قرص بوپروپیون چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف
قرص بوپروپیون برای درمان افسردگی استفاده می شود. قرص بوپروپیون همچنین برای درمان اختلال عاطفی فصلی، دورههای افسردگی که در همان زمان هر سال اتفاق میافتد. معمولا در پاییز و زمستان اما به ندرت ممکن است در ماههای بهار یا تابستان رخ دهد، استفاده میشود. قرص بوپروپیون برای کمک به ترک سیگار استفاده می شود. قرص بوپروپیون در دسته ای از داروها به نام داروهای ضد افسردگی قرار دارد. با افزایش سروتونین در مغز عمل می کند.
در نشریه جهان شیمی فیزیک از داروهای مربوط به سیستم اعصاب مانند فلوکستین، فلووکسامین، سرترالین، سروتونین مقالاتی منتشر شده است. در این مطلب شما را با قرص بوپروپیون آشنا میکنیم.
قرص بوپروپیون چیست
قرص بوپروپیون داروی ضد افسردگی است. برای درمان اختلال افسردگی اساسی و اختلال عاطفی فصلی تجویز می شود. نام تجاری بوپروپیون Zyban برای کمک به افراد برای ترک سیگار با کاهش هوس و سایر اثرات ترک استفاده می شود.
اقدامات قبل از مصرف قرص بوپروپیون
اگر در ۱۴ روز گذشته از مهارکننده MAO استفاده کرده اید از بوپروپیون استفاده نکنید. یک تداخل دارویی خطرناک رخ بدهد. مهارکننده های MAO عبارتند از: ایزوکاربوکسازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین، ترانیل سیپرومین.
اگر به بوپروپیون حساسیت دارید یا تا به حال داشته اید، نباید قرص بوپروپیون مصرف کنید:
- اختلال تشنج
- یک اختلال خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی
اگر به طور ناگهانی مصرف الکل، داروهای تشنج یا آرام بخش (مانند زاناکس، والیوم، فیورینال، کلونوپین و غیره) را متوقف کرده اید.
از مهارکننده های MAO در ۱۴ روز قبل یا ۱۴ روز پس از مصرف قرص بوپروپیون استفاده نکنید. ممکن است یک تداخل دارویی باشد. مهارکننده های MAO عبارتند از ایزوکاربوکسازید، لینزولید، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین و ترانیل سیپرومین.
این دارو را برای درمان بیش از یک بیماری در یک زمان مصرف نکنید. اگر برای افسردگی قرص بوپروپیون مصرف می کنید، برای ترک سیگار نیز از این دارو استفاده نکنید.
برای اطمینان از بی خطر بودن این دارو برای شما، اگر تا به حال داشته اید به پزشک خود اطلاع دهید:
- آسیب به سر، تشنج، یا تومور مغز یا نخاع
- گلوکوم با زاویه باریک
- بیماری قلبی، فشار خون بالا یا حمله قلبی
- دیابت
- بیماری کلیوی یا سیروز کبدی
- افسردگی، اختلال دوقطبی یا سایر بیماری های روانی
استفاده از بوپروپیون توسط افراد کمتر از ۱۸ سال تایید نشده است. برخی از جوانان در اولین مصرف داروی ضد افسردگی به فکر خودکشی هستند. در حین استفاده دارو، پزشک باید ویزیت کند و شما را بررسی کند. خانواده باید نسبت به تغییرات خلق و خو و علائم شما آگاه باشند.
اگر باردار هستید از پزشک در مورد مصرف دارو اطلاعات بگیرید. مشخص نیست که آیا قرص بوپروپیون به نوزاد متولد نشده آسیب می رساند یا خیر. اگر مصرف داروی ضد افسردگی را قطع کنید. زیرا دچار ازدیاد افسردگی میشوید. اگر باردار شدید فورا به پزشک خود اطلاع دهید. بدون نظر پزشک مصرف بوپروپیون را شروع یا قطع نکنید.
اگر باردار هستید، ممکن است نام شما در دفتر ثبت بارداری برای ردیابی اثرات قرص بوپروپیون بر روی جنین ذکر شود. ممکن است هنگام استفاده از این دارو، شیر دادن با شیر مادر بی خطر نباشد. از پزشک سوال کنید.
اگر باردار هستید از پزشک خود در مورد مصرف این دارو سوال کنید. مشخص نیست که آیا قرص بوپروپیون به نوزاد متولد نشده آسیب می رساند یا خیر. با این حال، اگر مصرف داروی ضد افسردگی خود را متوقف کنید، ممکن است دچار عود افسردگی شوید. اگر باردار شدید فورا به پزشک خود اطلاع دهید. بدون نظر پزشک مصرف قرص بوپروپیون را شروع یا قطع نکنید.
اگر باردار هستید، ممکن است نام شما در دفتر ثبت بارداری برای ردیابی اثرات بوپروپیون بر روی جنین ذکر شود. ممکن است هنگام استفاده از این دارو، شیر دادن با شیر مادر بی خطر نباشد. در مورد هر خطری از پزشک خود سوال کنید.
نحوه استفاده از قرص بوپروپیون
بوپروپیون به عنوان یک قرص و یک قرص با رهش پایدار یا طولانی رهش (طولانی اثر) برای مصرف خوراکی عرضه می شود. قرص معمولی (ولبوترین) معمولا سه بار در روز با دوزهای حداقل ۶ ساعت. یا چهار بار در روز با دوزهای حداقل ۴ ساعت مصرف می شود. قرص رهش پایدار دو بار در روز با دوزهای حداقل ۸ ساعت مصرف می شود. قرص طولانی رهش یک بار در روز در صبح مصرف می شود. دوزهای قرص با رهش طولانی مدت باید حداقل با فاصله ۲۴ ساعت مصرف شود.
هنگامی که بوپروپیون برای درمان اختلال عاطفی فصلی استفاده می شود، معمولا یک بار در روز در صبح مصرف می شود که از اوایل پاییز شروع می شود، در زمستان ادامه می یابد و در اوایل بهار متوقف می شود. گاهی اوقات دوز کمتری از بوپروپیون به مدت ۲ هفته قبل از قطع دارو مصرف می شود. اگر دارو باعث ناراحتی معده شما شد، قرص بوپروپیون را همراه غذا مصرف کنید.
اگر در به خواب رفتن یا خواب ماندن مشکل دارید، قرص بوپروپیون را خیلی نزدیک به زمان خواب مصرف نکنید. قرص بوپروپیون را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. کمتر یا بیشتر از آن مصرف نکنید یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است مصرف نکنید.
قرص های با رهش مداوم و طولانی رهش را به طور کامل ببلعید. آنها را نجوید و خرد نکنید.
احتمالا پزشک شما را با دوز کم قرص بوپروپیون شروع می کند و به تدریج دوز شما را افزایش می دهد.
ممکن است ۴ هفته یا بیشتر طول بکشد تا بتوانید فواید کامل قرص بوپروپیون را احساس کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید به مصرف قرص بوپروپیون ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک، مصرف بوپروپیون را قطع نکنید. پزشک ممکن است دوز شما را به تدریج کاهش دهد.
کاربردهای دیگر قرص بوپروپیون
قرص بوپروپیون همچنین گاهی اوقات برای درمان دورههای افسردگی در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی (اختلال افسردگی شیدایی؛ بیماری که باعث دورههای افسردگی، دورههای شیدایی و سایر خلقوخوهای غیرطبیعی میشود) و برای درمان اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD: مشکل بیشتر تمرکز) استفاده میشود. کنترل اعمال و ساکت ماندن یا ساکت ماندن نسبت به سایر افراد هم سن). در مورد خطرات احتمالی استفاده از این دارو برای بیماری خود با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی قرص بوپروپیون
بوپروپیون ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم شدید است یا از بین نمی رود، به پزشک اطلاع داده شود:
- خواب آلودگی
- اضطراب
- هیجان
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- دهان خشک
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- دل درد
- لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- یبوست
- تعریق بیش از حد
- زنگ زدن در گوش
- تغییر در حس چشایی شما
- تکرر ادرار
- گلو درد
برخی از عوارض جانبی می تواند جدی باشد. اگر هر یک از علائم زیر یا علائم ذکر شده در بخش هشدارهای مهم یا اقدامات احتیاطی ویژه را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا درمان فوری پزشکی دریافت کنید:
- تشنج
- گیجی
- توهم (دیدن چیزهایی یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند)
- ترس های غیر منطقی
- درد عضلانی یا مفصلی
- ضربان قلب سریع، تپنده یا نامنظم
اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، مصرف بوپروپیون را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید یا تحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید:
- تب
- راش یا تاول
- خارش
- کندوها
- تورم صورت، گلو، زبان، لب ها، چشم ها، دست ها، پاها، مچ پا یا پایین ساق پا
- گرفتگی صدا
- مشکل در تنفس یا بلع
- درد قفسه سینه
قرص بوپروپیون ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.
مصرف بیش از حد قرص بوپروپیون
در صورت مصرف بیش از حد، با مرکز بهداشت تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توهم (دیدن چیزهایی یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند)
- از دست دادن هوشیاری
- ضربان قلب تند یا تند
هشدار در مصرف قرص بوپروپیون
اگر دچار تشنج یا اختلال در خوردن هستید، یا اگر به طور ناگهانی مصرف الکل، داروهای تشنج یا آرامبخش ها را متوقف کرده اید، نباید قرص بوپروپیون مصرف کنید. اگر از Wellbutrin برای افسردگی استفاده می کنید، Zyban را نیز برای ترک سیگار مصرف نکنید.
از بوپروپیون در ۱۴ روز قبل یا ۱۴ روز پس از استفاده از یک مهارکننده MAO مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین یا ترانیل سیپرومین استفاده نکنید.
بوپروپیون سبب تشنج میشود. در افرادی که دارای شرایط خاص هستند. در مورد تمام شرایط پزشکی خود و داروهایی که استفاده می کنید به پزشک خود بگویید.
هرگونه علائم جدید را به پزشک اطلاع دهید، مثل: تغییرات خلق و خو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، تکانش، تحریک پذیری، بی قراری، پرخاش، بیش فعال (ذهنی یا فیزیکی)، افسردگی، افکار خودکشی یا صدمه زدن به خود را دارید.
تداخلات دارویی قرص بوپروپیون
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این لیست شامل تمام تداخلات دارویی نیست. فهرستی از تمام داروها از جمله داروهای نسخه ای/غیر نسخه ای و گیاهی را با پزشک و داروساز به اشتراک بگذارید. هیچ دارویی را بدون نظر پزشک شروع، قطع و تغییر ندهید.
برخی از داروها که با این دارو تداخل دارد عبارتند از: کدئین، پیموزید، تاموکسیفن، تیوریدازین.
مصرف مهارکننده های MAO با این دارو سبب تداخل دارویی جدی (کشنده) میشود. در طول درمان با این دارو از مصرف مهارکننده های MAOایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبمید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین، ترانیل سیپرومین خودداری کنید. مهارکننده های MAO نیز نباید دو هفته قبل و بعد از درمان با دارو تجویز شوند. از پزشک خود در مورد زمان مصرف این دارو بپرسید.
این دارو ممکن است با آزمایشهای پزشکی/آزمایشگاهی (از جمله اسکن مغز برای بیماری پارکینسون، غربالگری ادرار برای آمفتامینها) تداخل داشته باشد. احتمالا نتایج نادرستی ایجاد کند. به پرسنل آزمایشگاه و همه پزشکان بگویید که از این دارو استفاده می کنید.
نحوه نگهداری از قرص بوپروپیون
این دارو را در ظرفی محکم بسته و دور از دسترس اطفال قرار دهید. در دمای اتاق و دور از نور، گرما و رطوبت نگهداری کنید.
مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید. برای محافظت از کودکان خردسال در برابر مسمومیت، همیشه درپوشهای را قفل کنید. بلافاصله دارو را در مکانی امن قرار دهید. جایی که دور از دسترس باشد. داروهای غیر ضروری باید دور ریخته شود. اطمینان حاصل شود حیوانات خانگی، کودکان نمی توانند دارو را مصرف کنند. نباید دارو را در توالت ریخت.