه دارید، فورا به پزشک کمک کنید. در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود.
تداخلات دارویی قرص تولترودین
برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهای آنتی کولینرژیک (مانند آتروپین، اسکوپولامین)، سایر داروهای ضد اسپاسم (مانند دی سیکلومین، پروپانتلین)، برخی داروهای ضد پارکینسون (مانند تری هگزی فنیدیل)، آلکالوئید بلادونا، قرص/قرص میفپریستون کپسول، پراملینتاید.
بسیاری از داروها علاوه بر تولترودین ممکن است بر ریتم قلب تاثیر بگذارند، از جمله آمیودارون، دوفتیلید، پیموزاید، پروکائین آمید، کینیدین، سوتالول، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند اریترومایسین) و غیره.
در صورت مصرف سایر محصولاتی که باعث خواب آلودگی می شوند مانند (حشیش)، آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)، شل کننده های عضلانی و … به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. مسکن های اپیوئیدی (مانند کدئین).
اقدامات قبل از مصرف قرص تولترودین
اگر به تولترودین یا فزوترودین (توویاز) حساسیت دارید، یا اگر دارید نباید از تولترودین استفاده کنید:
- مشکل در تخلیه مثانه
- انسداد در معده، هضم آهسته
- گلوکوم با زاویه باریک کنترل نشده
- اختلال معده یا روده
- مشکلات مربوط به یبوست
- بیماری کبد
- بیماری کلیوی
- میاستنی گراویس
- مشکل در تخلیه مثانه
- گلوکوم
- سندرم QT طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)
- باردار یا شیرده
مقدار مصرف قرص تولترودین
بزرگسالان معمولا ۲ میلی گرم در صبح و ۲ میلی گرم در عصر مصرف می کنند. بین دوزها ۱۲ ساعت فاصله بگذارید. کودکان معمولاً بین ۱ تا ۴ میلی گرم در روز مصرف می کنند.
اگر به کودکی تولترودین می دهید تا شب ادراری را متوقف کند، دوز معمول ۱ میلی گرم قبل از خواب است. بسته به پاسخ، دوز را می توان تا حداکثر ۲ میلی گرم دو بار در روز افزایش داد.
اگر بیماری کلیوی یا کبدی دارید یا تحت تاثیر عوارض جانبی قرار گرفته اید، پزشک ممکن است دوز مصرفی شما را به ۱ میلی گرم دو بار در روز کاهش دهد.
مقدار مصرف برای کپسول های آهسته رهش تولترودین
دوز معمول برای بزرگسالانی که کپسول تولترودین آهسته رهش مصرف می کنند ۴ میلی گرم یک بار در روز است. کودکان معمولا بین ۱ تا ۴ میلی گرم در روز مصرف می کنند.
اگر بیماری کلیوی یا کبدی دارید یا تحت تاثیر عوارض جانبی قرار گرفته اید، پزشک ممکن است دوز مصرفی شما را به ۲ میلی گرم یک بار در روز به صورت قرص کاهش دهد.
کپسول را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید. این به شما کمک می کند که مصرف آنها را به خاطر بسپارید.
بهترین زمان مصرف قرص تولرین
قرص تولرین را باید طبق دستور پزشک و هر روز در ساعت مشخص مصرف کنید تا بهترین نتیجه را در پی داشته باشد. این دارو به سرعت می تواند مشکل بیش فعالی مثانه را درمان کند و جز داروهای ضد اسپاسم دسته بندی مس شود. دوز این دارو توسط پزشک و بر اساس شدت مشکل شما تنظیم خواهد شد بنابراین از مصرف خودسرانه آن خودداری کرده و فقط با دستور پزشک آن را مصرف نمایید. همچنین در دوره درمان از مصرف بیش از حد یا کمتر از مقداری که پزشک برای شما تجویز کرده خودداری نمایید تا دچار عوارض نشوید و دارو به بهترین وجه اثر خود را نشان دهد.
در صورتی که به هر دلیلی دچار دوز از دست رفته شدید به محض یادآوری آن را مصرف کنید اما در صورتی که زمان مصرف قرص بعدی فرا رسیده از مصرف آن خودداری نمایید زیرا دو برابر شدن دوز می تواند عوارض زیادی برای شما ایجاد نماید. برای جلوگیری از فراموشی دوز می توانید از آلارم گوشی خودتان استفاده نمایید و سر وقت قرص تولرین را مصرف نمایید.
بهترین زمان مصرف قرص تولرین برای کسب بهترین نتیجه از دارو بسیار حائز اهمیت بوده و توسط پزشک مشخص می شود. با مصرف این دارو فوریت رفتن به توالت درمان شده و شما می توانید با خیال راحت به زندگی عادی و کار خود ادامه دهید. توجه داشته باشید که اگر دچار عوارض غیر قابل تحملی شدید حتما با پزشک خود مشورت نمایید تا مقدار داروی شما را تغییر دهد یا آن را عوض کند. علاوه بر این دارو را با خودت همراه داشته باشید تا بتوانید سر وقت آن را مصرف کنید.
قیمت داروی تولترودین
قیمت این دارو بر طبق شرکت سازنده اش متفاوت است.